“Dan D” za njemačku kancelarku i posljednja ponuda CSU-a o politici imigracija

Njemacka reihstag
9 komentara

U njemačkoj vladi je eskalirao spor između kancelarke  Angele Merkel i ministra unutarnjih poslova, Horsta Seehofera, čelnika bavarske Kršćanske socijalne unije (CSU). Seehofer je jučer namjeravao podnijeti ostavku na mjestu čelnika CSU-a i ministra unutarnjih poslova, ali je nekoliko sati kasnije povukao odluku i dao kancelarku Angeli Merkel šansu da danas postigne sporazum unutar koalicije o pitanjima ilegalne imigracije.

Horst Seehofer je jučer rekao kako nije zadovoljan njezinim najnovijim prijedlozima u tom smislu i na sastanku CSU-a u Münchenu je ocijenio da mjere o kojima se raspravljalo u četvrtak i petak na summitu EU u Bruxellesu za smanjenje ilegalnih imigracija nisu dovoljne. Za razgovor o pomirbi s Angelom Merkel u subotu je rekao kako nije imao nikakvog učinka.

Vodstvo bavarskih demokršćana ne može prihvatiti dogovore o imigrantima koje je njemačka kancelarka dogovorila u Bruxellesu. Naime, europski čelnici su na summitu u Bruxellesu prošlog tjedna sklopili nejasan dogovor o podjeli migranata na dobrovoljnoj bazi i oko stvaranja “kontroliranih centara” unutar EU u kojima će se obrađivati službeno zatraženi azili.

Koje bi zemlje trebale prihvatile takve centre nije jasno. Jug Europske unije, koji je prvi na udaru, na rubu je eksplozije sa svakodnevnim priljevom novih skupina imigranata, koji dolaze mediteranskom rutom, ulaze u Grčku, ako uspiju u Bugarsku, a situacija izmiče kontroli i u Bosni i Hercegovini.

Nije jasno kakvu  će odluku donijeti kancelarka. Međutim, bez obzira tko popustio, CSU ili CDU, koalicija kao cjelina više definitivno ne postoji.

CDU se jednoglasno izjasnio da neće dozvoliti da ga sestrinska stranka ucjenjuje. Der Spiegel je uvjeren kako Seehofer ne može očekivati značajne ustupke od kancelarke. Ali će, ako ostane uredu pod uvjetima kancelarke, izgubiti vjerodostojnost u Bavarskoj. U istoj je situaciji i Angela Merkel, koja će nestati s političke scene ako popusti pred Seehoferom.

Savez CDU i CSU sada postoji samo na papiru. Jaz je toliko dubok da ga ne može premostiti ni situacija u kojoj bi i  Merkel i Seehofer napustili svoje položaje, što je također sasvim moguće. Model saveza sestrinskih stranaka, koji u Njemačkoj pružao jedinstvenu stabilnost već više od 60 godina, od jučer je povijest, zaključuje Der Spiegel, koji dodaje kako će nakon novonastale situacije posljedice  osjetiti ne samo Njemačka, nego i cijela EU.

Zbog strmoglavog pada rejtinga kojeg bilježe CDU i CSU, najveći dobitnik je Alternativa za Njemačku (AfD). Liberalni analitičari u Njemačkoj ne razumiju kako su CDU i CSU došli u situaciju da bi “desničarskoj populističkoj stranci” mogli dati šansu da utječe na državnu politiku ilegalnih imigracija.

Krivnju svaljuju na CSU i Horsta Seehofera, koji je, po njihovom mišljenju, trebao više gledati državne interese, nego predstojeće izbore u Bavarskoj. Za Der Spiegel je CSU trenutno najvažniji pomagač Alternative za Njemačku.

Iz kojeg god kuta to analizirali, mnogi komentatori u Njemačkoj kao da zaboravljaju raspoloženje njemačke javnosti, kao i da se stavovi Seehofera podudaraju s ogromnom većinom “običnih” Nijemaca.

Najnovija vijest je da čelnik CSU želi održati konačni razgovor s kancelarom Merkel kako bi riješio spor, a ako ne bude sporazuma, odlazi iz ureda.

Horst Seehofer želi posljednji  put pokušati uvjeriti CDU o potrebnim promjenama imigrantske politike.

Seehoferov plan je protjerivanje tražitelja azila registriranih u drugim zemljama EU, ako bude potrebno i jednokratna odbijanja na njemačkoj granici. Angela Merkel odbija jednostrana djelovanja i inzistira na koordiniranom europskom pristupu.

Danas će se održati sastanak na vrhu i, ako se ne postigne sporazum, raspad koalicije i novi izbori su jedino rješenje.

Prema informacijama koje je objavila agencija DPA, sastanak je zakazan za 17 sati, dok će se u 14 sati održati sastanak frakcija i članova CDU i CSU u Bundestagu.

Merkel se suočava s pobunom unutar svog CDU-a, a ultimatum CSU-a istječe 1. srpnja

Imigrantska politika – Uspon i strmoglavi pad kancelarke Merkel

CDUCSUHorst Seehofer
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
maliboro
5 godine prije

Kada baba zabrije da je popila svu pamet svijeta onda imamo ovakvu situaciju.

Ana
5 godine prije

Crkotina nikako crknuti. I zubima i noktima se zakacila, pa se ne da!

Kajzer Soze
5 godine prije

Vrana vrani ne vadi oči ništa vi ne brinite dogovorit će se oni lako jer isto je je to liberalno smeće kao i svi ostali koji su na vlasti u EU ( osim Orbana ) ovi iz CSU-a utvrđuju pazar da bi izvukli još kakav položaj !

Mariola
5 godine prije

Vračatej to sve nazad ako muslite da europa opstane.

tedi
5 godine prije

Ici ce na nove izbore,a mediji su vec digli reiting Horsta Seehofera,a Njemci ga podrzavaju.On hoce nove izbore na kojima pobijeduje na krilima migranata,kao u Italiji.Polako se u EU desnicari ujedinjuju u Evropi,da se odupru Sorosu & comp,da evropske drzave rastamburaju i nametnu svoje seme,kako da Evropu kontrpliraju.Trebaju samo da ne dozvole rat ovim vjestcima,jer onda ode sve u 3mp.

tedi
5 godine prije

Off topic,a mozda i nem,deografska situacija u zemljama istocne Evrope je katastrofalna zbog posljedica mjera EU.Bugarska umire,broj stanovnika je pao na brojku posle 2ww,Kolinda upozorila na broj stanovnika u HR.Izvjestava Ria Novosti.ru
https://ria.ru/analytics/20180702/1523746539.html?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=ria.ru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI