fbpx

Popuštanje Turskoj u Siriji će prije ili kasnije završiti

BM-21 Grad Sirija

Jučer je počeo prvi dan dogovorenog primirja u Idlibu u kojem nije bilo velikih zračnih udara. Međutim, topništvo sirijske vojske je nastavilo udarati islamističke linije obrane u sjevernoj Hami u području Al-Lataminaha i Moreka.

Sudeći po nastavku turske retorike u Teheranu se Rusija i Iran nisu uspjeli dogovoriti s Turskom kako riješiti problem terorističke enklave u Idlibu. Erdogan u članku za The Wall Street Journal zahtjeva da se ponovno sastane s Putinom i najavio je nove konzultacije generala Hulusija Akar u Moskvi, što sugerira da razlike Rusije i Irana s turskom u Teheranu  nisu prevladane.

Turska pokušava odgoditi operaciju i nastavlja u zamjenu za operacije sirijske vojske nuditi okupaciju Idliba od strane militanata kojima upravljaju, koji bi u teoriji trebali protjerati Al-Nusra Front, što je malo vjerojatno.

Očito je da se pregovaranje nastavlja, uglavnom iza kulisa, a čini se da je povezano s potencijalnom podjelom sfere utjecaja i granicom dokle će napredovati sirijske snage.

Maksimalistički zahtjevi Erdogana su da turske snage ostanu u Idlibu sve dok se ne uništi kurdski YPG, da sirijske snage ne napadaju militantne islamističke skupine koje su surađivale s Turskom nakon Astane i da vladine snage ne ulaze na područja koja kontroliraju ove skupine. Turska bi, navodno, sudjelovala u vojnim operacijama protiv sirijske Al-Qaede i suparničkih islamističkih skupina isključivo s Rusijom.

Rusija i dalje insistira da teroristi moraju biti uništeni, a suživot s njima je isključen. Međutim, ako im Turska može osigurati odlazak po uzoru na Istočnu Goutu, tada Rusija nema ništa protiv. Lavrov je na sastanku u Ženevi potvrdio stav Moskve da je suživot s teroristima u Idlibu nemoguć i oko toga nema pregovora.

Propaganda militanata navodi da su im Turci dali ili obećali dati oružje i streljivo na sjeveru Idliba u slučaju njihovog punopravnog sudjelovanja u neprijateljstvima. Usput, Turska jača svoje snage u pokrajini Hatay, gdje prebacuje tenkove, borbena oklopna vozila za pješaštvo i automatske sustave kontrole.

Centar za pomirenje u Siriji je objavio dodatne informacije s detaljima predstojeće provokacije s kemijskom oružjem s vrlo jasnim detaljima, dok zapadni tisak i dalje ponavlja kako se Assad priprema za kemijski napad, čime stvara preduvjete za udare na Siriju.

U slučaju provokacije su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska već izrazile spremnost za provođenje udara protiv Sirije, navodi se i da se vrši pritisak na Njemačku dai ona sudjeluje u napadu.

ypg

FOTO: YPG snage

Merkel ne isključuje ovu mogućnost, iako se SPD tome snažno suprotstavlja i navodi kako njemačka vojska po ustavu ne može napustiti teritorij zemlje i provoditi vilo kakve vojne operacije bez glasanja u Bundestagu. Prema vojnim procjenama, SAD u ovom trenutku imaju na raspolaganju oko 200 do 250 projektila kojima bi mogli udariti na Siriju.

Francuska je čak izjavila će se teroristi, ako budu napadnuti u Idlibu, vratiti u svoje matične zemlje, uključujući Francusku. Dakle, treba im pomoći u Siriji, kako se ne bi vratili u Europu, čime se počela širiti histerija oko njihovog povratka kući. Neki su se već vratili, ali da se vrate mnogi, Francuzima se to ne sviđa.

Sirijska vlada i dalje inzistira na tome da će mirnim ili vojnim sredstvima preuzeti kontrolu nad čitavim teritorijem zemlje. Vojna opcija je rezervirana za Idlib, a mirni put je Ustavotvorna skupština na kojoj će se kandidati konačno složiti oko novog ustava zemlje. No, bez rješavanja pitanja Idliba je nemoguće pokrenuti  ovaj proces.

Općenito, vidimo nastojanja Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske da spriječe ofenzivu u Idlibu, koju Sirija, Rusija i Iran žele provesti. Turska je još jednom potvrdila da nije saveznik, već situacijski sudionik rusko-iranske koalicije, pokušavajući ostvariti svoje uske interese.

Ono što je važno u Siriji jeste da veću težinu u spašavanju terorista sada ima Turska, nego što je zajedno imaju SAD, Saudijska Arabija i Izrael, koji da jednu ili dvije kratke izjave o Siriji, uglavnom o Iranu, od oslobođenja juga zemlje.

Turska jača svoje položaje u Idlibu i jača vojnu nazočnost na granici sa Sirijom.

Idlib 13.09.2018

FOTO – Raspored snaga u Idlibu

Reuters je prenio kako je turska vojska pojačala 12 kontrolnih punktova koje ima u pokrajini Idlib. Velike snage se kreću na granicu sa Sirijom.

“Vojno smo prisutni u Siriji, a ako se napadnu naši vojnici, to će se smatrati napadom na Tursku”, rekao je neimenovani turski dužnosnik za Reuters.

Samo teroristi u Idlibu su na svojim stranicama objavili kako su stotine pripadnika turskih specijalnih snaga, na desetine borbenih vozila i tenkova stigli su u pokrajinu Idlib.

Turska je poveća ai isporuke oružja militantima koje kontrolira u Idlibu,  čime im pomaže da se odupru nadolazećoj ofenzivi sirijske vojske koju podupiru Rusija i Iran, za Reuters je izjavio jedan od zapovjednika naoružane oporbe.

Pod pretpostavkom da su informacije Reutersa točne, Ankara je poslala vojnu pomoć militantima zato što Rusija i Iran nisu udovoljili zahtjevima Erdogana na summitu u Teheranu.

“Obećana nam je puna vojna potpora Turske za dugotrajnu borbu”, izjavio je jedan visoki zapovjednik takozvane Slobodne sirijske vojske.

Navedeno je kako je među oružjem koje je isporučeno teroristima streljivo i projektili za sovjetski višenamjenski raketni sustav “Grad“, što će proturskim islamističkim skupinama pomoći da ne ostanu bez municije tijekom borbi.

Podsjetimo da su prolog tjedna u raketnom napadu na kršćanski grad Muhardu u sjevernoj Hami teroristi skupine Jaish Al-Izza, koju kontrolira Ankara, koristili turske projektile s kasetnim streljivom i da je turski kontrolni punkt neposredno u blizini odakle je napad proveden. U napadu je ubijeno devet civila, među kojima su bile dvije žene i petoro djece.

I na kraju, ono što je nejasno, Turska duž cijele linije razgraničenja, osim malog dijela granice s Latakijom, granicu s Idlibom dijeli s koalicijom Hayat Tahrir Al-Sham, koju vodi sirijska Al-Qaeda. U deklaraciji koji je Erdogan potpisao u Teheranu se obvezao da će se Turska, uz Rusiju i Iran, boriti protiv terorizma – ISIL-a, Al-Nusra Fronta, te pojedinaca i skupina povezanih s njima. Sudeći po karti i činjenici da Al-Nusra Front drži najveća naselja u Idlibu i da je na granici s Turskom primjetna visoka razina kohabitacije s turskom vojskom, logično se zapitati koliko će trajati ovaj igrokaz s Ankarom i njihovim štićenicima u Siriji? Vjerojatno ne dugo. Iako se čini da Erdogan uspijeva voditi igru, prije ili kasnije će morati odustati od svojih zahtjeva.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
HrvatskiHig
Gost
HrvatskiHig
2 godine prije

Ovo je super ako Sirijci,Rusi i Iranci razbiju terorističko uporište u Idlibu.
Ne samo da bi Sirija bila slobodna,nego svi teroristi bi se vratili u Francusku i onda ko zna možda će Francuski narod malo bolje razmislit hoće li htjeti svoju državu dopustit da se Islamizira još više.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  HrvatskiHig

…razbiti…a kuda sa svim tim islamistima a radi se o najmanje 50 000 iskusnih boraca…i još obitelji…turska tu trpi najteži teret…

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  igi

NEKA IDU NA PAMUKALE……

mmm
Gost
mmm
2 godine prije
Reply to  igi

Jadna turska trpi najvise,ajmo je sad svi zalit.nisam bas vidio da se su zalili kad su drzali granice otvorene da sljam iz citavog svijeta ude u siriju ratovat,nisu se zalili niti kada su tvornice iz sirije pokradene I prevozene u tursku,nisu se zalili niti kad su organizirali sa isilom naftovod na kotacima sa stotinama cisterni kojima su pljackali siriju uz blagoslov smrdljivog erdogana I njegovog izroda,nisu se zalili niti kada su stotine kamiona oruzja slali glavosjecama u siriju,Ali da sada bi mi trebali njih zalit.nisam neke rusofili Ali volio bi vise od icega da rusi pregaze idlib I istjeraju smrada erdogana iz sirije I ako je ikako moguce sta vise terorista da natjerali u tursku pa neka tamo malo kolju I zabavljaju se sa svojim sponzorom

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  HrvatskiHig

UPRAVU SI KOMSIJA!!!

Hamza Abu KaraArslanovic
Gost
Hamza Abu KaraArslanovic
2 godine prije
Reply to  HrvatskiHig

Sta imas ti protiv Islama, sjeme ti ono prljavo jebem.Najveci ste vi teroristi.Mi Muslimani nemamo nista sa terorizmom,to je pojava vama poznata od Ruzvelta na Hirosimu I Nagasaki,do ostalih hriscana Musolinija,Hitlera, Busha kojI je 6 milijuna civila pobio u Iraku, njegov sin u Afganistanu, do Staljina,Karadzica, Mladica I mnogih drugih ostalih twrorista.
Mi Muslimani nikog ne diramo, ali zajebo se svaki onaj koji misli da se bilo cega I bilo koga plasimo.
Da, Islam ce zavladati citavim svijetom I to svako zna, a jeli ti imas protiv toga?Izvoli sprijeci.Islam ce zavladati svijetom naukom, mudrostcu,istinom, razumom I vjerom u jedinstvenoga Boga I trenutno je Muslimana u svijetu 41.42%, a za 10 godina ce mo biti 51%na nivou citavoga svijeta.
Prema tome, dzaba vam je ta mrznja koju imate I koju sijete prema Muslimanima i Islamu.Nista nam ne mozete.

Ana Marija
Gost
Ana Marija
2 godine prije

Miran budi džihadlijo, imamo mi lijeka za vas.

HrvatskiHig
Gost
HrvatskiHig
2 godine prije

@Hamza Abu KaraArslanovic Iman puno protiv Islama,ali o tome nećemo sada.
Amo popravit nekoliko neistina u tvom komentaru.
1.Roosevelt nije bacio atomsku bombu na Hiroshimu i Nagasaki jer je bio mrtav u to vrime,misliš na Trumana.I bacanje bombe nije bio terorizam,nego totalni rat između dviju zaraćenih država,jer da bi završio to krvoproliće tribalo je žrtvovati tisuće da bi se spasilo milijune.
2.Musolini je bio socijalist i ateist,Hitler je bio nacional socijalist i virovao u staro germansko poganstvo,Bush nije pobio 6 milijuna Iračkih civila di si to naša?
Evo ti Iračka populacija kroz godine https://www.google.com/search?q=iraq+population&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b i ka šta vidiš kroz Bushev prvi i jedini mandat od 89 do 93 populacija Iraka ide od 17.66 milijuna do 19.77 milijuna.Nema niti jedan veliki pad od 6 milijuna u te četiri godina,i ne samo to nego populacijski rast je stabilan iz godine u godinu.
3.Bush mlađi je napao Afganistan jer oni terorizam šta vi Muslimani nikad ne radite,eee napravili ste ga tog 11. Rujna i onda nu Ameri u Afganistanu https://www.youtube.com/watch?v=GmedslmeiUc
4.Staljin komunist i ateist,a neš od mene Hrvata dobit da branim Mladića i Karađića pa puši kurac.
5.Nauka,mudrost i istina hmmm,misliš ka kad je Islam nastao i proširio se https://www.youtube.com/watch?v=I_To-cV94Bo

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Onaj tko odlučuje što će biti u Siriji nije u Stambolu. Imali su skoro sastanak u Londoncioderiju sa znakovitim šestarom i okom.

TomRy
Gost
TomRy
2 godine prije

Koalicijskog partnera Tursku treba ovlastiti da sa svojom regularnom vojskom i proturskim milicijama udje u sukob sa AQ i ociste Idlib, kako bi se potom mogao uvazavati Erdoganov stav za rjesenje cijele pokrajine. Egoistican kakav jeste, sultan bi to mogao i prihvatiti, ali urbano ratovanje nije opkoljavanje i artiljerijska paljba kao u Kobaneu, pa bi se moglo ocekivati da nakon desetak dana trazi pomoc od svojih koalicijskih partnera ,Rusije i Irana da ga izvuku i spase, a to bi bio i njegov poraz . Dok bi samo Turska vojno djelovala, nebi bilo opasnosti od napada antisirijskih snaga sa Mediterana, sto olaksava i odmara SAA. Posto tu na terenu Erdo sigurno gubi, pocinje njegovo povlacenje prema Turskoj, a prati ga u povlacenju ( i napada) AQ. Ratna djelovanja se sele na turski teritorij, to je onda Erdoganov, a ne Assadov problem. Sirijske vladine snage sa koalicijom napreduju u pokrajinu i potiskuju i ostale militante na sjever.
Slijedi vojna i diplomatska aktivnost, predaja militanata, abolicija itd…itd…
Sve to vrijeme, branitelji militanata u vodama Mediterana ostaju zateceni i bez borbenog djelovanja,, Erdoganu prebacen vruci krumpir na turski teritorij,, sirijskoj vlasti prioritet rjesavanja idlibskog pitanja uz sto manje zrtava, diplomacija i izlazak na granicu s Turskom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  TomRy

Ovo nije loša ideja. Stavrno želi š da se dokažeš. Evo izvoli, očistio ovih 60% gdje je Al-Qaeda. Nakon toga bi ostalo ništa za dovršiti posao.

burt
Gost
burt
2 godine prije

dok traje primirje i oni se verbalno navlače turska vojska neometano ulazi u Idlib i Hamu i raspoređuje vojnike, tenkove, artiljeriju itd. Erdo najavljuje da će u slučaju napada vojno branit Idlib dovođenjem regularne turske vojske i skupina militanata iz Afrina, Azaza i Jarabalusa, ovo je teška bitka taktike i blefiranja i mnogi čimbenici su u igri, trenutno je Assad izgubio inicijativu, tamo je 100000 militanata i imaju direktnu tursku podršku, 30000-40000 SAA, NDF, Liwa al Quds, mobiliziranih bivših FSA to neće biti dovoljno za slomit toliku silu u Idlibu

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  burt

Moguce ako im je usa obecala kurde na pladnju ali onda imaju i kurde za vratom.. Dobrar pokusaj mexican standoff taktike amerikanaca..

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  burt

Samo pratim kako vreme prolazi i priblizava se napad i oslobodjenje idliba kako sve vise i vise bezis u iracionalno i koristis razne odbrambene mehanizme , i kako stvaras kompleksan fiktivni svet baziran na poluinformacijama i lazima , na primer 40 000 vojnika napada 100 000 , kako je to moguce ?!?!
Ja ne mogu da dodjem do drugog zakljucka osim da ti volis Al Kaidu iz dubine duse a zasto, to nikada necu znati.

burt
Gost
burt
2 godine prije
Reply to  Riddick

znači po tvojoj teoriji i Erdogan je član Al Qaede ili voli Al Qaedu iz dubine duše, toliko ih se procjenjuje ali u taj broj ulaze i svi koji su došli iz drugih dijelova Sirije i svi koji su iz Turske ubačeni na sjever u Afrin, Azaz i Jarablus, skupa sa domaćima iz Idliba i Hame i stranim militantima, zato ih je toliko

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  burt

Ne on je clan muslimanskog bratstva a ideologija im je ista Vehabizam , on ih direktno stiti i podrzava , iz licnih interesa a ti ih volis , jer ja ne mogu da razumem kako mozes da podrzavas HTS Cecene , Ujgure J. al Islam i njima slicne sve ovo vreme i da im budes apologeta , da ih opravdavas i branis.
Nema ih 100 000 , ali ako znas da ih ima daj nam podatke.
Da ih toliko ima oni bi napali SAA , a ne SAA njih , umesto da ih napadnu oni se ukopavaju a ima ih bar dva ipo puta vise , mislim totalno nerealno ?!?
A koliku podrsku u narodu imaju se vidi po masovnim hapsenjima i egzekucijama u zadnje vreme.

burt
Gost
burt
2 godine prije
Reply to  Riddick

zašto ih je toliko trebaš pitat Assada koji ih je pustio iz svih opkoljenih područja da se evakuiraju u Idlib i Erda koji je umjesto YPG-a i ISIS-a doveo svoje organizacije u Afrin, Al Bab, Jarablus, bilo ih je dosta manje prije godinu dana i borile su se razne frakcije između sebe a sad su svi zajedno pod komandom Turske

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  burt

Hahaa , Turska se obavezala i radi na tome da raspusti HTS i da njihove borce inkorporira u Nacionalnu Sirijsku Armiju , Turska je osnovala Nacionalnu Sirijsku Armiju kojoj su sami postavili komandante po politickoj liniji pa sada imaju unutrasnjih previranja , to ce vrlo brzo da izadje na videlo cim budu poceli prvi porazi pocece i medjusobna optizivanja ko je kriv.
Te evakuacije su bile odlicna stvar zato sto ce sada moci sve da ih uniste na jednom mestu .
Solidarnost izmedju teroristickih skupina ne postoji kao sto znas svakodnevni automobili bombe i sacekuse najbolje to ilustruju.
100 000 ih nema sigurno sada u Idlibu 70 000 plafon, i to 20 hiljada teskih ekstremista.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  burt

Onda u toj teoriji morzes dodati i amerikance i nato sto me nebi zacudilo jer od maslinove grancice smrdi na dogovor usa-tr

Stipan Rogic
Gost
Stipan Rogic
2 godine prije
Reply to  TomRy

Briljantno resenje , svaka cast !!!

Arch
Gost
Arch
2 godine prije
Reply to  TomRy

TomRy, mislim da ti je u zanjimljivom komentaru jedan detalj ipak promakao (što ne umanjuje vrijednost tvoje teorije, nego je dapače potvrđuje): naime, ono što ti opisuješ kao potencijalni rasplet, za budućnost, zapravo se odvija upravo sad, pred našim očima. Sva ta kafilerija već sad je Erdoganov problem, ne potencijalni budući. Svojim doslovnim moljakanjem Rusije i Irana da utječu na Assada i zajedno ‘odustanu’ od Idliba jasno pokazuje dvije stvari: da je on nemoćan da ispuni svoj dio pogodbe i riješi HTS i ostale ‘ekstremne’ u Idlibu i sljedno tome svoju i njihovu sudbinu predaje u ruke Rusije i Irana. Izbora ionako nije imao – glavosječe su i propuštene u Idlib da postanu Erdoganov problem (i naravno, da se SAA sačuva od nepotrebnih gubitaka). Erdo sad može iskazivati svoju lojalnost bilo USA, bilo Rusiji-Iranu, kako god okrene ishod mu je isti: igrao je dvostruku igru, a sad je se našao između čekića i nakovnja. Šta god da uradi – nevalja. Ako napadne HTS, izgubiće i rat i saveznike USA&co., ako napadne SAA izgubiće i rat i saveznike R-I. Ako ne uradi ništa, izgubiće i rat i obraz i saveznike, a dobiće buljuk ljutih glavosječa na svom teritoriju (jer nemaju kud drugo) koje će a) njihovi bivši poslodavci pod svaku cijenu nastojati zadržati u Turskoj jer bi u slučaju njihova povratka u Europu europski liberalni režimi popadali domino-efektom i b) koji će i sami pod svaku cijenu nastojati ostati u Turskoj jer ih u Čečeniji i Xinjiangu i široj okolici čeka zaslužena ‘nagrada’ za njihove aktivnosti u Siriji.

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  Arch

potpisujem.

Delboy
Gost
Delboy
2 godine prije
Reply to  Arch

Detalj koji promiče u Erdoganovom filmu je kako objasniti muslimanskom stanovništvu vojno najjače muslimanske zemlje, pristanak i odobravanje napada na Idlib arapa i rusa ( kjafira). Levitiranje je zajebana stvar…

igi
Gost
igi
2 godine prije

E sada onda kad ovo nije okupacija jedne suverene zemlje onda ne znam što je… i to za potporu terorističkim grupama…

Pantsir S1
Gost
Pantsir S1
2 godine prije

Sto je i primarni cilj anglosaksonske hobotnice, bar sto se tice Bliskog Istoka.Dakle uvuci Tursku i Rusiju u otvoren(iji) sukob, i time stvoriti ogromne probleme Kremlju.U tom kontekstu, danasnja Rusija je presla Britansku igricu.Koristeci hibridna sredstva podjednako kvalitetno utice na javno mnjenje, sa jedne, i nikad se ne rukovodi emocijama u donosenju odluka, sa druge strane.Naime, posle rusenja aviona od strane Turske, Rusija je reagovala asimetricno, a ne ratom.U toku je do sada, nesto sto se ne pamti u svetu geopolitike, a to je brzopotezni sah.Dakle, svedocimo bukvalno ratom informacijama, kako jedni nesto objave kroz njihove medije, tako druga strana odgovara.I jedni i drugi pripremaju svoje javno mnjenje za ovu bitku.Danas je Putin svojim oruzanim snagama eksplicitno rekao da je njihova obaveza braniti i Ruske saveznike.Pitanje je dana, ako ne i sata kada ce doci do provokacije, jer mnogima je u interesu da se napravi problem Rusiji i Iranu, jer su svesni da ce, ako sad Sirija ne unisti teroriste, imati kasnije velikih problema.

kujac palac
Gost
kujac palac
2 godine prije
Reply to  Pantsir S1

Mislim da je problem drugacije prirode. Treba vidjeti tko to najvise gubi ratom u Siriji. Ne racunam sirijski narod koji nazalost nikome nije bitan. Najveci pusionicar je EU tj Europa i cijeli rat u Siriji je iniciran kako bi se oslabila EU. USA/Izreal/VB/Rusija, svi imaju interes oslabiti EU. Zato su i formirali ISIS, koordinirali dolazak 2mil ilegalnih imigranata, naravno mladih muskih muslimana koje u Europi nitko ne zeli. Pogledajmo Idlib npr, Rusija/SAA nemaju sanse unistiti 50‘000 terorista i di bi vecina koja prezivi napad trebala otici? U EU naravno, i tu lezi razlog zasto Francuzi i Nijemci zele napasti SAA i sprijeciti pad Idliba.

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Kaošto več rekoh, napisao ovdje, Turki su podupirali neke od terorista, prodavali naftu, koju su pokrali Siriji na teritoriju pod njihovom kontrolom….
Znači, Turci su dio problema, ne rešenja.
Znači, Putin mora pripaziti sa kim šuruje….
A ako se želi ta budala od Erdogana svađati istovremeno sa amiji i sa Putinom…
Neka….
Neka ga košta. I liru i Turke.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Nepredvidiva turska sapunica..Ovo je bilo za očekivati..Bice ovdje jos svasta…A i svi smo znali da ce tako biti…

A vostok 2018 nam govori da ce rusija sigurno da krene na idlib pa nek erdo kalkulise..

DrugiJa
Gost
DrugiJa
2 godine prije

Bojim se da neće biti ništa od napada na Idlib i oslobađanje te sirijske regije od terorista. Previše njih se uplelo u tu priču kako verbalno tako i na terenu. Previšee riskira Assad tom akcijom jer sigurnii postoji snimljen film o “otrovanom” nejači u ili oko Idliba.samo treba SAA pješadija i oklop krenuti i ugledat ćemo ga, a onda bože pomozi Damascu i Assadu, neće Rusija tu djelovanjem svog oružja pomoći, eventualno radarskim motrenjem i javljanjem , ali sigurno ne i djelovanjem svojih raketa protiv USrA i njihove agresorsko/terorističke koalicije

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Pa koga onaj “sultan” mulja ? Kao u svađi je sa amerima .A ‘vamo preuzima od tih istih štićenje terorističkih skupina ?
Nešto ili netko se tu jako “čuje”?????
Vlado-OPREZ!!

cogo
Gost
cogo
2 godine prije

jadna francuska politika boje se da jim se vrate troristi a jos vis ese boje da jih rusi potamane ,,pa kava jim je to farsa,,,jesu li ti francuzi normali ,,,neka s esvi vrate in pocinju ubojstva ,,sami su jih podigli in sami ce dobiti porciju ,,a narod cuti i podrzava te zlocinacke politike ,,,sad imaju priliku da se jih rijese za uvjek ,,a njima jih je zao ,,

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Ja još uvijek mislim, da je sve skupa manje ili više sapunica za unutarnje Erdoganove interese i za FSA pulene, kako jih nije napustio u težkim trenucima….. U biti če se n severu nekako stvoriti tampon cona, gdje če ovi preživjeli iz Idliba, pa tako neče da navale u Tursku…. A sa vojno- strateškog vidika svakome sa tri zdrave moždane čelije je jasno, da Idlib mora pasti ako čemo dalje osvobađat Siriju i preko Eufrata….I drugi razlog, koji je možda još bitniji…. Imamo sa jedne strane Alep, sa druge Hmeim i ništa tu između dugoročno od bradonja ne može, da obstane…

Davor
Gost
Davor
2 godine prije

Erdogan će morati popustiti, osim ako neko iz sjene s njime ne manipulira a onda je tada sve moguće.

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Nije uopce pitanje mozeli se vojno slomiti teroriste naravno da moze nego je pitanje samo politicke prirode. Ja mislim da Rusija ceka da se malo slegne prasina oko kemijskog oruzija jer se zapad bas razjario oko tog pitanja. Takodjer mislim da se vode pregovori oko toga koliko ce SAA i Rusi uzeti Idliba ako bi uzeli sve do uskog granicnog pojasa sa Turskom do bi bila apsolutna pobjeda. Jedno je sigurno Idlibski Emirat nemoze opstati jer bi bio teroristicka rak rana.

Šule
Gost
Šule
2 godine prije

Svaki dan mora biti jedan članak o Siriji i Idlibu jer ostali članci se nečitaju i nekomentiraju ali ništa novoga nema osim plača i kukanja Rusa i Asadove smješne vojske jer nisu u stanju mjesecima riješit ove gologuzane u papučama bez-aviona,artiljerije,protuzračne obrane itd…samo traže izgovore jer se boje IZRAELA i USA da oslobode svoj teritorij.ILI POKRENITE NAPAD ILI PREDAJTE TERITORIJ GOLOGUZANIMA OD ISILA..

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Postupci SAD u Siriji vode svijet ka ivici ambisa, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ako se ko pita kud ovo vodi evo mare nam lijepo objasni…

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Alen

Kao sto nam je lijepo objasnila da su snimke one dvojice sa Gatwicka ono STO POSTO lazirane.

L'oignon
Gost
L'oignon
2 godine prije

Puno je stvari tu nejasno i otvoreno, no ono na što bih se kladio da je Amerima i Židovima dugoročno najbitnije, ono što najviše mijenja regionalni utjecaj Amerike i skida velik teret sukoba s Arapima s Izraela je stvaranje kurdske države. Oni će lagati, čekati, odugovlačiti, bombardirati, obećavati, pregovarati, sve postepeno idući prema tom cilju. Sad ako Turci misle i jačati regionalni utjecaj i dugoročno biti na vratima Alepa, Hame i Mosula vrebajući priliku, misleći da mogu i dobiti te regije i istovremeno slamati Kurde, bojim se da ih čekaju teška vremena. Ipak vjerujem da će se na kraju nešto ovdje izdogovarati, a sirijska vojska vratiti teritorij zelenih, a onda kreće šah Rusije, Turske i SAD-a i lov na kurdsku kraljicu.

sator
Gost
sator
2 godine prije

nije to nikakvo popustanje turskoj nego se usrali i rusi i iranci od amerike i njihove prijetnje da ce ih izbubati, kome vi mazete oci, bice ni sami ne vjeruhete u to sto pisete. a koliko su rusi bijeda, dokaz je i ovaj sator poljske kuhinje na ovim manevrima.pun rupa i jos ga slikali u javnost. pa mogli su to barem zakrpit ako nemaju nove.

https://ibb.co/guRGep

grunf
Gost
grunf
2 godine prije
Reply to  sator

Imam za tebe jedan dobar prijedlog…Beusan Mateo je otišao u mirovinu,a ti bi mogao preuzeti oko sokolovo..Od onoliko tisuća tona oružja,ti si primjetio šator…Braaavo majstore..Ni SOA/VOA neće ostati “imuna” kada primjeti ovakovog analitičara…Ajmee,Gospe,kak’ ti ja zavidim…

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  sator

@sator

Ta rupa na tom šatoru, to se zove: pustinjski klima uređaj. Proguglaj malo pojam ?

A za neku sljedeću opasku/kritiku o Rusima u Siriji, nadam se da ćeš sebi dati neko maštovitije ime za komentatora (sator = šator).

Ko zna, možda vidiš da je neko krivo na engleskom napisao: “ja sam svoj mjesec”.. pa si daš to za ime.

Pljuc.

Eto ga.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik