Nasljednica Angele Merkel odbila Macrona i njegovu “europsku superdržavu”

Annegret Kramp-Karrenbauer
19 komentara

Ne “europskoj superdržavi” i centralizmu Bruxellesa. Da europskoj vanjskoj politici i zajedničkom upravljanju imigracijom. To je ukratko recept nasljednice njemačke kancelarke Angele Markel, Annegret Kramp-Karrenbauer, predsjednice njemačke Kršćanske demokratske unije (CDU), piše Die Welt am Sonntag. Nova čelnica CDU kaže kako je ovaj program nužan kako bi se suprotstavilo usponu “populističkih” snaga i, zašto ne, zaštitila hegemonija Berlina na europskom kontinentu.

Annegret Kramp-Karrenbauer je objavila neku vrstu programskog manifesta koji ukazuje pomak prema desnici, čak i u liberalnoj sferi CDU-a nakon Angele Merkel.

Kramp-Karrenbauer je prihvatila samo  neke od prijedloga koje je nedavno najavio francuski predsjednik Emmanuel Macron, posebice reformu Schengena i jačanje sustava azila i imigracije u EU. Međutim, također je upozorila Macrona i proeuropske snage da je protiv prisilne integracije koja bi mogla biti kontraproduktivna. Ukupni program Macrona vidi kao unaprijed izgubljeni rat protiv “populista”.

“Tema protiv optužbi populista ne može biti obrana nepotpunog statusa quo današnje EU. Pitanje “za” ili “protiv” Europe uopće nije ključna za većinu građana”, tvrdi Annegret Kramp-Karrenbauer

“Ako želimo da naše europske tvrtke budu u budućnosti i dalje budu financirane od europskih banaka, moramo stvoriti jedinstveno tržište za banke. Istodobno, moramo dosljedno težiti uspostavljanju sustava supsidijarnosti, samoosnaživanja i građanske odgovornosti. Europski centralizam, europski etatizam, komunalizacija dugova, europeizacija društvenih sustava i minimalne plaće bi bili bi pogrešan način”, nastavlja nova čelnica CDU.

Recept CDU za spas EU je “poštivanje suvereniteta”

EU

Unatoč tome što mnogi europeisti tvrde, europska superdržava koja se često spominje je opasna i može predstavljati kraj EU. Annegret Kramp-Karrenbauer je to razumjela i potvrđuje legitimnost i važnost nacionalnih država, piše Die Welt am Sonntag.

“Nijedna europska superdržava ne ispunjava cilj Europe koja je sposobna djelovati. Europske institucije ne mogu zahtijevati moralnu superiornost u odnosu na suradnju nacionalnih vlada. Novo osnaživanje Europe se ne može provesti bez nacionalnih država, jer one EU daju demokratski legitimitet i identitet”, kaže njemačka političarka.

“Države članice su te koje formuliraju i ujedinjuju svoje interese na europskoj razini. Tek tada nastaje međunarodni značaj Europljana. Europa se mora usredotočiti na supsidijarnost i na to da zemlje učini odgovornima i da istovremeno mogu djelovati u zajedničkom interesu”, nastavlja Annegret Kramp-Karrenbauer.

Da Schengenu i zajedničkom upravljanju zahtjevima za azil

Jaka Europa s Njemačkom na čelu

AKK, kako je zovu u Njemačkoj, izabrana za čelnicu CDU-a u prosincu prošle godine, sada je naglasila u svom govoru da je Macron u pravu kada kaže da u Europi “postoji potreba hitnog djelovanja”.

Posebno se slaže s francuskim predsjednikom o potrebi reforme sustava imigracije u Europi.

“Izričito se slažem s Emmanuelom Macronom u našem osjećaju da zajednica i sigurnost u Europi zahtijevaju sigurne vanjske granice. Moramo dovršiti Schengen. Za to nam je u EU potreban sporazum bez praznina oko zaštite granica. Tamo gdje se vanjska granica ne može ili ne smije zaštititi samo nacionalnim sredstvima, tamo se mora brzo izgraditi i rasporediti operativna Frontexova granična policija. Već na granicama Schengena je potrebno provjeriti postoji li razloga za zahtjev za azil, status izbjeglice ili bilo koji drugi razlog za ulazak”, kaže AKK.

Suprotno Macronu, tajnica CDU predlaže konzervativniji plan, počevši od asimilacije imigranata. Anne Kramp-Karrenbauer je ponovila “da integracija imigranata predstavlja ključni izazov za mnoge europske države, posebno zato što su neki oblici islama nespojivi s našim idejama otvorenog društva”.

Annegret Kramp-Karrenbauer izaziva Francusku oko Strasbourga

Jedno od velikih pitanja budućnosti, primijetila je Annegret Kramp-Karrenbauer, počevši od same Europe, može biti poticaj za manifestaciju islama koji može biti kompatibilan s našim sustavima vrijednosti.

“Da bi se to postiglo, trebali bismo stvoriti europske sveučilišne profesore, takozvane Nathanove katedre, slijedeći tradiciju prosvjetiteljstva i tolerancije, kojom bi stvorili vlastite imame i učitelje”, tvrdi njemačka političarka.

Nasljednica Angele Merkel ne odustaje od prijedloga koji uvelike iritiraju Francusku , kao što je ukidanje sjednica u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

“U isto vrijeme, trebali bismo donositi i dugo očekivane odluke i ukinuti anakronizme. To uključuje prijenos Europskog parlamenta u Bruxelles i oporezivanje dohotka dužnosnika EU”, kaže AKK.

Iako s ciljem ponovnog pokretanja europskog projekta, čini se da se ideje Annegret Kramp-Karrenbauer prilično  razlikuju od onih Emmanuela Macrona.

EU i Francuska protiv novog kursa Berlina

Njemacka tv toranja berlin
(Fernsehturm)

Francuska i Europska unija su hladno reagirali na riječi Annegret Kramp-Karrenbauer, koji je u svom govoru  odgovorila na apel francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u kojem traži više Europe i zaštitu liberalnih demokratskih vrijednosti i vladavine prava.

Reakcije Francuske i Europske unije su bile mnogo hladnije nego što se moglo očekivati, što je znak da novi kurs CDU nakon mandata Angele Merkel nije u skladu s onim što je tražio Bruxelles i predložio Pariz.

Europska komisija je priopćila kako “nema konkretnih komentara u vezi s prijedlozima stranačke čelnice”. Ovu vrlo hladnu izjavu je dao glasnogovornik Jean-Claudea Junckera u Bruxellesu.

Dodao je kako predsjednik Europske komisije “poznaje Kramp-Karrenbauer 20 godina i zna da je ona uvjereni europeist koji govori francuski i zna važnost francusko-njemačkih odnosa”.

Ovom izjavom kao da se želi podsjetiti na središnju ulogu francusko-njemačke osovine za samo postojanje Europske unije.

Socijaldemokratski zastupnik Udo Bullmann je oštro kritizirao plan Annegret Kramp-Karrenbauer.

Međutim, na francuskoj strani je reakcija bila puno oštrija.

“Primjećujemo činjenicu da postoje razlike u mišljenju o Europi”, rekao je glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux u Parizu, nakon sastanka ministara kojem je nazočio i Macron.

Griveaux je citirao “tri točke” na kojima se čini da je sukob između Berlina i Pariza jasniji. Prva se odnosi na odbijanje čelnice CDU hipoteze o europskoj minimalnoj plaći, što je ideja koju je u glavnim novinama 28 zemalja Europske unije predložio Macron.

Ostale točke jasnih razlika između Annegret Kramp-Karrenbauer i Macrona se tiču mogućnosti ukidanja sjedišta Europskog parlamentu Strasbourgu, što podržava i talijanski Pokreta 5 zvijezda, te mogućnosti zajedničkog mjesta Europske unije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Ovo nije projekt kojeg podupiremo”, kazao je glasnogovornik, koji je dodao kako su te ideje mnogo bliže republikancima Francuske nego predsjedniku Macronu i njegovoj stranci En Marche.

Angele MarkelAnnegret Kramp-KarrenbauerCDU
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Ali zato može zajednički nosač aviona?

Son of Alerik
4 godine prije

Svaka birokracija želi biti nadređena svemu oko sebe. Nije to neka novost, zapošljavanje u državnoj upravi predstavlja mnogima ostvarenje životnog sna.Birokracija se nikad ne pita otkud dolazi novac za njihove plaće, za njihove proračune, njihove ‘pomoći’ i njihove ‘projekte’. Za njih mora biti, a svima ostalima – ako nešto ostane. Europska Unija, kao unija 28 (-1) država, morala je stvoriti vlastitu birokraciju da bi mogla funkcionirati. No, ona nije umanjila već postojeće državne birokracije . Briselska birokracija je tako došla do moći o kojoj u nacionalnim okvirima nije mogla ni sanjati, a do nje su dospjeli uz puno manje muke i truda od onog koji bi im trebao za zaposjedanje sličnih pozicija u nacionalnim okvirima. Moć je takva da uvijek želi uvećati se. Postoji li išta privlačnije za EU birokraciju od mogućnosti da postane ona superdržavna? Teško. Čini se da je Macron glavni protagonist ideje o Eu kao superdržavi, možda… Čitaj više »

Maja
4 godine prije

politicarima u pravilu nije za vjerovati. ovu akk vec nazivaju merkel- klonom. juncker i merkel su na odlasku, ali to ne znaci i bitnije promjene pravca.

Riddick
4 godine prije

Velike ideje od kojih ce te brzo odustati kao i do sada…
Na recima i peru su vam velika dela a u srcu sitni motivi.

Sardelino
4 godine prije

EU kao super država I to još po mogućnosti centralizirana. Kud ćeš bolje, pa ako jos imaš komitet ili diktatora na čelu.
San svih onih koji žele imati moć I vladati svjetom a to su bez daljnjeg oni koji su I postavili Makrona na vlast.
Pa jednostavnije je I manje ” košta” kontrolirati I vladati diktatorom ili komitetom nego se sukobljavati sa desetinama pojedinačnih izabranih demokracija.
Tu ideju, naravno da je lakše progutati ako se grlo slabih europskih individua podmaže mogućnošću ostvarenja zajamčenog dohotka ali tek u takvoj europi.

čdsfvnerfpqvrerwfvnewr
4 godine prije

Laže ko i njena predhodnica kao što će lagati ona ili on ili ono poslije nje………………..

Lucija
4 godine prije

Ovi kramp(usicu) treba poslat – Trumpu.
Zločest je u zadnje vrijeme. Nek’ shvati da nije lako bit Predsjednik.
A i zabavno zvuči : Tramp – Kramp razgovor.

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

”……..važnost nacionalnih država……..”
Vidiš kako važi za Švabu.
A za sitnu buraniju ne.
Švabo je šerif u ovom dijelu svemira.
Još da nema Amerikanaca.
I Rusa.
Gdje bi im bio kraj.

Mucke
4 godine prije

Uvazena gospodja ne zeli reci (zasad) da “jedinstveno trziste za banke” znaci jedino samo jednu EU nacionalnu banku (sve ostale automatski postaju nelegalne) i kao i svako neoliberalno laprdalo odmah zatim nesto kao frflja protiv megadrzave?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI