fbpx

Scijentolozi, Jehovini svjedoci i New Age sekte – Ruski stav prema “ekstremizmu”

svijece
102 komentara
1,328

Jučer je u komentarima bilo rasprave u vjerskim slobodama u Rusiji, odnosno o raznim novim religijskim pravcima nastalima prošlog stoljeća u Sjedinjenim Državama. Naime, riječ je i Scijentološkoj crkvi i Jehovinim svjedocima. Prošle godine u travnju smo pisali o zabrani Jehovinih svjedoka, sekte koju je rusko zakonodavstvo stavilo na popis javnih i vjerskih udruženja čija je djelatnost suspendirana zbog “ekstremističkih aktivnosti”.

Organizacija je službeno prvi put registrirana u Rusiji 1991. godine i od tada je njezin rad često bio predmet suđenja. Jehovini svjedoci ne sudjeluju na izborima, nisu u nijednoj stranci i ne bave se drugim političkim aktivnostima. U korist alternativne civilne službe odbijaju služiti vojsku. Ne slave državne i kršćanske blagdane, kao ni rođendane bližnjih. Snažno se protive bilo kakvom medicinskom tretmanu i uzimanju lijekova. Ne primaju i ne žele donirati krv, čak i kada bi se operacijom mogao spasiti nečiji život, zbog čega su suđeni i imali afere diljem svijeta.

Zahtjev za zabranu organizacije je od Vrhovnog suda zatražilo Ministarstvo pravosuđa, motivirano ishodima raznih parnica i istraga provedenih početkom prošle godine, a koji su pokazali da krovna organizacija Jehovini svjedoci u Rusiji provodi aktivnosti koje nisu u skladu sa statutarnim ciljevima organizacije, te da krši rusko zakonodavstvo u području suprotstavljanja ekstremizmu. Ne čekajući odluku suda, u ožujku je Ministarstvo pravosuđa organizaciju uvrstilo na popis javnih i vjerskih udruženja čija je djelatnost suspendirana “zbog provođenja ekstremističkih aktivnosti”.

Tada se na Rusiju okomila Federica Mogherini, koja je izjavila: “Odluka bi mogla omogućiti kazneni progon Jehovinih svjedoka samo na temelju prakticiranja njihove vjere. Europska unija nastavlja promicati slobodu religije ili vjere kao prava koje imaju svi i svugdje, na temelju principa jednakosti, nediskriminiranja i univerzalnosti.”

No, rad institucija Jehovinih svjedoka je zabranjen, materijali su oduzeti, a imovina im je uplaćena u savezni proračun.

Isti je slučaj i sa Scijentološkom crkvom, koja je u Rusiji također prvi put registrirana s dolaskom “slobode” i “demokracije”, kada je 1994. godine registrirana kao “Moskovska crkva” ovog kulta.

Nakon niza sudskih sporova tijekom godina, 6. lipnja 2017. ruska Federalna služba sigurnosti u istrazi kaznenom predmetu pod člancima Kaznenog zakona o “nezakonitom poslovanju”, “poticanju na mržnju ili neprijateljstvo” i “organizaciji ekstremističke zajednice” pretresla je ured Scijentološke crkve St. Petersburga, utvrđeno činjenično stanje 29. ožujka 2017. “svjedoči o provedbi ekstremnih aktivnosti navedenog organizaciji, koje se izražava u obliku poticanje mržnje ili neprijateljstva, te ponižavanja dostojanstva”. Kao dio iste istrage su pretraženi objekti u Scijentološkom centru Losino-Petrovski. Nevski okružni sud u St. Petersburgu je 7. lipnja 2017. odlučio pritvoriti računovođe vjerske skupine Scijentološke crkve St. Petersburga  Sahiba Alijeva i čelnicu Anastasiju Terentijev.

Pritvoreni su zbog nezakonitog primitka sredstava organizacije u iznosu od više od 276 milijuna rubalja.  8. i 9. lipnja 2017. su uhićeni čelnici organizacije – Galina Šurinova, Nadežda Šemeleva i Konstanca Esaulkova.

Ruski ogranak Scijentološke crkve je proglašen ekstremističkom organizacijom, scijentološki materijali se smatraju ekstremističkima i uključeni su u federalni popis ilegalne proizvodnje, distribucije i posjedovanja ekstremističkih materijala u Rusiji. Također, odlukom sudova, zatvorene su Scijentološka crkva u Moskvi i Scijentološka crkva u St. Petersburgu.

U mnogim europskim zemljama se Scijentološka crkva spominje kao sekta ili komercijalna organizacija. U Njemačkoj se smatra zasebnim kultom, dok je u Španjolskoj sekta, a Francuskoj vjerska sekta. U Grčkoj je totalitarna organizacija i njezino djelovanje je u toj zemlji je zabranjeno, dok u Engleskoj uživa status komercijalne organizacije.

Dakle, status ove, ali i drugih sekti varira od zemlje do zemlje. Rusija priznaje tri velike monoteističke religije, uz razne ogranke kršćanskih i islamskih pravaca, te budizam i slobodu ispovijedanja autohtonih poganskih religija i velikih istočnjačkih vjerskih kultova, od kojih je budizam većinska religija u dvije južne i jednoj jugozapadnoj oblasti.

Iako ne među svima, čistka je zapravo provedena među takozvanim New Age kultovima i sektama, koje su u zemlju uvezene ’90-ih. Trenutno je Rusiji, prema nekim procjenama, oko 300 tisuća sljedbenika tih novih vjerskih pokreta. Mnogi od njih smatraju da pripadaju New Age “kišobranu”, pod kojim kojoj razmjenjuju ideje i koncepte, pružaju jedni drugima određenu potporu.

Niz pokreta i sekti je u Rusiju došlo iz inozemstva, a neki su izvorno ruski i vuku korijene iz starih slavenskih ili lokalnih poganskih vjerovanja.

Tu je bilo svega, kao što su iz inozemstva uvezeni Antropozofi, Univerzalno bijelo bratstvo, Osho pokret, Međunarodno društvo Krišne, Nova znanja, Nova Akropola , Teozofsko društvo, Telema, Scijentološka crkva, Crkva Sotone, Falun Gong, Crkva ujedinjenja i druge, dok su u Rusiji osnovani, na primjer, Bijelo bratstvo, Zvonjava cedra Rusije ili Aanastasijevci, Ivanovci, Radasteja, Rerihov pokret, Crkva posljednjeg testamenta i drugi.

Velika čistka je krenula 2003. godine, kada su sudovi zabranili 225 sekti, uključujući i one koje su se deklarirale kao ogranci Ruske pravoslavne crkve – 71, islama – 42, evangelika – 14, kršćani općenito – 13, pentekostalci – 12 i budizam s 11 zabranjenih ogranaka. Ovdje je posao bio relativno lak, jer su same središnjice velikih vjerskih institucija ukazale na nepravilan rad i pogrešna učenja u paralelnim parohijama, župama, džematima i slično.

Početkom 2010. godine je u Rusiji bilo  registrirano 23 494 vjerskih organizacija. U odnosu na druge sekte, Jehovini svjedoci i Scijentološka crkva su bili najbogatiji i imali su najveću inozemnu potporu, čak i diplomatsku. No, na kraju su ipak zabranjeni.

Bivši članovi i visoki dužnosnici Scijentološke crkve otkrivaju svoje tajne

Scijentološka crkva se već dugi niz godina smatra kontroverznom društvenom i vjerskom zajednicom. Međutim, dokumentarac oskarovca Alexa Gibneya kroz razgovore s bivšim pripadnicima ovog kulta i bivšim visokim dužnosnicima Scijentološke crkve razotkriva neke njene tajne.

Članovi crkve su podvrgnuti fizičkom i psihičkom zlostavljanju

Prema dokumentarcu, članovi kulta su prisiljeni prekinuti sve veze s članovima obitelji i prijateljima koji ne dijele njihovu vjeroispovijest.

Osim toga, organizacija ima neku vrstu zatvora, “The Hole” ili rupu, u kojoj su pripadnici podvrgnuti prisilnom radu. Nepouzdani vjernici čuvaju takozvanu “Sea Org”, flotu brodova koja pripada organizaciji, a i oni su navodno podvrgnuti različitim oblicima zlostavljanja.

Scijentološka crkva pritišće vlade da se prizna religijom kako ne bi plaćala poreze

U filmu “Going Clear” se također navodi da je L. Ron Hubbard, optužen da je lagao o svojoj karijeri u američkoj vojsci i maltretiranju supruge, stvorio organizaciju samo kako bi zaradio novac.

Prema dokumentarcu, institucija koja je tada samo u Americi imala destine tisuća članova desetljećima nije platila porez za svoje aktivnosti, a kako bi izbjegla platiti dug od nekoliko stotina milijuna dolara vrši pritisak na vlasti da joj se odobri status religije.

U filmu se otkriva da je Scijentološka crkva podnijela više od 2000 tužbi protiv dužnosnika američke agencije za prikupljanje poreza “Internal Revenue Service” i to tako da su pripadnici kulta uzimali privatne detektive koji su istraživali osobni život državnih dužnosnika, koji su potom ucjenjivani.

Tijekom ’70-ih je mnogim pripadnicima Scijentološke crkve iz samog vrha organizacije naloženo da se kao dužnosnici infiltriraju u Ministarstvo pravosuđa i IRS, te da kradu dokumente koji bi mogli naškoditi organizaciju ili koji jednostavno imaju bilo kakve veze s njom.

Pojedinosti o religiji možete znati ako platite tisuće dolara

U filmu se navodi kako članovi Scijentološke crkve mogu biti upoznati s pojedinostima obreda i obožavanja tek kada plate velike količine novca. Hijerarhija unutar Scijentološke crkve je podijeljena u različite redove i tek nakon postizanja određene razine, što se postiže plaćanjem u gotovini, dobiva se pristup dokumentima koje je napisao sam Hubbard, koji govore “kako je prije 75 milijuna godina galaktički diktator Xenu milijune ljudi doveo na Zemlju u svemirskim brodovima”.

Na temelju istrage u Rusiji, ali i saznanjima dobivenim iz inozemstva i konzultacijama s povjesničarima, teolozima i akademicima, rusko Ministarstvo pravosuđa zabranilo rad ove sekte, otprilike u isto vrijeme kada je zabranjen rad Jehovinim svjedocima.

Jehovini svjedoci – Bezazlena sekta ili ekstremistička skupina?

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
102 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
3 godine prije

cia brale cia

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
3 godine prije
Reply to  eu kolonija

Vjera je vjera a crkva je crkva! Katolička crkva – djelovanje ( a počesto i pravoslavna crkva) nema veze s vjerskim učenjem. Dapače često su u potpunoj suprotnosti! Crkve su na zapadu čista prevara i unovčavanje: nečeg što ne vidiš, ne čuješ, ne možeš na bilo koji način percipiorati ,… Pročitaj više »

Starina
Gost
Starina
3 godine prije
Reply to  eu kolonija

Novinar ovdje iznosi poluistine pa čak i neistine, i onda ovakav tip ljudi uzima to zdravo za gotovo. Kad čitam ovakve članke kojima brane sve što god ruske vlasti napravile, bude u meni sumnje da su ovi novinari plaćeni da tako pišu. Ne postoji niti jedan logičan, razuman razlog za… Pročitaj više »

Stjepan
Gost
Stjepan
3 godine prije
Reply to  Starina

Sve TAJNO što utjeće na društvo u cijelini objaviti, a to treba biti posao vlasti !! Objaviti svaki dokument, svaki materijalni dokaz o svemu i svakome tko želi živjeti na račun javnosti i javnog !! Pametan čovjek podrazumjeva da pošten čovijek nema što kriti (TAJNO ČINITI) od onih s kojima… Pročitaj više »

Majstor
Gost
Majstor
3 godine prije
Reply to  Stjepan

Većina onog sto je TAJNO, jest tajno iz razloga sto je u opasnosti od JAVNOG kje je većinsko. A “većinsko” je uglavnom “čoporativno”, prizemno, orijentirano na materijalizam, moralističko i isključivo. Otuda, u tajnosti si jer ti prijeti opasnost od “pravednika” ovog svijeta koji ne podnose drugačije jer im je nepoznato… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije

Jučer se fakat spominjalo među komentarima i Scijentološku crkvu i Jehovine svjedoke. Ipak ne bi trebalo povlačiti paralele između tog dvog. Scijentolozi nisu uopće teisti niti je njihova crkva crkva, ona im služi samo kako bi legalizirali svoje djelovanje. Nasuprot njima su Jehovini svjedoci (JW). Oni jesu teisti, jedna od… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
3 godine prije
Reply to  Piretis

komunisti su zabranivali rad I rpc a ne samo jehovinih svjedoka. međutim, pitanje svih pitanja je, otkuda jehovinim svjedocima toliki novci kada mnogo veće I etablirane vjerske organizacije koje traju tisućama godina nemaju te novce. znam da s njima kupuju članstvo ali otkuda im

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija- Kao i sve ostale crkve financiraju se dobrovoljnim prilozima. Kako JW nemaju profesionalne (plaćene) svećenike a ni druge službe u crkvi nisu plaćene, volonterske su, srazmjerno izgledaju bogatiji od drugih s istim brojem vjernika. Eto to je osnovna tajna. Usput nije ni istina da posjeduju nekakve velike vrijednosti.… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Piretis

A Scijetološka crkva, to je jučer bila tema

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

scientolozi imaju neku rijec, necije ime, mozda bas xenu, to ime se ne smije izgovoriti.
takodjer zanimljivo u vezi kompiliranja biblije. mormoni imaju evandjelje po abrahamu. nastalo kad je osnivac joseph smith nestrucno prevodio egipatski papirus.

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije
Reply to  Piretis

A te “dobrovoljne priloge” daju im Rotsild, CIA, NATO i ostali belosvetski zlocinci .

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  rodoljub

@rodoljub- Ne trolaj. Ako o nečem neznaš nije nužno da komentiraš. Te, tebi nejasne crkvene zajednice, starije su od CIA-e i NATO-a. Puno starije i bitno drugačijih namjera.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
3 godine prije
Reply to  Piretis

Ja sam imao 90tih poslovni prostor u najmu kod ljudi koji su bili jehovi svjedoci.na prvu se ne razlikuju od susjeda osim sto stalno navlace na price o religiji.najvise me je zateklo kad me zamolio da ga vozim da ovjeri dokument za njega ii zenu da im se u ni… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Kurjaca

to je istina. dojmi mi materijalisticki i sebicno.

milan
Gost
milan
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis,jedino nisi precizan vezano za pionire koji imaju privilegiju da pronose rijec Jehovinu. Dobijaju naknadu dobrovoljnim prilozima brace i sestara! Znam jedan par muz i zena dobili na poklon Mazdu / Svicarski darodavac /, pioniri su i to im je jedino zaposlenje. Sve ostalo tocno s time da pomazu jedni… Pročitaj više »

fenix
Gost
fenix
3 godine prije
Reply to  Piretis

Jehovini svjedoci nemogu privuci veliki broj vjernika kao i svaka sekta oni privlace mnogo manji broj ljudi nego zvanicne religije i u Rusiji su vec dostigli svoj maksimum jedino mogu padati. Broj JW u Rusiji iznosi oko 100 tisuca ljudi sto je na populaciju od 150 miliuna ljudi nije na… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  fenix

@felix- Podatci o Jehovinim vjernicima u Rusiji se razlikuju od toga tko ih iznosi. U svakom slučaju nema uh više od 170 000. To je negdje oko 1 promila. I nije problem ima li ih više ili manje nego zašto se progone? Usput ni ostalim kršćanima u Rusiji s izuzetkom… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Piretis

Izvan zakona su JS, vidim da koristiš američku skraćenicu JW, u Kini, Vijetnamu i , tako okažu, “nekim islamskim zemljama”. Kojim to “nekim” ne piše. Što se tiče Scijentologa, to po meni uopć enije religija u pravom smislu riječi. Obična budalaština i prijevara.Milim te lijepo. Geneza, kao u kršćana kad… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije

@Laki- E u lijepo si društvo smjestio Rusiju iz Vijetnam. A islamske zemlje gdje JW nisu dobro došli su one gdje ni većina drugih protestana nije legalna. Nikom neće pasti kruna s glave ako jasno kaže Rusija je OK ali ima i loših poteza. U čemu je problem? Ako je… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Piretis

Svaka cast Rusiji sto su zabranili rad JS. To podrzava vecina Rusa. Njihova kuca, njihova pravila. Inace ideologoja JS je antidrzavna, i totalno stetna po Rusiju, a i za pojedince i njihove zivote kada se nadju u potrebi za transfuziju krvi. Zamisli djete umre jer idioti iz JS nisu dozvolili… Pročitaj više »

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

@Laki, čekaj, pa jel’ mu ratnica Xena sestra ili .. 🙂

Kurjaca
Gost
Kurjaca
3 godine prije
Reply to  fenix

Cuj ovo teolozi objasnjavaju nekome da je tvoje vjerovanje krivo a njegovo ispravno .zemljo otvori se

Njoko 9
Gost
Njoko 9
3 godine prije
Reply to  fenix

Jehovini svjedoci nisu sekta nego jedini pravi kršćani, oni se čvrsto drže biblije. Sve ostale religije su u službi vraga.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Piretis

Čekaj Jehovini svjedoci postoje od 1931., dakle Rusko carstvo, uvijek ako nisam pogriješio, nije moglo imati ništa s njima. Dobro, vuče korijen iz neke sekte osnovane 1852. u Pittsburgu, ali je ozbiljnije krenula u proboj 1916. tako barem piše i Wik. Nije neki relevantan izvor, ali oko ovih stvari uglavnom… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije

@Laki- Točno. Službeno pod tim nazivom djeluju od 31. Ali su postojali i prije samo su se drugačije zvali. Dosta čest slučaj kod manjih protestantskih zajednica da jedno vrijeme djeluju kao pokret pod nekim credom da bi tek potom osnovali organizaciju. No, u konačnici ako si progonjen sasvim ti je… Pročitaj više »

DŠ...
Gost
DŠ...
3 godine prije
Reply to  Piretis

Potpuno si u pravu, Piretise. Samo malouman može zabranjivati rad Jehovinih svjedoka. Oni doista nikomu nisu prijetnja. Ali Rusija je bolesno društvo. Jasno, zapadna također. No ovdje zborimo o zabranama u Rusiji.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  DŠ...

Svojim pristupom lako obmanjuju ljude, idući po zadatku od kuće do kuće i zaustavljajući izgubljene ljude pružajući im lažnu nadu. Umjesto da pomognu tim ljudima oni od njih prave robote i obične robove kojima je zadatak prikupiti daljnje vjernike. I sama Crkva i sve vjere danas gube smisao pod kapitalizmom… Pročitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
3 godine prije
Reply to  Busola

Gorivo biskupa u Hrvatskoj je novac. Oni su kao auto. Stari i puno troše. Godišnje primaju više od milijardu kuna državne apanaže., Što zahvaljujući ”Vatikanskim ugovorima”, što primanjima razbacanim po drugim proračunskim stavkama, što donacijama lokalnih vlasti. Ni nekretnine im nisu mrske. Ni u ludilu ne bi pristali da se… Pročitaj više »

DŠ...
Gost
DŠ...
3 godine prije
Reply to  Piretis

Jehovini svjedoci zabranjeni su u Kini, Sjevernoj Koreji, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Saudijskoj Arabiji, Iranu, Iraku i mnogim drugim zemljama.

https://www.logicno.com/life-and-style/jehovini-svjedoci-bezazlena-sekta-ili-ekstremisticka-skupina.html

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  DŠ...

Pitanje na koje ne morate odgovoriti @Piretis i DŠ. Jeste li viu JW ili ste bliski s njima i zašto i njihovoj Bibliji fali Knjiga o Ezekijelu ako se dobro sjećam. Znam da sam tražio i dobio na poklon Bibliju, a trebao sam svoju baš zbog te “knjige”. Akoje zbog… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije

Laki- Nisam Jehovini svjedok. Nisam nikad ni bio ali imam dosta poznanika među njima i temeljito sam izučavao njihovu vjeru. Svojedobno sam pripadao jednoj drugoj, maloj, protestantskoj zajednici ali sam se u miru rastao od njih. Pitanje biblijskog kanona je vrlo komplicirano i određivano je na ranim crkvenim saborima. Naknadno… Pročitaj više »

milan
Gost
milan
3 godine prije

Laki zar ne vidis…..dodje onaj koji po zakonu ima pravo na krv…. 🙂 , tako da Ezekijel i nije sporan! Tko ce odrediti da po zakonu ima pravo na nju, krv, to je izvan i iznad donosenja vlastite prosudbe i odluke. Inace dozvoljeno jetransplatacija na pr. bubrega ali se operacija… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Piretis

najveci novac dobivaju od ostavstvina. ima masa usamljenih baba koje im ostave svu imovinu. ima ih oko 5 mil., neka svaki stoti ostavi imovinu to je vec silna vrijednost. stedljivi su, nisu porocni, materijalsticni su. misli samo da onaj koji pusi u zivotu potrosi vrijednost kuce na cigarete.

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Piretis

Povecati ce broj vijernika?I proci ce kao puno puta u proslosti ,kratke glave.Licno znamam kakvi su oni JW vjernici i u kakvog jahve vijeruju,sogorica mi je u jw i posvadala je mog brata sa cijelom porodicom,jer je od njega napravila alfa muzijaka,sonju, da brani svoju zenu,a on “intelektualac” je njihov… Pročitaj više »

cool
Gost
cool
3 godine prije

Pametno su postupili.

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

ruska vlada se bavi raznim glupostima poput ovi sekti .koje sluze kao paravan cionistima koji zele da uniste rusiju . ali ruska vlada o cionistima ne smije da bilo sta kaze . nego prave medijsku hajku na sekte i na igricu plavi kit koja odnosi zivote omladini . a ruske… Pročitaj više »

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
3 godine prije

Postoje tri vrste sekti: pseudohrišćanske, dalekoistočne i satanističke. Sve one su upregnute u cilj stvaranja “jedne religije”, “jedne valute” i “jedne svjetske vlade”. Znači, pod direktnom ili indirektnom su kontrolom, američke i britanske elite i njihovih tajnih službi. To je to. A tu priču o tzv vjerskim slobodama, propagiranju, suživotu… Pročitaj više »

jozo
Gost
jozo
3 godine prije

svaka ti dala

DŠ...
Gost
DŠ...
3 godine prije

Vlado , ne sramoti se!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Ovdje bi htio naglasiti skriveni aspekt, ne kod jehovinih s. , nego kod ovih evangeličkih, pentekostalnih vakih i nakih crkava. Od 90 ili nešto ranije, ali ne mnogo, u Brazilu koji je bio 97% katolički, “oteli su” 25% vjernika. Čak je i novi predsjednik Temer neki pentekostalac, protestant, obraćenik. Kako… Pročitaj više »

bububu
Gost
bububu
3 godine prije

Jeden od razloga sto su sve sekte iz USA je i taj sto su ljudi tamo nevjerovatno lakoumni, naivni, neobrazovani i zato ih je lako navuci na maglu. USA je idealan rasadnik za sekte. Jednom kad imas takvo oruzje u rukama, naravno da ce ga se i koristiti. Ima USA… Pročitaj više »

fenix
Gost
fenix
3 godine prije

Da to je istina Protestanti se stvarno zacudjujuce sire velika vecina crnaca u Africi su sada Protestanti nekoliko stotina miliuna ljudi sto je nevjerovatno sire se daleko najbrze od svih religija u svijetu. Cak su dominantnu Katolicku Juznu Ameriku zestoko prodrjeli upravo to za Brazil cak 25-30% Brazila danas pripadaju… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  fenix

protestanti su poprilično širok pojam. pod tim nazivljem imaš evangelike čije propovijedi podsjećaju na ratni poziv, metodiste koji više pjevaju nego govore i tako sve do izoliranih adventista i menonita koji zapravo su stali u vremenu.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
3 godine prije

Jehovini svjedoci, Mormoni i druge sekte (u glavnom protestantske sekte iz SAD) prave čitavu invaziju na Centralnu i Južnu Ameriku. Poznata mi je situacija iz Meksika, gdje sve više ljudi postaje Jehovinim svjedocima. Več su katolički biskupi u Meksiku izrazili zabrinutost nad gubitkom vjernika. Slična situacija se dešava i u… Pročitaj više »

bububu
Gost
bububu
3 godine prije

sve te sekte i kultovi imaju samo jedan cilj: materijalni interes!! Uvijek traze ljude u problemima, ocajnike, a najveci dobitak je kad uhvate bogatasa u zivotnim problemima. Sve su to nesigurni, neostvareni ljudi kojima oni nude maglu, a pritom ih psihicki i cesto fizicki iskoristavaju i zlostavljaju sa ciljem da… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  bububu

Kratko i jasno. +

Davor
Gost
Davor
3 godine prije
Reply to  bububu

Pričaš gluposti…

bububu
Gost
bububu
3 godine prije

pri tom se naravno razara drustvo jer svaka njihova zrtva povlaci sa sobom i clanove familije, tako da svaka cast VP sto je barem glavne zlocince stavio van zakona

Davor
Gost
Davor
3 godine prije
Reply to  bububu

Krasno ti je to svjetsko društvo o kojem pjevaš hvalospjeve,ja vidim društvo puno ratova,pohlepe,nemorala,zagadili su nebo,zemlju,more,rijeke,izmialili nuklearne bombe da sve mogu pretvoriti u prah i pepeo,zadužili su i one koji se još nisu rodili,a možda i bolje da nisu jer svijet samo što nije kliznuo s ovakvim dičnim društvom u… Pročitaj više »

Cudno
Gost
Cudno
3 godine prije
Reply to  Davor

Davore citas previse negativnih vijesti i zato sve gledas negativno umjesto da mislis svojim mozgom (ako ti vec nije ispran) to je isto manipulacija Ljudima. Vidi naslove po najvecim portalima: ubistva, rupe koje se otvaraju u zemlji, meteori koji samo sta nisu pogodili zemlju pa uz to promocija pornografije…eros i… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
3 godine prije
Reply to  Cudno

Ne,prijatelju,nisam pesimista ,nego realan,zar ćeš reći da sve ono što sam nabrojao nije realnost koja nas okružuje. Bibliju sam pročitao osam put od korica do korica,i jako dobro znam o čemu pričam. Ne volim kad drže predavanja o kršćanstvu i vjeri oni koji Bibliju nisu nikad ni pogledali ,a kamoli… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije

A zasto dopustiti nekoj sekti da zamlacuje i pljacka naivne ljude?

Kolega 105
Gost
Kolega 105
3 godine prije

Nisam religiozan i nebaratam potrebnim znanjima da branim jedne ili druge stavove, no nedavno sam slusao vrlo argumentiramu raspravu, katolika i anglikanaca, zakljucak je bio da je pravoslavna crkva blize izvornom Isusovom nauku, i orignalnoj Koptskoj religiji, prvoj krscanskoj religiji. Po ovoj diskusiji sve krscanske religije su nastale derivacijom Koptske… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Kolega 105

Dobar covjek…moja omiljena ekumena!

milan
Gost
milan
3 godine prije
Reply to  Siniša

Berthold !

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Kolega 105

@Kolega 105-Kvaka je u tome što mi, osim po evanđeljima, nemamo pojma što je “izvorni Isusov nauk”. A ta ista evanđelja pisana su od 70-ih godina nadalje. Dakle najranije 40-ak godina pošto je Krist umro. E pa ti sad vidi koliko je toga moglo biti promjenjeno i zaboravljeno u to… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Piretis

Zato se vjera naziva vjerom, ljudi hriscani vjeruju da su svi tekstovi kanonskog N. Zavjeta nadahnuti Duhom Svetim, ukljucujuci i Pavlove poslanice i druge poslanice. Isto tako ni Kuran nije napisan za Muhamedovog zivota. Vec znatno kasnije. Pa ljudi biraju da li ce nesto da vjeruju ili ne. A sumnju… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Savio

Takodje, usmena predaja u tako kratkom razmaku od nekoliko decenija nema veze sa igrom gluvih telefona, poredjenje je glupo, jer su u 70im godinama prvog vijeka zivjeli jos uvijek ljudi koji su Isusa Hristosa gledali svojim ocima i slusali svojim usima. Apostoli svi do jednoga su ubijeni i muceni na… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
3 godine prije
Reply to  Kolega 105

Znaš li Kolega što znači biti Kršćanin,znači slijediti Kristovo učenje i što bolje ga kopirati…kao čovjek koji slijedi tragove drugog čovjeka u snijegu,po mogućnosti ugaziti u stope čovjeka kojeg slijedi. Pogledaj oko sebe po svom puku kršćanskom bjelosvjetskom,pa mi reci koliko bi ih danas našao da žive onako kako je… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Davor

@Davor- I puno si rekao 1 od 1000. Meni upada u oči da su (između malobrojnih) upravo Jehovini ti koji se barem trude “živjeti bez kurvanja, bez psovanja…”

Davor
Gost
Davor
3 godine prije
Reply to  Piretis

Svaka čast,i ja sam tog mišljenja,bar se ljudi trude…to je isto kad djetetu koji se valja u blatu daš ogledalo da se vidi kakav je,a on bjesn drekne u plač. To su upravo napravili Jehovini svjedoci u Rusiji i po Svijetu. Pogledala se Ruska Crkva u ogledalu Biblije i shvatila… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Piretis

Kako koji,ja ih znam koji se j… ko struke.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  tedi

@tedi- Istina. Ima svugdje pa i u crkvi svega. Kao vrlo mlad upao sam baš u tu grešku. Zaključio da nešto silno nevalja sa crkvom ako u njoj mogu biti i loši ljudi. I izašao iz nje. Niti je crkva postala bolja zbog toga niti je bilo manje onoh loših.… Pročitaj više »

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije

Ta “verska” sranja , iza kojih stoje nepoznati akteri, treba zabraniti, a aktiviste pohapsiti i proterati iz drzave. To bi trebali uciniti svi koji drze do svoje drzave , dostojanstva i suvereniteta .

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  rodoljub

@rodoljub, točno, trebali bi učiniti svi. To mogu učiniti samo respektabilne DRŽAVE ali ne i NATO filijale ..

Davor
Gost
Davor
3 godine prije
Reply to  rodoljub

Još malo ispunit će ti se želja,jer to piše u Bibliji da će političari napraviti, neutralizirati sve religije,narodima otkriti njihove prljavštine i otuđit im imovinu koja će im u ovo doba ekonomskih kriza dobro doći…nešto slično što je Rusija već dijelomično napravila,čak bi ih ona mogla i voditi u tome,jer… Pročitaj više »

jozo
Gost
jozo
3 godine prije

Jehovi su tu da uniste krstanstvo..treba to sve u sibir

Potemkin (Georgij Žukov)
Gost
Potemkin (Georgij Žukov)
3 godine prije

Treba ukinuti sve religije , i to redom od najvece prema najmanjoj , u rusiji pod broj jedan pravoslavnu pa onda ostale redom , u europi katolicku pa onda ostale , na bliskom istoku muhamedarstvo pa onda redom , jer jedino svijet bez religija i nacija moze postati svijet bez… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
3 godine prije

Budi strpljiv još malo,ali završetak ti se neće svidjeti,bit ćeš razočaran…s razvojem događaja

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Nemoj tako…… Dao sam ti minus, iako znam da imaš dobre namjere. Pazi , Enver Hoxa, odnosno njegov resorni partijski sekretar, dekretom je ukinuo Boga u Albaniji . …. I, što se dogodilo? Ništa. Čak su ljude koji su molili ili klanjali tjerali u egzil u osamu u planine da… Pročitaj više »

Potemkin (Georgij Žukov)
Gost
Potemkin (Georgij Žukov)
3 godine prije

Laki druze , vjerojatno pretpostavljas da nisam od onih Envera Hoxe , koji su nakon partijskog sastanka dosli kuci i kazali materi “bog ne postoji , tako je drug komesar rekao “. Vjerujem samo i iskljucivo u staroslavenske “bogove” poput Peruna , jer oni u sebi sadrze duh tradicije i… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

znači, rodnovjerac. nekako mi to rodnovjerje djeluje kao new age pomodarstvo. jer do sredine prošlog stoljeća gotovo pa je iščezlo staroslavensko vjerovanje.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
3 godine prije

Ja kao ateista od rodjenja sam svjeatan da bez religije ne bi bilo ni covjecanstva.u religiji se nalazi spas od straha od smrti.zamislimo situaciju da se dodje do neporecivih dokaza da poslije smrti nema nista, 80% covjecanstva bi skrenulo sa uma .te ljude pri zdravoj pameti drzi samo vjera u… Pročitaj više »

Potemkin (Georgij Žukov)
Gost
Potemkin (Georgij Žukov)
3 godine prije
Reply to  Kurjaca

Bez religije ne samo da bi bilo covjecanstva vec bi to covjecanstvo dobilo mogucnost psihicke evolucije ,naime religija(najcesce krivo interpetirana) je glavni kocnicar evolucije na psiholoskom nivou covjeka .Civilizacija je u posljednjih 100 godina nevjerojatno evoluirala u recimo tehnoloskim smislu , medjutim u psiholoskom smislu mi smo jos uvijek na… Pročitaj više »

Kurjaca
Gost
Kurjaca
3 godine prije

Popricaj sa bilo kojim psihologom i sve i jedan ce ti reci da se vecina ljudi ne zna nositi sa svojom smrtnoscu i da utjehu nalazi u religiji

Potemkin (Georgij Žukov)
Gost
Potemkin (Georgij Žukov)
3 godine prije
Reply to  Kurjaca

Kurjaca upravo sam to napisao u komentaru , citaj pazljivije !

Ne bih sada zamarao cijenjeno citateljstvo sa analitickom psihologijom carl gustav junga.

nime
Gost
nime
3 godine prije
Reply to  Kurjaca

u rovovima nema ateista. a ni na onkologiji.

Potemkin
Gost
Potemkin
3 godine prije
Reply to  nime

Ponavljam po 1000-ti put , bog nema nikakve veze sa religijom . bog se ne nalazi u crkvi niti na nebu , bog se nalazi u nama samima , u nasem srcu i nasim mislima , na vama je da ga prihvatite ili odbacite , odlazak u crkvu i molitva… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije

Covijek je homo religiosus,covijek trazi smisao.

perun
Gost
perun
3 godine prije

Slicni su vehabijama i ismaelitima .Bog je mrtav zivio Bog.Ateizam je stil ili nacin zivljenja kao sto je i religiozni fanatizam ,nista drugo samo nacin zivljenja.

Živi, živi duh slavenski
Živjet će vjekov’ma
Zalud prijeti ponor pakla
Zalud vatra groma

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  perun

jesi li primjetio koliko ima vedskih elemenata u slavenskom i drugom paganizmu?

!!!
Gost
!!!
3 godine prije
Reply to  perun

Perun:povraća mi se od tvojih baljezganja!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Kako urediti situaciju u kojoj imamo zemlju u kojoj uživaš sve blagodati, ali ako je treba braniti, ti odbacuješ oružje, vojni rok i državu općenito, što rade Jehovini svjedoci. U Rusiji postoji vojni rok, i profesionalni kadar. Ako ti treba prijevoz, ok, ako ti treba mirovina, ok, stan od države,… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije

@Laki- Jehovini odbijaju služenje u borbenom sektoru. Vrlo rado služe u neborbenom, sanitetu, civilnoj zaštiti, intendantskim službama. Dio koji govori o pravima i pridonošenju društvu baš i ne drži vodu. Ako netko plaća porez zašto ne bi imao pravo na komunalne ili zdravstvene usluge. Kakve to ima veze sa vojnom… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Scijentologe uopće ne smatram religijom i treba ih zabraniti kao priznatu crkvu. Ako osobno hoće, neka vjeruju u galaktičku invaziju Zemljana na ovoj planeti prije 75 milijuna godina , baš me briga. Ustanove zatvoriti, materijal zabraniti, osim na fakultetima gdje se izučavaju sekte i slične stvari.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Ne, nisu više sekta. Sekta je zatvorena zajednica sa malo pripadnika. Ovo što opisuješ jest sljedba. Sa kako se proširila, pa jednostavno. Misionari su obmanuli poludepresivne i manične osobe iz šovbiznisa, u ovom slučaju Holivuda i uvjerili ih u neku lažnu moć.

Maja
Gost
Maja
3 godine prije

rusi i religije – tko ce ga znati? ortodoksna crkva se otvoreno mijesa u politiku, ostro kritizira zakone i drustvene pojave i nikom nist. jedna druga manje poznata relig. udruga jasno je objavila da je bogom dana da napravi svjetski haarmagedon, dobili su cak 80-tak guvernerskih .mesta po drzavi –… Pročitaj više »

Potemkin
Gost
Potemkin
3 godine prije
Reply to  Maja

Maja 99 % ljudi koji su procitali bibliju nisu ama bas nista razumjeli , odnosno potpuno su je krivo protumacili , evo navest cu ti samo par primjera . Dakle cesto u bibliji spominjano Vino metforicki oznacava istinu, odnosno istinu o spoznaji kada ono dostigne fazu vina u covjekovom razumjevanju.… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Dobro to rade Rusi. Sve te jehove,scientologe i ostale sotoniste treba zatući u korijenu. Imaš pravoslavnu, katoličku i islamsku vjeru, te komunizam kao dodatak. izaberi jednu i naprijed! Bog je jedan i jedini. Pogane na lomaču. Ili barem Goli otok. Amen.

Davor
Gost
Davor
3 godine prije
Reply to  Ivo

Nema tebi pomoći!

Maja
Gost
Maja
3 godine prije
Reply to  Ivo

Odakle onda sotonski simboli na rkc crkvama? odakle tolilki kolorizam i praznovjerje u pravosljavlju? odakle sotonski simboli u islamu uz cisto bogohulstvo? kraj tih i takvih nikad mira na svijetu – samo diktatura. uzivaj ali ipak malo ohladi.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Maja

U pravoslavnoj crkvi nema sujevjerja.

U pojedincima u narodu ga moze biti, kao i u svim nepravoslavnim narodima.

Kolorizam? Sta je problem u kolorizmu?

nime
Gost
nime
3 godine prije
Reply to  Maja

majo čitaj o obraćenju janje todorović. stvari nisu tako jednostavne. if then else logika tu ne djeluje.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije

Ako zabraniš jednu trebaš zabraniti sve i mir ljudima !

Ožalošćen nad internetom
Gost
Ožalošćen nad internetom
3 godine prije

Dragi, dobri moj (New Age ili internetski, tj. binarnog koda) “novinaru” L.R.; bilo bi veoma uputno da se prije objavljivanja “uvezenih iz inozemstva” (odakle si samo to prepisao?!) sekti u Rusiju informišeš (ako već ne znaš) šta su “antropozofi” (malo početno slovo!), Bijelo bratstvo, Rerihovi (Roerichovi) itd. I, zar nije… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

krscanstvo nije od isusa nego od cezara. raspadajucem rimskom carstvu je trebala ujedinjujuca smirujuca vjera pa su kopirali zidovski model. nasli su nekog opskurnog lika iz sekte esena zvanog isus te napisali, kompilirali, sklepali bibliju. mjera krscanskog ucenja, mjera rimske politike, mjera antickih mitova i evo vjere. silom zakona i… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

To je bio osnivanje rkc i ujedno najveci povijesni otpad od iskonskog kristovog ucenja
sto je bio 3 st prije konstantina?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

vidi sto je prava vjera. nikakve “znali spol pcela” (islam), nikakve “hodao po vodi” (krscanstvo).
ovi ljudi su znali brzinu svjetlosti!!!
upisi u google earth: latitude=brzina svjetlosti (7 decimala; m/s), longitude=31.1341972. sto je tu?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

mislim da su se u rusiji obrusili na jehovine svjedoke jer:
1. konkuriraju pravoslavnoj crkvi
2. narusavaju obrambenu sposobnost zemlje

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

“.. Ovdje je posao bio relativno lak, jer su same središnjice velikih vjerskih institucija ukazale na nepravilan rad i pogrešna učenja u paralelnim parohijama, župama, džematima i slično.” (L.R.) U razvijenim dijelovima svijeta bi se ovo nazvalo i kartelnim dogovaranjem radi onemogucavanja ili unistavanja konkurencije. (podjela vjerskog trzista) Pogledajte s… Pročitaj više »

Majstor
Gost
Majstor
3 godine prije

“Ovdje je posao bio relativno lak, jer su same središnjice velikih vjerskih institucija ukazale na nepravilan rad i pogrešna učenja u paralelnim parohijama, župama, džematima i slično” Ovaj dio je nevjerovatan. Autor teksta pretpostavlja da vjerske organizacije – u ovom slučaju pravoslavna crkva- imaju u posjed u znanje o “ispravnom… Pročitaj više »

barba tonći
Gost
barba tonći
3 godine prije

Najopasnija religija jest ona komunjarska tamo vlada krilatica;” SVI ZA JEDNOGA, JEDNOMU SVE.”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik