Ramzan Kadirov sa svojim vojnicima želi biti u Siriji?

Ramzan Kadyrov
28 komentara

Ramzan Kadirov je ponovno u središtu pozornosti bliskoistočnih medija, jer je navodno vodio neku vrstu odvojenih pregovora s čelnicima arapskih monarhija o njegovu sudjelovanju u sirijskom ratu. Kakvu ulogu zapravo može igrati čečenski vođa?

Dok su Rusi slavili novogodišnje blagdane, arapske društvene mreže su bile pune rasprava zbog posjeta Ramzana Kadirova zemljama Bliskog istoka. Sve je počelo kada je autor jednog od popularnih arapskih Twitter računa, @without__shadow, izvijestio da je Kadirov tijekom putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate pregovarao o slanju Čečena u rat u Siriji.

Nije tajna da je Ramzan Kadirov vrlo ugledan među zaljevskim šeicima. Prošlog ljeta je u Saudijskoj Arabiji bio gost kraljevske obitelji, a saudijske vlasti su ga pustile u sobu poslanika Muhameda, koja je zatvorena za sve osim posebnih gostiju. Premda je Kadirov sljedbenik sufizma, kojeg saudijske selafije smatraju devijantnom religioznom sektom, bilo mu je dopušteno moliti i izvesti sufijski ritual u sobi. Ova epizoda pokazuje da su rusko-saudijski odnosi jaki, unatoč ogromnim teološkim raskolima između pogleda Kadirova i njegovih saudijskih domaćina. Kadirov je postao osobni prijatelj mnogih arapskih lidera, uključujući bliske američke saveznike saudijskog princa Mohammeda bin Salmana i prestolonasljednika Abu Dhabija Mohameda bin Zayeda.

Muslimani u Rusiji čine gotovo 15 posto stanovništva, a Moskva je suzbila dvije islamističke pobune u regiji Sjevernog Kavkaza s većinskim muslimanskim stanovništvom. Uspon Islamske države i Al-Qaide u Siriji je povećao zabrinutosti Moskve oko ekstremističke prijetnje, posebno s obzirom na značajnu ulogu militanata sa Sjevernog Kavkaza unutar dvije terorističke skupine. Međutim, Ramzan Kadirov je sa svojim specijalnim snagama, koje većinom čine sunitski muslimani iz Čečenije, odigrao važnu ulogu u pomirenju u Siriji. Naime, lokalni militanti koji su vidjeli da se ne radi o revoluciji, nego je cilj srušiti Assada i uspostaviti selafijsku tvorevinu po uzoru na Saudijsku Arabiju, većinom su se bez straha predavali čečenskim borcima, koje su kasnije mijenjale snage iz ruske Ingušetije, nego sirijskoj vojsci. Kasnije su se “upoznali” i s potonjima, a u gradovima i selima gdje su militanti takozvane “Slobodne sirijske vojske” tako položili oružje je zavladao mir.

Vjeruje se da Twitter račun s kojega je objavljeno da je Kadirov posjetio zaljevske monarhije pripada jednom od zaposlenika tajnih službi UAE, koji ima više od 190 tisuća pretplatnika. Nakon toga se o mogućoj ulozi Kadirova u sirijskom ratu počelo ozbiljno raspravljati o raznim publikacijama, uključujući izraelski Debka File i američki The Defender Post.

Debka File ukazuje na to da će s povlačenjem američkih snaga iz Sirije sirijska vojska postupno zauzeti njihovo mjesto, a glavni cilj je zadržavanje sve većeg utjecaja Turske u regiji. Podsjetimo da se od sredine prosinca turske snage pripremaju za ofenzivu u sjevernoj Siriji, koja je pod kontrolom kurdskih militanata.

Kadirov vraća rusku djecu

Kadirov
Kadirov

Ramzan Kadirov zaista ima sve veću ulogu u sirijskom sukobu. U prosincu 2016. su čečenski vojnici prebačeni su u Siriju i bili su stacionirani u Aleppu, gdje su osigurali evakuaciju naoružanih militanata i čuvali humanitarne konvoje. U veljači 2017. im se pridružila vojna policija, koja je dolazila uglavnom iz Sjevernog Kavkaza.

Nakon što su Rusija, Iran i Turska postigli sporazum o stvaranju “zona za deeskalaciju” sukoba, kontingent vojne policije je znatno povećan. Čečeni su bili stacionirani u provincijama Homs i Dara’a, kao i Istočnoj Gouti, predgrađu Damaska.

Od kraja lipnja 2017. je Rusija poslala najmanje četiri bataljuna vojne policije iz Sjevernog Kavkaza u Siriju, izjavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Posljednje dvije godine su sirijske vjerske vođe više puta posjetile Grozni, gdje su vodili službene pregovore s lokalnim dužnosnicima.

Čečenski političari su također redovito dolazili u Siriju. Tijekom jednog od posjeta čečenskog muftije Salaha Mežija su najavljeni planovi za izgradnju kampusa Sveučilišta iz Damaska u Groznom.

Najčešći gost u Čečeniji bio je senator Ziad Sabsabi, Sirijac podrijetlom iz Aleppa, koji je bio angažiran u vraćanju žena i djece militanata Islamske države u Rusiju. Tako se nedavno uspjelo vratiti trideset osoba, koje su iz Bagdada prebačene u  Moskvu, među njima i djeca od 3 do 10 godina.

Ulogu Ramzana Kadirova na Bliskom istoku je pokušao pojasniti viši istraživač s Instituta za orijentalističke studije Ruske akademije znanosti Mihail Rošin.

On je odgovori ona pitanje koliko je vjerojatno da je bilo pregovora Kadirova s arapskim liderima i može li lider Čečenije imati “mandat” od ruskog vodstva?

“Naravno, ne znamo sve detalje, ali mislim da je Kadirov važna osoba u našim neizravnim kontaktima s arapskim zemljama. Uvjeren sam da ga Kremlj u tom svojstvu cijeni. Nije slučajno da se on bavi oslobađanjem ruske djece i žena iz iračkih zatvora nakon poraza “Islamske države”, rekao je Mihail Rošin.

Ruski stručnjak ne vjeruje da je moguć vojni savez između Rusije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali misli da Sjedinjene Države sada pokušavaju pronaći zamjenu za svoje snage u zoni Sirije, koja je još uvijek pod njihovom kontrolom.

Što se tiče borbene učinkovitosti i borbenih iskustava sirijskih Kurda, vrlo malo ljudi ih tamo može zamijeniti.

“Naoružanja, ako ga Amerikanci ostave, a sasvim je očito da će se to dogoditi, već imaju više nego dovoljno. No potrebna je financijska potpora i moguće je da će je dati arapske monarhije. Ako sirijski Kurdi uspiju ostvariti stvarnu interakciju s Damaskom, onda je upravo u tom pitanju Kadirov vrlo koristan, za neizravne pregovore s onima koji ne priznaju Bashara Al-Asada”, dodao je Mihail Rošin.

Ovoje čudna verzija, jer se navodnom rusko-arapskom savezu može protiviti Turska. Ipak, Moskva je s Ankarom obnovila i čak ojačala vojne i političke odnose.

“Ništa čudno. Sada postoje različite konzultacije i pregovori između strana u sukobu u Siriji. Koliko ja razumijem, Turci pozivaju Amerikance im “predaju” Kurde. Čini mi se da se to vjerojatno neće dogoditi. Ali vidimo da se Americi zagrijava domaća politička situacija oko financiranja izgradnje zida na granici s Meksikom. U isto vrijeme, demokrati intenziviraju svoje napade na Trumpovu upravu. I u ovoj situaciji, očito je da vojna nazočnost u Siriji za američkog predsjednika gubi značenje”, zaključio je Mihail Rošin, koji u Ramzanu Kadirovu vidi nezamjenjivog aktera za zakulisne pregovore s vođama sunitskih monarhija, ali i zapovjednicima sunitskih islamističkih skupina u Siriji, isključujući Al-Qaedu i ISIL, naravno.

Ramzan Kadirov
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miki maus
5 godine prije

Ceceni su vjerojatno najopasniji borci na svijetu, pitajte Ruse, vjerujem da ce se sloziti samnom. Ima ih jako puno u Siriji, kako u Vojnoj policiji, tako i u Wagneru, a mislim da imaju i samostalnu jedinicu na nivou brigade. Uglavnom je ta brigada zavrsavala pricu sa tzv kotlovima. Znaci Rusi dizu ulog u Siriji. Jako je vazno na BI, pa i u Siriji sto su Ceceni Suniti. Mislim da je Kadirova ” Putinova islamska legija” ustanju sama zavrsiti vojno pricu sa Idlibom. Jako puno Cecena ima i u Nusri, a njih nezele nazad u RF, ni Rusi, a jos manje Kadirov. I Ceceni imaju plemenske podjele i neprijateljstva izmedju sebe, a ovi u Nusri nisu sigurno iz Kadirova plemena!

čitalac
5 godine prije

Taj tip mi se ne sviđa.
I sva ta priča oko čečenske vojske.
Nadam se da Rusi znaju što rade.

Siniša
5 godine prije

Budući Predsednik Rusije, potpredsednik najmanje. ??
Lekciju su naučili i jedni i drugi, da su uspjeli pobuniti Dagestan sve bi drugačije bilo ali Dagestanci nisu htjeli da učestvuju u terorističkoj ujdurmi;kažem terorističkoj ujdurmi jer i nisu imali obilježja oslobodilačkog faktora, stranci su vodili tu ujdurmu. Sila je očigledno pobijedila, ali zdrav razum je ipak bio presudan.

Zvrk
5 godine prije

Nije da on to želi nego već je. 🙂
Sve ostalo su medijske dezinformacije.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

kadirov pokazuje da bi jednog dana mogao uspješno nasljedit putina

kli
5 godine prije

Da nije bilo Iranskih specijalnih postrojbi i Hezbulah jedinica,davno bi nestao Asad a i Ruska prisutnost u Siriji.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Ceceni su bili udarna pesnica rasuranja Rusije u reziji engleza,kauboja i ostalih zapadnjaka u vreme pjandure Jelcina.Anglosaxonci su umalo ceo islam okrenuli protiv Rusije…dok nije Putin dosao….a kad je dosao istog momenta sjeo u avion i pravac Cecenija…u razruseni glavni grad Grozni koji je bio rusevina slican Hirosimi,Nagasaki i slicno.Nakon rata ostaci grada Grozni su buldozderi poravnjali pa u nezamisliv kratak rok podignut novi Grozni poput fenixa a koji izgleda kao Dubai sto je i nadimak isti dobio.
Evo kakav je novi Grozni …da se postide mnoge evropske metropole

Uz dozvoli gazde evo slike i video
https://www.google.com/search?client=tablet-android-samsung&biw=962&bih=601&hl=sr&tbm=vid&ei=Wao4XM_DMqnx5gK2xJS4Cg&q=grad+grozni&oq=grad+grozni&gs_l=mobile-gws-serp.12..0.309966.323158.0.325787.23.20.1.2.2.0.198.2595.1j17.18.0….0…1c.1j4.64.mobile-gws-serp..2.19.2565.0..30i10k1j0i13k1j0i3k1j0i8i30k1j0i8i13i30k1.0.8V7P9a7-YRI

burt
5 godine prije

danas je u vezi njih i misterija zašto je Erdo povukao neočekivani i spektakularni potez i izveo udar na Ahrar al Sham i Zenkije koji su prihvatili njegov sporazum s Putinom, Erdo je sam srušio svoj sporazum s Putinom i pustio ih je niz vodu i umjesto njih podržao Tahrir al Sham koji su ih razbili za sedam dana, umjesto onih koji su podržali sporazum došli su Ujguri, Čečeni, Dagestanci, Uzbeki, Tunižani, Mongoli, Saudijci itd. oni su se okomili na Ahrar i Zenkije ali nitko ne napada Jaish Izzu, Turkmenske brigade koji su odbili sporazum i tursku vojsku koja ima promatračke baze u Idlibu, to pokazuje da se sa svima njima upravlja iz istog centra, nema pouzdanih informacija zašto je to učinjeno i što to sve točno znači, jeli to dogovoreno sa Rusima ili su Bolton i Netanahu izveli udar a Erdo ime je dao logistiku??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI