Sirijska vojska napala YPG snage preko Eufrata – ISIL pred kolapsom u Yarmuku

44 komentara

Jučer su u borbama protiv terorista Islamske države u Yarmuku, enklavi južno od Damaska, sirijske snage i palestinske milicije zauzele industrijski kompleks “Badr” zapadno od Qadama i ruševine džamije Al-Ahras. Izgleda da se ISIL povukao u gusta urbana područja.

Nakon toga su probijene prve linije obrane terorista i vladine snage su preuzele nadzor nad nekoliko tunela, iskopanih na strateškim mjestima iz kojih je ISIL napredovao u više smjerova.

Teroristi su se povukli iz područja Al-Madaniya,  Al-Assali i Al-Jorah. Vojni izvor je potvrdio da su sirijske snage oslobodila ova tri okruga na zapadnom obodu enklave, a napreduju i iz južnog pravca prema Hajar Al-Aswadu i okolici.

VIDEO – Sirijska vojska u probijanju linija obrane ISIL-a u Yarmuku 27. 04. 2018.

Teroristi “Islamske države”, kako bi izbjegli okruženje unutar Qadama, Al-Joraha i Al-Assalia, povukli su se prema Hajar Al-Aswadu.

Ovaj brz napredak dolazi nakon što je sirijska vojska probila najsnažnije obrambene linije ISIL-a i preostali borci takozvanog “kalifata” se sada suočavaju s potpunim kolapsom.

Kako prenose vladini izvori, sirijski zapovjednici su postigli sporazum sa skupinama takozvane “Slobodne sirijske vojske” koja drži istočno područje enklave. Sporazum uključuje predaju i evakuaciju militanata koji žele položiti oružje i regulirati svoj status u tri glavna područja Beit Sahma, Yalde i Babile.

Zapovjednici ovih skupina su na sporazum pristali nekoliko sati nakon što je sirijska vojska ušla u četvrti Al-Madniya, Qadam, Al-Assali i Al-Jourah, odakle je protjeran ISIL, koji sada pritišće na granice svoje “umjerene braće” u području na karti dolje označeno plavom bojom.

Sporazum, nakon uklanjanja militanata, također predviđa povratak državnih institucija u Beit Sahm, Yaldu i Babilu, uključujući javne službe za pomoć civilima.

jarmuk 28.04.2018
FOTO – Područje Yarmuka 28. travnja 2014.

Sirijska vojska napala proameričke SDF snage sjeverno od Deir Ez-Zora

Jučer je sirijska vojska sjeverno od Deir Ez-Zora, na istočnoj obali Eufrata, pokrenula napad na takozvane Sirijske demokratske snage, koje vode kurdske YPG milicije i pomaže im američke vojska.

Kurdski izvori potvrđuju da su sirijske vladine snage preuzele nadzor nad selom Al-Junaynah u Deir Ez-Zoru, nakon što su prešle Eufrat. Teški sukobi su se vodili u nekoliko sela u tom području, a kurdske snage su imale i podršku američkog zrakoplovstva. Ipak, sirijska vojska i saveznici su ušli i u selo Al-Hissan.

SDF navodi kako su se vladine snage nakon zračnih udara američke koalicije povukle iz tri sela i kako je zaustavljena ofenziva režima, ali nisu objavljene fotografije ili snimke koje bi potvrdile nazočnost kurdskih milicija u ovih pet oslobođenih sela.

Sirijski izvori i ratni reporteri na terenu tvrde kako vladine snage čvrsto drže pet oslobođenih sela i da nije bilo povlačenja. Prema informacijama Hezbollaha, koji ima svoje ratne reportere u Deir Ez-Zoru, vladine snage drže Al-Junaynah, Al-Hissan, Hawiqat Maishiyah, Jiyah i Shaqrah, odakle su protjerane kurdske separatističke milicije

Deir Ez-Zor 28.04.2018
FOTO – Napredovanje sirijske vojske sjeverno od Deir Ez-Zora u takozvanu “američku sferu utjecaja”

 

ISILIslamska državaKalifatYarmuk
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
5 godine prije

Dajte vijesti o napadima na polozaje SAA oko Alepa i Hame! Sputnik ima snimke zestokih eksplozija. Americki psi rata, Zidovi su izgleda udarili po Assadu! Morat ce Rusi odigrati jacu kartu.

Tom
5 godine prije

Sta je to bilo oko Alepa nocas ?! Totalni Rusko Sirjiski fiasko ili kako ??!!

Sinisa
5 godine prije

Odlicna prezentacija na pitanje zasto Rusija Siriji ne izporucuje S sisteme,bilo koje!!!

Laki Topalović
5 godine prije

Zašto netko napad sustavim Grad, a Nusra ih ima, kao i drugi, odmah svi nazivaju zračnim udarom? Ako je izbor Masdar, nije vrijedno komentara

Rokokoko
5 godine prije

Rusi ce kad tad morati napustiti politiku miroljubive koegzistencije sa Izraelom jer su interesi Izraela suprotni interesima Rusi.Ukratko,oni su na potpuno suprotnim stranama.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Ovo je priprema za ofanzivu na Omar. Pise se o tome duze vrijeme.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Zanimljivo kako sd poslije svega sto lici na izraelski napad, bez obzira na podmetanja i insinuacije pojave dezurne baba sere i pocnu kao vrane krecati kako se rusi sramote.A ptice ne grani znaju da nusra ima visecijevne raketne bacace dometa preko 40 km.

Zvrk
5 godine prije

Nije sirijska vojska nego NDF. Autor je u ovom slučaju falio. Stvar je u tome da postoji dogovor s SAD-om na višoj razini gdje je dogovoreno da regularna vojska NE prelazi rijeku osim ako veliki ne promijenu nešto. U ovom slučaju SDF su zvali američku pomoć iz zraka nakon čega se NDF povukao.

Franjo
5 godine prije

Jadan onaj koga rus brani

Ara
5 godine prije

Izgleda da je ipak bio napad krstarećim , lansiran s izraelskih aviona
Rakete su išle polukružno , skroz preko Suwayda tako da su došle do ciljeva s juga, uglavnom zaobiđen je zracni prostor libanona
Pogođeno skladište municije,Ima dosta poginulih, između 26 i 48 i svi su pakistanski šiti, magnituda eksplozije je bila 2,6 po richteru
Vjerovatno sve u vezi posjete Mike Pompea Izraelu , on je poznat po svojim anti iranskim stavovima a također da se uspore operacije Yarmuk-koji je navodno izraelski proksi i rastanski đep
Taktički jako dobar i uspješan izraelski napad, koji strateški neće uspjeti ništa promjeniti ili usporiti

burt
5 godine prije

zadnji američki i izraelski zračni napadi na iranske i iračke milicije pokazuju da oni mogu neometano izvršavat svoje borbene zadatke i napadat proassadovce i to je dokaz da je ismijavanje nedavnih NATO napada bilo potpuno pogrešno, jasno je da NATO i Izrael djeluju koordinirano u napadima na teritoriju Sirije, samo je pitanje vremena kad će se napadi ponavljati i pojačavati i kad će NATO raspalit po stranim milicijama iz Irana, Iraka, Libanona, Afganistana, može se očekivat da oni neće prihvatiti političko rješenje podjele države i zato će morat dobit lekciju od NATO-a kako su dobili neki prije njih u prošlosti

Franjo
5 godine prije

Pljuc bezmudi rusi. Rusi izruce s300 turskim i saudi manijacima a isto odbijaju ucinuti legitimnoj vladi u Damasku. Rusi su zionisticke kujice

Jurišić maja
5 godine prije

Židovi uz prešutno rusku podršku tuku po siriji kada se sjete ovakvog saveznika bolje izgubit nego li naći

karantanac
5 godine prije

Rokokoko,nikad Rusi jevreje neće pustiti niz vodu jer se radi o krvnom srodstvu. Veliki procenat pogane krvi teče kroz krvotoke kremaljskih moćnika i lopovskih oligarha koji vladaju Rusijom.

čitatelj portala
5 godine prije

Sretno Sirijci do slobode.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI