fbpx

Švicarsko-francuski div Lafarge Holcim poslovao s ISIL-om

cement kamen sljunak

Beat W. Hess, predsjednik uprave švicarsko-francuske tvrtke Lafarge Holcim, rekao je da je prije nekoliko godina tvrtka morala prekinuti poslovanje u Siriji. Međutim, francuski mediji su otkrili postojanje brojnih dokumenata koji su dokazuju veze između nekoliko čelnika tvrtke i zapovjednika “Islamske države”.

Dokumenti upućuju na to da je tvrtka od terorista kupovala naftu ukradenu na području Sirije i plaćala porez teroristima kako bi mogla slobodno poslovati.

Nakon provedene istrage su tri direktora tvrtke Lafarge Holcim uhićena i optužena za veze s “Islamskom državom”.

Naime, prošle godine je otkriveno da je velika francuska kompanija Lafarge za proizvodnju cementa “Islamskoj državi” plaćala “porez”, kako bi zaštitila svoje poslovne interese na sjeveru Sirije, odnosno u području kojeg je ISIL nadzirao do povlačenja iz Jarablusa i s turske granice.

Francuski Le Monde je otkrio da je do 2013. godine Lafarge zadržao proizvodnju u Siriji, usprkos nestabilnosti u regiji zbog rata započetog 2011. godine. 2013. je ISIL počeo preuzimati kontrolu nad gradovima i cestama oko francuske tvornice, ali je uprava odlučila plaćati teroristima “porez” kako bi zaštitila svoje poslovne interese Siriji.

Pronađen je i dokument s pečatom “kalifata”, ovjeren od strane čelnika za financije ISIL-a u regiji Aleppo. Dokument je dokaz da je Lafarge postigao dogovor s ISIL-om kako bi kompaniji omogućio slobodan tranzit njenih roba, navodi Le Monde.

Da bi proizvodio cement, Lafarge je kupio licencu i isplaćivao poreze zapovjednicima terorista i trgovcima ukradene nafte.

Nakon povlačenja terorista je tvornica postala baza za francuske, američke i britanske specijalne snage, koje u sjeveru Sirije podupiru kurdske milicije.

Lafarge se 2015. spojio sa švicarskim proizvođačem cementa Holcim i nastao je div Lafarge Holcim.

“Kada su se borbe približile tvornici, Lafargeov apsolutni prioritet je bio osigurati sigurnost svojih zaposlenika u vrijeme dok se proučavao način za zatvaranje tvornice”, pravdala se tvrtka, ali su na kraju ipak uhićeni direktori tvornice u Jalabiyi.

Jedan izvor policije izjavio je da su uhićeni direktori Bruno Pescheux, koji je vodio postrojenje između 2008. i 2014., te Frédéric Jolibois, njegov nasljednik. Izvor nije identificirao trećeg uhićenog.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

I iz ovog uhićenja se može vidjeti razlika između demokratskih zemalja i islamskih te socijalističkih diktatura uokolo. Erdoganova obitelj je godinama trgovala s ISILovom naftom i još bi da netko iz nižih struktura vlasti nije naredio rušenje ruskog aviona. Niti je Erdogan u zatvoru, niti itko iz njegove obitelji jer ‘su samo koristili priliku’ i bogatili se.
Lafargeovi menadžeri su gledali zaštiti svoje pogone na teritoriju pod upravom ISILa, ali su u toj zaštiti pretjerali i istražitelji su zaključili da su financirali teroriste. Nigdje drugdje ih, osim na Zapadu, ne bi nitko radi toga uhitio.
Da su ove države-pravne sljednice Jugoslavije doista pravne države, istražitelji bi otkrili tko je prodavao oružje (tisuće tona) znajući da će ono završiti u rukama ISILa.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Alerik

Ovo je vrh ledenog brijega.Zamgljivanje i skretanje pažnje jer je očito da je saradnja i džihadističkom bandom bila potpuna na državnom nivou tih “” demokratskih “” zemalja.Zar će demokratska zemlja dozvoliti da joj takav veliki koncern posluje više od tri god.sa Isilom a da ona nema uvid u to.Gdje je “” transparentnost u koju se Francuske i Američke demokrate kunu.Ti opravdavaš njihovu saradnju sa ovim smećem samo da bi se zaštitili poslovni interesi u tom dijelu svijeta.Tako ja vidim tvoj komentar.Kažeš malo pretjerali što su financirali one koji režu vratove i zatiru život gdje god stignu ???Pohlepa se pravda sa svim pa i žrtvovanjem tuđih života.Nemoj se odmah hvatati turaka,socijalista, Rusa ,marsovaca i ostalih kada vidiš da jedan Rojters u koji se sve “” demokrate””” kunu ima predstavništvo u Idlibu,gradu koji alkaida kontroliše više od tri god.i provodi srednjovjekovne zakone.Saradnja sa Isilom od Vašingtona pa do Briselske je bila potpuna.Na svim poljima.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Ako si na državnoj sisi, vjerojatno je i tebi kapnuo koji cent od hrvatsko-srpsko-bosansko-makedonske prodaje oružja teroristima.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Alerik

Nisam.A ti ,jesi li ili ne ,nije me briga.Da li si i ti onaj koji smatra da je bitan samo profit a dekapitirane djude smatraš kolateralnom štetom.Žrtvovanje za više ciljeve..??

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Ovako, da se razumijemo, u potpunosti se slažem s tvojim komentarom niže (koga sve treba staviti najprije u zatvor), također – savršeno je jasno tko je izvršio i zašto 9/11, tko je i zašto napao Irak, Libiju i Siriju, tko je financirao teoririste i tko je privremeno spasio svijet i Siriju davanjem naloga razaračima na Crnom moru da ispale rakete na ISILove položaje.
Profit je bitan u današnjem svijetu, ali ne pod bilo koju cijenu i na bilo koji način (zato bih već danas zabranio izvoz balvana i ogrjevnog drveta). Ne treba biti veći katolik od Pape pa suditi menadžerima Lafargea, pokušali su u ratnim okolnostima koje nisu ni izazvali, ni skrivili zaštiti svoja ulaganja. Plaćali su onima koji su bili vlast. Upravo zato što tužitelji iz njihove države smatraju da je to kriminalno s njihove strane te su ih i uhitili.
Kod nas nitko ne postavlja pitanje, kamo li da bi otvorio istragu o prodaji oružja ISILu, što je puno gora stvar od plaćanja reketa za poslovanje ISILu,
I da, mnogi koji su na državnoj sisi su do svojih primanja došli i od prodaje oružja Jordanu/ISILu.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Alerik

Ma gluposti Alerik, postoji nešto više od novca i profita , a to je ljudski život, ljubav.

To je shvatio tek pred kraj života Steve Jobs, nadam se da ćeš i ti…

Nije tu placan reket, reket je plaćao ISIL sa malom cijenom nafte koju su prodavali.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Busola

Čini se kao da žališ ISIL zbog male cijene nafte, da je bila veća cijena, više bi zaradili? Ljubav je nešto kao tepih pod kojeg se može sve ugurati. Bez (ljudskog) života nema ni profita, ni ljubavi. Daleko smo mi svi od ljubavi jer je ljubav sila, znanje, a ne ove sitne sebičnosti koje nazivamo ljubavlju.

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije
Reply to  Alerik

@ Alerik

Premisa ti je neispravna. Uspoređuješ običnu firmu s Erdoganovom rodbinom. Tu prestaje svaka rasprava. Jer ako misliš uspoređivati 3 managera sa uništavanjem Turske, onda zaviri u svoju glavu.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Alerik

E” ovaj kom.je po meni OK.Slažem se sa većinom.Naravno da menadžeri nisu krivi mada nisu baš bili toliko neinformirsani da nisu znali skim imaju posla, hoću da kažem da su imali mig* sa više istance da se mogu tako ponašati.Da je Isil i danas u u Džarablusu bilo bi sve po starom.Znači,biznis bi išao.Pošto je Isil izgubio teritoriju vrijeme je pranja ruku i skretanja pažnje sa najodgovornijih.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Alerik

U zatvor treba ne tamo nekakv direktor nego B.Obama,H.Klinton ,Netanyahu ,F.Mogerini ,Sarkozi i kompletan saudijski i katarski dvor.Erdogana i njegovu kamarilu nema potrebe pominjati.Mjesta bi trebalo biti za mnoge balkanske ojebine koje i danas umjesto robijaške uniforme nose kravate.

renato
Gost
renato
3 godine prije

Ako vas netko upita zašto je kapitalizam loš,spomenite mu ovaj primjer u kojem biznis ne mari za teroriste najgore vrste,nego ga još i hrani.I sve to zbog puke zarade,nema veze što će ginuti nevini ljudi godinama poslije zbog toga,nema veze što Sirijci zbog toga dugo neće stati na noge…Zarada,zarada i samo zarada,sve ostalo je nebitno.

davor
Gost
davor
3 godine prije

To ti je tako kad posluješ s Amerikancima i njihovim mega bankama i mega firmama u ratno vrijeme, iza toga dođe istraga odjednom te se više nitko ne sjeća i ne postojiš..
Moraju naučiti u Lafarge da se za takve poslove osnivaju spin firme uz pripadajuće vojne odrede tipa Blackwater, dakle nikakva ne smije biti poveznica niti odgovornost

mula&mazga
Gost
mula&mazga
3 godine prije

švicarskoj treba uvest sankcije prvo nacističko zlato pa pljačka nasljednika pogubljenih u logorima pa franak pa ovo SANKCIJE !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik