Što se događa? – Trump nije protiv napada na Siriju, ali prijeti i uništenjem turske ekonomije

Donald Trump
16 komentara

Jučer je američki predsjednik Donald Trump bio prilično „nejasan“, dok su oštriji komentari da ga je obuzela histerija zbog nemogućnosti da utječe na odluke Erdogana, bilo u Siriji ili oko nabave novih oružja.

Kao što smo naveli, američki predsjednik se složio s vojnom kampanjom protiv sirijskih Kurda na sjeveru arapske republike. Povukao je svoje vojnike i ne želi se miješati u sukob Turske sa svojim dojučerašnjim saveznicima, sirijskim Kurdima.

Turska je do ovog trenutka nagomilala velike snage na granici sa Sirijom, a neke su jedinice turske vojske ušle u Jarabulus, koje nadziru proturske islamističke milicije. Prema nekim izvješćima je tursko zrakoplovstvo provelo zračne udare na položaje Kurda na mjestu Tal Tawil u Al-Malkiyi, da bi kasnije mediji javili da je bilo samo preleta turskih zrakoplova. Što se točno dogodilo, teško je utvrditi, jer nema snimaka s terena.

Međutim, američki predsjednik Donald Trump u nizu objava na Twitteru naveo da će “Turska uskoro pokrenuti svoje dugo planirane operacije na sjeveru Sirije“.

Onda, nedugo nakon toga, na Twitteru objavljuje izjavu u kojoj prijeti da će, ako Turska na sjeveru Sirije poduzme akcije izvan dogovora s Washingtonom, „potpuno uništiti i izbrisati tursko gospodarstvo“.

Trump je u ponedjeljak pretrpio žestoke kritike saveznika Kongresa zbog izjave Bijele kuće prethodne noći da SAD neće stajati na putu turskom upadu u Siriju. Najava, koja je uslijedila nakon razgovora s turskim predsjednikom Erdoganom, označila je radikalni zaokret u stavu Sjedinjenih Država.

Nakon optužbi za promjenu stava i da Siriju prepušta Basharu, Al-Assadu, Iranu i Rusiji, Trump je rekao da dogovor s Erdoganom to ne podrazumijeva i da se turski predsjednik ne smije prekršiti obećanja koja mu je dao.

“Kao što sam prije tvrdio, i sada ću to samo ponoviti. Ako Turska učini bilo što bi u skladu s mojom nenadmašnom mudrošću bilo smatrano prelaskom granice, potpuno ću uništiti tursko gospodarstvo, kao što sam to činio prije”, napisao je Trump na svom Twitteru.

“Oni moraju s Europom i drugima paziti na  zarobljene borce i obitelji ISIL-a. SAD su učinili puno više nego što je itko ikada mogao očekivati, uključujući zauzimanje 100% kalifata ISIL-a. Sada je vrijeme da drugi u regiji, neki od njih vrlo bogati, zaštite svoj teritorij“, dodao je Trump u svojoj objavi.

Nepotrebno je raspravljati o tome tko je uništio ISIL, ali što se dogodilo s Trumpom da zaprijeti Turskoj uništenjem njenog gospodarstva?

Prema Donaldu Trumpu, Ankara će platiti ako prijeđe određenu liniju onoga što joj je dopušteno.

Kao što izreka kaže, ovdje aw nema što oduzeti ni dodati, ali svejedno vrijedi pokušati protumačiti Trumpovu prijetnju.

Za početak, vrijedno je napomenuti da Trumpova prijetnja zvuči kao podsmijeh samom sebi: “Uništit ću tursku ekonomiju, kao što sam to činio prije.”

Činjenica je da je američki predsjednik već neuspješno “uništio” ekonomije drugih zemalja. Vrijedi podsjetiti na trgovinski rat s Kinom i svađu sa Saudijskom Arabijom, sankcije Rusiji i Iranu. Sve te ekonomije su žive i rastu, usprkos Trumpovom “uništavanju“. Čak i Venezuela, koja se suočava s teškom krizom, nije bankrotirala.

Druga važna točka, Erdogan je dan prije nazvao Trumpa i dogovorio se s njim oko turske operacije na sjeveroistoku Sirije. Turski čelnik je čak ismijao Trumpa. Ne doslovno, ali je pozvao  Amerikance da sudjeluju u operaciji koja pogađa i njihove interese. Donald Trump je to odbio i obećao je da se neće miješati, a dan kasnije počeo je prijetiti.

Općenito je gubitak kontrole Trumpa diplomatska pobjeda njegovih geopolitičkih rivala, jer odaje Trumpovu labilnost na provokacije. Američkom predsjedniku se ne sviđa što je već mjesecima plan Rusije i Irana da američke trupe napuste Siriju, a sada su na to prisiljene i to podvijena repa.

I što je apsurd, de facto su ih potjerali njihovi NATO saveznici, Turci. Zbog toga je Trumpa obuzela histerija.

Ali najviše su ga iznervirali njegovi bliski politički saveznici u zemlji i izjave Kurda u Siriji, te ruska i iranska hladnokrvnost.

„Ako napadne Kurde, Tursku treba izbaciti iz NATO pakta“

Senator Lindsey Graham, bliski Trumpov saveznik, rekao je da će izglasati dvostranački zakon za sankcioniranje Turske ako napadne Siriju i suspendirati je iz NATO pakta ako napadne snage koje vode sirijski Kurdi. Rekao je da Trumpov stav riskira povratak „Islamske države“.

“ISIL nije poražen, prijatelju. Najveća laž koju administracija govori jest da je ISIL poražen. Kalifat je uništen, ali još je tisuće boraca”, rekao je Graham za Fox News, koji je prešutio da je najmanje 10 000 boraca u kampu Al-Hol kojeg na kurdskom području na nišanu drže Amerikanci.

To je priznao i Trump, koji je rekao da će sada Turska morati “nadgledati” oko 12 000 zarobljenih boraca „Islamske države“ i desetke tisuća članova njihovih obitelji koji žive u zatvorima i kampovima na teritoriji kojeg drže Kurdi.

Kasnije je novinarima u Bijeloj kući rekao “Turskoj poručuje da ako učine išta osim onoga što mislimo da je humano, pretrpjet će gnjev krajnje desetkovane ekonomije”.

Trumpove posljednje izjave su unijele zbrku u američku politiku u Siriji. Glasnogovornici Bijele kuće i State Departmenta nisu komentirali nedjeljnu izjavu ili Trumpove sljedeće izjave. Dužnosnici Pentagona i State Departmenta rekli su novinarima da se SAD i dalje ju da Erdogan neće napasti Kurde, čak i ako je Trump jasno rekao da se američke snage neće miješati u invaziju koju Erdogan dugo pokušava izvesti.

Kurdi su ogorčeni

Američki savjetnik Sirijskih demokratskih snaga rekao je da će Trumpov potez ojačati sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i njegove saveznike Iran i Rusiju.

“Kurdi su mi jutros rekli da će se boriti. Imaju dvije mogućnosti. Oni mogu biti partner s Iranom i Assadom kako bi se spriječila turska intervencija u Siriju ili se suočiti s borbom protiv Turske na sjevernom pograničnom području i s Iranom na jugoistoku”, rekao je telefonom iz New Jerseya Mordechai  Kahana, savjetnik kurdskih snaga i izraelski biznismen s američkim državljanstvom.

„Čak i ako se Kurdi ne budu borili bore, oni će svoj savez od Amerikanaca prebaciti na Rusiju, Assada i Iran“, dodao je Mordechai Kahana.

Dvojica dužnosnika su za Bloomberg kazala kako se SAD još uvijek ne planiraju odreći kontrole nad zračnim prostorom na sjeveroistočnom sirijskom području i nisu donijeli nikakvu odluku o većem povlačenju američkih snaga, što proturječi Trumpovim izjavama i potvrđenom povlačenju iz područja koje je Turska odredila kao buduću sigurnosnu zonu.

Neki Trumpovi saveznici pozdravili su u ponedjeljak njegovu promjenu stava.

“Nije u našem nacionalnom interesu da imamo male američke snage usred dugogodišnjeg spora između NATO saveznika Turske i raznih kurdskih grupa u Siriji”, rekao je William Ruger, potpredsjednik za istraživanje i politiku Instituta Charles Koch.

Zapovjednik brigade Furqat Al-Hamza Sayf Abu Bakr i „ministar obrane“ general Salim Idris

FOTO: Zapovjednik brigade Furqat Al-Hamza Sayf Abu Bakr i „ministar obrane“ general Salim Idris

U međuvremenu je Turska na zapadno od Eufrata pripremila 14 000 boraca takozvane „Slobodne sirijske vojske“, prenose turski i mediji, a na njihovo čelo se vratio gotovo zaboravljeni general Salim Idris, prvi zapovjednik militantnih skupina s početka islamističke pobune i Siriji.

Iran je protiv turske operacije

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je na Twitteru naveo da su SAD “nebitni okupatori u Siriji” i “beskorisno je tražiti njihovo dopuštenje ili se oslanjati na njih radi sigurnosti”. Rekao je i kako se Iran protivi bilo kakvom vojnom rješenju na sjeveru Sirije, uključujući tursku invaziju.

Ruski stav

Kremlj poziva Tursku da se suzdrži od radnji koje mogu otežati političko sirijsko rješenje sirijskog sukoba, izjavio je u ponedjeljak tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, komentirajući izjavu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se Ankara priprema za operaciju na sjeveroistoku Sirije.

“U ovom je slučaju važno suzdržati se od bilo kakvih radnji koje mogu stvoriti prepreke na putu rješenja sirijske krize“,  napomenuo je Peskov.

“Znamo da se otvaraju određene perspektive i razumijemo da će to biti dug i trnovit put. A sada kad je formiran Sirijski ustavni odbor i kada je određen datum njegovih sastanaka od ključnog je značaja suzdržati se od bilo kakvih koraka koji mogu naštetiti sirijskom rješenju“, dodao je.

U međuvremenu, Kremlj očekuje da će u pripremama za operaciju na sjeveroistoku Sirije Turska polaziti od postulata da se mora čuvati teritorijalni i politički integritet zemlje.

“Kremlj zna da je Turska posvećena postulatu teritorijalnog i političkog integriteta Sirije, razumijevanju da je teritorijalna cjelovitost Sirije polazište u naporima za postizanje rješenja u Siriji i u svim drugim pitanjima. Nadamo se da će se naši turski kolege ponajprije pridržavati ovog postulata u svim situacijama”, rekao je Peskov medijima.

Moskva se istodobno slaže da “Turska može poduzeti mjere kako bi osigurala svoju sigurnost”.

„To znači otpor terorističkim elementima koji se možda kriju u Siriji. Ali prije svega kažemo da se mora poštivati teritorijalni i politički integritet Sirije“, dodao je Peskov.

Prema Peskovu, predsjednici Rusije Vladimir Putin i Turske Erdogan ovih dana nisu razgovarali o planovima Ankare da izvede vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije.

Područje turske operacije uz sirijsku granicu s Turskom

FOTO: Područje turske operacije uz sirijsku granicu s Turskom

“Međutim, znate da ruska i turska vojska i obavještajne agencije održavaju bliske kontakte”, istaknuo je Peskov.

Erdogan je u ponedjeljak rekao da su Sjedinjene Države započele povlačenje postrojbi sa sjeveroistoka Sirije, gdje će Ankara stvoriti sigurnosnu zonu.

“Nakon razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, proces povlačenja američkih postrojbi započeo je baš onako kako je gospodin predsjednik obećao. Naše vlasti  rade u skladu s tim“, rekao je Erdogan medijima na aerodromu u Ankari prije odlaska u Srbiju, prenosi kanal NTV.

Erdogan je podsjetio na svoje obećanje da će „iznenada stići u Siriju jedne noći“ za provođenje nove operacije, napominjući: „Mi smo odlučni, jer je teroristička prijetnja prema nama nepodnošljiva.“

Pripreme za operaciju na sjeveroistoku Sirije su gotove. Zrakoplovi nadlijeću to područje i spremne su snage takozvane „Slobodne sirijske vojske“ i turske jedinice zapadno od Eufrata i na južnim granicama Turske. Nije isključeno da vojne operacije, uključujući zračne napade, protiv kurdskih snaga koje Ankara smatra teroristima mogu započeti već za nekoliko dana. Erdogan je izjavio da će Turska djelovati neovisno o stvaranju zone sigurnosti istočno od Eufrata u Siriji, jer željeni rezultat u pregovorima s američkom stranom nije postignut.

No, sada se Trump, pod pritiskom republikanaca i jastrebova u Bijeloj kući, povlači korak unatrag i tvrdi kako su dogovorene granice koje Turska ne smije prijeći, inače će biti ekonomski uništena.

Je li ovo još jedna od Trumpovih inicijativa koju su u samo nekoliko sati spriječile razne interesne skupine u Washingtonu, znat ćemo u sljedećih nekoliko dana, kao i hoće li se Erdogan usuditi ući na kurdski teritorij ili ne. Sada više ništa nije sigurno, kao što je često slučaj s aktualnom upravom, koja se pokazala kao najnepredljivija od svih prethodnih.

Američko turski odnosikurdi
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Što se događa?
Trump ni je glup!
Zna, da če Turci popušiti, kao Saudijci i Emirati.
On kaže, “neka im”, ja ču još pomoči, dostavit ču oružje Kurdima i slomiti njihovo ekonomiju…
Jer se petljaju sa Rusima…

Stjepan Vujec
4 godine prije

Puste priće as usually.

Laki Topalović
4 godine prije

Ako ne Erdogan ne napadne danas i sutra, neće ni napasti…. Niti će se Ameri povući. Sve je bilo bla bla bla

Janoš
4 godine prije

Očito je sve dogovoreno unaprijed i Turska ima suglasnost svih strana da Kurde učini bezopasnima na duži period. Sve ove prijetnje o uništenju turske ekonomije su samo igrokaz. Kasnije će se Turska vjerojatno povući sa sirijskog teritorija ali će tamo ostaviti milicije sa kojima može imati bolju komunikaciju i držati stvari pod svojom kontrolom. Višak ljudi koje treba ukloniti sa tog terena poslat će prema zapadu.

Savonarola
4 godine prije

Iako situacija izgleda konfuzno,ona to nije.Velemajstor koji se takoreci ne spominje ne žuri i ima vremena na raspolaganju za povuci najbolji potez koji vodi prema zavrsnici.

Zax
4 godine prije

Obicna predstava. Sve je vec dogovoreno iza zatvorenih vrata izmedju amera rusa i turaka. Sad cemo vidjeti sto su to tocno dogovorili.

HrvatskiHig
4 godine prije

A ko zna više. Američka vanjska politika je cila u kurcu. Ljude koje podržavaju čas znaju biti “borci za slobodu” a čas “teroristi”. Al Qaida također spada u taj opis, kad je John Kerry reka Ruskom zrakoplovstvu da ih ne bombadira jer su oni “umjerena oporba”.

samo tako
4 godine prije

Divergencija silnica u Siriji je izuzetno izražena. USA projekt o stvaranju Velikog Kurdistana je propao, te još čuvaju ovaj dio u Siriji. I to im je i prezahtjevno i preskupo nastoječi svaliti trošak i odgovornost na europske saveznike. A ovima odgavara praviti se mutavim nakon fijaska “Assad mora pasti”
Erdogan i dalje budan sanja otimanje dijelova Sirije, Iran sanja izražen utjecaj šiitske teokracije na svim nivoima.
Ostaje kao dugoročno rješenje u smislu održavanja sirijske državosti ruski projekt, naravno uz aktino djelovanje OUN-a. A osloniti se na OUN je kao osloniti se čovjeka bez noge.
Još če proči vremena do okončanja te krize

Milance iz Ceske
4 godine prije

Kurdi su igrali na losu kartu a ta je bila americka drzavna elita.Americka drzavna elita stvorila je isil kako bi preko sirije mogral sve neprijatelje Rusije poslati na kakvkaz i rusiju,da dođe do novog građanskog rata i da americka elita moze uzivati i zarađivati na ruskim prirodnim bogastvima.Na svu srecu Putin nije sisao veslo,znao je jako dobro sto se sprema pa intervenirao u Siriji da sacuva Rusiju od svega toga.Kurdi su u suradnji sa maerickom drzavnom elitom nadali se dobivanja svoje drzave,svercom,zaradom na nafti itd..Situaicja s epromjenila kako u Siriji tako i geopoliticka.Rusija je glanvi globalni igrac i ovih dana bili su u posjeti Kurdima ruski pojeidni vojni rukovodioci i objansili im sve oko toga..sve id eprema planu kako treba..

PiriReis
4 godine prije

Mislim da ce sa ovim razvojem situacije svi direktno ukljuceni akteri, dugorocno gledano, pomalo, ali bitno, dobiti. Pritom mislim na: Kurde, Amere, Turke, Siriju, Rusiju.

Svi indirektni akteri ce ovim razvojem situacije, pomalo ali bitno, dugorocno, izgubiti. Pritom mislim na: Iran, Izrael, Saudijska Arabiju, UAE, Irak, Evropu.

Mislim da je to valjan zakljucak kad se sagledaju geostrateske pozicije aktera na samom terenu u kombinaciji sa mogucnostima u omjeru minimum/maksimum, kao i povjesno-aktuelnim momentom koji svemu tome daje realno ocekujucu notu razvoja koja ce na kraju biti pretezito prihvatljiva javnom mnijenju.

Saddam
4 godine prije

Bojim se da ovo ne znači baš ništa – Ameri se ne mogu dogovoriti sami sa sobom što učiniti i svaka strana (Kongres, vojska, Trump, Bijela kuća i tko zna tko) ima svoju verziju događaja. Sve strane mogu samo uzeti kokice i odgledati show program koji će se odviti pred njima u režiji dvije najmoćnije vojske NATO saveza (ovo samo govori koliko je stabilan taj savez). Za 6 mjeseci, Ameri se neće moći načuditi kako su se u taj prostor ubacili Rusi, Assad, Iranci, 101 šijitska milicija, a Kurdi više ne “jedu gazdi iz ruke”. Još jedan dokaz da je Zapad izgubio kompas – najbitnija stvar na svijetu su prava FLGBTTTIQQUA (ovo nije izmišljena skraćenica!!!) zajednice, a politika nacionalne sigurnosti se kroji na dnevnoj bazi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI