Njemačka ideja za spas INF-a: Neka Rusi svoje projektile premjeste iza Urala

Evropa raketa MGM-52 Lance
89 komentara

Europske NATO zemlje i članice EU su krajem prosinca jednoglasno odbile ruski prijedlog za spašavanje Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF), čime su neizravno podržale američki ultimatum kojeg je Mike Pompeo dao Rusiji na summitu NATO pakta u Bruxellesu, znajući da same sebe pretvaraju u mete ruskih projektila.

Nakon što su SAD objavile da napuštaju sporazum INF, Moskva je učinila isto, a ruski predsjednik Vladimir Putin je generalu Sergeju Šojguu dao zeleno svjetlo da, osim projektila za sustave Iskander, modificira lansere brodskih krstarećih projektila Kalibar u kopnene, te da što je prije moguće razvije hipersonične balistike projektile srednjeg dometa. Osim, toga, Putin je izričito naglasio da se s američkom stranom ne pokreću nikakvi pregovori izvan teme o kojima je Moskva bila spremna pregovarati i ranije, a to je projektil 9M729.

Sada je Europa odjednom u panici. Glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg izjavljuje kako Sjevernoatlantski savez, točnije SAD, neće raspoređivati nove nuklearne projektile na teritoriju Europe, dok su u političari u Berlinu došli na “inteligentnu ideju” da Moskvi predlažu kakva bi trebala biti ruska vojna i obrambena doktrina.

Naime, zastupnici Bundestaga još nisu izgubili nadu u spašavanje ugovora INF, navodi nedjeljno izdanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga. Predstavnici CDU-a i SPD-a, neovisno jedni od drugih, došli su do vrlo interesantnog prijedloga: Rusija bi trebala nove rakete 9M729 postaviti daleko na istok, iza Urala, odakle ne mogu doći do Europe. Tako Moskva neće morati odustati od ovih sustava, a europske zemlje će moći izbjeći utrku u naoružanju.

Problem je što se Rusija i ne misli upuštati u besmislenu utrku u naoružanju i lansere kakvi se koriste i proizvode za brodove i podmornice za krstareće projektile “Kalibar” postaviti na kopno, na zapadnu granicu. Kao bi trebali izgledati hipersonični balistički projektili srednjeg dometa, nije rečeno, dok je projektil 9M729 nedavno predstavljen novinarima i vojnim atašeima akreditiranim u Moskvu, a zapovjednik ruskih raketnih snaga je objasnio njegove karakteristike i on ne krši odredbe INF sporazuma.

3M-54E1 Kalibar
FOTO: krstareći projektil 3M-54E1 Kalibar

Zapravo je čitava priča bespredmetna, jer su Sjedinjene Države odlučile su napustiti ugovor INF i prije nego su počele optuživati Rusiju za nepridržavanje istog.

Prema priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, Sjedinjene Države su počele s razvojem oružja koje zabranjuje sporazum dvije godine prije javnih optužbi protiv Rusije.

Naime, od lipnja 2017. godine je u tvornici američke tvrtke Raytheon u Tucsonu (Arizona, SAD) započeo program širenja i modernizacije kapaciteta za proizvodnju projektila kratkog i srednjeg dometa. Tijekom posljednje dvije godine je površina objekta porasla je za 44%, dok se radna snaga povećala za gotovo 2000 ljudi, priopćila je Moskva, prilažući satelitske snimke kao dokaz.

Istodobno je Pentagon u studenom 2017. od američkog Kongresa dobio 58 milijuna dolara, uz jasan naglasak da je taj novac namijenjen “razvoju kopnenih projektila srednjeg dometa”.

“Priroda i vrijeme obavljenog posla nepobitno pokazuju da je američka administracija odluku o izlasku iz ugovora INF donijela nekoliko godina prije nego što su javnosti, bez ikakvih dokaza, predstavljene optužbe protiv Rusije”, naglašava se u priopćenju Moskve.

Europski saveznici su vjerojatno bili upućeni u američke odluke, dok se proračunska izdvajanja za masovnu proizvodnju projektila srednjeg dometa nisu ni skrivala.

Sada vodeći predstavnici vladinih frakcija Bundestaga od Europe žele odvratiti opasnost od nove utrke u nuklearnom naoružanju. Za to su osmislili vrlo zanimljiv prijedlog.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše kako se vodeći dužnosnici stranaka SPD i CDU, zaduženi za vanjsku politiku, nadaju da se ugovor INF ipak može spasiti.

U tom smislu pozivaju Rusiju da rasporedi svoje nove krstareće projektile 9M729 daleko na istok, tako da Europa bude izvan njihovog dosega, najbolje iza Urala.

Zbog činjenice da američki vojni stručnjaci tvrde kako je domet ovih projektila oko 2600 km i da se njima krši ugovor INF, što je, navodno, bio razlog izlaska Sjedinjenih Država iz sporazuma s Rusijom.

9m729
FOTO: projektil 9M729

Sjedinjene Države su u petak najavile povlačenje iz ugovora, a nakon 6 mjeseci, ako se ne postigne novi, jednostrano će ga raskinuti. Rusija je u subotu također najavila suspenziju svojih obveza iz sporazuma.

Kao što je objasnio njemački list, prijedlog povlačenja ruskog raketnog arsenala iza Urala bi trebao doprinijeti uspostavi povjerenja za početak novih pregovora s Moskvom.

Njemački političari su rekli i kako bi Sjedinjene Države trebale dopustiti Rusiji da pregleda njihove projektile u Rumunjskoj. Međutim, tamo se malo toga ima za vidjeti. Kopneni lanseri Mk41 VLS se uz minimalne preinake mogu koristiti za ofenzivna oružja i krstareće projektile, ne za proturaketnu obranu, što je, navodno, njihova zadaća. Ruski vojni stručnjaci nemaju što gledati projektile-presretače, jer znaju da su oni obrambeni, već vertikalne lansere Mk41, što američka strana ne bi dozvolila.

Njemački dužnosnik Rolf Mützenich (SPD) je posebno naglasio kako je zbog sve jačeg proturaketnog štita Amerike i NATO pakta Moskva zabrinuta za svoje sposobnosti da pokrene osvetnički udar, piše njemački list. Roderich Kiesewetter  (CDU) je istaknuo da bi raspoređivanje ruskih projektila 9M729 trebalo provoditi u uvjetima”rigorozne i stalne” provjere.

“Zbog činjenice da se ovi krstareći projektili gotovo preko noći mogu premjestiti bliže Europi, željeznicom ili kamionom, potrebno je da u određenom smislu po jedan naš promatrač uvijek bude blizu svakog pojedinog oružja”, rekao je njemački zastupnik Roderich Kiesewetter.

Drugi se prijedlog temelji na razmišljanju da bi Rusija mogla premjestiti svoje nove projektile u suočavanju s azijskim nuklearnim silama kao što su Kina ili Sjeverna Koreja. Ako rakete budu postavljene dovoljno daleko u Sibiru, Rusija će se moći suočiti s tom prijetnjom bez izazivanja utrke u naoružanju Europi, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Njemački list ne pojašnjava kakvu prijetnju Rusiju predstavljaju Kina i Sjeverna Koreja?

MK-41
FOTO: otvoreni kontejneri MK-41 na jednom od NATO brodova

Prema njemačkom listu, “Rusija do sada nije dopustila istinski učinkovitu kontrolu svog naoružanja”.

Međutim, CDU i SPD imaju različite stavove za situaciju u kojoj se Moskva ne bi složila s takvim ustupcima. SPD odbacuje mogućnost raspoređivanja dodatnih zemaljskih projektila srednjeg dometa u Europi, dok su demokršćani spremni razmotriti tu mogućnost. “Postavljanje dodatnog oružja ne bi trebalo postati glavni cilj NATO-a, ali to ne možemo isključiti”, rekao je Roderich Kiesewetter.

Njegov kolega iz frakcije CDU, Johann Vadepool, upozorava Njemačku “da ni po koju cijenu ne smije dozvoliti da dođe do raskola u zapadnom savezu”.

“Ovo je glavna pouka pregovora o nagomilavanju oružja iz ’80-ih godina”, rekao je Johann Vadepool.

Stručnjak SPD-a za vanjsku politiku, Rolf Mützenich, rekao je da ne vidi nikakve “raketne praznine” u Europi. Istodobno je podsjetio na odluku koju su Amerikanci donijeli prije godinu dana da opreme podmornice nuklearnim krstarećim projektilima.

To je dovoljno za očuvanje strateške ravnoteže u Europi, siguran je zastupnik Bundestaga Rolf Mützenich.

Međutim, CDU taj stav smatra pogrešnim i drži da bi, ako Rusija odbije njihov prijedlog, trebalo razmotriti raspoređivanje novih projektila u Europi, piše, piše Frankfurter Allgemeine.

FAZ

SAD izlaze iz INF-a – Rusija raspoređuje “kopneni Kalibar” i hipersonične projektile

Europske NATO zemlje se dragovoljno pretvorile u ruske mete 

CDUINF sporazumKalibarMk41SPD
Pretplatiti se
Obavijesti o
89 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

imam bolji prijedlog. neka rusi instaliraju projektile u njemačkoj

Adriana
5 godine prije

Dozvolite razmještaj novih projektila oko Berlina. To će sigurno zaštititi grad, Njemačku i Europu.

octopus
5 godine prije

Prijedlog nije glup,ali je polovičan.Dakle: Neka Rusija odmakne svoje projektile od ruske granice onoliko daleko koliko NATO odmiče svoje rakete….

Dečko sa ulice
5 godine prije

Avangard srednjeg dometa. I onaj koji već imaju.
Kako sad stoje stvari,
ti glajderi će uspostavit red u svijetu.
I mir.

Damar Cro
5 godine prije

Nikad, al nikad se uz pomoć razuma i logike psihopati neće pomirit s tim da velike i drevne nacije imaju i brane svoje interese. Nažalost, cijena slobode je velika i psihopatima i njihovim ratnim hijenama treba zadavat takve udarce da će im bit muka od pomisli na ratovanje s Rusijom, Kinom, Iranom i manjim, ali važnim saveznicima Sirijom, Venezuelom itd… Kako je ironično da u ovo doba buđenja, jedna Rusija za koju smo navikli kroz filmove gledati da je tvornica manijaka i super-špijuna koji žele vladati svijetom, postaje svjetionik slobode, a najsmješnije je da to Rusija niti želi niti s namjerom to pokušava- samo se brane od hijena pa tako ruski pragmatični suverenizam koji nema ideološke osnove, ali ima načelo da brani vlastite interese, ali i uvažava interese prijateljskih naroda, automatski postaje model koji imperijalistima, korporatistima, lobistima, psihopatima i ostalom smeću smeta.

shumadinac
5 godine prije

Evropa kao da se budi iz sna. Još bunovna shvata da postaje meta i da to njenom “zaštitniku” ni malo ne smeta.
Bilo bi vreme da počnu da se pitaju od koga se brane i od koga bi TREBALO da se brane. Verujem da će ovo pitanje početi da postavlja opozicija širom Evrope ali to nije dobro – svaki nagoveštaj neposlušnosti će samo da ubrza američke planove za konfrontaciju sa Rusijom.

Belay
5 godine prije
Amater
5 godine prije

Ovakvi imbecilni predlozi … to je stvarno krajnji bezobrazluk …zar oni stvarno misle da je svjet tako blesav … od svoje bahatosti su izgleda osljepili …

nekoime
5 godine prije

A da se Rusi sami poubijaju neradioaktivnim oružjem kako bi Amerikanci i Nijemci podijelili njihovu zemlju i sirovinska bogatstva bez troškova i žrtava?

Alen
5 godine prije

Njemci nemaju problem da posalju milione svojih gradjana u smrt..

Trubadur
5 godine prije

Ovaj predlog Njemaca nije ni bezobrazluk, nego samo jedna obična glupost……

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Počelo dolaziti iz guze u glavu. Strah je vrag. Ali još se nisu us*ali. Dovoljno. Još misle da su puno pametni. Pa dijele drugima recepte. Problem je što recepte šalju na krivu adresu. Rusima. Promašili cijeli kontinent. A trebali su samo slijediti gromki glas. Koji dolazi preko velike bare i ponavlja: ”Kažem ti kao pas ovčar ovci, ovco jedna vrati se u svoje stado!” A još kad shvate da Rusi misle ozbiljno i da će poklopiti sve što im prijeti iz Europe. I onaj smiješni otok što se propinje na prste da bude što veći. Jer im nitko nije rekao da ovo nije 19. stoljeće. Da je njihova slavna kolonijalna prošlost otišla u krasni Honduras. I da će tamo i ostati. I pada polako u zaborav. Polako ali sigurno. Tko im je kriv što nemaju dalmatinske pjesme i klape. Koje detaljno objašnjavaju što se ovdje sve događalo od stoljeća sedmog.… Čitaj više »

Thor
5 godine prije

Rusija je vojna supersila i vazan faktor. Nece biti povlacenja.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

“Antologijska” izjava antihrista u ljudskom obliku( M.Olbrajt) da Rusija treba svoje resurse podijeliti sa ostatkom svijeta a i ” predlozi ” navedeni u tekstu pokazuju još jednom da se Nato od nacista ne razlikuje ni po čemu.Cilj im je isti ,samo što Putin nije Staljin i neće čekati da mu sa dvogledom posmatraju tornjeve u Kremlju.Zato bi ovi budalaši iz SPD i CDU trebali mućniti glavom inače bi mogli umjesto Paulanerom nazdravljati crnom radioaktivnom kišom.

Sparkling
5 godine prije

Kako komentirati, nešto suvislo reči, kritizirati, savjetovati ili bilo što napisati kad ta puglu EU nikako da shvati da joj je Rusija prirodni saveznik s bilo koje strane gledajuči. Nije to više komunisticki SSSR. Rusija funkcijonira (manje više) po nekom modelu drzavnog kapitalizma. Što je sasvim u redu za takvu jednu veliku zemlju i nuk silu. Ali podguzne muhe od europskih politicara samo deru istu mantru. I ne shvacaju da su procitani. Ili ce opet praviti se pametni kad jednom postanu bivši. Eu je na@ebala u bilo kakvom sukobu. Prva ce popu@iti nuke po am. ciljevima. Nikakvi raketni štitovi to ne mogu sprijecit. A ameri nas samo guraju u jos jedan rat. Ali iz ovoga nema povratka.
LP

Jole
5 godine prije

Njemačka je američka kolonija.Ukupno je 37 objekata američke vojske u Njemačkoj.Uopće je nebitno što Njemci govore jer oni govore isključivo to što Amerocionisti traže od njih,.Zato je gubljenje vremena slušati njihove besmislene prijedloge.

Fatih
5 godine prije

ETO VAS CE VLADO DA POSLUSA……

Dečko sa ulice
5 godine prije

Još da dodam, kako je interesantno u ova nemirna vremena pratit vijest od kada izadje i objavi je recimo rt, i onda nekoliko sati šutnja od cnn, ili potpuno ignoriranje nečeg toliko važnog, kao sto je ovo. Nečuveno, da se ovako važne vijesti prešućuju.
USA je prešla dvije crvene granice, jednu sa Kinom jednu sa Rusijom.
Iran i Vencuelu da ne spominjem.
Znaci 4 zemlje sa zajedničkim problemom.
Ima ih još.Kuba, S. Koreja. Da ne nabrajam dalje..
Turska je u NATO, ali kao da nije..
Sigurno, ovako dalje neće ići.
USA, i privjesci koji ih prate moraju dobit lekciju.
Sad ili nikad.
Ako se dozvoli USA ovu sprdačinu oko Venezuele, jer ako to prodje nekažnjeno,
tko je slijedeća žrtva?

Son of Alerik
5 godine prije

Kod utrke u naoružanju je jedini problem nedostatak kupaca. Troši se novac poreznih obveznika, raste BDP, zapošljava se, proizvodi i skladišti. Najskuplja je proizvodnja za skladište. Možda se štogod uspije spasiti nuspojavama razvoja novih oružja, tu i tamo se neka tehnologija, nekakvi materijali otkriju za širu upotrebu.
Nešto slično formuli 1. Natječu se proizvođači, razvijaju sustave ubrizgavanja ne bi li kasnije štogod iskoristili u serijskoj proizvodnji. Formula služi za pokazivanje, a živi se od prodaje opela, mercedesa, citroena. Tako i vojna industrija živi od prodaje S 400, patriota koje testiraju na poligonima tipa Sirija. Ovog puta je grand prix Sirije odnio sustav S 400. NA slijedećoj stazi (možda u Venezueli, tko zna), slijedi nova utrka.
Kako nitko ne misli kupiti formulu 1 pa se uokolo vozati s njom, tako nitko ne misli ni iskoristiti ijedan nuklearni projektil.Bitno ga je imati, radi prestiža i to je otprilike sve.

Barban
5 godine prije

Mene zanima kad će više Njemačka i Japan, okončati američku okupaciju i prestati biti američke marionete. Pa od WW2 je prošlo73 godine, vrijeme je više da se te dvije nacije osamostale, tim više što su ekonomski prilično jake.

Alen
5 godine prije

Zanimljivo je da vec dvije godine ,minimum,stancaju rakete kratkog dometa i mini nuklearne glave i kao nastoje pokrenuti utrku u naoruzanju s rusima koji za istu potrosenu vrijednost imaju stotinjak puta bolji ucinak i vec sad imaju oruzje o kojem ovi mogu samo sanjati , kindzal,sarmat,posejdon,avangard i kakav sad oni rezultat ocekuju od te utrke osim da bankrotiraju..
Jednostavno je , rusi su im tehnoloski odmakli dvadesetak godina i imaju stopu bolji ucinak po dolaru.. Dakle utrka u naoruzanju ih vodi u bankrot..Zato mislim da ovo nije nikakva utrka vec stvarna prijetnja .. Cak i ako nije tako njima ostaje milioni nastancanih raketa i prazna kasa sto nas opet dovodi u velike probleme s njima.. Kako god okrenes stvari idu u velike probleme….

spartak
5 godine prije

Ovo uopće ne zavređujue komentar. A svakome tko je i 5 minuta gledao prijenos neke sjednice HR sabora, na primjer, jasno je što sve lupetaju “zastupnici” (koga ili čega?). A oni njemački nisu ni po čemu bolji od naših. Sve je to ista sorta laprdala i lezilebovića. Ti “zastupnici” (koga ili čega?) su stranački karijeristi, partitokrati koji za dobru plaću glumataju zastupanje birača i “demokraciju”. Oni, također, uopće nemaju pojma o čemu govore, već govore zato da se registrira da su govorili.

EU dismr
5 godine prije

EUropska logika: Okrenimo sve rakete prema državi koja nam dostavlja plin od koga trenutno ovisimo .. Nadajmo se, da nam se plinovod neće oštetiti .. Tragikomična realnost .. Ako u budućnosti,(eventualno) neke generacije za 100 ili više godina, budu čitali i razgovarali o ovim političkim bedastoćama, reći će: ..”baš smo sretni što ne živimo u lažima, pohlepi i netoleranciji naših predaka INF raketaša ..”

uergerugwuegfw9efuw
5 godine prije

Rusija nema problema sa štancanjem Kalibara i skračenog dometa Cirkona jer je jeftino, jeftinije od SS-20 a on ima svog sina Rubeža koji će im j…t m…r!! Rusija se treba plašiti mikro i makro dronova, biooružja, to ih može koštati glave………..

Ivo
5 godine prije

Njemačka je svojevremeno imala relativno ozbiljne političare, bez izraženijih mentalnih retardacija. Žalosno je dokle su dogurali.

Prije ili poslije Rusija će za njihovo vlastito dobro biti prisiljena lansirati dva-tri Iskandera na reichstag, da im ukaže na pogreške u rasuđivanju.. Ti pivničarski političari uvijek dobro reagiraju na konkretno uvjeravanje.

Normalno, Iskanderi će biti lansirani s Urala, da ne bude prigovora.

Croatia
5 godine prije

Koje bedastoće, na šta je spala nekad velika nacija i još podrzavaju samoproglašene predsjednike,podupiri drzavne udare ( ukraina) sumrak demokracije ljudskih prava . Mozda se uskoro proglasim predsjednikom hrvatske i trazit ću od amera i švaba da me priznaju ?????

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Mnogo svrsishodnije bi bilo da svim NATO projektilima uz Rusku granicu okrenu smijer za 180 stupnjeva.

Carlosan
5 godine prije

Dobra njemaćka poluideja.
Druga polovica bila bi da i Ameri izbace svoje rakete iz Europe.

A koji će nama q… jedne i druge rakete.
Niti se veselim ruskoj ni američkoj raketi. Neka se gađaju direktno i po oceanima.

Carlosan
5 godine prije

I mi smo kao na ruskoj strani pa navijamo da se sprži POljska, NJemačka Engleska…?????
Ljudi moji sve je to nama u susjedstvu.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

rusi i ameri moraju dijelit mjemačku u omjeru 90:10 kako su i “oslobodili”

Mikojan
5 godine prije

Neka USA svoje projektile premjesti u USA i svi problemi za EU riješeni !

Bruno
5 godine prije

Kina i Sjeverna Koreja su, dakle, prava prijetnja za Rusiju. I Iran, naravno. USA ih samo brane, ali Rusi to ne razumiju. Genijalni ovi njemački političari.

Bruno
5 godine prije

Rusija sada treba samo razviti kopnene modifikacije raketa Kalibr, ništa više. U velikoj nevolji ostaje Europa do u beskonačnost ispunjavati zahtjeve nezasitnog hegemona s druge strane oceana.

jbg
5 godine prije

Dobro su Nijemci ugurali teoriju ruske ranjivosti spram Kine. Koja je potencialna ali i realna opasnost za Rusiju.
Možda je povlačenje USA i RF iz INF-a stvar dogovora, kako bi se u novi dogovor uključilo i sve ostale nuklearno i balističkim reketama naoružane države. Uključivši Izrael i Iran.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI