Sirija – Sve sugerira na predstojeći napad na islamistički rezervat u Idlibu

T-72 Sirija
21 komentar

Već dva dana u južnom dijelu sirijske pokrajine Idlib traje razmjena topničke vatre između islamističkih skupina i vladinih snaga. Takozvane “Bijele kacige” i neznani “aktivisti” Sirijskog opservatorija za ljudska prava iz Londona zapadne agencije izvještavaju o “velikom broju civilnih žrtava i razaranju civilne infrastrukture”.

Još uvijek je teško procijeniti može li se govoriti o početku napada vladinih snaga na “islamistički rezervat” u Idlibu. Naime, 14. veljače su se na trilateralnom susretu u Sočiju, u Rusiji, Vladimir Putin, turski predsjednik Erdogan i iranski predsjednik Rohani dogovorili da problem s prisustvom sirijske Al-Qaede i jačanjem utjecaja terorista u Idlibu mora biti riješen.

Jučer je na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Münchenu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao kako “strpljenje s teroristima u Idlibu ima svoje granice”.

Ruski ministar vanjskih poslova je naglasio hitnost uništenja bastiona islamističkog terorizma koji je stvoren u sirijskoj pokrajini Idlib.

“Ne možemo tolerirati da ovaj bastion terorizma tamo bude zauvijek, ali pitanje kako riješiti problem se tiče vojske”, rekao je ruski diplomat na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji organiziranoj na marginama Konferencije u sigurnost u Münchenu.

idlib 10.01.2019.
FOTO: mapa Idliba 10.01.2019.

Prema sirijskoj agenciji SANA, Lavrov je podsjetio da se njegova vlada u četvrtak u Sočiju složila s Iranom i Turskom, druga dva jamca procesa iz Astane, da se uklanjanje terorizma iz Idliba provodi “korak po korak”.

“Uz pristanak sirijske vlade, ruske i turske postrojbe će pokušati postupno stvoriti područja bez terorizma u ovoj zoni primirja. U Idlibu će dvije vojske provoditi zajedničke patrole”, objasnio je ruski  ministar.

U svakom slučaju, obećao je da antiterorističke operacije neće slijediti model s intenzivnim bombardiranjem civilnih područja kao što je američka koalicija u svojoj borbi protiv terorizma činila u Raqqi u listopadu 2017.

Lavrov: “Strpljenje s teroristima u Idlibu ima granice”

“U Raqqi, koju su tada zauzele Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene kurdskim YPG milicijama jedinicama i potpomognute od Washingtona, na ulicama su ležali leševi civila, a grad je pun mina”, podsjetio je Lavrov.

“Kako bi se zona de-eskalacije Idlib pretvorila u zonu bez terorizma, vojska provodi smjernice procesa iz Astane i razvit će plan u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, precizirao je Lavrov.

Glavni grad pokrajine Idlib je posljednje veliko terorističko uporište u Siriji, posebice Al-Nusra Fronta, koja i dalje prima potporu iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i nekih arapskih monarhija.

Ako pogledamo izjavu Lavrova “da će sirijska vojska provoditi smjernice procesa iz Astane i razvit će plan u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom” i bolje pogledamo snimke granatiranja koje provode vladine snage, jasno se vidi da se gađaju komunikacijski pravci i vojna infrastruktura i linije obrane terorista izvan naseljenih područje, što obično prethodi napadu oklopno-mehaniziranih postrojbi i pješaštva.

VIDEO – Jučerašnje granatiranje linija islamističkih skupina u južnom Idlibu

Jučer se Sergej Lavrov nije htio upuštati u polemike s novinarima The Washington Posta. Na marginama Konferencije o sigurnosti u Münchenu je ruski diplomat oštro odgovorio američkim novinarima koji su mu postavili pitanje o sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu.

Lavrovu je postavljeno pitanje što će Rusija učiniti kako bi spriječila “nove zločine Assada protiv svog naroda”. Lavrov je zahvalio na pitanju, ali je novinarima dao priliku da iznesu svoju verziju događaja.

“Što god da kažem, vi ćete pisati ono što želite. Pišite”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Zapadni mediji u više su navrata dobivali falsificirana izvješća o situaciji u Siriji, ali su ih objavljivali kao istinita. Tako je producent BBC-a za Siriju Riam Dalati izjavio da je snimanje scene u bolnici nakon navodnog kemijskog napada u sirijskoj Dumi bio falsifikat i da je unaprijed organizirano.

Komentirajući Dalatovu izjavu, Lavrov je jučer ukazao da je scenografija scene u sirijskoj bolnici bila očigledna laž od samog početka. Rusko ministarstvo obrane je izjavilo da će nakon riječi producenta BBC-a američki i europski političari pokušati “zaboraviti” raketne napade koje su zbog lažnog napada proveli na Siriju. Tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je istaknuo da se izjava Dalatija podudara sa zaključcima ruskih stručnjaka.

Još jedan primjer ovakvih krivotvorina je priča o djevojčici Bani Alabed, koju su zapadni novinari često citirali i pokušali pretvoriti u simbol opkoljenog grada. Djevojčica je na Twitteru pričala o životu u Aleppu na savršenom engleskom jeziku. U jednoj od poruka je Bana Alabed čak pozvala na američke udare na području Sirije.

Na njezinom Twitteru se dnevno objavljivao do stotinu publikacija iz područja gdje nije bilo struje i interneta. Kasnije su turski mediji otkrili da Bana Alabed uopće ne govori engleski.

U prosincu je objavljeno da je Claas Relotius, izvjestitelj Spiegela nekoliko godina, krivotvorio informacije, izmišljao priče ili iskrivljivao stvarne činjenice u velikom broju svojih članaka, uključujući one o Siriji. Magazin Der Spiegel se ispričao zbog skandala, a članci Relotiusa će biti provjereni od strane posebne komisije. Rezultati istrage bit će objavljeni nakon njezina završetka.

Ovoje važno u kontekstu moguće predstojeće ofenzive, ograničene ili širih razmjera, na Idlib.

Naime, stanovnici pokrajine Idlib koji su uspjeli pobjeći na teritorij pod kontrolom sirijskih vladinih snaga kažu da su teroristi skupine Hayat Tahrir Al-Sham, koju vodi sirijska Al-Qaeda, uspostavili punu kontrolu nad pokrajinom i da u slučaju ofenzive vladinih snaga pripremaju provokacije s lažnim kemijskim napadom.

U tu svrhu su na 30 lokaliteta u blizini granice de-eskalacijske zone Idlib  teroristi uz pomoć stručnjaka koji su iz Europe došli preko Turske opremili mjesta za skladištenje otrovnih tvari. Neka od tih nalazišta nalaze se u područjima humanitarnog koridora u blizini naselja Abu-Duhur i kontrolnog punkta u blizini sela Morek.

Pod zaštitom terorističkih skupina Islamske stranke Turkestana i Hurras Al-Din se na raznim lokacijama u Idlibu provode pripreme za prikazivanje masovnih smrti i trovanja civilnog stanovništva zbog navodne upotrebe kemijskog oružja od strane vladinih snaga, a zadaću za proizvodnju lažnih materijala i širenje ovih vijesti su dobile “Bijele kacige”.

Turski predsjednik ne odbacuje zajedničku kampanju u Idlibu s Rusijom i Iranom

Erdogan

Turski predsjednik Erdogan nije isključio mogućnost provođenja zajedničke operacije s Rusijom i Iranom protiv militanata u Idlibu. Turski čelnik je to izjavio novinarima u zrakoplovu kada se vraćao s tripartitnog summita o Siriji iz Sočija. Dijelove njegovih izjava je sinoć objavio turski list Hürriyet.

“Zajedničke operacije mogu se provoditi u bilo koje vrijeme u skladu s razvojem situacije. Za to nema nikakvih prepreka. Poduzimaju se mjere za stvaranje ugodnog, sretnog i prosperitetnog života za ljude u Idlibu. Sigurnost ljudi u Idlibu za nas je najvažnija”, rekao je Erdogan.

Macron o Siriji hitno telefonom razgovarao s Putinom

Vladimir Putin - Emmanuel Macron
FOTO: Emmanuel Macron i Vladimir Putin

Predsjednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emmanuel Macron, također su razgovarali telefonom o situaciji u Siriji, izvijestila je jučer služba za odnose s javnošću u Kremlju.

“Naglasak je bio na situaciji u Siriji. Vladimir Putin je izvijestio Emmanuela Macrona o sporazumima postignutim 14. veljače u Sočiju. Obje strane su istaknule potrebu promicanja unutarnjeg sirijskog političkog dijaloga, a prije svega brzog pokretanja rada Ustavnog odbora”, navodi se u izvješću.

Kremlj je pojasnio da su “Vladimir Putin i Emmanuel Macron razgovarali o situaciji u sjeveroistočnoj Siriji, kao i u zoni de-eskalacije Idlib”.

“Predsjednik Rusije je naveo raspoložive podatke o namjerama provokacija od strane militanata pomoću kemijskih otrovnih tvari”, istaknuo je Kremlj.

“Izražena je uzajamna namjera da se nastave rusko-francuski kontakti o Siriji, kako bi se prevladale posljedice oružanog sukoba i uspostavio miran život u zemlji”

Predsjednik Francuske je istaknuo prioritete svoje zemlje u Siriji. Prije svega, to je nastavak borbe protiv terorista “Islamske države” u okviru međunarodne koalicije, “kao i protiv drugih terorističkih skupina” koje su taj status dobile rezolucijama Ujedinjenih naroda.

Macron je naglasio da Francuska pridaje veliku važnost zaštiti civila, kao i da im se osigura nesmetan pristup humanitarnoj pomoći. Također, prema njegovim riječima, “samo će političko rješenje pod okriljem UN-a omogućiti postizanje dugoročne pobjede nad ISIL-om, stabilnost i povratak izbjeglica u njihovu domovinu”.

“U tom je pogledu insistirao na potrebi poduzimanja napora za provedbu ustavnih reformi i slobodnih, vjerodostojnih izbora pod nadzorom UN-a”, navodi se u priopćenju ureda ruskog predsjednika.

Sjedinjene Države pozivaju saveznike da nakon povlačenja američkih snaga prošire svoju nazočnost u Siriji. To je novinarima jučer u Münchenu izjavio američki potpredsjednik Mike Pence.

“Želimo dovesti naše vojnike kući. Zbog toga tražimo od drugih zemalja da osiguraju potrebne resurse, podršku i osoblje kako bi osigurala sigurnost u regiji i spriječilo jačanje Islamske države ili neke druge ekstremističke organizacije, rekao je Pence i dodao kako bi američki saveznici trebali preuzeti veću odgovornost, uključujući u Siriji.

U međuvremenu se na raznim Twitter računima “aktivista” takozvane “sirijske oporbe” svakih nekoliko minuta objavljuju vijesti, snimke i fotografije o “teškim granatiranjima južnog Idliba od strane režima”.

Prema izjavama i medijskim napisima, točnije bi bilo reći da nije pitanje hoće li napada na teroriste u Idlibu biti, već kada će se pokrenuti i kojeg će opsega biti planirane vojne operacije?

ISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Na Jug treba ići….Al Tanaf oslobađati.

Ivo
5 godine prije

Bilo bi i vrijeme.

Znači očekujemo skore izvještaje o izbombardiranim dječjim vrtićima, bolnicama, pekarama, skloništima za životinje, prepunim pijacama i slično. Normalno, kemijski napadi će se događati na dnevnoj osnovi.

Ako se kreće u čišćenje i Rusija je suglasna, znači da su i PVO sustavi spremni. Dakle, showtime! Slijedeća stanica: Golan.

Riddick
5 godine prije

Neverovatno je kako bilo kakav pokusaj makar privremenog primirja ne funkcionise kada su teroristi u pitanju.
Na zalost, jedini nacin da se ovo resi je vojno a situacija je odavno otisla predaleko i svako odlaganje samo pomaze neprijatelju.
Napredovanjem ce i Turske osmatracnice koje kontrolisu “primirije” i cija je jedina uloga bila da sluze kao zastita teroristima postati irelevantne.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Uz dužno poštovanje autoru teksta ja ipak čekam burta da se vrati sa referisanja sa najnovijim informacijama. ?

Zvrk
5 godine prije

već je

alfa33
5 godine prije

Koji put vaši komentari više vrijede nego sam članak…..bravo,puknuta ekipa…

samo tako
5 godine prije

Ma vidi Macrona, još mlad a več senilac koji zaboravlja o čemu je pričao i sanjao godinama

Amater
5 godine prije

Polomio je … Prošlo svršeno … Mada uporno pokušavaju održati neodrživo … S njihovom dominacijom je gotovo , i ne samo u Siriji …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI