Nakon vojnih poraza “sirijska opozicija” traži hitne mirovne pregovore

Afrin - Sirija - ulazak vojske
24 komentara

U intervjuu za AFP, glavni pregovarač takozvane “sirijske opozicije”, Nasr Al-Hariri, pozvao na obnovu mirovnih pregovora pod posredovanjem Ujedinjenih naroda i istovremeno priznaje “značajne vojne gubitke pobunjenika”.

“Pobunjenici nisu izgubili rat koji je opustošio zemlju od 2011. godine” , uvjeren je čelnik Sirijske pregovaračke komisije, spominjući vjerojatnost velike ofenzive sirijske vojske na posljednje uporište islamističkih militantnih skupina  u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije.

Hariri je rekao da je međunarodna zajednica dopustila Rusiji da se uključi u sukob i kao saveznik “sirijskog režima”  promijeni situaciju.

“Međunarodnim konsenzusom je zaustavljena vojna i nevojna podrška oporbi”, za AFP je rekao Nasr Al-Hariri, govoreći iz Rijada, prijestolnice saudijskog režima.

“U međuvremenu je Moskvi dopušteno da intervenira kako želi. U vojnom smislu, oporba je izgubila znatan teritorij. Sve što smo ostavili je bilo zbog političkog procesa na temelju deklaracije iz Ženeve i Rezolucije 2254 Ujedinjenih naroda“, rekao je Hariri, pozivajući se na dogovor o formiranju prijelazne vlade i slobodne izbore.

U nekoliko krugova razgovora u Švicarskoj pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda je uvjet bio da se iz političke budućnosti zemlje isključi vlada Bashara Al-Assada. No, vlada je od ruske vojne intervencije u rujnu 2015. oslobodila više od 60 posto sirijskog teritorija.

Hariri je kazao kako bi turska “jamstva” za Idlib vjerojatno spriječila sirijsku vojsku od napada na sjeverozapadnu pokrajinu.

“Bit će teško za Iran, Rusiju u režim da pokrenu bilo kakve operacije, osim ako se povuku turske postrojbe”, rekao je Nasr Al-Hariri.

Ali ne može poreći da sirijska vojska i Assad pobjeđuju takozvane pobunjenike i islamističke militante i da se sve više govori o predstojećoj ofenzivi na Idlib.

“Sada je naš cilj Idlib, ali ne samo Idlib”, rekao je Assad u komentarima koji su u četvrtak objavljeni u ruskim medijima.

“Vojska će, po vlastitom nahođenju, odlučiti prioritete, a Idlib je jedan od njih”, kazao je vođa Sirijske Arapske Republike.

Moskva – Ključ rješenja

kremlj

Hariri izrazio ogorčenje zbog politike zapadnih i arapskih pristaša “sirijske oporbe”, koji su 2012. formirali skupinu “Prijatelja Sirije”, a koje je praktično prestala postojati zbog intervencije Rusije.

“Neka počivaju u miru”, kazao je Hariri i komentirao njihove “međunarodne napore”.

“Nažalost, sirijska krv je danas postala roba u međunarodnoj trgovini”, rekao je Hariri.

Ukazao je kako nije sklon prihvaćanju činjenice da Moskva igra ključnu ulogu u svakom sukobu.

“Ne računamo na režim. Mi se kladimo na Rusiju, koja podupire režim, čak i ako se nastavlja boriti ne njegovoj strani”, zaključio je Nasr Al-Hariri.

U ratu u Siriji je od 2011. godine poginulo više 350 000 ljudi. Početni prosvjedi su se pretvorili u napade na vladine snage i unutarnja islamistička pobuna, uz potporu Zapada i zaljevskih monarhija, koju priznaje Nasr Al-Hariri, prerastao je rat u kojeg su se uključile svjetske i regionalne sile, koji je privukao na desetine tisuća stranih plaćenika i militanata koji su u Siriju došli kako bi se pridružili islamističkim terorističkim skupinama pod zastavom Al-Qaede i vojno poraženog terorističkog “kalifata”.

Nakon poraza islamističkih skupina na jugu Sirije i čišćenja ostatka enklave koju još uvijek drže teroristi “Islamske države”, sve više se govori o budućim ciljevima sirijske vojske.

Stanovnici u gradu Idlibu su u intervjuu koji je objavljen 22. srpnja svi, bez iznimke, rekli kako će u slučaju napada sirijske vojske, Rusije i Irana svi uzeti oružje i braniti pokrajinu. Međutim, ne zaboravimo da su teroristi isto govorili u Aleppu, Istočnoj Gouti i južnoj Siriji, da bi nakon prvih zračnih udara i topničke pripreme za napad panično zvali predstavnike Turske, da stupe u kontakt s Rusima i da im se osiguraju pregovori o uvjetima predaje vladinim snagama.

VIDEO – Navodna spremnost stanovnika Idliba da do posljednje kapi krvi brane pokrajinu od “režima i nevjernika”

U četvrtak je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad procijenio da je pokrajina Idlib trenutno dom “za desetke tisuća terorista” i rekao da je ova regija među prioritetnim područjima za operacije sirijske vojske.

Sirijski vojni izvor je rekao za arapsko izdanje agencije Sputnik da sirijska vojska šalje vojnu opremu i streljivo na granice pokrajine Idlib i priprema se za veliku operaciju kako bi se ta područja očistila od terorista.

“Vojne se postrojbe se kreću na sjever pokrajine Hama, a sljedeća će faza biti napad na teroriste u gradu Jaysh al-Izza i selima Kafr Zita, Al-Lataminah, Latmin, Zakat Arbaen, Al-Lahaya i Maarkab”, prenosi ruska agencija.

Vojska ima informacije da se militanti na sjeveru zemlje pripremaju za pokretanje široke ofenzive na pozicije sirijske vojske. Poduzete su sve potrebne mjere kako bi ojačali naše položaje, što će vojsci omogućiti da odbije moguće napade”, dodao je izvor.

Izvor je također rekao da će sirijska vojska sudjelovati u širokom napadu iz nekoliko pravaca, kako bi se osigurala  pokrajina Latakija zapadno od sela Jisr Al-Shughour, čime će se teroristi protjerati iz tog područja.

Većina pokrajine Idlib je trenutno puna raznih terorističkih i militantnih skupina, a sirijska Al-Qaeda, odnosno Al-Nusra Front, vodi borbe za prevlast nad Idlibom protiv terorista Ahrar Al-Shama, druge koalicije selafijskih islamističkih skupina koje imaju potporu Turske.

Oslobođenjem južne Sirije ovog mjeseca, pokrajina Idlib je ostala jedno od posljednjih uporišta islamističkih militanata u Siriji.

Govoreći za ruske medije, Bashar Al-Assad je izjavio “kako je Idlib samo jedan od ciljeva sirijske vojske i njezinih saveznika, te da se kontrola mora vratiti i nad ostatkom zemlje.

IDLIB

FOTO – Situacija u Idlibu krajem svibnja, koja je do danas ostala nepromijenjena

 

 

ISILIslamska državaKalifatrezolucija 2254
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bluebird
5 godine prije

Još jedan cionista maskiran u Arapa. To uništiti bez razmišljanja. Taj je isto studirao negdje u Americi.

Borac2
5 godine prije

Medjunarodna “zajednica” je dopustila da se u Siriju preko raznih Nadera Haririja i njihovih opozicionih kolega u sekularnu siriju uvuku sleafiska smeca iz 70 drzava da bi od jedne povijesne drzave stvorila ISILov kalifat, gdje bi sasvim slucajno ti isiti “nader hariri” postali kalifi, imami i emiri.
Cinjenica je samo to da on i njeogovi prijatelji sirije nikad vise u siriju nece uci, bolje da kupe grobove po rijadu, gaziantepu i ammanu…
Sto bi rekli…jbg zasrali su.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Opozicija????Zar to još postoji!? Ovaj saudijski najamnik je očigledno zaboravio da su Rusi prestali pregovarati sa alkaidom.Ovo je dobar znak,ide se na Idlib,počinje halabuk,sad će AFP,rojters ,aldzazira i ostala bagra da stvore nove,imginarne demokrate i borce protiv krvolocnog režima .Svijet zaboravio na nih,prežaljeni,oplakani a ovaj odjednom vskrsao.On misli ako su ih za stolom 2016,17 morali trpjeti znajući da su prtparoli Nusre i Ahrar Al Šama da moraju i sada.

....
5 godine prije

Koji raspad sistema u Siriji za njih, najgore od svega sa cim ce sad pregovarat, sta imaju za ponudit da bude zanimljivo za Siriju,Ruse,Iran ….

sto se babi svidlo.....
5 godine prije

nego sto bi tamo istocno od eufrata i forsiranja rijeke, ne smiju se pribliziti ko ni al tanfu.

Riddick
5 godine prije

Njihov problem je sto prekasno ponude premalo , da su odmah nakon Alepa ponudili ovako nesto onda bi imali jake šanse za pregovore, ali naravno opozicija malo odlučuje u svoje ime to rade njihovi finansijeri i patroni.
Sada ako su pametni i zele dobro Siriji i gledaju u budućnost ,najbolje bi bilo da udju u proces Integracije da predaju oružije i da se dogovore oko pomirenja, da se ne proliva krv i ne ruši zemlja ko što kaže Hariri.

Mislim da će ovo biti Dara 2, operacije u Dari su pocele 20 juna a završiće se ajd da kažem 30-og neka bude , možda i sutra , nebitno.
Uglavnom 40 dana im je trebalo da oslobode Jug, za idlib operacije su najavljivane za Septembar, valjda će krajem oktobra sve da odrade ja se nadam.

Ivo
5 godine prije

Pregovori? Assad must go?

Laki Topalović
5 godine prije

Nego, gledam šta su sve predali u posljednjih mjesec dana, ne računajuću Goutu i Dumayr. pa šta će Assadu toliko oružja? 🙂

palermo
5 godine prije

Samo valjda će i SAA uvidjeti da ostavljanjem za sobom džepova poput ovog kod As-Suwayde može biti pogubno. Zašto ne deratizirati, ako treba i bojnim otrovima, isilovce u istočnom Homsu? Za njih niti teoretski neće nitko dignuti glas.
U Idlibu sve očistiti, a usko područje oko turskih baza ostaviti, i oni će se sami povući, jer neće imati nikakvu svrhu, a budu li tvrdoglavi, samo ih treba blokirati. Sa Kurdima, kako je već i bilo najavljeno, pregovara se o njihovom povratku u ustavno-pravni poredak Sirije. I šlag za kraj – Golan. Bilo je govora nedavno kako su Sirijci i Izraelci počeli tajne pregovore o rješavanju statusa Golana, tako da će se i tu stvari, uz rusku pomoć, rješavati. Jer Assad je izgleda odlučan u povratku cjleovitosti sirijskog teritorija.

White patriarch
5 godine prije

Slava velikom Vođi Assadu i hrabrom Sirijskim narodu što tamani islamiste i globalisticka gov…na. Pokazali su da imaju mu…da i sad su zaslužili uživati u miru sljedećih 100 godina, ko Vijetnam prije njih

fbslo
5 godine prije

80% onih, koji su sad u Idlibu,
več su imali mogučnost amnestije.
Znači…

josip b t
5 godine prije

Pocelo plakanje na veliko a nema nazad .a nisu ni sretni ovi koji su to financirali.velku paru su dali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI