Izbori u Hessenu potvrdili nezaustavljivi pad demokršćana i socijaldemokrata

Euroskepticizam - Angela Merkel
15 komentara

Kao što se očekivalo, na izborima u saveznoj njemačkoj državi Hessen su kažnjene demokršćanske sestrinske stranke CDU i CSU, socijaldemokrati su ostvarili najgori rezultat od kraja Drugog svjetskog rata, Zeleni su ojačali, ali ne koliko se predviđalo, a Alternativa za Njemačku (AfD) je ostvarila dobar rezultat i ušla u pokrajinski parlament.

Nakon objave rezultata izbora je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla kako se više neće kandidirati za čelnicu CDU, a sve je više glasina o njezinom prijevremenom odlasku iz ureda.

Kao što se i očekivalo, rezultati na izborima u Hessenu su slični onima u Bavarskoj. Grubo govoreći, CDU i SPD su izgubili najviše, a najviše su profitirali Zeleni i AfD, ali i male oporbene stranke, FDP i Die Linke, također rastu.

Ovo je rezultat koji, kao što se očekuje, povećava pritisak na saveznu vladu u Berlinu, iako je na vlasti tek nekoliko mjeseci, od 14. ožujka ove godine, kada je nakon parlamentarnih izbora 2017. konačno sastavljena koalicijska vlada.

Prema projekcijama koje je sinoć kasno objavio ZDF, CDU je u Hessenu osvojio 27 posto glasova, što je 11,3 posto manje u odnosu na izbore 2013. godine. Socijaldemokratska stranka (SPD) dobila je 19,8 posto, čak 10,9 posto manje nego na prošlim izborima.

Zeleni su porasli i dobili 19,7 posto glasova, što je za 8,6 posto više nego 2013.

Rezultati izbora u Hessenu
FOTO – Rezultati izbora u Hessenu

Međutim, crnozelena koalicija u Hessenu je na rubu raspada, jer je CDU izgubio puno glasova. To znači da će se u Hessenu možda okupiti koalicija “Jamajka koalicija” – CDU, Zelenih i FDP. Naime, 40 mjesta za CDU i 29 mjesta za Zelene nije dovoljno za apsolutnu većinu, jer je za nju potrebno 70 zastupnika.

Iako s manje dobivenih glasova, AfD raste brže od Zelenih. Dobivši 13,2 posto glasova, to znači povećanje od 9,1 postotnih bodova u odnosu na izbore 2013. Slobodna demokratska stranka (FDP) je dobila 7,5% glasova, 2,5 posto više nego na prošlim izborima.

Ljevičari stranke Die Linke također rastu i dobili su 6,3 posto podrške, što je povećanje od 1,1% u odnosu na prethodno održane izbore u Hessenu.

S obzirom na to da su CDU i SPD izgubili oko trećinu svog biračkog tijela, vjerojatno će se intenzivirati rasprave unutar vrha dvije stranke na saveznoj razini. CDU, koji lovi u mutnom u političkom centru je u padu, kao i CSU koji se Bavarskoj htio profilirati kao  stranka krajnje desnice.

Sada više nije pitanje tko će vladati, nego uz koju cijenu. Čak i SPD, koji se zapravo želio ponovno profilirati kao stranka ljevice, morat će se pitati može li to učiniti unutar Velike koalicije. Čini se da sve njeni članovi počinju sumnjati u održivost ove političke kohabitacije.

Međutim, za SPD je velika koalicija jedini spas, jer oni također znaju da će se SPD u slučaju novih saveznih izbora izgubiti još više biračkog tijela i može doživjeti sudbinu talijanske, nazovimo je tako, “ljevice” Mattea Renzija.

A možda je zaista i potrebno uputiti poziv na proces čišćenja iznutra, ali bi to bila  bolna spoznaja i priznanje dramatičnog poraza.

Izbori u Bavarskoj poražavajući za Merkel – Na redu je Hessen

CDUCSU
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Ako je Gerhard Schröder postao Predsednikk borda direktora Severnog toka, onda Angela Merkel moze postati zamenik.
Ko ga je to Putin odlikovao ordenom Svetog Aleksandra Nevskog.

Njonjobobo
5 godine prije

Normalno.Zamjenit ce je mladom,ljepsom,
Sory Angela,vrjeme leti I kosi sve pred sobom.

nonwo
5 godine prije

Angelu Merkel i njezinu epizodu s migrantima pamtiti će Nijemci još dugo vremena jer od tih događaja Njemačka više nikada neće biti ista,Rađanjem velikog broja migrantske djece,a nerađanjem domicilne,izgradnjom džamija,uvođenjem njihove kulture(i dijela nekulture)Njemačko če se društvo zauvijek promijeniti-sigurno ne na bolje.Izgubiti će svoju kulturu i identitet.A izgubiti će i način življenja u jednoj donedavno uređenoj,mirnoj sigurnoj zemlji.

Kile
5 godine prije

Njemačka je kaputt

jupiter
5 godine prije

ode frau….

bbbb
5 godine prije

stasi konkubina vladala skoro isto ko i šiklgruber

alan ford
5 godine prije

igrokaz, neće se ništa promijenuti. Sasvim je svjedeno što su CDU i SPD doživjeli veklike gubitke, jer na drugoj strani, gospodari i vlasnici korporacije NJemačka, već polako grade Zelene, koji su opet dobili oproman broj glasova,s koro 20%, kao i u Bavarskoj, 2 tjedna ranije. Očita podvala, jer Zeleni imaju maksimalno 10-12% pristalica u Njemačkoj, ne više. Da Zeleni u konzervativnoj Bavarskoj dobiju 18% je vic i smijurija, u Bavarskoj u kojoj su ranije dobivali 4-5%. To nitko živ ne vjeruje. I to navodno je 180.000 glasača iz CSU-a prešlo u Zelene, ha, ha, ha. Jer pogledajmo ovo: SPD zadnjih godina na svim izborima, onim za državni parlament 2013. i 2017., kao ina svim pokrajinskim izborima, drastično gubi, baš zbog toga, što je u koaliciji sa CDU-om. Ali Zeleni, kofol dobivaju sve više i više glasova, iako su oni u 2 pokrajine, također u vladajućoj koaliciji sa CDU-om, Pogledajmo dakle… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI