Sirijska vojska obnovila ofenzivu protiv terorista u enklavi između Hame i Homsa

Sirija - Hama - 16. 04. 2017.
27 komentara

Sirijske vladine snage su 15. travnja nastavile provoditi ofenzivne operacije i probile linije obrane terorističkih skupina u istočnom dijelu enklave između Hame i Homsa.

Nakon što su provedeni topnički i zrakoplovni udari, u napad su prve krenule jedinice 4. i 11. divizije sirijske vojske. Prema sirijskim izvorima tijekom dana dva borbi je oslobođeno nekoliko sela.

Ujutro su protjerani ostatci terorističkih skupina iz sela Salim, a poslijepodne je oslobođeno obližnje selo Hamrat. Oba naselja nalaze se na istočnom rubu islamističke enklave između gradova Rastan i Salamiya.

Ofenziva je nastavljena zbog prekida pregovora prije nekoliko dana između zapovjednika terorističkih skupina koje drže grad Rastan i predstavnika sirijske vojske.

Hama 16.04.18
FOTO – Područje napada i napredovanja sirijske vojske

Takozvani oporbeni izvori jutros priznaju da se u ruke sirijske vojske pala naselja Beit Ray i Wadi Khanazir na sjeveru enklave, te da su vladine snage u istom područje preuzele nadzor nad planinom Jabal Al-Jin. Isti izvori su potvrdili da su izgubili nadzor nad selom Salim u istočnom dijelu enklave i da jedinice mehaniziranih divizija sirijske vojske, NDF snage provode snažne napade u području istočno od Salamiye.

Spočetka nije bilo jasno jesu li teroristi uopće pokušali braniti gore navedena područja ili su ih jednostavno prepustili sirijskim snagama. Međutim, kasnije je, obzirom na relativno veliku koncentraciju militanata u selima oko Rastana, potvrđeno da je bilo sukoba i objavljene su snimke probijanja obrambenih barijera i uništavanja vojne opreme islamističkih skupina od strane sirijskih snaga.

Zanimljivo je da su odmah nakon napada Sjedinjenih Država i američkih saveznika na Siriju vladine snage bez većih poteškoća započele dugo očekivanu operaciju oslobađanja grada Rastana i okolice. Glavni stožer u Damasku je odluku donio zbog činjenice da se islamističke skupine u ovoj enklavi ne pridržavaju dogovorenih uvjeta pomirenja i provode topničke i minobacačke napade na civilna područja pod kontrolom vlade.

Hama 16.04.18 Sirija
FOTO – Položaj enklave u između Homsa i Hame u Siriji

VIDEO – Borbe sirijska vojske u oslobađanju ključnog dijela terorističke enklave između Hame i Homsa

https://www.youtube.com/watch?v=Lkj_4w9ulMQ

https://www.youtube.com/watch?v=jMGc0M1eTT4&feature=youtu.be

ISILIslamska državaJabal Al-JinKalifatRastan
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Gradić Dumajur je prihvatio evakuaciju danas , Istočni Kalmun.

Laki Topalović
5 godine prije

Gazi bagru, …ima snimak gdje se predala cijela desetina ovih u Hamratu. Cmizdre ko djeca. Na http://www.hama-sy.com/ dolje u dnu ima ikona za YT

mmne
5 godine prije

gledam mapu nesto….bice tu posla…mnogo lesinara….ovi kurdi su se prosirili i cuvaju ledja isis-u?!…turci su jos tu i jos neki drugi….ono sto mi pada u oci su enklave koje nemaju izbora pa shodno tome ocekujem, …bele slemove…bojni otrov…zli asad…medjunarodna zajednica…gadjanje tomahavcima kante na gomili, nenaseljene zgrade i beskorisne zemljane puteve…i proglasenje pobede!!!

žrec
5 godine prije

Jedno pitanje – kako te enklave opstaju tako dugo u okruženju? Tko ih hrani i kako? Za Idlib mi je jasno, em je to veći prostor em su tam Turci.

Petar Veliki
5 godine prije

Ali jih razpališe na prafaktore u prvom videu. Ne mogu jih sad svi Kinezi sastavit u mozaik. 🙂

1.komentar
5 godine prije

Setite se one poruke Trampa od pre nekoliko dana:”Rusijo budi spremna…”, isti recnik koriste i teroristicke grupe u svojim propagadnim pretnjama Rusiji.Kao da koriste usluge iste PR sluzbe.

1.komentar
5 godine prije

Dame i gospodo, Pantsir-S1 u vlasnistvu Sirije, poskidao Tomahavke, ali i Izraelski f-16 pre 2 meseca.izvor @mod_russia

Konstantin
5 godine prije

I tako to … Rusija + Sirija i dalje dobija “poraz za porazom” u borbi VS “svetskog” shljama! Asti gospe (sto bi rekli Dalmatinci)! Samo napred SAA! :o))))

Antiglobalist
5 godine prije

Znači – slijedi novi “kemijski napad”.

MilanCZ
5 godine prije

Sada slušam T.Mayovu u parlamentu gdje otvoreno napada Asada ,Rusiju i Putina da su izvršili kemijski napad u Dumi.Uz sve to iznosi neke podatke,brojeve koji su sada nebitni.Bitno je u svemu tome da su dobili otvorenu podrsku drzava i clanica EU,da trio Amerika-Britanija-Francuska ce opet napasti u Siriji ako dođe do novih eskalacija u borbenim podrucjima i novog napada kemijskim otrovima.Kako citam Sirijska vojska krece u ofenzivu i sada se opet moze ocekavati novi vid provokacija gdje bi se imao povod novim napdom spomenute koalicije.Ona otvoreno govori o tome i najvjerojantije ce to izvrsiti i izgleda da imaju sve pripremljeno,koji vid provokacije ce biti,jako brzo ce se saznati.Prema njezinim optuzbama Sirije,Rusije i Putina,najvjerojatniej ce novi napad biti na ruske baze i puno zesci,taj njezin govor pred parlamentom je priprema javnosti za sve to.Izjave celnika Nato snaga da nece mjenjati politiku prema Rusiji i da ce Rusija morati pristati na ustupke,govori… Čitaj više »

ŠULE
5 godine prije

Drugovi rusofili jeli vama jasno da je sve pripremljeno za totalni rat sa Rusima,Irancima i ostalim saveznicima Sirije jer ovo što je bilo predstava za Evropsku javnost u vidu kemijskog napada je samo uvod u žešći sukob narednog mjeseca.Amerikanci i saveznici su ispipali mogućnosti protuzračne obrane u Siriji i sad su dobili podatke gdje treba udarit-po bazama ili vojnim aerodromima.Danas Rusi dovlace tehniku jer očekuju sukob velikih razmjera je USA neće dozvolit Rusima i Irancima da imaju baze u Siriji.Ovih dana me nebi iznenadilo da sve zakuhaju Izraelci -tek onda slijedi pravi rat u Siriji.

Borac2
5 godine prije

Sto prije ocistit Rastanski dzep. Tako da se ostvori glavna prometnica Homs – Aleppo. Onda sirija zadise na veliko.
Poveznica Ithriyah-aleppo je jako iscrpljujuca by-pass varijanta.

Zvrk
5 godine prije

ova ofenziva neće biti na duži rok. vjerojatno će se očistiti onaj brdski prostor da se osigura salamije i do daljnjeg je to to.

Rade_s
5 godine prije

Moje misljenje je da su elite odavno odustale od totalnog, devastirajuceg rata. Isto bi bilo i sa Hilari. Razlog je strah od svojih. Nije ovo vise doba sljepih idela. Danas mnogi znaju ko pravi haos po svjetu i vrlo rado bi ih podavili, kako civili, tako i mnogi vojnici, pa cak i generali. Tako da je elita ta koja moze ukinuti samu sebe podcjenivsi robove (goye). I to je sasvim prirodno. Svaki organizam zeli da odbaci parazita.

Ivex
5 godine prije

Rat= anarhija=lopovi= prodaja svega i svačega= rat je dobar za neke = naši profiteri su doktorirali za vrijeme zadnjega rata= danas ugledni poduzetnci. To ti je to momak koji pitaš naivno za enklave kako opstanu.

Kiahed
3 godine prije
Amyhed
3 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI