Raspada se britanska vlada – Nakon ministra za Brexit, ostavku podnio i Boris Johnson

London
24 komentara

Jutros je potvrđeno da je britanski ministar za Brexit David Davis podnio je ostavku jer, kako je naveo, ne želi biti “sudionik protiv svoje volje u planovima premijerke Therese May za napuštanje Europske unije”, čime je zadao snažan udarac premijerki koja nastoji prekinuti nesuglasice među svojim ministrima.

Nakon njega je danas ostavku podnio i ministar vanjskih poslova Boris Johnson. Reuters je potvrdio ostavku Johnsona kontaktirajući ured  premijerke Therese May. “Danas je premijerka prihvatila ostavku ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona”, navodi se u izvješću vladina ureda u Londonu.

Podsjetimo da je Johnson na čelu britanskog Ministarstva vanjskih poslova bio od srpnja 2016.

Ostavku Davida Davisa su pozdravili zagovornici Brexita iz Konzervativne stranke koji smatraju da planovi Therese May da zadrži što jače trgovinske veze s EU izdaju njihovu želju za potpunim prekidom veza s EU.

Nakon ove dvije ostavke se nameće pitanje može li May dobiti podršku parlamenta za svoj plan izlaska iz EU i postoji li mogućnost njezina opoziva.

Ostavka je, kako se čini, potaknula i druge da krenu Davisovim putem, samo dva dana nakon sastanka s premijerkom na kojemu su trebale biti prevladane duboke podjele zbog Brexita.

Theresa May
FOTO: Theresa May

Devet mjeseci prije nego što bi Britanija trebala napustiti EU i samo tri mjeseca prije roka za postizanje sporazuma s Bruxellesom, Theresa May se našla pod snažnim pritiskom EU i brojnih tvrtki koji od nje traže da jasno kaže pokaže svoj pregovarački stav.

David Davis, kojega smatraju euroskeptikom, prije dvije godine je imenovan na čelo ministarstva osnovanoga nakon referenduma Britanaca o napuštanju Europske unije. Posljednjih mjeseci je nekoliko puta prijetio da će podnijeti ostavku zbog neslaganja s premijerkom May.

Davis smatra da je u nacionalnom interesu da na dužnosti ministra za Brexit bude osoba koja čvrsto vjeruje u premijerkin pristup, a ne da taj posao obavlja “nevoljni sudionik”.

May je odgovorila kako se ne slaže s njegovom “ocjenom politike koja je dogovorena na sastanku kabineta u petak” i zahvalila mu na njegovu radu.

Ostavku je podnio i Steve Baker, Davisov zamjenik, koji je mnogim zagovornicima Brexita pružao vjeru u proces, a mediji su izvijestili i o ostavci zamjenice ministra Suelle Braverman.

Boris Johnson
FOTO: Boris Johnson

U petak je u premijerka May održala sastanak na kojemu je, navodno, uvjerila najglasnije zagovornike Brexita u vladi da podupru njezin plan da zatraži “slobodnu trgovinu robe” i da održi bliske trgovinske veze s EU.

May je dobila potporu istaknutog zagovornika Brexita, ministra okoliša Michaela Govea, koji je u nedjelju rekao da dogovoreno pregovaračko stajalište nije savršeno, ali da vjeruje kako se njime kontrola vraća u britanske ruke.

I drugi zastupnici Konzervativne stranke u parlamentu su kritizirali “mirovni sporazum”, ističući da će po premijerkinim planovima Brexit biti samo nominalan i izdaja onoga što smatraju svojim obećanjem o potpunom raskidu s Europskom unijom.

Njihovi prigovori nameću pitanje može li Theresa May dobiti potporu parlamenta za svoje planove, bude li tijekom ove godine postignut ikakav sporazum s EU, a neki su čak i najavljivali da bi protiv nje mogli pokrenuti i opoziv.

 

boris johnsonBrexitDavid DavisTeresa May
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Euro1
5 godine prije

Došlo je vrijeme i za trovačicu da ode.

Ghost
5 godine prije

Liči mi na one babaroge iz crtića…

Željko
5 godine prije

Therese May i Angela Merkel dvije ” glavne ” žene u Evropi, a nisu se ostvarile kao majke!!

tuf
5 godine prije

Za Johnsonovu odluku je već bilo najava i pokazatelja, a ako je plan bio novim “slučajem Novičok” prikriti smrad raspadajuće vladajuće garniture – onda podcjenjuju britansku javnost.
Bilo bi im bolje baviti se s 4 milijuna Britanaca koji žive pomoću banki hrane.

Iza_horizonta
5 godine prije
17 novembar
5 godine prije

tereza sliku tvoju ljubim

davor
5 godine prije

Danas samo lijepe vijesti sa zapada

Globalista
5 godine prije

To se dalo ocekivati,globalisti perfektno dekreditiraju britaniju na globálním plánu a ta dva saskara,Mayova i Johanson su svoju ulogu na tom plánu ispunili,sada mogu otici a bití ce tu Jos Puno zanimljivih stvari za Evropu nakon sastanka Trumpa i Putina,j ako zanimljivih a já sám povremeno o tome pisao,biti ce veselá jesen.??

NSU
5 godine prije

Ostaće pjegava sama na pustom otoku!

gost
5 godine prije

Da li to Britanci sada hoce da ostanu u EU? o cemu se radi?

NSU
5 godine prije

Kakav to moraš biti čovjek (ili žena) kad te napusti ovakav tip kakav je ovaj Boris??? Strašno!

Tonci Spalato
5 godine prije

Vidi, vidi, kod njih se ministri smiju protiviti sefu. ovdje bi odmah bili izbaceni iz stranke/partije.

Weteran
5 godine prije

“Britanska vlada” ?
Prosečno plaćene marionete!
Glavnu reč vodi i odluke donosi kruna i plemstvo !

Grdi
5 godine prije

Bez brige …… svijet nece plakati za njim …..

nije bitno tko
5 godine prije

Što je gnilo to i razpadne.
Onoj ružnoj i zločestoj baba rogi Teresi fali još samo leteča metla.

nije bitno tko
5 godine prije

Životinje se grizu međusobno. Ljubavi u EU nikad nije bilo, niti če je ikad biti. Postoje samo egoistički interesi po principu, ko če kome više nauditi.

Ana
5 godine prije

Ne raspadaju se dovoljno ni dovoljno brzo. Ni oni ni ovi nasi, ni svi pajtasi, niti onaj sto ga “bole ledja” niti oni sto im sefuju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI