Švicarsko-francuski div Lafarge Holcim poslovao s ISIL-om

cement kamen sljunak
14 komentara

Beat W. Hess, predsjednik uprave švicarsko-francuske tvrtke Lafarge Holcim, rekao je da je prije nekoliko godina tvrtka morala prekinuti poslovanje u Siriji. Međutim, francuski mediji su otkrili postojanje brojnih dokumenata koji su dokazuju veze između nekoliko čelnika tvrtke i zapovjednika “Islamske države”.

Dokumenti upućuju na to da je tvrtka od terorista kupovala naftu ukradenu na području Sirije i plaćala porez teroristima kako bi mogla slobodno poslovati.

Nakon provedene istrage su tri direktora tvrtke Lafarge Holcim uhićena i optužena za veze s “Islamskom državom”.

Naime, prošle godine je otkriveno da je velika francuska kompanija Lafarge za proizvodnju cementa “Islamskoj državi” plaćala “porez”, kako bi zaštitila svoje poslovne interese na sjeveru Sirije, odnosno u području kojeg je ISIL nadzirao do povlačenja iz Jarablusa i s turske granice.

Francuski Le Monde je otkrio da je do 2013. godine Lafarge zadržao proizvodnju u Siriji, usprkos nestabilnosti u regiji zbog rata započetog 2011. godine. 2013. je ISIL počeo preuzimati kontrolu nad gradovima i cestama oko francuske tvornice, ali je uprava odlučila plaćati teroristima “porez” kako bi zaštitila svoje poslovne interese Siriji.

Pronađen je i dokument s pečatom “kalifata”, ovjeren od strane čelnika za financije ISIL-a u regiji Aleppo. Dokument je dokaz da je Lafarge postigao dogovor s ISIL-om kako bi kompaniji omogućio slobodan tranzit njenih roba, navodi Le Monde.

Da bi proizvodio cement, Lafarge je kupio licencu i isplaćivao poreze zapovjednicima terorista i trgovcima ukradene nafte.

Nakon povlačenja terorista je tvornica postala baza za francuske, američke i britanske specijalne snage, koje u sjeveru Sirije podupiru kurdske milicije.

Lafarge se 2015. spojio sa švicarskim proizvođačem cementa Holcim i nastao je div Lafarge Holcim.

“Kada su se borbe približile tvornici, Lafargeov apsolutni prioritet je bio osigurati sigurnost svojih zaposlenika u vrijeme dok se proučavao način za zatvaranje tvornice”, pravdala se tvrtka, ali su na kraju ipak uhićeni direktori tvornice u Jalabiyi.

Jedan izvor policije izjavio je da su uhićeni direktori Bruno Pescheux, koji je vodio postrojenje između 2008. i 2014., te Frédéric Jolibois, njegov nasljednik. Izvor nije identificirao trećeg uhićenog.

ISILIslamska državaKalifatLafarge Holcimšvajcarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alerik
6 godine prije

I iz ovog uhićenja se može vidjeti razlika između demokratskih zemalja i islamskih te socijalističkih diktatura uokolo. Erdoganova obitelj je godinama trgovala s ISILovom naftom i još bi da netko iz nižih struktura vlasti nije naredio rušenje ruskog aviona. Niti je Erdogan u zatvoru, niti itko iz njegove obitelji jer ‘su samo koristili priliku’ i bogatili se.
Lafargeovi menadžeri su gledali zaštiti svoje pogone na teritoriju pod upravom ISILa, ali su u toj zaštiti pretjerali i istražitelji su zaključili da su financirali teroriste. Nigdje drugdje ih, osim na Zapadu, ne bi nitko radi toga uhitio.
Da su ove države-pravne sljednice Jugoslavije doista pravne države, istražitelji bi otkrili tko je prodavao oružje (tisuće tona) znajući da će ono završiti u rukama ISILa.

renato
6 godine prije

Ako vas netko upita zašto je kapitalizam loš,spomenite mu ovaj primjer u kojem biznis ne mari za teroriste najgore vrste,nego ga još i hrani.I sve to zbog puke zarade,nema veze što će ginuti nevini ljudi godinama poslije zbog toga,nema veze što Sirijci zbog toga dugo neće stati na noge…Zarada,zarada i samo zarada,sve ostalo je nebitno.

davor
6 godine prije

To ti je tako kad posluješ s Amerikancima i njihovim mega bankama i mega firmama u ratno vrijeme, iza toga dođe istraga odjednom te se više nitko ne sjeća i ne postojiš..
Moraju naučiti u Lafarge da se za takve poslove osnivaju spin firme uz pripadajuće vojne odrede tipa Blackwater, dakle nikakva ne smije biti poveznica niti odgovornost

mula&mazga
6 godine prije

švicarskoj treba uvest sankcije prvo nacističko zlato pa pljačka nasljednika pogubljenih u logorima pa franak pa ovo SANKCIJE !

Ive
3 godine prije

Sve koji su poslovali sa ISIL-om UN treba proglasiti saucesnicima u zlocinu i zabraniti im rad u drzavama koje su bile i jesu aliansa protiv ISIL-a.

3 godine prije zadnji put uredio Ive
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI