Popuštanje Turskoj u Siriji će prije ili kasnije završiti

BM-21 Grad Sirija
42 komentara

Jučer je počeo prvi dan dogovorenog primirja u Idlibu u kojem nije bilo velikih zračnih udara. Međutim, topništvo sirijske vojske je nastavilo udarati islamističke linije obrane u sjevernoj Hami u području Al-Lataminaha i Moreka.

Sudeći po nastavku turske retorike u Teheranu se Rusija i Iran nisu uspjeli dogovoriti s Turskom kako riješiti problem terorističke enklave u Idlibu. Erdogan u članku za The Wall Street Journal zahtjeva da se ponovno sastane s Putinom i najavio je nove konzultacije generala Hulusija Akar u Moskvi, što sugerira da razlike Rusije i Irana s turskom u Teheranu  nisu prevladane.

Turska pokušava odgoditi operaciju i nastavlja u zamjenu za operacije sirijske vojske nuditi okupaciju Idliba od strane militanata kojima upravljaju, koji bi u teoriji trebali protjerati Al-Nusra Front, što je malo vjerojatno.

Očito je da se pregovaranje nastavlja, uglavnom iza kulisa, a čini se da je povezano s potencijalnom podjelom sfere utjecaja i granicom dokle će napredovati sirijske snage.

Maksimalistički zahtjevi Erdogana su da turske snage ostanu u Idlibu sve dok se ne uništi kurdski YPG, da sirijske snage ne napadaju militantne islamističke skupine koje su surađivale s Turskom nakon Astane i da vladine snage ne ulaze na područja koja kontroliraju ove skupine. Turska bi, navodno, sudjelovala u vojnim operacijama protiv sirijske Al-Qaede i suparničkih islamističkih skupina isključivo s Rusijom.

Rusija i dalje insistira da teroristi moraju biti uništeni, a suživot s njima je isključen. Međutim, ako im Turska može osigurati odlazak po uzoru na Istočnu Goutu, tada Rusija nema ništa protiv. Lavrov je na sastanku u Ženevi potvrdio stav Moskve da je suživot s teroristima u Idlibu nemoguć i oko toga nema pregovora.

Propaganda militanata navodi da su im Turci dali ili obećali dati oružje i streljivo na sjeveru Idliba u slučaju njihovog punopravnog sudjelovanja u neprijateljstvima. Usput, Turska jača svoje snage u pokrajini Hatay, gdje prebacuje tenkove, borbena oklopna vozila za pješaštvo i automatske sustave kontrole.

Centar za pomirenje u Siriji je objavio dodatne informacije s detaljima predstojeće provokacije s kemijskom oružjem s vrlo jasnim detaljima, dok zapadni tisak i dalje ponavlja kako se Assad priprema za kemijski napad, čime stvara preduvjete za udare na Siriju.

U slučaju provokacije su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska već izrazile spremnost za provođenje udara protiv Sirije, navodi se i da se vrši pritisak na Njemačku dai ona sudjeluje u napadu.

ypg
FOTO: YPG snage

Merkel ne isključuje ovu mogućnost, iako se SPD tome snažno suprotstavlja i navodi kako njemačka vojska po ustavu ne može napustiti teritorij zemlje i provoditi vilo kakve vojne operacije bez glasanja u Bundestagu. Prema vojnim procjenama, SAD u ovom trenutku imaju na raspolaganju oko 200 do 250 projektila kojima bi mogli udariti na Siriju.

Francuska je čak izjavila će se teroristi, ako budu napadnuti u Idlibu, vratiti u svoje matične zemlje, uključujući Francusku. Dakle, treba im pomoći u Siriji, kako se ne bi vratili u Europu, čime se počela širiti histerija oko njihovog povratka kući. Neki su se već vratili, ali da se vrate mnogi, Francuzima se to ne sviđa.

Sirijska vlada i dalje inzistira na tome da će mirnim ili vojnim sredstvima preuzeti kontrolu nad čitavim teritorijem zemlje. Vojna opcija je rezervirana za Idlib, a mirni put je Ustavotvorna skupština na kojoj će se kandidati konačno složiti oko novog ustava zemlje. No, bez rješavanja pitanja Idliba je nemoguće pokrenuti  ovaj proces.

Općenito, vidimo nastojanja Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske da spriječe ofenzivu u Idlibu, koju Sirija, Rusija i Iran žele provesti. Turska je još jednom potvrdila da nije saveznik, već situacijski sudionik rusko-iranske koalicije, pokušavajući ostvariti svoje uske interese.

Ono što je važno u Siriji jeste da veću težinu u spašavanju terorista sada ima Turska, nego što je zajedno imaju SAD, Saudijska Arabija i Izrael, koji da jednu ili dvije kratke izjave o Siriji, uglavnom o Iranu, od oslobođenja juga zemlje.

Turska jača svoje položaje u Idlibu i jača vojnu nazočnost na granici sa Sirijom.

Idlib 13.09.2018
FOTO – Raspored snaga u Idlibu

Reuters je prenio kako je turska vojska pojačala 12 kontrolnih punktova koje ima u pokrajini Idlib. Velike snage se kreću na granicu sa Sirijom.

“Vojno smo prisutni u Siriji, a ako se napadnu naši vojnici, to će se smatrati napadom na Tursku”, rekao je neimenovani turski dužnosnik za Reuters.

Samo teroristi u Idlibu su na svojim stranicama objavili kako su stotine pripadnika turskih specijalnih snaga, na desetine borbenih vozila i tenkova stigli su u pokrajinu Idlib.

Turska je poveća ai isporuke oružja militantima koje kontrolira u Idlibu,  čime im pomaže da se odupru nadolazećoj ofenzivi sirijske vojske koju podupiru Rusija i Iran, za Reuters je izjavio jedan od zapovjednika naoružane oporbe.

Pod pretpostavkom da su informacije Reutersa točne, Ankara je poslala vojnu pomoć militantima zato što Rusija i Iran nisu udovoljili zahtjevima Erdogana na summitu u Teheranu.

“Obećana nam je puna vojna potpora Turske za dugotrajnu borbu”, izjavio je jedan visoki zapovjednik takozvane Slobodne sirijske vojske.

Navedeno je kako je među oružjem koje je isporučeno teroristima streljivo i projektili za sovjetski višenamjenski raketni sustav “Grad“, što će proturskim islamističkim skupinama pomoći da ne ostanu bez municije tijekom borbi.

Podsjetimo da su prolog tjedna u raketnom napadu na kršćanski grad Muhardu u sjevernoj Hami teroristi skupine Jaish Al-Izza, koju kontrolira Ankara, koristili turske projektile s kasetnim streljivom i da je turski kontrolni punkt neposredno u blizini odakle je napad proveden. U napadu je ubijeno devet civila, među kojima su bile dvije žene i petoro djece.

I na kraju, ono što je nejasno, Turska duž cijele linije razgraničenja, osim malog dijela granice s Latakijom, granicu s Idlibom dijeli s koalicijom Hayat Tahrir Al-Sham, koju vodi sirijska Al-Qaeda. U deklaraciji koji je Erdogan potpisao u Teheranu se obvezao da će se Turska, uz Rusiju i Iran, boriti protiv terorizma – ISIL-a, Al-Nusra Fronta, te pojedinaca i skupina povezanih s njima. Sudeći po karti i činjenici da Al-Nusra Front drži najveća naselja u Idlibu i da je na granici s Turskom primjetna visoka razina kohabitacije s turskom vojskom, logično se zapitati koliko će trajati ovaj igrokaz s Ankarom i njihovim štićenicima u Siriji? Vjerojatno ne dugo. Iako se čini da Erdogan uspijeva voditi igru, prije ili kasnije će morati odustati od svojih zahtjeva.

Islamska državaKalifatYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HrvatskiHig
5 godine prije

Ovo je super ako Sirijci,Rusi i Iranci razbiju terorističko uporište u Idlibu.
Ne samo da bi Sirija bila slobodna,nego svi teroristi bi se vratili u Francusku i onda ko zna možda će Francuski narod malo bolje razmislit hoće li htjeti svoju državu dopustit da se Islamizira još više.

bbbb
5 godine prije

Onaj tko odlučuje što će biti u Siriji nije u Stambolu. Imali su skoro sastanak u Londoncioderiju sa znakovitim šestarom i okom.

TomRy
5 godine prije

Koalicijskog partnera Tursku treba ovlastiti da sa svojom regularnom vojskom i proturskim milicijama udje u sukob sa AQ i ociste Idlib, kako bi se potom mogao uvazavati Erdoganov stav za rjesenje cijele pokrajine. Egoistican kakav jeste, sultan bi to mogao i prihvatiti, ali urbano ratovanje nije opkoljavanje i artiljerijska paljba kao u Kobaneu, pa bi se moglo ocekivati da nakon desetak dana trazi pomoc od svojih koalicijskih partnera ,Rusije i Irana da ga izvuku i spase, a to bi bio i njegov poraz . Dok bi samo Turska vojno djelovala, nebi bilo opasnosti od napada antisirijskih snaga sa Mediterana, sto olaksava i odmara SAA. Posto tu na terenu Erdo sigurno gubi, pocinje njegovo povlacenje prema Turskoj, a prati ga u povlacenju ( i napada) AQ. Ratna djelovanja se sele na turski teritorij, to je onda Erdoganov, a ne Assadov problem. Sirijske vladine snage sa koalicijom napreduju u pokrajinu i potiskuju… Čitaj više »

igi
5 godine prije

E sada onda kad ovo nije okupacija jedne suverene zemlje onda ne znam što je… i to za potporu terorističkim grupama…

Pantsir S1
5 godine prije

Sto je i primarni cilj anglosaksonske hobotnice, bar sto se tice Bliskog Istoka.Dakle uvuci Tursku i Rusiju u otvoren(iji) sukob, i time stvoriti ogromne probleme Kremlju.U tom kontekstu, danasnja Rusija je presla Britansku igricu.Koristeci hibridna sredstva podjednako kvalitetno utice na javno mnjenje, sa jedne, i nikad se ne rukovodi emocijama u donosenju odluka, sa druge strane.Naime, posle rusenja aviona od strane Turske, Rusija je reagovala asimetricno, a ne ratom.U toku je do sada, nesto sto se ne pamti u svetu geopolitike, a to je brzopotezni sah.Dakle, svedocimo bukvalno ratom informacijama, kako jedni nesto objave kroz njihove medije, tako druga strana odgovara.I jedni i drugi pripremaju svoje javno mnjenje za ovu bitku.Danas je Putin svojim oruzanim snagama eksplicitno rekao da je njihova obaveza braniti i Ruske saveznike.Pitanje je dana, ako ne i sata kada ce doci do provokacije, jer mnogima je u interesu da se napravi problem Rusiji i Iranu, jer… Čitaj više »

preseren3
5 godine prije

Kaošto več rekoh, napisao ovdje, Turki su podupirali neke od terorista, prodavali naftu, koju su pokrali Siriji na teritoriju pod njihovom kontrolom….
Znači, Turci su dio problema, ne rešenja.
Znači, Putin mora pripaziti sa kim šuruje….
A ako se želi ta budala od Erdogana svađati istovremeno sa amiji i sa Putinom…
Neka….
Neka ga košta. I liru i Turke.

Alen
5 godine prije

Nepredvidiva turska sapunica..Ovo je bilo za očekivati..Bice ovdje jos svasta…A i svi smo znali da ce tako biti…

A vostok 2018 nam govori da ce rusija sigurno da krene na idlib pa nek erdo kalkulise..

DrugiJa
5 godine prije

Bojim se da neće biti ništa od napada na Idlib i oslobađanje te sirijske regije od terorista. Previše njih se uplelo u tu priču kako verbalno tako i na terenu. Previšee riskira Assad tom akcijom jer sigurnii postoji snimljen film o “otrovanom” nejači u ili oko Idliba.samo treba SAA pješadija i oklop krenuti i ugledat ćemo ga, a onda bože pomozi Damascu i Assadu, neće Rusija tu djelovanjem svog oružja pomoći, eventualno radarskim motrenjem i javljanjem , ali sigurno ne i djelovanjem svojih raketa protiv USrA i njihove agresorsko/terorističke koalicije

Duki
5 godine prije

Pa koga onaj “sultan” mulja ? Kao u svađi je sa amerima .A ‘vamo preuzima od tih istih štićenje terorističkih skupina ?
Nešto ili netko se tu jako “čuje”?????
Vlado-OPREZ!!

cogo
5 godine prije

jadna francuska politika boje se da jim se vrate troristi a jos vis ese boje da jih rusi potamane ,,pa kava jim je to farsa,,,jesu li ti francuzi normali ,,,neka s esvi vrate in pocinju ubojstva ,,sami su jih podigli in sami ce dobiti porciju ,,a narod cuti i podrzava te zlocinacke politike ,,,sad imaju priliku da se jih rijese za uvjek ,,a njima jih je zao ,,

Trubadur
5 godine prije

Ja još uvijek mislim, da je sve skupa manje ili više sapunica za unutarnje Erdoganove interese i za FSA pulene, kako jih nije napustio u težkim trenucima….. U biti če se n severu nekako stvoriti tampon cona, gdje če ovi preživjeli iz Idliba, pa tako neče da navale u Tursku…. A sa vojno- strateškog vidika svakome sa tri zdrave moždane čelije je jasno, da Idlib mora pasti ako čemo dalje osvobađat Siriju i preko Eufrata….I drugi razlog, koji je možda još bitniji…. Imamo sa jedne strane Alep, sa druge Hmeim i ništa tu između dugoročno od bradonja ne može, da obstane…

Davor
5 godine prije

Erdogan će morati popustiti, osim ako neko iz sjene s njime ne manipulira a onda je tada sve moguće.

fenix
5 godine prije

Nije uopce pitanje mozeli se vojno slomiti teroriste naravno da moze nego je pitanje samo politicke prirode. Ja mislim da Rusija ceka da se malo slegne prasina oko kemijskog oruzija jer se zapad bas razjario oko tog pitanja. Takodjer mislim da se vode pregovori oko toga koliko ce SAA i Rusi uzeti Idliba ako bi uzeli sve do uskog granicnog pojasa sa Turskom do bi bila apsolutna pobjeda. Jedno je sigurno Idlibski Emirat nemoze opstati jer bi bio teroristicka rak rana.

Šule
5 godine prije

Svaki dan mora biti jedan članak o Siriji i Idlibu jer ostali članci se nečitaju i nekomentiraju ali ništa novoga nema osim plača i kukanja Rusa i Asadove smješne vojske jer nisu u stanju mjesecima riješit ove gologuzane u papučama bez-aviona,artiljerije,protuzračne obrane itd…samo traže izgovore jer se boje IZRAELA i USA da oslobode svoj teritorij.ILI POKRENITE NAPAD ILI PREDAJTE TERITORIJ GOLOGUZANIMA OD ISILA..

Alen
5 godine prije

Postupci SAD u Siriji vode svijet ka ivici ambisa, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ako se ko pita kud ovo vodi evo mare nam lijepo objasni…

L'oignon
5 godine prije

Puno je stvari tu nejasno i otvoreno, no ono na što bih se kladio da je Amerima i Židovima dugoročno najbitnije, ono što najviše mijenja regionalni utjecaj Amerike i skida velik teret sukoba s Arapima s Izraela je stvaranje kurdske države. Oni će lagati, čekati, odugovlačiti, bombardirati, obećavati, pregovarati, sve postepeno idući prema tom cilju. Sad ako Turci misle i jačati regionalni utjecaj i dugoročno biti na vratima Alepa, Hame i Mosula vrebajući priliku, misleći da mogu i dobiti te regije i istovremeno slamati Kurde, bojim se da ih čekaju teška vremena. Ipak vjerujem da će se na kraju nešto ovdje izdogovarati, a sirijska vojska vratiti teritorij zelenih, a onda kreće šah Rusije, Turske i SAD-a i lov na kurdsku kraljicu.

sator
5 godine prije

nije to nikakvo popustanje turskoj nego se usrali i rusi i iranci od amerike i njihove prijetnje da ce ih izbubati, kome vi mazete oci, bice ni sami ne vjeruhete u to sto pisete. a koliko su rusi bijeda, dokaz je i ovaj sator poljske kuhinje na ovim manevrima.pun rupa i jos ga slikali u javnost. pa mogli su to barem zakrpit ako nemaju nove.

https://ibb.co/guRGep

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI