Unatoč prosvjedima Turske, SAD Kurdima u Siriji isporučile 250 kamiona oružja

Izraelsko oružje u Siriji
44 komentara

Odmah nakon što je turski predsjednik Erdogan priopćio kako će Turska bojkotirati američke elektroničke proizvode i uveo enormne sankcije na visoko traženu robu iz Sjedinjenih Država u Turskoj, SAD su Kurdima u sjeveru Sirije poslali 250 kamiona punih oružja.

Takozvana “koalicija za borbu protiv Islamske države” koju vode SAD je jučer poslala više od 250 kamiona punih oružja Kurdima u području doline Eufrata u Siriji.

Vozila američke koalicije isporučila su oružje u istočnom dijelu sirijske pokrajine Deir Ez-Zor, što je potvrdio vrlo dobro upućeni izvor, takozvani  Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u blizini Londona.

Službeno je oružje isporučeno takozvanim Sirijskim demokratskim snagama, iako su u tom području aktivne isključivo YPG snage sirijskih Kurda.

Washington tvrdi da je opskrba oružjem SDF snaga provedena samo s ciljem borbe protiv ISIL-a, iako su isto oružje u kurdske milicije u Siriji koristile kako bi usporile napredovanje sirijske vojske prema položajima terorista.

Ova velika isporuka dolazi u jeku sukoba s turskom i nakon početka proširivanja američke vojne baze i zračne luke u sjevernoj Siriji, prenosi SOHR.

SAD su 120 kamiona punih teškog oružja i oklopnih vozila isporučile Kurdima koji djeluju u Deir Ez-Zoru.

U ponedjeljak je SOHR izvijestio kako “koalicija” proširuje tri američke baze u sjeveroistočnoj i sjeverozapadnoj Siriji, a oko 150 kamiona je prevezlo opremu i oružje u bazu Al-Shadadi u sirijskoj pokrajini Hasaka.

Ove proširenja se vremensko podudaraju sa značajnim pobjedama protiv terorista i naoružanih skupina u središnjem i južnom dijelu zemlje, gdje su sirijska vojska i saveznici uglavnom završili vojne aktivnosti i pripremaju se za velike operacije oslobođenja sjevera Sirije, gdje Damask želi uništiti sve terorističke skupine.

Jačanje američke vojne prisutnosti u Siriji je proturječno izjavama koje je početkom godine dao američki predsjednik Donald Trump, koji je rekao “kako ubrzo želi povući američke snage iz Sirije”.

Sa svoje strane, Damask je još jednom ponovio kako ove akcije smatra invazijom na svoj teritorij od strane stranih sila, posebno Sjedinjenih Država, koje sirijske vlasti optužuju da pokušavaju produžiti krizu koju su započele 2011. godine, te da im je krajnji cilj raskomadati Siriju.

Ankara se još nije oglasila na jučerašnje isporuke američkog oružja sirijskim Kurdima, ali je nedavno turski predsjednik Erdogan rekao kako ova “neprijateljska praksa lažnih saveznika traje dulje vrijeme” i da je Kurdima isporučeno 5000 kamiona i 2000 vojnih zrakoplova punih oružja, iako SAD znaju da su YPG snage ogranak Kurdistanske radničke stranke iz Turske, koja je i na američkom popisu terorističkih organizacija.

ISILIslamska državaKalifatSDFSOHR
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
5 godine prije

Pretpostavljajući da je Erdogan, barem što se tiče Putina, već iskoristio “jocker spašavaj” i “jocker zovi”, a snagu vlastitih “mišića” i mogućnost “uništavanja američkih vojnih baza” demonstrirao povećanjem cijene alkohola američke provenijencije koji se prodaje u Turskoj (gdje domicilno stanovništvo uopće ne pije alkohol zbog vjerskih razloga), živo me zanima što će sada učiniti ovaj veliki “suverenist”.

igi
5 godine prije

..moje osobno mišljenje jeste…sve je otišlo u Tri PM…UN i zakoni unutar te organizacije poštuju se koliko i unutar ex lige naroda.

Tkornjača
5 godine prije

Znaju da su teroristi pa ih ipak opskrbljuju.Ovakvih se i majka odrekla

Željko
5 godine prije

Interesira me kojim putem šalje? Vjerojatno iz Iraka! Šamar “vladi” u Bagdadu i šamar Turskoj jer iz iračkog šalju u sirijski dio (budućeg?) Kurdistana!

cool
5 godine prije

Ova igra s kamionima je ipak pretjerana; niti se imaju gdje smjestiti niti se mogu toliko staviti u pogon; manje za 1 do 2 nule je ipak realnost. I da je točan podatak nema toliko ljudi koji mogu koristiti? E sad, s proširenjem vojnih baza to je već bitan podatak. Bilo kako bilo do podjele Sirije gotovo sigurno neće doći niti u završnoj fazi; vrijeme je siguran saveznik Sirije.

Simo
5 godine prije

“Vozila američke koalicije isporučila su oružje u istočnom dijelu sirijske pokrajine Deir Ez-Zor, što je potvrdio vrlo dobro upućeni izvor, takozvani Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u blizini Londona”.
SOHR organizacija od jednog člana koja iz Londona donosi vijesti o Siriji.Nazvati takvu provjereno pristrasnu organizaciju dobro upućenim izvorom je u najmanju ruku budalaština koja pokazuje šta tekstopisci na logično misle o svojim čitaocima.

King
5 godine prije

Ja neznam što Erdo čeka više …nek protjera nato iz svoje zemlje i uđe u čvrsti vojni savez sa Putinom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI