Namjerno se umanjuje važnost Paula Whelana kojeg je FSB uhitio u Moskvi

Ruska policija
23 komentara

Na samu Novu godinu je potvrđeno da je u Moskvi uhićen Paul Whelan, navodno američki špijun, kojeg je FSB presreo u trenutku provođenja njegovih protuzakonitih aktivnosti. Ubrzo se javio i brat navodnog američkog špijuna, David Whelan, koji je rekao “kako je sve običan nesporazum i Paul je u Moskvu putovao na vjenčanje”.

Danas se saznaje kako bi Paul Whelan mogao biti vrlo velik poduzetnik. Istodobno, zapadni mediji otkrivaju da je služio u američkim marincima, odakle je nečasno otpušten zbog krađe. Što sve to znači i može li se ono što se događa s Paulom Whelanom promijeniti sudbinu i status Rusa koji su pod istim optužbama u američkim zatvorima?

Nakon uhićenja je FSB priopćio kako se ova ruska obavještajna služba drži pravila struke, zna za mnoge strane obavještajce koji su bili ili su i danas u Rusiji, ali da FSB nikoga ne uhićuje bez razloga.

U međuvremenu je službena Ottawa potvrdila kanadsko državljanstvo Paula Whelana, ali su Kanađani odbili dati bilo kakve dodatne informacije o pritvoreniku, pozivajući se na Zakon o privatnosti. Američki novinari dobili su samo informacije da je Whelan rođen 1970. u Ottawi, ali kasnije se preselio u Sjedinjene Države.

Podsjetimo, FSB je 28. prosinca u Moskvi uhitio Paula Whelana u vrijeme “izvođenja špijunske akcije”, odnosno u trenutku kada je navodnom špijunu predan USB stick s informacijama o zaposlenicima jedne od ruskih tajnih službi. Ovo je vrlo teško kazneno djelo i prema čl. 276 Kaznenog zakona se za ovu vrstu špijunaže predviđa kazna zatvora u trajanju od 10 do 20 godina.

Whelan se sada nalazi u pritvoru “Lefortovo”, gdje ga je posjetio američki veleposlanik John Huntsman, koji mu je obećao “potporu diplomatske misije”. Moskva je pritvoreniku osigurala konzularni pristup u skladu s međunarodnim pravom. Ranije je američki državni tajnik Mike Pompeo zatražio “da se Amerikance vrati u Ameriku, ako pritvor nije opravdan”.

Malo se zna o identitetu osumnjičenog. Na početku karijere, kako su izvijestili američki mediji, Whelan je služio u američkom Korpusu marinaca, od 1994. godine, ali samo na administrativnim položajima i od činovnika je postao “glavni administrator”. Dobio je čin narednika, bio je u rezervi i ima neborbene nagrade.

Lefortovo
FOTO: zatvor Lefortovo, Moskva

Potom, 2004. i 2006. godine, Paula Whelana šalju u Irak. 2008. gdje je osuđen za krađu, degradiran zbog “neprimjerenog ponašanja” i otpušten je iz vojne službe. Predstavnik zapovjednika korpusa, potpukovnik Eric Dent, naglasio je da se Whelana ne može zvati “umirovljenim vojnikom Korpusa marinaca”.

Nedavno je Whelan je bio u upravi proizvođača autodijelova BorgWarner. Na internetskoj stranici tvrtke je objavljena i izjava o tome što se dogodilo.

“Možemo potvrditi da je gospodin Whelan trenutno globalni sigurnosni direktor tvrtke i odgovoran je za sigurnost naših objekata u Auburn Hillsu, državi Michigan, te drugim mjestima diljem svijeta gdje se tvrtka nalazi”.

Prema Whelanovom bratu, Davidu, bivši marinac, sada globalni sigurnosni direktor tvrtke za proizvodnju autodijelova, došao je u Moskvu na vjenčanje.

“Duboko smo zabrinuti za njegovu sigurnost i dobrobit. Njegova nevinost je neupitna i vjerujemo da će se poštivati njegova prava”, rekao je David Whelan, koji živi u Torontu.

Prema njegovim riječima, obitelj je u ponedjeljak saznala za uhićenje iz izvješća u medijima, zatim su novinari kontaktirali predstavnike Kongresa, State Departmenta i američke ambasade.

Očigledno je Whelan više puta posjetio Moskvu, jer su Mediji objavili njegove ljetne fotografije na kojima se u pozadini vidi Kremlj. To znači da je dugo mogao biti pod nadzorom ruskih obavještajnih službi.

Državna Duma vjeruje da je Whelan pritvoren zbog špijunskih aktivnosti, a ne iz drugih razloga, što je rekao zamjenik predsjednika Odbora za sigurnost i borbu protiv korupcije, Anatolij Viborni.

“Naše obavještajne službe, po mom mišljenju, rade više nego učinkovito. Samo što o tome ne znamo sve i ne vidimo sve. Što se tiče pritvaranja ove osobe, ovo je još jedan dokaz neprijateljskih koraka prema našoj državi”, kazao je Anatolij Viborni.

Zastupnik ne vjeruje da je ono što se dogodilo bio odgovor Rusije na pritvor Ruskinje Marije Butine, koju u američkim medijima nazivaju “ruskom špijunkom”. Butina se nedavno izjasnila krivom za jednu od optužbi i pristala je na nagodbu s tužiteljem, odbijajući suđenje. Viborni je dodao kako ruske obavještajne službe rade planski, tako da se ta dva događaja ne mogu povezati.

Ljubljanka, sjedište FSB-a
FOTO: Ljubljanka, sjedište FSB-a

Zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne poslove Državne dume, Aleksej Čepa, izjavio je sljedeće: “Pritvor govori samo jednu stvar – naše savezne službe sigurnosti su radile brzo. Kontraobavještajno djelovanje funkcionira normalno i djeluje protiv špijunskih radnji.”

Politički analitičar Aleksej Martinov vjeruje da je iz dostupnih informacija jasno da je “ovaj američki građanin obučen za špijunažu”.

“Takva se priopćenja u pravilu ne objavljuju kada nema sto posto sigurnosti i dokaza o takvim aktivnostima”, izjavio je Martinov za medije, podsjećajući na praksu ruskih službi da ne komuniciraju s medijima, posebno u fazi istrage.

Prema njegovim riječima, sudeći po nekim bilješkama koju u rukama im FSB, Paul Wahlen je “vrlo ozbiljan karakter”. Izvješća o krađi Whelana i njegova navodno jednostavna služba u redovima marinaca su samo dokaz tome.

“Što se tiče njegove priče, legende koju razni mediji sada pokušavaju reproducirati, nju svaki špijun ozbiljnije priprema, a njegova je legenda ozbiljna. I jasno je da su sve te priče o tome kako je uhvaćen u krađi u marincima, da je on sitni lopov, pa posredni trgovac koji je slučajno pao pod ruku pravde dio iste priče koja je unaprijed pripremljena“,  rekao je Martinov.

Stručnjak je uvjeren da će sada Whelan biti osuđen na kaznu zatvora. Nakon toga, bit će ga moguće razmijeniti za ruske državljane osuđene u Sjedinjenim Državama. Štoviše, postoji mogućnost da će Amerikanci biti razmijenjeni za nekoliko Rusa odjednom, a sve je to predmet pregovora dviju strana. Martinov je naglasio kako nije zabilježen slučaj da su takvi špijuni služili kazne u ruskim zatvorima.

“U takvim okolnostima je razmjena uobičajena praksa. Viktor Bout već godinama boravi u američkom zatvoru, gdje je osuđen za trgovinu oružjem. Sasvim je moguće da će Whelan biti zamijenjen za njega ili za nekog drugog, na primjer, pilota Konstantina Jarošenka, koji je u sličnom položaju u Sjedinjenim Državama”, sažeo je Aleksej Martinov.

Rusija je učinila znatne napore da oslobodi Ruse iz američkih zatvora, ali do sada nije uspjela. Međutim, razmjena Bouta i Jarošenka izgleda vrlo realan scenarij, a s pritvaranjem Paula Whelana se šanse za realizaciju ove zamjene povećavaju.

Paul Whelan
FOTO  – Paul Whelan s jednog od ranijih putovanja u Moskvu

 

BorgWarnerLefortovomarinciPaul WhelanUSMCViktor Bout
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Samo tako dalje….
Ima prinčeva, da zamjene za princeze….

eu kolonija
5 godine prije

znači, ipak su špijunski poslovi u pitanju

Milanče
5 godine prije

Bio sam u Rusiji do sad ajendo 20 puta,nikad nisma imao problema na grnici.To umanjenje njegove uloge,pa logicno,nec epriznati oni koji su ga poslali da je ono sto se sumnjici,da sami sebi odsjeku granu na kojoj sjede.On je trebao organizirati neke kacije s aoporbom,nije slucjano ova eksplozija navodnog plina bila u Magnitogorsku a bila u stvari diverzija itd..Sve je to bilo organizirano ali planovi nisu ispunjeni.Americka elita misli d aje Rusija kao davne 1990 godine kad su na rukovodeca politicka mjesta mogli postavljati svoje ljude.Misle da je 1991 godina itd..Americka drzavna elita i neke elite zapada znaju d aRusiju izvana pokoriti nemogu,jedini nacin izazvati nemire,građanski rat unutar Rusije a onda u tom haosu postaviti svoje ljude.Sve to Rusi znaju,znaju jako dobro od kud i koga vjetar duva..

Jole
5 godine prije

To su špijuni koji se drže pod kontrolom i prate.Moguće da je njegovo hapšenje inflagranti čak i inscenirano radi razmjene.
Rusima treba netko da zamijene svoje zatvorene pod optužbom zbog špijunaže pa je moguće da su ovog naveli da se kompromitira da ga mogu zatvoriti.To da je špijun vjerovatno nije upitno .

jezevakucica
5 godine prije

Nakon cjenjkanja slijedi razmjena !

Miki maus
5 godine prije

Otpusten iz marinaca kao sitni lopov, pa kasnije postao ni vise ni manje direktor sigurnosti u BorgWarner( velika i poznata firma za proizvodnju autodijelova), svasta! Da je tako, nebi ni na traci u toj tvornici radio, a kamoli bio direktor sigurnosti! Stvarno dobra legenda, nema sta??!

čitalac
5 godine prije

Nitko ne primjećuje glavnu rupu u njegovoj priči: tip je bi nečasno otpušten iz vojske zbog krađe i onda ga primi neka korporacija u kojoj postane direktor sigurnosti!?!

Emiliano Zapata
5 godine prije

Rusi-Ameri, Lijevi desni, krscani-muslimani, ovi-oni…,samo vas dijele kako bi se medusobno sukobljavali, ginuli u medusobnim obracunima, mrzili jedne druge, a ne one koji vas uistinu porobljavaju!

Ivo Lola
5 godine prije

Pišete o još jednom američkom RATNOM ZLOČINU u Siriji, čiji su avioni sravnali bombama selo Šafu i samo u jednoj kući ubili svih jedanaestoro članova iste porodice! rs-lat.sputniknews.com/svet/201901031118385237-celaprodica-poginula-od-bombe-medjunarodne-koalicije/

Hoćeš li Bože ikada zaustaviti te sotone kad to već neće ili ne mogu ljudi da urade?

giordano bruno
5 godine prije

Mi nasega foku jos ne pustamo, a ne traze ni da ga razmenimo, izgleda da ce ostariti kod nas.
Američki specijalac i pripadnik elitne jedinice „Foke” Danijel Dejvid Korbet, koji je uhapšen u Beogradu učestvovao je u surovim likvidacijama između „škaljarskog” i „kavačkog” klana, kao i u obračunima srpske mafije, saznaje Borba u vrhu MUP-a Srbije.

pingpong
5 godine prije

gledam fotku na kojoj se vidi Kremlj i umirem od smijeha gledajuci manekena u prigodnoj obleki za vjencanje.
no dobro, o ukusima se ne raspravlja ali hapsiti covjeka samo zato sto je zaboravio dolce@gabana masnu u djepu i prigodni cvijetic koji bi istaknuo njegov blagi pogled……….. :-)))))))))))
….. da mi je samo vidjeti mladu ………….. :-))))))))))))

dinaricus vulgaris
5 godine prije

špijun ko i butina….najavljuje svoj dolazak u rusiju i to na ruskom…čovjek je rusofil a oni ga hapse

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI