Scijentolozi, Jehovini svjedoci i New Age sekte – Ruski stav prema “ekstremizmu”

svijece
102 komentara

Jučer je u komentarima bilo rasprave u vjerskim slobodama u Rusiji, odnosno o raznim novim religijskim pravcima nastalima prošlog stoljeća u Sjedinjenim Državama. Naime, riječ je i Scijentološkoj crkvi i Jehovinim svjedocima. Prošle godine u travnju smo pisali o zabrani Jehovinih svjedoka, sekte koju je rusko zakonodavstvo stavilo na popis javnih i vjerskih udruženja čija je djelatnost suspendirana zbog “ekstremističkih aktivnosti”.

Organizacija je službeno prvi put registrirana u Rusiji 1991. godine i od tada je njezin rad često bio predmet suđenja. Jehovini svjedoci ne sudjeluju na izborima, nisu u nijednoj stranci i ne bave se drugim političkim aktivnostima. U korist alternativne civilne službe odbijaju služiti vojsku. Ne slave državne i kršćanske blagdane, kao ni rođendane bližnjih. Snažno se protive bilo kakvom medicinskom tretmanu i uzimanju lijekova. Ne primaju i ne žele donirati krv, čak i kada bi se operacijom mogao spasiti nečiji život, zbog čega su suđeni i imali afere diljem svijeta.

Zahtjev za zabranu organizacije je od Vrhovnog suda zatražilo Ministarstvo pravosuđa, motivirano ishodima raznih parnica i istraga provedenih početkom prošle godine, a koji su pokazali da krovna organizacija Jehovini svjedoci u Rusiji provodi aktivnosti koje nisu u skladu sa statutarnim ciljevima organizacije, te da krši rusko zakonodavstvo u području suprotstavljanja ekstremizmu. Ne čekajući odluku suda, u ožujku je Ministarstvo pravosuđa organizaciju uvrstilo na popis javnih i vjerskih udruženja čija je djelatnost suspendirana “zbog provođenja ekstremističkih aktivnosti”.

Tada se na Rusiju okomila Federica Mogherini, koja je izjavila: “Odluka bi mogla omogućiti kazneni progon Jehovinih svjedoka samo na temelju prakticiranja njihove vjere. Europska unija nastavlja promicati slobodu religije ili vjere kao prava koje imaju svi i svugdje, na temelju principa jednakosti, nediskriminiranja i univerzalnosti.”

No, rad institucija Jehovinih svjedoka je zabranjen, materijali su oduzeti, a imovina im je uplaćena u savezni proračun.

Isti je slučaj i sa Scijentološkom crkvom, koja je u Rusiji također prvi put registrirana s dolaskom “slobode” i “demokracije”, kada je 1994. godine registrirana kao “Moskovska crkva” ovog kulta.

Nakon niza sudskih sporova tijekom godina, 6. lipnja 2017. ruska Federalna služba sigurnosti u istrazi kaznenom predmetu pod člancima Kaznenog zakona o “nezakonitom poslovanju”, “poticanju na mržnju ili neprijateljstvo” i “organizaciji ekstremističke zajednice” pretresla je ured Scijentološke crkve St. Petersburga, utvrđeno činjenično stanje 29. ožujka 2017. “svjedoči o provedbi ekstremnih aktivnosti navedenog organizaciji, koje se izražava u obliku poticanje mržnje ili neprijateljstva, te ponižavanja dostojanstva”. Kao dio iste istrage su pretraženi objekti u Scijentološkom centru Losino-Petrovski. Nevski okružni sud u St. Petersburgu je 7. lipnja 2017. odlučio pritvoriti računovođe vjerske skupine Scijentološke crkve St. Petersburga  Sahiba Alijeva i čelnicu Anastasiju Terentijev.

Pritvoreni su zbog nezakonitog primitka sredstava organizacije u iznosu od više od 276 milijuna rubalja.  8. i 9. lipnja 2017. su uhićeni čelnici organizacije – Galina Šurinova, Nadežda Šemeleva i Konstanca Esaulkova.

Ruski ogranak Scijentološke crkve je proglašen ekstremističkom organizacijom, scijentološki materijali se smatraju ekstremističkima i uključeni su u federalni popis ilegalne proizvodnje, distribucije i posjedovanja ekstremističkih materijala u Rusiji. Također, odlukom sudova, zatvorene su Scijentološka crkva u Moskvi i Scijentološka crkva u St. Petersburgu.

U mnogim europskim zemljama se Scijentološka crkva spominje kao sekta ili komercijalna organizacija. U Njemačkoj se smatra zasebnim kultom, dok je u Španjolskoj sekta, a Francuskoj vjerska sekta. U Grčkoj je totalitarna organizacija i njezino djelovanje je u toj zemlji je zabranjeno, dok u Engleskoj uživa status komercijalne organizacije.

Dakle, status ove, ali i drugih sekti varira od zemlje do zemlje. Rusija priznaje tri velike monoteističke religije, uz razne ogranke kršćanskih i islamskih pravaca, te budizam i slobodu ispovijedanja autohtonih poganskih religija i velikih istočnjačkih vjerskih kultova, od kojih je budizam većinska religija u dvije južne i jednoj jugozapadnoj oblasti.

Iako ne među svima, čistka je zapravo provedena među takozvanim New Age kultovima i sektama, koje su u zemlju uvezene ’90-ih. Trenutno je Rusiji, prema nekim procjenama, oko 300 tisuća sljedbenika tih novih vjerskih pokreta. Mnogi od njih smatraju da pripadaju New Age “kišobranu”, pod kojim kojoj razmjenjuju ideje i koncepte, pružaju jedni drugima određenu potporu.

Niz pokreta i sekti je u Rusiju došlo iz inozemstva, a neki su izvorno ruski i vuku korijene iz starih slavenskih ili lokalnih poganskih vjerovanja.

Tu je bilo svega, kao što su iz inozemstva uvezeni Antropozofi, Univerzalno bijelo bratstvo, Osho pokret, Međunarodno društvo Krišne, Nova znanja, Nova Akropola , Teozofsko društvo, Telema, Scijentološka crkva, Crkva Sotone, Falun Gong, Crkva ujedinjenja i druge, dok su u Rusiji osnovani, na primjer, Bijelo bratstvo, Zvonjava cedra Rusije ili Aanastasijevci, Ivanovci, Radasteja, Rerihov pokret, Crkva posljednjeg testamenta i drugi.

Velika čistka je krenula 2003. godine, kada su sudovi zabranili 225 sekti, uključujući i one koje su se deklarirale kao ogranci Ruske pravoslavne crkve – 71, islama – 42, evangelika – 14, kršćani općenito – 13, pentekostalci – 12 i budizam s 11 zabranjenih ogranaka. Ovdje je posao bio relativno lak, jer su same središnjice velikih vjerskih institucija ukazale na nepravilan rad i pogrešna učenja u paralelnim parohijama, župama, džematima i slično.

Početkom 2010. godine je u Rusiji bilo  registrirano 23 494 vjerskih organizacija. U odnosu na druge sekte, Jehovini svjedoci i Scijentološka crkva su bili najbogatiji i imali su najveću inozemnu potporu, čak i diplomatsku. No, na kraju su ipak zabranjeni.

Bivši članovi i visoki dužnosnici Scijentološke crkve otkrivaju svoje tajne

Scijentološka crkva se već dugi niz godina smatra kontroverznom društvenom i vjerskom zajednicom. Međutim, dokumentarac oskarovca Alexa Gibneya kroz razgovore s bivšim pripadnicima ovog kulta i bivšim visokim dužnosnicima Scijentološke crkve razotkriva neke njene tajne.

Članovi crkve su podvrgnuti fizičkom i psihičkom zlostavljanju

Prema dokumentarcu, članovi kulta su prisiljeni prekinuti sve veze s članovima obitelji i prijateljima koji ne dijele njihovu vjeroispovijest.

Osim toga, organizacija ima neku vrstu zatvora, “The Hole” ili rupu, u kojoj su pripadnici podvrgnuti prisilnom radu. Nepouzdani vjernici čuvaju takozvanu “Sea Org”, flotu brodova koja pripada organizaciji, a i oni su navodno podvrgnuti različitim oblicima zlostavljanja.

Scijentološka crkva pritišće vlade da se prizna religijom kako ne bi plaćala poreze

U filmu “Going Clear” se također navodi da je L. Ron Hubbard, optužen da je lagao o svojoj karijeri u američkoj vojsci i maltretiranju supruge, stvorio organizaciju samo kako bi zaradio novac.

Prema dokumentarcu, institucija koja je tada samo u Americi imala destine tisuća članova desetljećima nije platila porez za svoje aktivnosti, a kako bi izbjegla platiti dug od nekoliko stotina milijuna dolara vrši pritisak na vlasti da joj se odobri status religije.

U filmu se otkriva da je Scijentološka crkva podnijela više od 2000 tužbi protiv dužnosnika američke agencije za prikupljanje poreza “Internal Revenue Service” i to tako da su pripadnici kulta uzimali privatne detektive koji su istraživali osobni život državnih dužnosnika, koji su potom ucjenjivani.

Tijekom ’70-ih je mnogim pripadnicima Scijentološke crkve iz samog vrha organizacije naloženo da se kao dužnosnici infiltriraju u Ministarstvo pravosuđa i IRS, te da kradu dokumente koji bi mogli naškoditi organizaciju ili koji jednostavno imaju bilo kakve veze s njom.

Pojedinosti o religiji možete znati ako platite tisuće dolara

U filmu se navodi kako članovi Scijentološke crkve mogu biti upoznati s pojedinostima obreda i obožavanja tek kada plate velike količine novca. Hijerarhija unutar Scijentološke crkve je podijeljena u različite redove i tek nakon postizanja određene razine, što se postiže plaćanjem u gotovini, dobiva se pristup dokumentima koje je napisao sam Hubbard, koji govore “kako je prije 75 milijuna godina galaktički diktator Xenu milijune ljudi doveo na Zemlju u svemirskim brodovima”.

Na temelju istrage u Rusiji, ali i saznanjima dobivenim iz inozemstva i konzultacijama s povjesničarima, teolozima i akademicima, rusko Ministarstvo pravosuđa zabranilo rad ove sekte, otprilike u isto vrijeme kada je zabranjen rad Jehovinim svjedocima.

Jehovini svjedoci – Bezazlena sekta ili ekstremistička skupina?

crkvaJehovini svjedociScijentološka crkva
Pretplatiti se
Obavijesti o
102 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

cia brale cia

Piretis
5 godine prije

Jučer se fakat spominjalo među komentarima i Scijentološku crkvu i Jehovine svjedoke. Ipak ne bi trebalo povlačiti paralele između tog dvog. Scijentolozi nisu uopće teisti niti je njihova crkva crkva, ona im služi samo kako bi legalizirali svoje djelovanje. Nasuprot njima su Jehovini svjedoci (JW). Oni jesu teisti, jedna od kršćanskih konfesija i njihova crkva (koju oni tako ne nazivaju) je u pravom smislu crkva. Razlozi zabrane djelovanja JW u Rusiji su mnogi ali je sigurno najvažniji netrpeljivost RPC prema njima. Naime zbog vrlo uspješnom misioniranja i širenja otkidaju dio kolača, preuzimaju tuđe vjernike, od drugh a najviše iz pravoslavnih redova. Nije ovo prvi progon JW u Rusiji ili SSSR-u. Još je u carsko vrijeme bilo progona i zabrana. U SSSR-u su raseljavani ili progonjeni u Sibir. Neki su se tamo i rodili a civilizaciju vidjeli tek 90-ih kao već odrasli ljudi. Što je Rusiji trebalo trpati u isti koš… Čitaj više »

cool
5 godine prije

Pametno su postupili.

17 novembar
5 godine prije

ruska vlada se bavi raznim glupostima poput ovi sekti .koje sluze kao paravan cionistima koji zele da uniste rusiju . ali ruska vlada o cionistima ne smije da bilo sta kaze . nego prave medijsku hajku na sekte i na igricu plavi kit koja odnosi zivote omladini . a ruske sluzbe koje imaju vrhunske hakere nisu u stanju da zaustave igru plavi kit . pitanje je da li oni stoje iza toga i skretanja sa pravog problema i izgradnje putinovi novi naselja i gradova prema sibiru . a svima je bio poznat plan himlera i ekipe o potiskivanju ruskog naroda prema sibiru

Vlado Banja Luka
5 godine prije

Postoje tri vrste sekti: pseudohrišćanske, dalekoistočne i satanističke. Sve one su upregnute u cilj stvaranja “jedne religije”, “jedne valute” i “jedne svjetske vlade”. Znači, pod direktnom ili indirektnom su kontrolom, američke i britanske elite i njihovih tajnih službi. To je to. A tu priču o tzv vjerskim slobodama, propagiranju, suživotu i slično neka objese mačku o rep! Šta Jehovini svjedoci ili Sajentolozi traže npr u Hrvatskoj ili Srbiji. Ili u Rusiji? To su hrišćanske zemlje… Nismo mi divlja afrička ili amazonska plemena koja treba pokrštavati!? Nismo mi divlji zapad na kojem se sad oni trebaju širiti. Zato, podržavam zakone u Rusiji koji su protiv tih stranih bogatih ekstremističkih sekti i kultova.

Laki Topalović
5 godine prije

Ovdje bi htio naglasiti skriveni aspekt, ne kod jehovinih s. , nego kod ovih evangeličkih, pentekostalnih vakih i nakih crkava. Od 90 ili nešto ranije, ali ne mnogo, u Brazilu koji je bio 97% katolički, “oteli su” 25% vjernika. Čak je i novi predsjednik Temer neki pentekostalac, protestant, obraćenik. Kako su tamo brojni “crveni kardinali” koji sugeriraju da se glasa čak i za komunističke stranke, nazovimo ih tako, onda se preko ovih crkvi utječe na biračke procese, a svima je sjedište SAD. Kako to da nisu iz , npr. Švicarske ili Njemačke, nego baš sve do jedne iz SAD-a. Naravno da će vjernik , pogotovo ovi koji su disciplinirani, glasati kako im se kaže. Jehovini svj. ne glasaju, ok, ali drugi da i mogu biti vrlo aktivni u političkom smislu. Dakle, imaš inozemnu udrugu koja ima religijski predznak.

bububu
5 godine prije

sve te sekte i kultovi imaju samo jedan cilj: materijalni interes!! Uvijek traze ljude u problemima, ocajnike, a najveci dobitak je kad uhvate bogatasa u zivotnim problemima. Sve su to nesigurni, neostvareni ljudi kojima oni nude maglu, a pritom ih psihicki i cesto fizicki iskoristavaju i zlostavljaju sa ciljem da zavladaju njihovom voljom, njihovom svjescu. Jednom kad im to uspije, imaju roba i posao je obavljen.

bububu
5 godine prije

pri tom se naravno razara drustvo jer svaka njihova zrtva povlaci sa sobom i clanove familije, tako da svaka cast VP sto je barem glavne zlocince stavio van zakona

Siniša
5 godine prije

A zasto dopustiti nekoj sekti da zamlacuje i pljacka naivne ljude?

Kolega 105
5 godine prije

Nisam religiozan i nebaratam potrebnim znanjima da branim jedne ili druge stavove, no nedavno sam slusao vrlo argumentiramu raspravu, katolika i anglikanaca, zakljucak je bio da je pravoslavna crkva blize izvornom Isusovom nauku, i orignalnoj Koptskoj religiji, prvoj krscanskoj religiji. Po ovoj diskusiji sve krscanske religije su nastale derivacijom Koptske religije.
Znam, sada ce me katolici napasti sa svih strana ali ja samo prenosim sto sam cuo, i ja bih po predcima trebao biti katolik, no ja sam odbio vjerovati u price bez dokaza i vjerovati u covijeka – DOBROG COVIJEKA.

rodoljub
5 godine prije

Ta “verska” sranja , iza kojih stoje nepoznati akteri, treba zabraniti, a aktiviste pohapsiti i proterati iz drzave. To bi trebali uciniti svi koji drze do svoje drzave , dostojanstva i suvereniteta .

jozo
5 godine prije

Jehovi su tu da uniste krstanstvo..treba to sve u sibir

Potemkin (Georgij Žukov)
5 godine prije

Treba ukinuti sve religije , i to redom od najvece prema najmanjoj , u rusiji pod broj jedan pravoslavnu pa onda ostale redom , u europi katolicku pa onda ostale , na bliskom istoku muhamedarstvo pa onda redom , jer jedino svijet bez religija i nacija moze postati svijet bez konflikta i ratova .

perun
5 godine prije

Slicni su vehabijama i ismaelitima .Bog je mrtav zivio Bog.Ateizam je stil ili nacin zivljenja kao sto je i religiozni fanatizam ,nista drugo samo nacin zivljenja.

Živi, živi duh slavenski
Živjet će vjekov’ma
Zalud prijeti ponor pakla
Zalud vatra groma

Laki Topalović
5 godine prije

Kako urediti situaciju u kojoj imamo zemlju u kojoj uživaš sve blagodati, ali ako je treba braniti, ti odbacuješ oružje, vojni rok i državu općenito, što rade Jehovini svjedoci. U Rusiji postoji vojni rok, i profesionalni kadar. Ako ti treba prijevoz, ok, ako ti treba mirovina, ok, stan od države, ok,. ako ti treba usluga zdravstva osim transplantacije i transfuzije, npr, popravak zuba ili skidanje mrene, ok, Sve što država daje, uzet ćeš, a kad država traži, pozivaš se na vjerska uvjerenja. Ima to i Izrael s ortodoksnim Židovima, koji neće u vojsku i to je proglašen problemom od nacionalne sigurnosti i dugoročno pitanje opstanka cionističke tvorevine, jer ovi “obični” Židovi imaju 1-2 djeteta, a ortodoksni po desetak.

Laki Topalović
5 godine prije

Scijentologe uopće ne smatram religijom i treba ih zabraniti kao priznatu crkvu. Ako osobno hoće, neka vjeruju u galaktičku invaziju Zemljana na ovoj planeti prije 75 milijuna godina , baš me briga. Ustanove zatvoriti, materijal zabraniti, osim na fakultetima gdje se izučavaju sekte i slične stvari.

Maja
5 godine prije

rusi i religije – tko ce ga znati? ortodoksna crkva se otvoreno mijesa u politiku, ostro kritizira zakone i drustvene pojave i nikom nist. jedna druga manje poznata relig. udruga jasno je objavila da je bogom dana da napravi svjetski haarmagedon, dobili su cak 80-tak guvernerskih .mesta po drzavi – imaju utjecaja u svj. politici i nikom nist. itd jednu miroljubivu, krscansku religiju koja se ne mijesa u politiku nazvati extremisticnom, upadati u njene prazne prostorije u stilu specijalne antiteror jedinice, jest cista smijurija i ujedno dokaz da je cijela stvar zakuskana iz jednog ugla. oduzimati ljudima biblije i literaturu te ih zbog toga trpati u zatvore, pa to su radili i hitler i stalin, a rade i danasnje diktature kao u ukrajini, arabiji, na kavkazu ili u komunizmu. gdje vecina sve odlucuje do u detalje. rusija barem nije vise diktatura kao prije i toga je ta zabrana j. s.… Čitaj više »

Ivo
5 godine prije

Dobro to rade Rusi. Sve te jehove,scientologe i ostale sotoniste treba zatući u korijenu. Imaš pravoslavnu, katoličku i islamsku vjeru, te komunizam kao dodatak. izaberi jednu i naprijed! Bog je jedan i jedini. Pogane na lomaču. Ili barem Goli otok. Amen.

Mikojan
5 godine prije

Ako zabraniš jednu trebaš zabraniti sve i mir ljudima !

Ožalošćen nad internetom
5 godine prije

Dragi, dobri moj (New Age ili internetski, tj. binarnog koda) “novinaru” L.R.; bilo bi veoma uputno da se prije objavljivanja “uvezenih iz inozemstva” (odakle si samo to prepisao?!) sekti u Rusiju informišeš (ako već ne znaš) šta su “antropozofi” (malo početno slovo!), Bijelo bratstvo, Rerihovi (Roerichovi) itd.
I, zar nije pristojnije potpisati se pod (svoj) tekst punim imenom i prezimenom?

Brainstorm
5 godine prije

krscanstvo nije od isusa nego od cezara. raspadajucem rimskom carstvu je trebala ujedinjujuca smirujuca vjera pa su kopirali zidovski model. nasli su nekog opskurnog lika iz sekte esena zvanog isus te napisali, kompilirali, sklepali bibliju. mjera krscanskog ucenja, mjera rimske politike, mjera antickih mitova i evo vjere. silom zakona i oruzja su istu ideologiju nametnuli citavom carstvu. prvi biskupi i pape postase ne oni iz katakombi nego dojucerasnji tlacitelji, orgijasi i zlocinci.
tako da svako pozivanje na argumente iz biblije ne vrijedi nimalo.

Brainstorm
5 godine prije

vidi sto je prava vjera. nikakve “znali spol pcela” (islam), nikakve “hodao po vodi” (krscanstvo).
ovi ljudi su znali brzinu svjetlosti!!!
upisi u google earth: latitude=brzina svjetlosti (7 decimala; m/s), longitude=31.1341972. sto je tu?

Brainstorm
5 godine prije

mislim da su se u rusiji obrusili na jehovine svjedoke jer:
1. konkuriraju pravoslavnoj crkvi
2. narusavaju obrambenu sposobnost zemlje

Miki
5 godine prije

“.. Ovdje je posao bio relativno lak, jer su same središnjice velikih vjerskih institucija ukazale na nepravilan rad i pogrešna učenja u paralelnim parohijama, župama, džematima i slično.” (L.R.) U razvijenim dijelovima svijeta bi se ovo nazvalo i kartelnim dogovaranjem radi onemogucavanja ili unistavanja konkurencije. (podjela vjerskog trzista) Pogledajte s kakvom lakocom “pravovjernog” autoriteta L.R. zbori o “nepravilnom radu i pogresnim ucenjima” u paralelnim parohijama itd. Nije autor upoznao povijest zemlje u kojoj zivi, pa eto ne zna, da je upravo s takvom argumentacijom bacena anatema izmedju Bizanta i zapadnog rimskog carstva, koja svoje posljedice odrazava sve do danasnjeg dana. Zna L.R. koje je pravo, a koje krivovjerno ucenje, pa zato i veli da je posao bio relativno lak. Pravilnim ucenjem se smatra ucenje onih koji su u vecini, a nepravilnim se smatra ucenje onih koji predstavljaju manjinu, zar ne L.R.? Jednostavno, voli covjek svoju vjeru vise od prava drugih… Čitaj više »

Majstor
5 godine prije

“Ovdje je posao bio relativno lak, jer su same središnjice velikih vjerskih institucija ukazale na nepravilan rad i pogrešna učenja u paralelnim parohijama, župama, džematima i slično” Ovaj dio je nevjerovatan. Autor teksta pretpostavlja da vjerske organizacije – u ovom slučaju pravoslavna crkva- imaju u posjed u znanje o “ispravnom učenju” i autoritet da određuju što da čovjek vjeruje i da zabranjuju udruživanje – “grupisanje”rekli bi milicioneri – ljudi sa zajedničkim uvjerenjima a koja nisu pravoslavna ili katolička i sl. U Rusiji je na djelu, a zbog potrebe ojačavanja i očuvanja nacionalnog identiteta i kolektivne ruske(pod)svijesti, proces čišćenja i sprečavanja mogućeg nastanka organiziranih kanala promjene ljudske svijesti. To nije direktno vezano uz politiku sadašnjosti vec mi izgleda kao metoda uklanjanja utjecaja koji bi eventualno, u glavama pravoslavnih čistunaca, ugrozili identitet ” ruskog čovjeka”, u buducnosti kakvim ga konzervativci zamisljaju. Btw, antropozofija i teozofsko drustvo koji se spominju u tekstu kao… Čitaj više »

barba tonći
5 godine prije

Najopasnija religija jest ona komunjarska tamo vlada krilatica;” SVI ZA JEDNOGA, JEDNOMU SVE.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI