Turska ne zna kako protjerati teroriste u Idlibu – Razmatra se i napad sirijske i ruske vojske

isis
27 komentara

Neke od islamističkih terorističkih skupina u Idlibu nastavljaju utvrđivati svoje položaje u sjevernoj Siriji, bez obzira na sporazum iz Sočija prema kojem su morale povući teško oružje iz demilitarizirane zone koju su dogovorile Rusija i Turska.

Teroristi Hayat Tahrir Al-Shama su u ponedjeljak nastavili jačati svoje utvrde u sjevernom Idlibu i zapadnom Aleppu, čime su otvoreno pokazali da neće provesti sporazum koji predviđa uspostavu demilitarizirane zone u sjevernoj i sjeverozapadnoj Siriji.

Hayat Tahrir Al-Sham, krovna teroristička organizacija koju vodi sirijska Al-Qaeda, ponovno je ojačao svoje utvrde u nekoliko regija u sjevernom Idlibu, uključujući Deira Hasaan i Bab Al-Hawa na granici s Turskom. Također je upozorio zapovjednike u zapadnom dijelu pokrajine Aleppo da učine isto.

U međuvremenu su militanti ove skupine s nekoliko vojnih vozila napali položaj suparničkih skupina u malom gradu Batbo u zapadnom Aleppu i tamo podigli svoje zastave.

Također, Hayat Tahrir Al-Sham je uhitio desetke ljudi u selima u regiji u kojima su lokalni zapovjednici pristali na provedbu sporazuma o stvaranju demilitarizirane zone.

Sirijska Al-Qaeda je napala i ISIL u blizini grada Saraqiba u jugoistočnom Idlibu i od suparničke terorističke skupine otela oružje.

Takozvani Sirijski opservatorij za ljudska prava je u nedjelju izvijestio kako Turska nije uspjela uvjeriti terorističke skupine na povlačenje iz demilitarizirane zone dogovorene sporazumom između Vladimira Putina i turskog predsjednika Erdogana u Sočiju, iako je rok za povlačenje teških i srednjih oružja istekao  15. listopada.

Sirijsko-ruska ograničena ili opća antiteroristička kampanja?

Sirija mapa sjeveroistok 10.2018
FOTO: situaciona mapa sjeverozapadna Sirija

U međuvremenu se arapski list Al-Watan ukazao na neuspjeh Turske u protjerivanju terorista iz demilitarizirane zone, te naveo da su artiljerijske snage sirijske vojske provele udare po jedinicama terorista Hayat Tahrir Al-Shama koje su pokušale zauzeti vladine položaje u području sjeveroistočne Hame i selu Al-Zarzour u jugoistočnom Idlibu.

Napad je uspješno odbijen, a više terorista je ubijeno u napadu, što ne čudi, obzirom na veliku koncentraciju sirijskih snaga, ruskih i iranskih instruktora i brojnih provladinih milicija koje se nalaze u tom području.

Analitičari vjeruju da će sirijska vojska vjerojatno provesti vojnu operaciju u sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima zemlje, jer terorističke skupine nisu pokazale namjeru da žele napustiti demilitariziranu zonu.

Dan nakon ove informacije je Al-Watan naveo kako bi se moglo dogoditi da rusko zrakoplovstvo i sirijska vojska, po želji Ankare, koja se kategorički protivila sveobuhvatnoj kampanji u Idlibu, provedu kampanju čišćenja onih skupina koje se odbijaju povući i ispoštovati dogovor Rusije i Turske.

Al-Watan navodi kako je Turska teroristima koji su ostali u demilitariziranoj zoni u Idlibu uputila konačno upozorenje za evakuaciju.

List navodi kako su lokalne skupine, uz podršku Turske, poslale posljednji apel  teroristima da napuste liniju fronte u pokrajinama Idlib, Aleppo, Latakija i Hama.

List navodi da Damask tvrdi kako Turska, ako se ove skupine ne povuku, neće učiniti ništa da zaustavi rusko zrakoplovstvo i sirijske snage da nastave s vojnim operacijama u tim područjima.

Prema procjenama s terena, tamo su ostali Hayat Tahrir Al-Sham, Islamska stranka Turkestana, Huras Al-Din, te još nekoliko manjih frakcija.

Međutim, ovdje imamo promjenu retorike Ankare, budući da je turski predsjednik Erdogan na sebe preuzeo obvezu čišćenja područja demilitarizirane zone, kasnijeg razoružanja terorista i pokretanja političkog procesa s Damaskom, a sada Turska daje dozvolu sirijskoj vojsci i ruskom zrakoplovstvu da od terorista očiste područja koja potonji nisu htjeli napustiti.

Prema dogovoru to je posao Turske i skupina koje kontrolira Ankara, a ne sirijske ili ruske vojske. Ako bude napada sirijskih snaga i saveznika, uz zrakoplovnu potporu ruskog i sirijskog zrakoplovstva na ta područja, nitko ne može reći gdje i kada će napad stati, stoga nije isključena ni opcija velike kampanje kakva je bila isplanirana za pokretanje prije nego je zaustavljena zbog protivljenja Turske, ali Zapada koji je Damasku prijetio vojnom intervencijom, “ako bude koristio kemijsko oružje”.

ISILKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Zbilja mi se javljaju lude misli;prije početka “pustinjske oluje” predsednik kokošara je za mišljenje pitao nekog “prognozera sudbine”,koji je inače tvrdio da su mu političari redovne mušterije i da im “pomaže”, kako će Francuska proći ako se uključi u agresiju na Irak……javlja mi se blesava misao,Putin je ili prorok ili sa nekim “razgovara” kada radi ne shvatljive stvari pa i ovo sa Idlibom;pristao je,trpio osudu a sada ipak sve dolazi na svoje pa će očigledno morati vojno da interveniše.

preseren3
5 godine prije

Erdogan je ljigavac…
Ako mu Putin pusti voditi igru, akcije i patrole izvodit če Turci zajedno sa amerikancima, kao u Manbiju.
Kasnije če to postati dio Turske….
Samo pametno….

burt
5 godine prije

tamo su ostale sve organizacije jer je plan bio manjkav, kuda bi se svi oni trebali povući, u Tursku, ostati u Siriji ili u svoje matične države što je nemoguća misija, povlačenje ne dolazi u obzir, zato su u Latakiji i zapadnom dijelu fronta ostali svi koji tamo djeluju, Syrian Turkmen Brigades, Tahrir al Sham, Islamic Party Turkistan, Harakat Sham al Islam, Ajnad al Kavkaz, Jaish al Muhajireen wal Ansar, Katbat al Tawhid wal JIhad, Imam al Bukhari Brigade, Ansar al Islam, Ingush Shariat Jaamat, Katibat al Ghuraba al Turkistan

Riddick
5 godine prije

Unknown gunmen shoot Mohammed Abu Abdul Aziz, a field commander in the HTS, Hayat Tahrir Al-Sham in the north of Kafar Roma, south of Idlib.
Ovaj “unknown gunman” i “unidentified shooter” non stop ubijaju komadante po Idlibu …

Stephen.
5 godine prije

To su amerićki i izraelski saveznici, pa bi bilo dobro da si ih oni uzmu pod skrb.

njonjo
5 godine prije

Sultan nije naivac. Dobro zna šta radi. Drugo je pitanje dali će uspjeti prevekslati Assada i Putina.Idlib je daleko od rješenja.

erektvs maximvs
5 godine prije

nek im naprave jedan mali kanat ograđen zidom tako da uvijek ima pogodni neprijatelj kad kome zatreba

Stipan Rogic
5 godine prije

“Sirijski opservatorij za ljudska prava” ?!
Pateticnog li naziva …
Osnovan od koga ?
Turska ni nema sta da trazi u Siriji . Oni su agresori , isto kao i svaka zemlja koja je bombardovala Siriju i ima tamo vojsku ili placenike / dobrovoljce , kako god se zvali , bez poziva i dozvole zvanicne vlade Sirije .
Potamaniti gamad i gotovo .

Balad
5 godine prije

“Međutim, ovdje imamo promjenu retorike Ankare, budući da je turski predsjednik Erdogan na sebe preuzeo obvezu čišćenja područja demilitarizirane zone, kasnijeg razoružanja terorista i pokretanja političkog procesa s Damaskom, a sada Turska daje dozvolu sirijskoj vojsci i ruskom zrakoplovstvu da od terorista očiste područja koja potonji nisu htjeli napustiti.”

Pa jasno, neće se gad izložiti američkom pritisku i sankcijama ako ispuni svoje obećanje. Ovako će se sve usmjeriti na sirijsku vojsku i Ruse, a Erdogan se može praviti Tošo! 🙂 🙂 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI