Njemačka: Volkswagenovi direktori su optuženi zbog skandala koji je koštao 30 milijardi eura

Volkswagen
11 komentara

Njemački tužitelji podnijeli su tužbe protiv izvršnog direktora Volkswagena Herberta Diessa, predsjednika tvrtke Hansa Dietera Potscha i bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna zbog tržišne manipulacije povezane sa skandalom varanja kod testova emisije plinova VW-a.

Trio je optužen da je namjerno uskratio informacije dioničarima tvrtke o financijskim rizicima skandala koji je izbio 2015. godine, priopćio je u utorak ured tužitelja u gradu Braunschweig, na sjeveru države. Kao rezultat, na cijenu dionica proizvođača automobila moglo se nepropisno utjecati, tužitelji tvrde.

Njemački proizvođač automobila negira tvrdnje kako rukovoditelji nisu izvršili svoje obveze prilikom informiranja investitora, nazivajući te navode “neutemeljenima”.

“Ako bude suđenja, uvjereni smo da će se optužbe pokazati neosnovanima”, izjavio je član uprave VW-a, Hiltrud Werner, a njegovu izjavu prenose mediji.

Odvjetnici trenutnog izvršnog direktora Diessa odbacuju sve optužbe, tvrdeći da se pridružio proizvođaču automobila u srpnju 2015., kada nije mogao predvidjeti da će dizel motori imati takve financijske posljedice koje bi bile relevantne za tržište kapitala.

VW je, 2015. godine, priznao kako je milijune dizelskih vozila širom svijeta opremio softverom koji može zavarati testove emisije. U 2016. tvrtka je pristala na nagodbu od 14,7 milijardi dolara s američkom vladom. Dieselgate je dosad koštao automobilskog diva oko 30 milijardi eura.

Bivši predsjednik Uprave Winterkorn, koji je podnio ostavku nakon što je skandal izbio, u Njemačkoj je, u travnju, optužen za prijevaru. Ranije su Sjedinjene Države podnijele optužbe protiv Winterkorna.

Dionice Volkswagena u utorak su pale više od 2,5 posto, najviše u pet dana.

dizelvolkswagen
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Lako za optužbe i krivnju, tko će vratiti pare?

Siniša
4 godine prije

Ovi barataju milijardama lakše nego ja sa platom.

Moreno
4 godine prije

Svi proizvođači auta su varali, a ne samo VW. Ništa nije slučajno otkriveno nego su, kad je slučaj VW, Amerikanci potegli to pitanje radi političkih razloga u svrhu pritiska na trgovinske sporazume.
Svi ti direktori su to znali i to nisu radili bez podrške politike isto ka šta znaju svi direktori velikih banaka kako sve velike, a posljedično i male, banke varaju, onda se tu i tamo poneku banku kazni sa desetak postotaka navodno nelegalno stečenoga novca, ali sveopća prevara banaka mirno ide dalje.

Red Dog
4 godine prije

Ovo, drugovi, je delo nemackih sindikata.
Zakonodavstvo kaze da sindikati imaju pravo da se izjasnjavaju, ali niko nema duznost da ih slusa. Ranije su ih slusali donekle jer su dosli sa pametnim inputom. U novom duhu vremena su odlucili da im stave do znanja da su bezvredno smece. Sta uraditi ako je to u redu prema zakonu?
Statuirati primer nad arogantnim direktorima da se drugi misle ubuduce. Povrediti profit. Posto zakon nece/ne moze, neka se obracunaju deonicari s njima.

eiofvinqewrbfvqewfuoqrbqezqwe
4 godine prije

Žele uništiti VW (i u tome im pomažu švabski cioizdajnici koji upravljaju teutonijom ko da VW nije njemačka firma već iranska) kao što su zbog fujfona uništili Nokiju. Vidi se da su franci bili i ostali vazali stvorovi, u stvari svi su.

U ZATVOR
4 godine prije

sa manipulanti, lopovi, prevaranti, pokvarenjaki i kriminalaci

Perun
4 godine prije

Golf Diesel autogodine 2013 …(Auto des Jahres 2013)….VW Njemacka sramota i blamaza stoljeca ….Sada i oni najzagrizeniji ljubitelji VW i opcenito njemackih limuzina (citaj cudo od ,,tehnike) pocinju sumnjati da je to dio zavjere njemackih industrijalaca poglavito auto industrije ….VW je financirao kampanju njemacke kancelarke Merkel Angele ….Ona kuma svemu tome sto se dogadja zadnjih godina u u prosirenom DDR-u (citaj BRD-u ) i europskoj uniji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI