fbpx

Kommersant: Kijev mora znati da je u Donbasu nemoguće provesti “hrvatski scenarij”

Ukrajina Akacija samohodna haubica

Ukrajina je, kao što vidimo po odlukama Europske unije, još uvijek glavni kamen spoticanja u normalizaciji odnosa s Rusijom. Kada su se 2015. godine u glavnom gradu Bjelorusije sastali njemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsjednik Vladimir Putin, tadašnji francuski predsjednik François Hollande i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, potpisani su Sporazumi iz Minska koji su bili plan aktivnosti koje moraju poduzeti vlada u Kijevu i Donjecka i Luganska Narodna Republika kako bi se zaustavio rat na istoku zemlje i pregovorima i ustavnim promjenama osigurao poseban status dvjema danas de facto neovisnim republikama, kao i njihova mirna reintegracija u sastav Ukrajine.

Kako Kijev nije ispunio nijednu od odredbi ovih sporazuma, bojeći se gubitka nadzora nad dvije regije koje su prije rata stvarale 35% ukrajinskog bruto domaćeg proizvoda, od čega je dio kojeg danas ne kontrolira Kijev stvarao oko 20%, ne računajući Krim, ukrajinske vlasti su jednostavno odustale od provedbe bilo kojeg ozbiljnijeg dijela dogovora, a pod unutarnjim pritiskom je Porošenko pristao samo na razmjenu zarobljenika.

Industrijski bazen Donbasa prije izbijanja sukoba

FOTO-  Industrijski bazen Donbasa prije izbijanja sukoba i lokacije ključnih poduzeća

Kako je na poticaj bivše Obamine i aktualne Trumpove administracije proces koji se trebao provoditi u okviru Sporazuma iz Minska Kijev u potpunosti blokiran, morala se pronaći alternativa. Plan je rođen, ili barem predočen javnosti, nakon što hrvatski premijer Andrej Plenković u studenom 2016. godina posjetio Kijev, te nakon uzvratne posjete ukrajinskog premijera Volodimira Groismana Zagrebu u lipnju prošle godine, od kada se vlasti u Kijevu svim silama bore da se Donbas reintegrira po hrvatskom scenariju, odnosno modelu “Erdutskog sporazuma” na temelju kojeg je pokrenut je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

U tom kontekstu Kijev inzistira na raspoređivanju mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na cijelom teritoriju  Donjecke i Luganske Narodne Republike, sve do granice s Ruskom Federacijom, razoružanje armija dvije republike i sve što je učinjeno tijekom procesa reintegracije u Hrvatskoj do 1998. Naravno, ovaj prijedlog su odlučno odbili čelnici u Donjecku i Lugansku, ali i Rusija, koja se zalaže za raspoređivanje mirovnih snaga na liniji razgraničenja i punu provedbu Sporazuma iz Minska, jedinog važećeg i obvezujućeg dokumenta koji je odobren u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Iako je navedeno gotovo svakodnevna tema u Ukrajini, ovaj je sukob iz, vjerojatno posebnih razloga, izvan fokusa svjetskih medija. S druge strane, ruski stručnjak Maksim Jusin pojašnjava zašto je u Donbasu nemoguće provesti hrvatski scenarij, usprkos činjenici da su Kijev i Zagreb osnovali međuvladino stručno povjerenstvo koje radi na pokušaju implementacije njegove ukrajinske verzije.

“Hrvatski scenarij u Donbasu nije moguć”

“Ovog će tjedna Hrvatska obilježiti još jednu obljetnicu godišnjicu operacije “Oluja”, kojom je u nekoliko dana nestala samoproglašena “Srpska Krajina”. Posljednje vrijeme Ukrajina sve više govori o povratku kontrole nad Donbasom po “hrvatskom scenariju”, piše Maksim Jusin, kolumnist Kommersanta, koji je ’90-ih pokrivao rat u Hrvatskoj. On je uvjeren da u Donbasu takav scenarij nije moguć.

“Tijekom mog nedavnog posjeta Kijevu, jedan od sugovornika, zastupnik Vrhovne Rade, još jednom se podsjetio na “hrvatski scenarij”. Prema njegovim riječima, ako se Donbas ne može vratiti mirnim putem, Kijev može primijeniti silu, baš kao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman početkom kolovoza 1995. godine. Tada je u Tuđmanu sve uspjelo i rezultat brze ofenzive hrvatske vojske je bio da je glavni dio “Srpske Krajine”, separatističkog entiteta na području Hrvatske, poražen za nekoliko dana.  Njen glavni grad Knin je pao drugog dana ofenziva, a iznad čuvene kninske tvrđave je podignuta hrvatska zastava dugačka 20 metara”, za ruski Kommersant piše Maksim Jusin.

Ukrajinski političari, posebice predstavnici “patriotskog tabora”, sve više se zalažu za “hrvatsku varijantu” u rješavanju problema Donbasa.

“Brza, učinkovita, pobjednička – zašto ne ponoviti iskustvo Knina u Donjecku i Lugansku?”, pitaju se ukrajinski političari.

“Međutim, tvrdeći tako, ukrajinski političari zaboravljaju jednu od temeljnih točaka. Uspjeh Franje Tuđmana u kolovozu 1995. se prvenstveno objašnjava činjenicom da glavni zaštitnik samoproglašene RSK, predsjednik Srbije Slobodan Milošević, nije djelovao na strani hrvatskih Srba. Upravo je ta okolnost odlučila sudbinu sukoba”, piše Maksim Jusin, što ja kasnije potvrđeno objavom transkripta sjednice Vrhovnog savjeta obrane Jugoslavije 14. kolovoza 1995. godine, koji je postao javan tijekom suđenja Miloševiću u Haagu.

“Srpska Krajina” je, po zemljopisnom položaju, od granice sa Srbijom bila odvojena s nekoliko stotina kilometara bosanskog teritorija”, podsjeća Jusin.

“Nakon početka hrvatske ofenzive, jugoslavenska vojska , čak i da je Milošević imao takvu želju, fizički se nije mogla brzo prebaciti u Knin. Čak ni “turiste”, “volontere” i vojnu opremu. Bez intervencije Jugoslavije, koja je još uvijek postojala u skraćenom obliku, kao zajednica Srbije i Crne Gore, nije bilo šanse da lokalni Srbi zadrže hrvatsku vojsku”, piše dalje ruski novinar, koji je pratio ovaj sukob ’90-ih.

Jugoistok Ukrajine se bitno razlikuje od ove sheme, što je razumljivo. Donjecka i Luganska Narodna Republika imaju više od 400 kilometara granice s Rusijom. Kremlj je jasno odradio crvenu liniju i svi pokušaji Kijeva da silom zauzme Donjeck i Lugansk će biti osujećeni, kao što se dogodilo u kolovozu 2014.

Naime u srpnju i kolovozu su ukrajinske snage pokušale provesti vojnu akciju po uzoru na Oluju, brzim prodorom jakih snaga iz više pravaca. Iako su u prvoj fazi operacije uspjeli prodrijeti duboko u teritorij DNR i LNR, a kod grada Šahtersk čak presjeći komunikaciju između dviju samoproglašenih republika. U tom su trenutku lokalne snage krenule u protunapad, odbile dio ukrajinskih snaga, a ostatak zatvorile u “kotlove”, od kojih je najpoznatiji onaj kod Ilovajska, gdje su ukrajinske jedinice potpuno uništene i od ovog poraza se nikada nisu oporavile. Štoviše, nakon neuspjele “oluje” ukrajinske vojske, koja se u dva do tri tjedna pretvorila i jedva primjetni “povjetarac”, lokalne snage Donbasa su preuzele inicijativu i vremenom udvostručile teritorij koje kojeg drže pod nadzorom.

donbas ljetna kampanja 2014

FOTO – Ljetna kampanja ukrajinske vojske u srpnju i kolovozu 2014. na vrhuncu uspjeha, nakon kojeg su poražene

“Još jedna stvar, koju mnogi ne znaju ili su je zaboravili, jest da se izraz “hrvatski scenarij” može tumačiti na dva načina”, nastavlja Maksim Jusin.

“Naime, to nije bilo samo preuzimanje vlasti samo u Kninu, nego i mirna reintegracija drugog dijela “Srpske Krajine”, istočne Slavonije, što se dogodilo u sljedeće tri godine. Na ovom području je i grad Vukovar, koji se zvao “Hrvatski Staljingrad”. U bitkama za njega je krajem 1991. godine, nakon tri mjeseca opsade grada, na obje strane poginulo tisuće vojnika i pripadnika raznih paravojnih jedinica. Franjo Tuđman se doista htio osvetiti, osvojiti Vukovar, ali, čak nadahnut trijumfom u Kninu nije se usudio to učiniti. Činjenica je da je, za razliku od ostatka “Srpske Krajine”, istočna Slavonija izravno naslonjena na granicu sa Srbijom. A hrvatska ofenziva na ovom području je mogla dovesti do sukoba s jugoslavenskom vojskom i rezultat je mogao biti sasvim drukčiji. Na koncu, Vukovar i ostatak istočne Slavonije su se ponovno ujedinili sa Hrvatskom 1998. godine, kroz pregovore, kojima koji su, između ostalog, uključivali ustupke Zagreba lokalnim Srbima”, podsjeća Jusin, sugerirajući na činjenicu da vodstvo iz Kijeva ni po koju cijenu ne želi izravno pregovarati s čelnicima Donjecka i Luganska i za ono malo pregovora koji se vode kroz Kontaktnu skupinu se služi posrednicima i bivšim predsjednikom Leonidom Kučmom.

Mogućnost da se Porošenkovi ministri ili specijalni izaslanici susretnu s čelnicima DNR i LNR za Kijev je opcija koja ne dolazi u obzir, što za Franju Tuđmana i predstavnike Srba na istoku Hrvatske nije predstavljalo nikakav problem.

“Kada je riječ o povratku Donbasa, Kijev bi mogao pokušati razmatrati ovaj “hrvatski scenarij” – miran i politički. Jedini problem je što ukrajinsko vodstvo još nije spremno za ozbiljne kompromise. Oni pod “hrvatskim scenarijem” ne podrazumijevaju pregovore, kao ni međusobne ustupke, već pobjedničku ofenzivu kakvu je predsjednik Tuđman proveo u Kninu u kolovozu 1995.”, u svom osvrtu za Kommersant zaključuje Maksim Jusin.

Ono što ostaje nejasno je kako Porošenko i njegovi generali misle provesti “hrvatski scenarij” i ukrajinsku “Oluju”, kada to nisu uspjeli u ljeto 2014. Godine u borbi protiv tek formiranih lokalnih milicija, koje jesu imale pomoć ruskih dragovoljaca i instruktora, bivših časnika elitnih postrojbi ruske vojske? Danas su oružane snage Donjecke i Luganske Narodne Republike armije u pravom smislu te riječi i imaju borbeni potencijal veći od priličnog broja vojski NATO pakta. Ovdje više ne govorimo o malim i mobilnim gerilskim jedinicama i snagama u kojima su najveće formacije bile taktičke bojne, već o oružanim snagama sposobnima za vođenje konvencionalnog rata na širokoj skali, kojima je Moskva obećala da neće dopustiti zauzimanje Donbasa vojnim putem. Stoga, ako u Kijevu toliko insistiraju na “hrvatskom scenariju”, bilo bi dobro da ih hrvatski premijer Plenković uputi na sve detalje “Erdutskog sporazuma” i pojasni im da je vojno rješenje najgori mogući scenarij ne za DNR i LNR, nego za Ukrajinu.

Kommersant

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
120 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Oko
Gost
Oko
2 godine prije

Samo mala digresija. Vojske republika su 14/15 bile neuporedivo jace nego danas tako da ne stoji zakljucak “nisu mogli protiv opolocenja a kako ce sad protiv armija”. Vecina zarobljene tehnike potice iz juznog,Ilovajskog I Debaljcevskog kotla, sta je uslo iz Rusije to je uslo nakon oslobodjenja granice u prvom,juznom kotlu a najveca razlika lezi u tom da su ljudi , neposredni ucesnici navedenih borbi to radili iz ideala I bez plate dok danas sluze ljudi za 15t rublji ( pristojna plata u poredjenju sa rudarskom) koji otvoreno pricaju da ce baciti oruzije I pobeci u Rusiju dok Putin ne sredi stvari. Od onih iz 14/15-te je ostalo 10-tak procenata I ostali su samo oni koji su guzice uvalili u fotelje,imaju oficirske plate 30-tak t rublji I polozaje sa kojih mogu uspesno upravljati svercom.
P.S. Tehnike imaju vise nego sve SFRJ drzave zajedno a obucenih posada nemaju ni za 1/3 toga I “linijasi” su ljudi koji su na nekom poligonu ispalili 2-3 okvira I pri odlasku na liniju zaduze 90 metaka koji se prebrojavaju pri povratku I svaki ispaljen metak se odbija od plate.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Oko

Oko Vojske republika i Ukrajine nisu bitne, bitno je koliko SAD mogu i žele pomoć Ukrajini, a koliko Rusija republikama. Zaboravi međunarodno zajednicu, pravo, cici mici vojne teorije. Bitno je usmjeravanje dotoka love i njegova količinska regulacija.
A koliko luksuza SAD i Rusija sebi mogu priuštit mi baš i neznamo jer to obaviještajne službe ne objavljuju u medijima, a kad nešto i objave to ima ciljanu svrhu i često nema veze sa stvarnošću osim nekih nebitnih detalja koji su često istiniti.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Moreno

…pomoć republikama???…zašto se ograničiti na republike jer u ukrajini ima milijune rusofila koji nikada nisu imali prilike da se pokažu prvenstveno zbog oportunizma i politike čekanja da se stvari same od sebe riješe….npr. u odesi nije potreban ni jedan ruski vojnik dovoljno da se stanovništvu da logističku mogućnost da formiraju oružanu…jel te po sirijskom receptu…opoziciju…da se npr. azov i ostali nacisti proglase teroristima a da se rusi prema ukrajinskom režimu ponašaju kao ameri i židovi prema sirijskom…zar nisu ukro dužnosnici govorili o rusiji kao perzijanci o izraelu ….i da rusi uđu u kharkov i poput amera u siriji proglase zaštičenu zonu u radijusu od 50km….

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Moreno

“Sada znamo da su kod nas tajno obučavani pobunjenici odigrali ključnu ulogu u rasparčavanju regije preko organizacije poznate kao Atlantska brigada…… kao što piše Kristijan Siense Monitor 1999. Ovaj izveštaj otkriva da su SAD pod lažnim izgovorom vodile posrednički rat u bivšoj Jugoslaviji (prokxy war). Što se tiče Bila Klintona i njegovog neradog uplitanja u regiju nekad poznatu kao Jugoslavija, može se reći da je to prljava istorija genocida i beskrajnih laži. Priča koju sam pronašao je priča o Francuzu koji je trenirao Atlantsku brigadu, što u svemu podseća kasnije na Ukrajinu, Libiju i Siriju. Vidite “obrasce” koji nas vode do istine. “Stravična stratišta legitimne države Jugoslavije su služila za ulaganje u podelu preostalih komada zemlje, uz pomoć američkih predsednika, britanskih gospodara i nemačkih industrijalaca.” Američki politikolog Fil Batler tvrdi da su razaranje i raspad Jugoslavije bili deo šireg plana NATO saveza, kojim su želeli da oslabe geopolitičke protivnike zapadnog bloka u regijama Trećeg sveta i progutaju zdrave ekonomije naroda sa ovih prostora…”…sada se šest republika bori za mrvice iz Brisela“, zaključuje Batler. Politolog Majkl Parenti, često je govorio o katastrofi u Jugoslaviji. Prema Parentiju, američki cilj je bio da pretvore jugoslavenske narode u regiju Trećeg sveta, a to je… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Oko

Daj čovječe granica nije oslobođena iz pravca Donjecka već probijena s ruske strane i tako je i nastao taj “kotao”. Obučene i opremljene vojne grupacije se ne materijaliziraju iz zraka. Tu su odsječene i artiljerijskom vatrom razvaljene ukrajinske vazdušnodesantne brigade koje su faktički bile sve što je u toj vojsci i vrijedilo.

Oko
Gost
Oko
2 godine prije
Reply to  Koba

Ne da mi se sad polemisati I pisati nasiroko pa samo par osnovnih stvari. Granica je oslobadjana u onoj republici gde Donjeck nije ( zato to neki I zovu Izvarinski kotao) I osim 79 Nikolajevske VDV ni jedna druga jedinica desantne vojske nije ucestvovala sa UKR strane te
nisu mogle biti unistene u juznom kotlu.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Oko

Oni su njih onkinuli iz pravca Marinovke. Govorimo o tom prvom velikom kotlu koji je prvi osjetni poraz ATO trupa. Znači Ilovajsk kraj Donjecka kojemu je tada prijetilo potpuno odsijecanje.

Oko
Gost
Oko
2 godine prije
Reply to  Koba

Ilovajsk je bio drugi kotao a pre toga je u juznom kotlu oslobodjana granica I granicni prelazi Izvarino,Gukovo I Dolozanka . Nakon juznog kotla je sve iz Rusije moglo stici do republika osim u Lugansk koji je bio u punom okruzenju koje je ubrzo potom probijeno iz pravca Krasnodona u selu Hrishevate. Uzmi kartu Donbasa I povuci liniju Stanica Luganska-Hrishevate-aerodrom-Lutugino-Bilo-Rajovka-Metalist-Krasni Jar I videces da je Lugansk bio u punom okruzenju I nakon oslobadjanja granice ( juzni kotao) jednovremeno dok su u DNR trajale borbe oko Ilovajska je deblokiran Lugansk I polovina ukr armije se povukla na danasnje linije razgranicenja a dobar deo ostao zarobljen u Lutuginskom kotlu koji se resavao pregovorima I odatle su propusteni da se povuku uz uslov sta I koliko oruzja I opreme ostavljaju za sobom. E tamo su izmedju ostalih bili I Livovski 82 VDV ( svi opkoljeni su bili pripadnici regularne armije ) I jedan od razloga propustanja je bio taj sto su oko Ilovajska totalno razbijeni dobrovoljacki bataljoni ( tamo vdv nije opkoljen vec nacisti) pa da se pokaze da to nije rat protiv obicnih ljudi rezervista vec protiv nacisticke vlasti I njihovih bataljona. Paradoksalno zvuci ali masakriranje fasista iz bataljona kod Ilovajska je… Pročitaj više »

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Koba

Pomalo se zaboravljaju stvari i događaji, kako i šta se dešavalo, a medijski spinovi su i danas u tintarama. Nisu možda pobunjenici bili neka vojska, ni opremeljeni nisu bili iz prostog razloga što se nisu pripremali za ovakav razvoj događaja. Njihova snaga je bila, a vjerojatno je i sada, u motiviranosti. O kakvoj “umješanosti” Moskve pričamo kad je Zapad direktno doveo do sveg s*anja koje se desilo. Zločesta Rusija slala nevidljive vojnike i tehniku koju ni najmodernija tehnika NATO nije uspjela snimiti. Naravno bilo je pregršt “dokaza” o umješanosti jer se neko sjetio pa napravio snimke još iz doba SSSR koje jasno dokazuju koncentraciju ruske vojske na ukrajinskoj granici. Ukrajinska vojska je bila u rasulu, totalno nemotivirana da ide u oružani sukob i sve su većinom pokretali nacisti koji su bili jako motivirani i to isključivo mržnjom pema Rusiji. Zar se više niko ne sjeća kako je Rusija poslala humanitarnu pomoć a Ukrajina dugo vremena uspješno sprečavala da stigne u Donjeck? Sve je to bilo prikazano kao slanje naoružanja iz Rusije i ljudi to i danas tako pamte. Čak su i engleski novinari, s namjerom da razotkriju akcije Rusije, pregledali nasumično kamione i ništa nisu našli. Ukrajinski graničari su “detaljno”… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije

Kako ne bi bio moguć Hrvatski scenarij, naravno da je moguć i to onaj mirni. Za to su potrebni neki preduvjeti, nabrojati ću samo neke. Prvo pozatvarati sve organizatore državnog udara tkz. Majdan, pozatvarati sve strane vojne savjetnike, na svim stranama. Pozatvarati sve ubojice nedužnih građana na svim stranama, nakon toga prvo provesti prometnu i trgovinsku suradnju a nakon perioda čiščenja od ekstremista pripojenje Donjecka i Luganska ostatku Ukrajine. Ako je to provedivo hrvatski scenario podunavlja je provediv, ako nije onda razlaz. Vojnog riješenja bez globalnog sukoba da bi lokalni lešinari nešto izmešetarili jednostavno nema.
Meni zapravo više Donjeck i Lugansk podsjećaju na Hrvatsku a Ukrajina na Jugoslaviju jer upravo po moralu boraca na terenu to itekako vidljivo. Srpska Krajina je moralno bila uništena i vojno ih porazit je blo samo pitanje vremena. Istok se mogao slično odraditi ali tu su u igri vjerojatno bile neke nama nepoznate činjenice pa se išlo na pregovore i mirno riješenje koje je na kraju ispalo mudrije od vojnog.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Direktor

Al to onda nije “hrvatski scenarij”. U Hrvatskoj je banda ostala na vlasti. Do dan danas

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Pa i nije, osim pregovora i mira a to je tamo vrlo teško izvedivo. Zapravo usporedba sa Hrvatskom je potpuno nemoguća, prevelike su to razlike. Kao što rekoh samo u slučaju globalnog sukoba da dođe do stvaranja nove Ukrajine, kao što je nastala nova Jugoslavija 1943. ali to vjreojatno nitko ne bi poželio, mislim na globalni sukob.

Erratum
Gost
Erratum
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Pa ne baš. To je po sistemu “kakav narod takva vlast”. Nisu u Hrvatskoj i Srbiji na vlasti bande koje su na vlast došle ko ovi u Ukrajini, nego je to najbolje što se može očekivati nakon uvođenja demokracije. Zato treba maknuti demokraciju i staviti najsposobnije ljude da upravljaju državom. Ne znam koliko ima smisla uopće kriviti ljude koji glasaju, osim za to što uopće glasaju. Pa kako bi bilo da nas tu sad kirurg pita kako da izvede operaciju, da li je bolji potez A ili potez B, a ako damo točan odgovor dobit ćemo nagradu. Naravno da će ljudi glasati jer imaju koristi od toga, ali s druge strane koliko će pacijenata poginuti dok se kirurzi igraju demokracije, i koliko takva demokracija uopće može trajati?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Direktor

Pa to i piše, ali ako će sjesti za stol , kao Tuđman s Srbima u Erdutu i dogovoriti se kako i što . Oko svega, iako su temelji dogovora ugovor iz Minska. No, Kijev to ne pomišlja.

igi
Gost
igi
2 godine prije

…nije se tuđman dogovarao sa srbima u erdutu već su se amerikanci u daytonu dogovarali sa miloševićem…tuđman je tu bio nebitan lutak za prikazivanje hrvatskom puku.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  igi

…ljudi ne znaju ili ne žele znati ali daytonski sporazum je u biti papir okončanja sukoba na prostoru ex jugoslav. i nije ograničen samo na BIH…to danas i hebe bosanske hrvate jer ih je franjo prodao za erdutski sporazum.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Svako poredjenje je besmisleno.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije

Neće biti vojnog rješenja u Novorusiji.To je već vojno riješeno pomenutim ilovajskim i kasnijim debaljcevskim kotlom.Ukrajinska armija nije u stanju da vojno slomi Novorusiju,niti će biti u bližoj budućnosti.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

U bezbroj članaka je već dokazano da ukrajinska neonacistička klika živi u paralelnom svemiru ,oni misle da u Kremlju sjedi onaj pavijan B.Jeljcin ili ono izdaničko kopil* e sa biljegom na čelu.Onda bi hrvatski scenario bio itekako realan ,ovako; uzalud trud- džaba vam sve…

Minus Colector
Gost
Minus Colector
2 godine prije

Ukrajinci trebaju samo pustiti ove bandite da se sami poubijaju. Uskoro će taj režim dosaditi običnom narodu.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Niti je Rusija Srbija, niti su ovo 1990-te. Hrvatska je imala svu političku, obaviještajnu, logističku i financijsku pomoć zapada koja je danas Ukrajini puno teže izvodiva.
Hrvatska je to sve dobila potpisujući okupaciju 1994, Ukrajina je već okupirana i zapadu nema smisla plaćat nešto šta već ima, ali je zapadu u interesu održavat stanje na rubu rata, pa i ako postoje naznake za dogovor da opstrukcija dogovora bude šta jednostavnija i pokretanje rata šta lakše.
Hrvatska je 1/4 od Srba okupiranoga teritorija zaminila za 1/1 okupaciju zapada.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Moreno

Veliš!?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Moreno

Jako dobar komentar Moreno kao i onaj prvi gore koji si napisao.Po meni realni ,oba.

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije

@Tadmur, danas je Morenov dan .. izvrsnooo ..

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Moreno

Zamisli sada ovo…..Slovenija i Hrvatska i BiH su okupirali 50% Yugoslavije,jeli moguca takva interpretacija stanja stvari na ovom podrucju!?
Ili da AustroUgri objave okupacoju svoih teritorija na podrucju Balkana!? Kako su Srbi u Krajini okupirali SVOJU zemlju,kako su ljudi u Donjecku okupirali SVOJU zemlju,kako su ljudi Hrvati okupirali SVOJU zemlju!!??

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša Pišeš pizdarije. Hrvatska i Slovenija su bile federativne jedinice u Jugoslaviji i njihova vojska se nije nalazila npr u Srbiji, Hrvatska je proglašena agresorom u BiH upravo radi činjenice kako je HV ratovala u BiH. JNA se stavila na stranu Srba. Hrvatska vlast koja je tila otcjepljenje Hrvatske na vlast je došla izborima, dok je 2014 ukrajinska vlast došla državnim udarom koju Donbaščani i Krimčani nisu tili priznat i tu je osnovna razlika između Donbasa i Knina. Srbi u Kninu su čisto upotrijebljeni ne za ”očuvanje” Jugoslavijie nego upravo za razbijanje. Pišen kako vidin stvari, ne kažen kako postoji jedan jedini krivac za rat u ex YU. Svima je jasno kako su svi zasrali. A ta tvoja teorija krvi i tla di je SVOJA zemlja di su SVOJI grobovi je i dovela do stradanja i upravo toga su se držali svi u ex YU. Inače mislin kako rata nije tribalo bit, svi su izgubili, ex YU je bila mila majka za ovu današnju EU. Zaboravi priču Hrvatska, Srbija, BiH . . . sve je to bull shit. Većina građana svih naroda ex YU se zajebala, neki će to priznat, neki neće, neki će reć kako su ih zajebali njihovi,… Pročitaj više »

ZigAtmann
Gost
ZigAtmann
2 godine prije
Reply to  Moreno

Opet kolektivna krivnja. Opet mi namecete da sam ja po Sarajevu i Beogradu spavo po rovovima. Bio sam u Hrvatskoj i branio Hrvatsku. Za sto sam ja to tocno kriv?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  ZigAtmann

Moj je otac spavao po rovobima u Hrvatskoj i “branio” Jugoslaviju…..za sta je on kriv!?
Procitaj Tudjmana koji je rekao da ne “bi bilo rata da ga mi/Hrvati nismo zeljeli” ili onog ministra Boljkovca “napali smo Srbe da izprovociramo rat”.
Nisi nista kriv,niko nije kriv ko nije napravio zlocin a svim borcim kapa do poda jer su seborili za “svoju stvar”.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  ZigAtmann

Gledaj Zig,nema kolektivne krivice ,ne bi je smjelo biti.Tekst je takav da smo se dotakli onoga što se kod nas desilo.Neka ,treba razgovarati .Ja znam šta si napisao,jasno.Ti si branio Hrvatsku.OK.Ja sam tek punoljetan branio svoju kuću,svoju ,nikakav Vukovar,Srebrenica,Gospić itd.ne samo ja nego i oni nesretnici iz Skelana,Kravica,Vozuće,Glamoča ,Grahova,Mrkonjić grada ( koji i danas dan žive u kolektivnim centrima jer su im kuće što minirane što zapaljene)moraju sada slušati bubnjeve od Zagreba,Berlina ,Sarajeva ,Njujorka kako smo mi agresori.Na koga? Na svoje potkrovlje ,ulicu,…trebamo se pokloniti svačijoj žrtvi,od Prijedora ,Srebrenice ,Ahmića dok se naše ismijavaju a zločinci koji su ljudima sjekirama glave sjekli heroji kod tih kojima bi se mi trebali klanjati.Govorim o BiH,iz svog ugla ,neću o Hrvatskoj.I poslije svega ljudima mora biti jasno da tako ne ide,nadovezao sam se na tvoj komentar i napravio poređenje sa stanjem kod nas i dvostrukim mjerilima koja su meni jednostavno neprihvatljiva i potpuno razumijem ljude koji BiH ne vide kao svoju.Ja nemam problem s njom ,poštujem njene zakone,institucije ( hebeš ih – takve su kakve jesu),sve narode pored kojih živim ali dok važe ovakva mjerila Srbi je ne mogu voljeti.Naravno da nisi kriv ni za što,nisam ni ja ali hoće da me natjeraju… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Moreno

Nesto mi je zapelo za oko,zamisli onda dodje neki polis i kaze hocemo da budemo drzava ili Zupanija,regija dodje i kaze vi ste okupatori….i to su drzavotvorne jedinice tzar ne.
JNA,nije to bas tako…

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije
Reply to  Moreno

Bravo Moreno!

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno Puno njih ne misli da su se zajebali nego da su radili pravu stvar – na svim stranama. Iz takve uske perspektive je to OK ali kad bi početak raspada Jugoslavije i tijek događanja, potpuno nepristrasno sagledao, kao da se radi o nekoj udaljenoj državi, s ve bi drugačije ispalo.
Razmišljam šta bi se desilo da Texas kaže od danas nismo u SAD i počeo da protjeruje i opstruira sve što je federalno. Zašto May jednostavno ne kaže da VB više nije u EU?
Sloveniju više niko ne spominje u raspadu SFRJ a prvi su pokrenuli oružane sukobe. Ko je tada bio u JNA? Napali su i ubijali djecu svih nacija u Jugoslaviji. Slučajno su imali oružje i taktiku u hodu smišljali?
Možemo se mi lagati koliko hoćemo, ispali smo ovce neviđene. Šta nam je to tako teško i neizdrživo bilo u Jugoslaviji pa da prođemo tolike godine užasa i rata? Za toliko vremena bi se i razgovorom razišli, bez žrtava i razaranja. Najviše su krivi političari i mediji ali svi mi snosimo dio odgovornosti.

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno, izvanredno ! ” SVOJI grobovi, SVOJA zemlja” je teorija koja može dovesti samo do GROBA …To ti je “Balkanski sindrom” u praksi i mitomanija koja sve vuče unazad, u nepregledne rasprave… Čisti gubitak energije i negativizam …

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Moreno

….u jugoslaviji je bila samo jedna legalna u punom značenju riječi oružana sila JNA….hrvatska i slovenija su bili ono što su danas pridnjestrovlje,osetija i krim…i to je to..sve ove ponavljane priče danas ne bi postojale da je JNA izvršila državni udar srušila nacionalistička vodstva i sprovela vojnu upravu…međunarodna zajednica bi na to u početku reagirala pripćenjima ali u konačnici svi bi prihvatili navedeno stanje na terenu a danas bi bilo 100 000 ljudi na životu a jugoslavija bi morala ili ne morala postojati i možda bi se republike razišle kao makedonija ili crna gora,..ali to je posljedica kukavičluka i nesposobnosti titovih generala…treba jasno naglasiti da badinterova komisija nije spominjala nikakva prava republika na odcjepljenje već je jednostavno zaključila da se jugoslavija raspala…..mislim da HV nije proglašena agresorom već za udruženi zločinački poduhvat…znači ušli ste u bosnu zbog jedne namjere a radili nešto drugo – stvarali pretpostavke za odcjepljenje teritorija koje ste smatrali svojim uz etnička čiščenja ..kao što je rekao jedan HV oslobodilac na ulazu u bosansko grahova…kaže osloboditelj i pokaže prema naselju ….da je srpsko zvalo bi se bosansko pasuljevo…a u grahovu 98% srba.

Erratum
Gost
Erratum
2 godine prije
Reply to  Moreno

Te priče o pomoći zapada su glupost. Zapad je Hrvatskoj stavio embargo kada Hrvatska nije imala oružja – svo je oružje bilo u rukama JNA i Srba. Srbi se naprosto ne mogu pomiriti s činjenicom da ih je Hrvatska pobijedila pa se sad izmišlja neka nova kosovska mitologija tipa cijeli je NATO ratovao u Krajini protiv Srba. Ako baš hoćeš znati, Hrvatskoj su Francuska i Rusija prodavale oružje tajnim kanalima i to je bilo otprilike to.

A ovo što ti nazivaš okupacija zapada je opet za Hrvatsku i Sloveniju deset puta bolje od okupacije Srba za vrijeme obje Jugoslavije. Da su Srbi valjali ne bi Hrvati bježali zapadu riskirajući goli život. Prije prvog svjetskog rata su Hrvati htjeli u državu sa Srbima jer su vjerovali u nekakav panslavizam, a već na početku prve Jugoslavije (odnosno države Slovenaca Hrvata i Srba) se pokazalo da su to bile iluzije i da Srbi samo gledaju na svoje interese.

Ovaj tvoj komentar je u stilu “gle kako je loša ova djevojka, pobjegla je k alkoholičaru blabla..”. Da, a što to govori o onome od koga je pobjegla, ako joj je taj alkoholičar (i što sve ne) napredak u odnosu na prethodnog?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Erratum

@Erratum- Ajoj! Znam što si htio reći ali si to rekao grubo a i nije točno. Nije se HV borila protiv Srba nego protiv države u državi. Da je tada uspostavljena neka “mongolska autonomna oblast” borila bi se za njeno ukidanje i uspostavu državne vlasti na svom teritoriju. U HV bilo je pripadnika raznih nacija pa i Srba.
Sa dijelom da nas nikakav NATO ni zapad nije pomagao i da nemaju nikakve zasluge se slažem. Za uspjeh u ratu zasluga je isključivo u motiviranom narodu i financijama iz dijaspore.

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Erratum

@Erratum Kao odgovor na tvoje zadnje pitanje, mogu jedino navesti zaključak iz par stvarnih sudbina: “Suviše je bio dobar za tu kur*u”. Pitam se da li smo živjeli u istoj državi i da li si ti ikad bio državljanin SFRJ. Čitajući komentare, nekad imam osjećaj da sam ja živio u nekoj drugoj državi, ništa ne prepoznajem.
Zbog čega se oružje “kupovalo”, s kojim novcem? Od koga ako je bio embargo? Koje (čije) oružje je prevladavalo? Sve to govori da se rat priželjkivao. Jugoslaviju je trebalo razbiti i to na način da se nikad više ne sastavi. Mission completed!

Beli
Gost
Beli
2 godine prije
Reply to  Moreno

I Srbija je pokrala svo naoruzanje JNA,izravno vrsila agresiju uz pomoc svojih db kriminalaca,ruski dobrovoljaca itd itd.A da je Knin i bio na granici sa Srbijom opet bi bio oslobodjen,jer Srbija je svaki rat izgubila i iz svakog rata izasla kraca.I ne prdite s tim nebeskim narodom turskih korjena koje niko ne benda 2%.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije

A zbog čega se ruska vojska zaustavila kad je uletila?Zašto nije nastavila do Dnjepra ili makar da zauzme Harkov,jer je i u Harkovu stanovništvo proruski orjentisano?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ono sto u Krajini nije ucinjeno a u NovoRusiji jeste a to je smjena vrhovnog kadra koji nije radio kako treba…to prvo a drugo je vjerovatni pozitivno dubinsko mijesanje Rusije i njenih ljudi u samo konstrukciju NovoRusa kada je najvise bilo potrebno.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Predradnici (Sloba, Franja, Alija) su vodili posao za poznatog Gazdu?! tako je bilo jednostavno sprovoditi scenario Gospodara Novca!?
Danas, kada je Kalibar promenuo Svet, situacija je drugačija.
Moskva ima svoj scenario, i Holivud će, hteo-nehteo, snimati film po takvom scenariju!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Weteran

Ne bih o Franji i Aliji ali Milosevic…………apsolutan dzelat Srpskog naroda,ne mogu vise reci ni da je bio nesposoban……znaci vece zlo nismo mogli da dobijemo….Bog da mu dusu prosti!!

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Siniša

Zbog čega je Milošević dželat?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Simo

Brate….u njegovo doba smo kataklizmu dozivjeli,za njega je krimimalac Radovan Karadzic primjer drzavnika.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Siniša

A šta je mogao uraditi,odbiti dejtonski sporazum.Pogledaj sada ovu histeriju prema Rusima.I sam se sjećaš da je to ništa u odnosu na ono devedesetih prema Srbima.A Slobo nije imao ni atomsku bombu ni pvo sposobnu da se suprostavi.Odaziv na mobilizaciju 91 je u Srbiji bio 10% za razliku od Crne Gore gdje je bio potpun.Nije imao ni ljudstva ni oružja da uđe u sukob sa NATO.Da li si zaboravio da je NATO bombardovao Srbe prvo u Republici Srpsoj Krajini a onda i u R.Srpskoj?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Simo

Umjesto sto je otrovan u Hagu trebao je visiti na Terazijama.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  Siniša

Jeste Siniša!
Mismo ga trebali obesiti na Terazijama!?
Na istim onim Terazijama, gde je 09.03.1991. tutnjala oklopna kolona JNA. Stajao sam ispred hotela Moskva. Još se sećam mlađeg vodnika na PT 76 , koji je sedeo na spoljnoj strani kupole, vitlao kalašom i urlao “Ye..ću vam mater”!?
Da, ta JNA je spasila njegov režim i sve dalje ostalo je poznato?! Ili mislimo da je poznato?
Bankarski službenik, došao iz Njujorka. Njihov Laufer ili Skakač!
Kad je shvatio da je potršen, možda se i pokajao, ali kasno!?
I prošao je kao Sadam (ne tako brutalno).

Istina
Gost
Istina
2 godine prije
Reply to  Weteran

Dio vojnog vrha JNA je planirao ubiti Miloševića i uvesti vojnu diktaturu u Srbiji — velika je greška što to nije napravljeno, pogotovo zbog svih onih žrtava koje su kasnije nevine stradale od: klanja, silovanja, metka i sankcije.
O suučesništvu međunarodne zajednice, koja je, od početka do kraja, izdašno pružala legitimitet neuropsihijatrijskom bolesniku što je vodio jednu državu, nepotrebno je poantirati.
Izgleda da je prijespomenuta vjerovala ili željela vjerovati kako će njihov džoker odnijeti pobjedu, što je i najbolja pouka i(li) poruka da podrška međunarodne politike nužno ne mora značiti i terensku pobjedu.
😉

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Weteran

Trebalo je objesiti kompletno predsjedništvo SFRJ i svako sljedeće koje se ne uspije dogovoriti.

Istina
Gost
Istina
2 godine prije
Reply to  Siniša

Milošević je bio apsolutni politički diletant, mada nećemo ulaziti u diskusiju o njemu kao krvniku i monstrumu, što je posljedica suicidalno-genskog mentaliteta njegovog oca.
(Suosjećam sa svakom nevinom žrtvom u Srbiji, ali je to minorno u odnosu na ono što su Srbijanci učinili suverenim zemljama u svom okruženju.)
Da je Slobodan bio politička neznalica, najbolje govori činjenica kako mu je bila (po)nuđena podjela Kosova, o čijoj realizaciji promotor njegove ideologije Vučić danas sanja, preklinjući međunarodnu zajednicu da ista bude sprovedena.
Tako je to kada hoćeš sve, pa najčešće i izgubiš sve ili većinu: kroz 10-ak godinâ, zahvaljujući negiranju činjenice da i druge države mogu imati autokefalnost ortodoksije, vjerovatno neće postojati SPC u: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, dok će prijespomenute države izuzetno (o)jačati svoju pravoslavnu autokefalnost.
U prilog tome svjedoči i činjenica da se pravoslavna crkva u Bugarskoj ozbiljno priprema da pojača svoju podršku autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve u svijetu globalne ortodoksije.
😉

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  Istina

Istina je da vi, mladi gospodine, treba da komentarišete recipročnu izmenu delova homologih hromozoma u pahitenu prve mejotičke deobe!?
Globalno Pravoslavlje je daleko ispod vašeg kapaciteta?! Isto kao postaviti Mesija i Ronalda da zaigraju za FK “Hajduk” Čurug!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Gdje vidiš ” farbanje”?Ništa ne pratiš.Ko je ovdje osporio rusko ulijetanje?Niko.Ovdje je napisano kao je počelo,to nisi shvatio.Kako bi završili Ruski ” krajišnici” da Moskva nije protekla u pomoć to znaš i ti.Bila bi ” mirna reintegracija ” po modelu iz Odese.Šta je trebala Moskva?Da ih ostavi nacistističkim sadistima ,plaćenikoj ,drogiranoj bandi koja se skupila iz čitave evrope .Spasili su narod,a to što se neki Ukrajinci još nisu otrijeznili a drugi ih u međuvremenu opljačkali i doveli na rub propasti njihov je problem.Spominjana je ovdje Moskva i još će se spominjati u Novorusji a Ukrajina vrlo malo ili nikako.Tražili su i dobili.

burt
Gost
burt
2 godine prije

ukrajinska vojska ima 150000 profesionalnih vojnika plus 50000 nacionalna garda plus rezervisti plus specijalna policija, 300000 vojnika spremnih za borbu a Novorusija ima nekoliko tisuća fanatika i kriminalaca plus rezervisti sve skupa 20000-25000 u najboljem slučaju, to su konkretni podaci a vojska Novorusije je nagrižena kriminalom i ekonomskom krizom, koliko imaju tenkova nije toliko važno jer vojska sao krajine je 1995 imala više tenkova nego hrvatska vojska pa su pometeni za nekoliko dana, za razliku od sao krajine na teritoriju Novorusije ima dosta ljudi koji žele da se vrati ukrajinska vlast i da završi izvanredno stanje

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  burt

Hoćeš reći da među ljudima iz Donbasa ima tvojih ” FSA petokolonaša”?????Ko o čemu ti o petoj koloni.Smiješan si.Ove brojeve koje si nabacao neću ni komentarisati,van svake pameti.Totalno nerazumijevanje situacije moj Burte,crni Burte.Ta skalamerija bi bila učinkovita da ne postoji država koja se zove Rusija.Jasnije ,ili…..??Nego ,hvataj olovku flomaster ili marker počni crtati crvene linije ,kreni pravcem Hama- Idlib- Khan Šejkun a možeš ujedno prema obalama Dnjipra.

A sad ozbiljno; pišeš gluposti.Tačka.

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  burt

@brut, na svaki broj koji si iznio, dodao si svojevoljno nulu .. 0 ..
a Ghouta, ništa? Daj se fokusiraj .. 🙂

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Stalno se navodi da su ti dijelovi zemlje stvarali 35% ukrajinskog bruto domaćeg proizvoda. Ukrajina bi to sve prodala strancima, pa bi opet kao Hrvatska digli sve četiri u zrak dižući ” povoljne ” kredite kako to Hrvatski političari vole stalno isticati. U isto vrijeme šute da nisu ni počeli isplaćivati glavnicu tih kredita dok plaćaju basnoslovne kamate na te kredite. A sam dug se stalno povećava. Tako bi i Ukrajinski političari radili, zato je dobro da ti dijelovi zemlje ostanu u rukama separatista.

Jurij
Gost
Jurij
2 godine prije

Nije Ukrajina kamen spoticanja u normalizaciji odnosa s Rusijon nego agresija Rusije na Ukrajinu. Kao što nije žrtava pljačke krivac što se pljačkašu sudi nego sam pljačkaš i njegova pljačka.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Jurij

Bravo Jurij!!Da se ti nisi pojavio ja bi umro neuk i neinformirsan.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Simo- Spustimo loptu. To što navodiš pojedince i njihove zločine govori da su za zločine krivi POJEDINCI. Nikada narodi. Nemoj, molim te, spominjati Bjelovar (do njega kamenom dobacim) jer nisi u pravu. U BJ se iz vojarne pucalo po gradu i skladište namjerno dizalo u zrak. Naravno da je bilo reakcije, a gdje ne bi?
Nego, prošlo je već toliko vremena a mi još o ratu. Dokle? Do novog? Šta ne možemo već jednom početi i o drugom razmišljati a ne kako stare nepravde ispraviti. Ispadne da smo tu gdje jesmo jer su nam drugi krivi.
P.S. Nije baš najjasnije zašto spominješ ZG i RI. Ne, koliko ja znam nije bilo ustanka ni balvana u tim gradovima. Isto kao što, osim u pojedinim slučajevima, nije bilo ni proganjanja nikoga posebno.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Piretis

Zbog čega su opkoljeni regruti pucali iz kasarne po gradu?
Iz vlastite obijesti?Je li Sirijska vojska prepustila i jedan vojni objekat slobodnoj sirijskoj armiji?
Josip Rajhl Kir,je li to poznato?
A porodica Zec?
Alija je ubio Cacu,Hrvatska je Norca nagradila činom generala!!!
Naravno da su za zločine krivi pojedinci a ne narodi.Kriva je i vlast koja je zločine potakla što smo svi mogli da vidimo kada je izašao na svjetlo dana Tuđmanov govor generalima pred Oluju.

Tuđman: Jedan letak ovako, znači: opće rasulo, pobeda hrvatske vojske uz podršku svijeta itd. “Srbi, vi se već povlačite preko” itd, “a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo”… Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava (osmeh) itd.

Mali pas
Gost
Mali pas
2 godine prije
Reply to  Simo

A opravdavas izvlacenje glavosjeca i njihovih obitelji??? Daj molim te trecina hrvatske je prvo bila etnicki ociscena od hrvata, sela spaljena, gradovi bombardirani, o cem mi pricamo a vasi junaci se toliko htjeli borit da su gazili kolone izbjeglica…

Simo
Gost
Simo
2 godine prije

Gdje nestade više od pola komentara?
Cenzura na logično?
A neki dan tekst o zapadnim medijima i njihovim spinovima i kritika istih.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Simo

Pola komentara ode iz razloga da u svakoj temi odemo 101% van teme, nekako sam dojma kad bi srbi i hrvati govorili potpuno različitim jezicima, npr. poput francuza i njemaca da bi teme o ratu odavno bile zaboravljene i oni koji bi znali komunicirati pričali bi o desetim stvarima a ne stalno jedno te isto.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Direktor

Kako van teme,kad je u naslovu članka “hrvatski scenario”?

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Hrvatski scenarij nebi bio moguc ni u Hrvatskoj da nije postojao dogovor dva druga vec od ranije.Uostalom Jugoslavija je i postojala na racun dogovora dva druga,ostali su samo klimali glavama dok nisu shvatili da cine 40% drzave i onda odlucili uzeti svojih 40%.Privezanost Hrvatske i Srbije uz Bosnu je tolika da garantira ili ponovno formiranje zajednicke drzave ili ce se simultano odmaknuti od BIH i poceti zivjeti normalan zivot,sto je i najpametnije rjesenje i ujedno najmanje vjerovatno.Ono trece rjesenje,koje se pokusava provesti vec 30-ak godina je pokopano 1992. godine stvaranjem Bosanske-Bosnjacke nacije-naroda samo ce trebat vremena za neke da provare.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Mucke

To stvaranje Bošnjačke nacije je podmetanje kukavičjeg jajeta, nešto poput stvaranja Bunjevačke “nacije” u Vojvodini, nema bošnjaka, postoje srbi, hrvati i turci, bošnjaci-bosanci to je mješavina ona tri plemena a ne zasebno pleme.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  Direktor

Druže direktore :
Dođi u Sombor i objasni mojem bratu Stipanu ko je on i šta je!?
Stipan nema pojma, pa mu ti otvori oči?!
Da:
Stipanov salaš je na istom mestu 300 (trista) godina!

Arch
Gost
Arch
2 godine prije

Nakon početnog razočarenja, shvatio sam da logicno.com ipak radi dobar posao. Naime, u komentarima članaka koji se makar i ‘izokola’ tiču Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jugoslavije ipak je sve manje i manje sumanute mitomanije a sve više i više koliko – toliko racionalnog pristupa. Čovjek bi skoro rekao ‘svjetlo na kraju tunela’. Izgradnja funkcionalnog društva od nekoliko potpuno nefunkcionalnih društava (ne skakati odmah na zadnje noge, ne govorim o ‘državama’, nego o društvima) nije nimalo lak posao i zato čestitam. Mada sam i dalje iznimno skeptičan, crv sumnje mi se polako uvlači u mozak, osobito kad se sjetim što je u daleko gorim okolnostima uspjelo u Siriji. Malo po malo, korak po korak, od kojih svaki i nismo razumjeli niti se sa svakim slagali, ali danas Sirija izgleda skoro pa – država koju se uvažava. Stoga, molim uredništvo da oprezno nastavi s ovakvim ‘izokola’ člancima, a tebi Balkane, sretno!

Ero
Gost
Ero
2 godine prije
Reply to  Arch

Prijatelju Arch to je cilj portala Logicno.
Medjusobni razgovori bez emotivnih ispada za boljitak svih, a ne stranog faktora.

erektvs maximvs
Gost
erektvs maximvs
2 godine prije

moguče je…nek unajme vrh sao krajne i njihove nalogodavce iz srbije oni će znati potjerat narod u zbijeg i iskoristit ih kao tehničku prepreku pojačnjima

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Moreno i Weteran vide ono bitno nevidljivo očima i na tragu su istini.

Ive
Gost
Ive
9 mjeseci prije

Jedina poveznica izmedju Hrvatske i Ukrajine je hakl kreutz, fashizam i nacizam. A ljigavi Plenkovic briselski dipljomatski potrcko cega god se dotakne u drek pretvori. Pljenkovic je kukavicki pobjegao iz Hrvatske izgovarajuci se na maminu dijagnozu anemije. U odbrani Hrvatske sa oruuzijem u ruci je bilo mnogo ljudi koji su imali ozbiljnije bolesti od Pljenkovica ali njih nije bio strah da mogu zaraditi metak.
Ukrajincima iz Kijeva ne preostaje drugo nego prihvatiti cinjenicno stanje da se jug Ukrajine nikada nece pripojiti Fasisticko nacistickom Kijevu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik