fbpx

Sirija – Sve sugerira na predstojeći napad na islamistički rezervat u Idlibu

T-72 Sirija

Već dva dana u južnom dijelu sirijske pokrajine Idlib traje razmjena topničke vatre između islamističkih skupina i vladinih snaga. Takozvane “Bijele kacige” i neznani “aktivisti” Sirijskog opservatorija za ljudska prava iz Londona zapadne agencije izvještavaju o “velikom broju civilnih žrtava i razaranju civilne infrastrukture”.

Još uvijek je teško procijeniti može li se govoriti o početku napada vladinih snaga na “islamistički rezervat” u Idlibu. Naime, 14. veljače su se na trilateralnom susretu u Sočiju, u Rusiji, Vladimir Putin, turski predsjednik Erdogan i iranski predsjednik Rohani dogovorili da problem s prisustvom sirijske Al-Qaede i jačanjem utjecaja terorista u Idlibu mora biti riješen.

Jučer je na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Münchenu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao kako “strpljenje s teroristima u Idlibu ima svoje granice”.

Ruski ministar vanjskih poslova je naglasio hitnost uništenja bastiona islamističkog terorizma koji je stvoren u sirijskoj pokrajini Idlib.

“Ne možemo tolerirati da ovaj bastion terorizma tamo bude zauvijek, ali pitanje kako riješiti problem se tiče vojske”, rekao je ruski diplomat na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji organiziranoj na marginama Konferencije u sigurnost u Münchenu.

idlib 10.01.2019.

FOTO: mapa Idliba 10.01.2019.

Prema sirijskoj agenciji SANA, Lavrov je podsjetio da se njegova vlada u četvrtak u Sočiju složila s Iranom i Turskom, druga dva jamca procesa iz Astane, da se uklanjanje terorizma iz Idliba provodi “korak po korak”.

“Uz pristanak sirijske vlade, ruske i turske postrojbe će pokušati postupno stvoriti područja bez terorizma u ovoj zoni primirja. U Idlibu će dvije vojske provoditi zajedničke patrole”, objasnio je ruski  ministar.

U svakom slučaju, obećao je da antiterorističke operacije neće slijediti model s intenzivnim bombardiranjem civilnih područja kao što je američka koalicija u svojoj borbi protiv terorizma činila u Raqqi u listopadu 2017.

Lavrov: “Strpljenje s teroristima u Idlibu ima granice”

“U Raqqi, koju su tada zauzele Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene kurdskim YPG milicijama jedinicama i potpomognute od Washingtona, na ulicama su ležali leševi civila, a grad je pun mina”, podsjetio je Lavrov.

“Kako bi se zona de-eskalacije Idlib pretvorila u zonu bez terorizma, vojska provodi smjernice procesa iz Astane i razvit će plan u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, precizirao je Lavrov.

Glavni grad pokrajine Idlib je posljednje veliko terorističko uporište u Siriji, posebice Al-Nusra Fronta, koja i dalje prima potporu iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i nekih arapskih monarhija.

Ako pogledamo izjavu Lavrova “da će sirijska vojska provoditi smjernice procesa iz Astane i razvit će plan u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom” i bolje pogledamo snimke granatiranja koje provode vladine snage, jasno se vidi da se gađaju komunikacijski pravci i vojna infrastruktura i linije obrane terorista izvan naseljenih područje, što obično prethodi napadu oklopno-mehaniziranih postrojbi i pješaštva.

VIDEO – Jučerašnje granatiranje linija islamističkih skupina u južnom Idlibu

Jučer se Sergej Lavrov nije htio upuštati u polemike s novinarima The Washington Posta. Na marginama Konferencije o sigurnosti u Münchenu je ruski diplomat oštro odgovorio američkim novinarima koji su mu postavili pitanje o sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu.

Lavrovu je postavljeno pitanje što će Rusija učiniti kako bi spriječila “nove zločine Assada protiv svog naroda”. Lavrov je zahvalio na pitanju, ali je novinarima dao priliku da iznesu svoju verziju događaja.

“Što god da kažem, vi ćete pisati ono što želite. Pišite”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Zapadni mediji u više su navrata dobivali falsificirana izvješća o situaciji u Siriji, ali su ih objavljivali kao istinita. Tako je producent BBC-a za Siriju Riam Dalati izjavio da je snimanje scene u bolnici nakon navodnog kemijskog napada u sirijskoj Dumi bio falsifikat i da je unaprijed organizirano.

Komentirajući Dalatovu izjavu, Lavrov je jučer ukazao da je scenografija scene u sirijskoj bolnici bila očigledna laž od samog početka. Rusko ministarstvo obrane je izjavilo da će nakon riječi producenta BBC-a američki i europski političari pokušati “zaboraviti” raketne napade koje su zbog lažnog napada proveli na Siriju. Tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je istaknuo da se izjava Dalatija podudara sa zaključcima ruskih stručnjaka.

Još jedan primjer ovakvih krivotvorina je priča o djevojčici Bani Alabed, koju su zapadni novinari često citirali i pokušali pretvoriti u simbol opkoljenog grada. Djevojčica je na Twitteru pričala o životu u Aleppu na savršenom engleskom jeziku. U jednoj od poruka je Bana Alabed čak pozvala na američke udare na području Sirije.

Na njezinom Twitteru se dnevno objavljivao do stotinu publikacija iz područja gdje nije bilo struje i interneta. Kasnije su turski mediji otkrili da Bana Alabed uopće ne govori engleski.

U prosincu je objavljeno da je Claas Relotius, izvjestitelj Spiegela nekoliko godina, krivotvorio informacije, izmišljao priče ili iskrivljivao stvarne činjenice u velikom broju svojih članaka, uključujući one o Siriji. Magazin Der Spiegel se ispričao zbog skandala, a članci Relotiusa će biti provjereni od strane posebne komisije. Rezultati istrage bit će objavljeni nakon njezina završetka.

Ovoje važno u kontekstu moguće predstojeće ofenzive, ograničene ili širih razmjera, na Idlib.

Naime, stanovnici pokrajine Idlib koji su uspjeli pobjeći na teritorij pod kontrolom sirijskih vladinih snaga kažu da su teroristi skupine Hayat Tahrir Al-Sham, koju vodi sirijska Al-Qaeda, uspostavili punu kontrolu nad pokrajinom i da u slučaju ofenzive vladinih snaga pripremaju provokacije s lažnim kemijskim napadom.

U tu svrhu su na 30 lokaliteta u blizini granice de-eskalacijske zone Idlib  teroristi uz pomoć stručnjaka koji su iz Europe došli preko Turske opremili mjesta za skladištenje otrovnih tvari. Neka od tih nalazišta nalaze se u područjima humanitarnog koridora u blizini naselja Abu-Duhur i kontrolnog punkta u blizini sela Morek.

Pod zaštitom terorističkih skupina Islamske stranke Turkestana i Hurras Al-Din se na raznim lokacijama u Idlibu provode pripreme za prikazivanje masovnih smrti i trovanja civilnog stanovništva zbog navodne upotrebe kemijskog oružja od strane vladinih snaga, a zadaću za proizvodnju lažnih materijala i širenje ovih vijesti su dobile “Bijele kacige”.

Turski predsjednik ne odbacuje zajedničku kampanju u Idlibu s Rusijom i Iranom

Erdogan

Turski predsjednik Erdogan nije isključio mogućnost provođenja zajedničke operacije s Rusijom i Iranom protiv militanata u Idlibu. Turski čelnik je to izjavio novinarima u zrakoplovu kada se vraćao s tripartitnog summita o Siriji iz Sočija. Dijelove njegovih izjava je sinoć objavio turski list Hürriyet.

“Zajedničke operacije mogu se provoditi u bilo koje vrijeme u skladu s razvojem situacije. Za to nema nikakvih prepreka. Poduzimaju se mjere za stvaranje ugodnog, sretnog i prosperitetnog života za ljude u Idlibu. Sigurnost ljudi u Idlibu za nas je najvažnija”, rekao je Erdogan.

Macron o Siriji hitno telefonom razgovarao s Putinom

Vladimir Putin - Emmanuel Macron

FOTO: Emmanuel Macron i Vladimir Putin

Predsjednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emmanuel Macron, također su razgovarali telefonom o situaciji u Siriji, izvijestila je jučer služba za odnose s javnošću u Kremlju.

“Naglasak je bio na situaciji u Siriji. Vladimir Putin je izvijestio Emmanuela Macrona o sporazumima postignutim 14. veljače u Sočiju. Obje strane su istaknule potrebu promicanja unutarnjeg sirijskog političkog dijaloga, a prije svega brzog pokretanja rada Ustavnog odbora”, navodi se u izvješću.

Kremlj je pojasnio da su “Vladimir Putin i Emmanuel Macron razgovarali o situaciji u sjeveroistočnoj Siriji, kao i u zoni de-eskalacije Idlib”.

“Predsjednik Rusije je naveo raspoložive podatke o namjerama provokacija od strane militanata pomoću kemijskih otrovnih tvari”, istaknuo je Kremlj.

“Izražena je uzajamna namjera da se nastave rusko-francuski kontakti o Siriji, kako bi se prevladale posljedice oružanog sukoba i uspostavio miran život u zemlji”

Predsjednik Francuske je istaknuo prioritete svoje zemlje u Siriji. Prije svega, to je nastavak borbe protiv terorista “Islamske države” u okviru međunarodne koalicije, “kao i protiv drugih terorističkih skupina” koje su taj status dobile rezolucijama Ujedinjenih naroda.

Macron je naglasio da Francuska pridaje veliku važnost zaštiti civila, kao i da im se osigura nesmetan pristup humanitarnoj pomoći. Također, prema njegovim riječima, “samo će političko rješenje pod okriljem UN-a omogućiti postizanje dugoročne pobjede nad ISIL-om, stabilnost i povratak izbjeglica u njihovu domovinu”.

“U tom je pogledu insistirao na potrebi poduzimanja napora za provedbu ustavnih reformi i slobodnih, vjerodostojnih izbora pod nadzorom UN-a”, navodi se u priopćenju ureda ruskog predsjednika.

Sjedinjene Države pozivaju saveznike da nakon povlačenja američkih snaga prošire svoju nazočnost u Siriji. To je novinarima jučer u Münchenu izjavio američki potpredsjednik Mike Pence.

“Želimo dovesti naše vojnike kući. Zbog toga tražimo od drugih zemalja da osiguraju potrebne resurse, podršku i osoblje kako bi osigurala sigurnost u regiji i spriječilo jačanje Islamske države ili neke druge ekstremističke organizacije, rekao je Pence i dodao kako bi američki saveznici trebali preuzeti veću odgovornost, uključujući u Siriji.

U međuvremenu se na raznim Twitter računima “aktivista” takozvane “sirijske oporbe” svakih nekoliko minuta objavljuju vijesti, snimke i fotografije o “teškim granatiranjima južnog Idliba od strane režima”.

Prema izjavama i medijskim napisima, točnije bi bilo reći da nije pitanje hoće li napada na teroriste u Idlibu biti, već kada će se pokrenuti i kojeg će opsega biti planirane vojne operacije?

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Na Jug treba ići….Al Tanaf oslobađati.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

a koji ce ti kuac al tanf i cemu stvarati napetosti s ovima bzveze

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Bilo bi i vrijeme.

Znači očekujemo skore izvještaje o izbombardiranim dječjim vrtićima, bolnicama, pekarama, skloništima za životinje, prepunim pijacama i slično. Normalno, kemijski napadi će se događati na dnevnoj osnovi.

Ako se kreće u čišćenje i Rusija je suglasna, znači da su i PVO sustavi spremni. Dakle, showtime! Slijedeća stanica: Golan.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Neverovatno je kako bilo kakav pokusaj makar privremenog primirja ne funkcionise kada su teroristi u pitanju.
Na zalost, jedini nacin da se ovo resi je vojno a situacija je odavno otisla predaleko i svako odlaganje samo pomaze neprijatelju.
Napredovanjem ce i Turske osmatracnice koje kontrolisu “primirije” i cija je jedina uloga bila da sluze kao zastita teroristima postati irelevantne.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Koliko je pomoglo neprijatelju zavisi od kontrole pristupnih puteva kojima je mogla biti dostavljena “teška vojna oprema”.
Međutim, kako se i očekivalo, stanje se”rasčistilo”, te je neprijatelj jasno definiran. Nema više skupina kojima je netko mogao pomagati jer su “umjereni”.

Bob Rock
Gost
Bob Rock
1 godina prije

Naprijed SAA i naprijed saveznici!
Dolje Amerika i njezini poltroni!
Američki imperijalizam će polomiti zube na Siriji! 🙂

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

već je

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Polomio je … Prošlo svršeno … Mada uporno pokušavaju održati neodrživo … S njihovom dominacijom je gotovo , i ne samo u Siriji …

benty20
Gost
benty20
1 godina prije

Bob Rock, nisi se potpisao! 😉

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Uz dužno poštovanje autoru teksta ja ipak čekam burta da se vrati sa referisanja sa najnovijim informacijama. ?

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Ako netko zna svo po pitanju Sirije, onda je to Burt- Crvena linija. Bez njega ovaj portal nebi bio sta je, Logicno bi ga trebalo zaposliti za stalno, barem honorarno, mislim da je zasluzio.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Sad ce opet da bude:

>Mi: danas je oslobodjeno to i to mesto, SAA napreduje ka itd…

>Burt: Rezimsko-Ruska propaganda, linije se drze napad je odbijen, nabroji 15 teroristickih grupa koje brane to mesto.

>Mi: okacimo link video/foto

>Burt: snimljeno na drugoj lokaciji, propaganda!!!

……nakon par dana kada cak ni dzihadisti ne mogu da negiraju…..

>Burt: radi se o taktickom povlacenju linije fronta su stabilizovane uskoro krece kontranapad nabroji 15 teroristickih grupa koje krecu u “kontranapad”.

I tako u beskonacnost…

burt
Gost
burt
1 godina prije

podjela Sirije je već dogovorena, pa tu je nedavno pisalo da je demilitarizirana zona na sjeveru Sirije veličine libanona, zato je izvršeno humano preseljenje stanovništva iz enklava, vanjske granice ostaju nepromjenjene ali se mijenja unutarnji ustroj, tako se priprema i u Venecueli, samo se ista stvar iz Azije i Afrike prebacuje u Južnu Ameriku

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

E sad ces da vidis…
Ceo idlib ce biti demilitarizovan i deratizovan od stetocina.
Bice repriza, samo prati:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Northwestern_Syria_campaign_(October_2017–February_2018)
I spremaj izgovore i opravdanja.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

burt,hvala za info.??

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pa nije Sirija a ni Venezuela bivša Jugoslavija da se samo raspadne po unaprijed predviđenim granicama…

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

SIgurno si ti pregovarao? Jel ti nadimak Zahran Alloush?

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Zahran “Hello Kitty” Alloush!? Otkad su ga zbombali, počeli su na teritoriju “slobodne Sirije” među bolnicama, školama, pekarama… biti uništavani i skloništa za pse i mačke…

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Koji put vaši komentari više vrijede nego sam članak…..bravo,puknuta ekipa…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Petorica vodja terorističkih grupa su se udružili u devetoricu?
PREKLANI PREDATORI=predatori od predprošle godine?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ma vidi Macrona, još mlad a več senilac koji zaboravlja o čemu je pričao i sanjao godinama

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Bračni partneri počinju ličiti jedni na druge… tako da nije čudno da mikron posenili. Zaboravio je i one francuske baze u Siriji?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Lucija:
Mikrona proganja žuta pitura,dok mu supruga umire od starosti.
Žuta fleka sprida ,a kafena straga(mudante od Mikrona)?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik