Čitav internet će biti kopiran i sačuvan u Kanadi kako bi bio zaštićen od Trumpa

Kanada Internet Trump
0
0

Kako se bliži početak Trumpovog predsjednikovanja, mnogi u Americi, od okolišnih naučnika do organizacija za ljudska prava, počinju pripreme za takmičenje sa predsjednikom koji je, u posljednjih nekoliko mjeseci, pokazao veliko protivljenje onome što oni rade. Organizacija koja arhivira internet za buduće generacije najavila je svoju odluku da napravi punu rezervu u Kanadi, a u cilju izbjegavanja buduće cenzure pod Trumpom.

„9. novembra, u Americi smo se probudili sa novom administracijom koja je obećala radikalne promjene“, stoji na zvaničnom blogu organizacije Internet Arhchive. „To je bio jak podsjetnik da institucije poput naše, napravljene s dugoročnim ciljem, moraju da se prilagode promjenama.“

Internet Archive je neprofitna organizacija koja arhivira internet u posljednjih 20 godina. Preko 300 miliona novih internet stranica nastane svake sedmice i ova baza podataka omogućava pristup starijim verzijama tih stranica.

Trump je kazao tokom kampanje da tehnološka industrija mora da „zatvori taj internet“ kako bi obuzdala ekstremizam.

Na blogu IA su objavljeni detalji plana o pravljenju kompletne internetske rezerve u Kanadi. Organizacija saopštava da će to „koštati milione“ i traži donacije kojima bi to platila.

S obzirom na nedavnu Trumpovu izjavu da će hapsiti ljude koji pale američku zastavu, uprkos činjenici da je to pravo dva puta potvrđeno u presudama američkog Vrhovnog suda, potez koji IA pravi se čini razboritim, kako u smislu izbjegavanja cenzure, tako i zbog prijetnje historijskog revizionizma, smatraju neki analitičari.

Bez obzira na političke promjene u SAD-u i možda pretjeranu paniku, dodatna rezervna platforma je dobra ideja. Arhive se uvijek suočavaju sa prijetnjom uništenja: „Tokom historije, biblioteke su se borile protiv strašnih napada na privatnost, jer su ljudi hapšeni samo zbog onoga što čitaju. Mi u IA se borimo da zaštitimo privatnost čitalaca u digitalnom svijetu.“

arhiviranjeInternetinternet archive
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI