fbpx

Kada antidepresivi ne pomažu, uzmite u obzir tjelovježbu tj. šetnju 45 minuta dnevno

Liječenje depresije - šetnja

Mnoštvo je dokaza koji govore u prilog tomu da tjelovježba ne samo poboljšava raspoloženje i povećava blagostanje, već je ujedno i učinkovito djeluje kod depresije. To znači, dobro provedena klinička ispitivanja opetovano su pokazala blagodati tjelovježbe na raspoloženje kod odraslih osoba s kliničkom depresijom. Doista, postoje dokazi da tjelovježba pruža blagodati na razinama sličnima onima koji se nalaze u lijekovima – antidepresivima

Dakle, postoje novi dokazi o snazi tjelovježbe kada ostala liječenja depresije nisu pružila odgovarajuću pomoć. Nedavna studija objavljena u kolovozu 2011. u izdanju magazina „Journal of Psychiatric Research“, iznosi podatke prema kojima tjelovježba može pružiti blagodati kada sami lijekovi ne pružaju. Preciznije, istraživači u Portugalu pregledali su učinke tjelovježbe – u ovome slučaju programirane epizode hodanja po 30-45 minuta tjedno – na odrasle ljude s depresijom koji nisu reagirali na dva prethodna pokušaja liječenja antidepresivima. U studiji su svi pacijenti nastavili i dalje uzimati svoje lijekove za depresiju, a dvije trećine uzorka primilo je program redovite tjelovježbe (hodanja).

Rezultati su bili vrijedni pažnje. Između onih pacijenata koji su primili samo lijekove nije tijekom sljedećih 12 tjedana primijećeno  prosječnih promjena kod ocjene depresivnih raspoloženja. Suprotno tome, čisti napredak primijećen je kod onih koji su vježbali, s time da je 10 od 19 pacijenata koji su vježbali imalo reakciju potpune remisije simptoma tijekom ovoga vremena.

Iako je ovo bila mala studija, rezultati su bili u skladu s prethodnim studijama tjelovježbi. Ove studije podcrtavaju važnost uzimanja u obzir kombiniranih strategija liječenja pacijenata koji ne reagiraju na jednu vrstu intervencije – ukoliko jedno liječenje ne djeluje, potrebno je upotrijebiti druge izvore koji imaju dokaze uspjeha. U slučaju liječenja depresije, ovi izvori posebno uključuju psihoterapiju (s mnoštvom studija koje pokazuju da određeni oblici psihoterapije poput kognitivne behavioralne terapije ili interpersonalne psihoterapije mogu donijeti pravovremeno olakšanje depresije), cijeli niz lijekova ili, sa sve više dokaza, redovitom tjelovježbom. Unutar ovih mogućnosti izbora nema jasne opcije koja liječi sve, ali ono što je važno je da postoji spektar mogućnosti koje treba pokušati kako bi se za svaku osobu ponaosob koja pati od depresije pronašlo ono odgovarajuće.

Cijeli broj važnih značajki Portugalske studije zaslužuje dodatnu zabilješku. Kao prvo, studija je pružila dodatne dokaze da tjelovježba visokog intenziteta nije potrebna kako bi donijela promjenu u raspoloženju. Umjerena tjelovježba je sasvim prikladna za popravljanje raspoloženja (pogledajte moj blog kako bi se informirali zašto može biti važnija umjerena tjelovježba od one intenzivne kako biste započeli i s vremenom održali naviku vježbanja). Kao drugo, studija je upotrijebila program tjelovježbe koji se oslanjao na pacijentov individualni trud. Vježbu se izvodilo na traci za hodanje u centru za liječenje u jednoj od pet tjednih sesija; ostatak sesija ovisio je o pojedincu. Ovaj individualni program tjelovježbe pomogao je pokazati da do učinaka tjelovježbe na raspoloženje nije došlo samo zahvaljujući društvenom kontaktu koji je skupina imala tijekom zajedničke tjelovježbe. Također je pokazao kako je umjerena tjelovježba pristupačna mogućnost čak i za kronično depresivne pojedince. Kao treće, propisana tjelovježba uključivala je korištenje redovitih podsjetnika na vježbanje: držanje patika za hodanje na vidnome mjestu, podrška obitelji za program hodanja, isticanje pismenih podsjetnika ili namještanje podsjetnika na mobitelu da je vrijeme za hodanje. Kao što ćemo govoriti u budućim blogovima, jednostavni podsjetnici kao sada spomenuti mogu snažno potaknuti ljude da se pridržavaju bilo koje nove navike.

Depresija je podmukao poremećaj koji šteti našem raspoloženju, našim ciljevima i našim odnosima s ljudima. Zato je izrazito važno raspolagati s dodatnim alatom za intervenciju kod depresije. Tjelovježba je intervencija s osobito širokim dosegom. Nije namijenjena samo onima koji su fokusirani na održavanje ravnoteže između uma i tijela; to je važna mogućnost koju se treba uzeti u obzir kao dodatak psihoterapiji ili liječenju lijekovima, kao i mogućnost za svakoga tko traži pomoć u suočavanju s problemima u raspoloženju. Kao što je uvijek stvar s tjelovježbom, važno je započeti lagano i sastati se sa svojim liječnikom kako bi saznali koja vam je odgovarajuća vrsta i razina tjelovježbe.

Izvor: Outwalking Depression


Michael W. Otto

Michael W. Otto

Michael W. Otto, Ph.D., profesor je psihologije i direktor Translational Research Programa u Centru za tjeskobu i srodne poremećaje (Center for Anxiety and Related Disorders) na Sveučilištu u Bostonu. Istraživač je strategija za poboljšavanje rezultata liječenja za tjeskobu, poremećaje raspoloženja i poremećaje kod korištenja droga kojeg financira država i koji ima preko 300 publikacija koje tematiziraju njegova istraživanja. Dr. Otto ima preko dva desetljeća kliničkog i istraživačkog iskustva u Općoj bolnici Massachusetts (Massachusetts General Hospital) i Medicinskoj školi Harvard (Harvard Medical School) i obnašao je dužnost predsjednika Udruženja behavioralnih i kognitivnih terapija (Association for Behavioral and Cognitive Therapies). Središnja profesionalna uloga bila mu je učiti nove terapeute umjetnosti pomaganja ljudima u pronalasku uspješnih strategija za promjene koje žele izvršiti. Nedavno je svoju pozornost usmjerio prema pisanju priručnika i knjiga o liječenju. Ova djela usmjeravaju čitatelja prema središnjim elementima promjene, kako bi pomogao čitateljima i/ili njihovim terapeutima da usmjere svoja nastojanja prema kliničkom uspjehu.

 


Knjigu Michaela W. Otto na engleskom jeziku možete kupiti na Amazonu


 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
47 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Šok
Gost
Šok
2 godine prije

“Kada antidepresivi ne pomažu”

idi ponovo na psihološku eksploaraciju i promjeni doktora i terapiju.

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije
Reply to  Šok

Strogo zabranjeno gledati događanja u saboru U Rvata

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Šok

pa da, antidepresivi ne pomazu niti kod depresivne dekompenzacije kod narscistickog poremecaja licnosti, ali tu ne pomaze ni setnja.

bokte neki ljudi nikad nece nauciti, ako imas psihicku bolest odi doktoru, ali ne bezveznjaku nego ozbiljnom nekom.

Ilija
Gost
Ilija
2 godine prije
Reply to  shah

Pri čemu na vratima od doktora piše: “ozbiljan doktor”, a kod drugog: “bijedni naturač beskorisnih i štetnih proizvoda farmaceutske industrije; proviziju dobija ako sredstvo ‘x’ uvali barem pedesotorici pacijenata da možemo pratit nus pojave i usporedit ih sa ‘y’ populacijom”.

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Ilija

kad ides kod automehanicara ili zidara pitas se gdje je prije radio i kako su narucitelji zadovoljni, ne pise im na celu da su fusheri.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  Šok

Pomaže rad i kretanje.Sa sela sam,kada sam pomagao starcima u polju,šumi i kod kuće,nikad nisam bio depresivan i nikad nisam imao višak energije.Ukoliko se pojavio bilo kakav višak energije,najviše one negativne,ili sam otišao na jezero na plivanje ili sam trčao,uzeo loptu,uzeo neki teži fizički rad i nakon nekog vremena sam toliko smiren da me boli briga za sve.To i danas radim,svako malo odem trčati i na taj način se ispušem.Ako treba,ostavim posao koji sam započeo i odem na trčanje,nekima čudno,meni nije.Poznaju me kao dobrog i smirenog ali neznaju koliko u meni kipi,ali zato ja znam kako to izbaciti iz sebe na normalan i zdrav način.Ali zato ne volim grad i pogotovo vožnju po gradu,zatvoren sam u bijesu i tu se teže kontroliram,izađem iz auta i svađam se,dođe mi da parkiram sastrane i odem se ispuhati,bilo šetnjom,bilo trčanjem.No s godinama se smirujem na bazi psihe jer sam shvatio da svijet oko mene bude i dalje isti,jedino se ja moram mijenjati i prilagoditi.To mi zasad ide,onako,ne baš lako ali ide…najgore kad te budale dotuku,kak bi se reklo,iskustvom,to boli ali razmisliš i postaneš bolji.Samokontrola je umjetnost povezana sa skromnosti ali treba doći do tog stupnja….I još sam jednu stvar naučio,mislim da je veoma… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  mladen3x

mladen3x@došao si logičkim razmišljanjem,introspekcijom do sukusa zaključaka koje brilijantan psiholog Jordan Peterson u “12 Rules for Life” iznosi nakon desetljeća minucioznog rada na demistificiranju psihologije čovjeka i društva,a sa ciljem da pomogne ljudima živjeti (meaningful)SMISLENIM životom.

Alxx
Gost
Alxx
2 godine prije
Reply to  Šok

Kada antidepresivi ne pomažu setite se da imate manjak svih mogućih minerala a naročito magnezijuma, joda, bora i bakra tako da i nije čudo što ste depresivni 🙂

Tako da – prvo mineralizacija i vitaminizacija 🙂

damir
Gost
damir
2 godine prije
Reply to  Alxx

A na koji ih način konzumirati?

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Znači vesti gledati-čitati isključivo u šumi. Mada teško da će i to da pomogne.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

U shumy?

debeli pas
Gost
debeli pas
2 godine prije

Živim na selu i nisam još nikad vidio nekog zemljoradnika da boluje od depresije.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  debeli pas

Pokosis kosom livadu, uvece nema depresije, anoreksije, nema ni jedne moderne bolesti. Doduse bole te ruke i ledja, ali zapis ko klada, nema ni nesanice.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  tihobl

@tihobl:Kako da pokosim kosom livadu,
kad sam ošišan na nulu?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ako nemaš ženu, ženi se

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah Sad lipo uzmi motorku pa u šumu 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

Neću!
Ježurka spava.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah: nemas kosu, nemas livadu, onda ti jedino mogu preporuciti da pogledas Masu i Medvjeda.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  tihobl

Imam Homeini!

Bob Rock
Gost
Bob Rock
2 godine prije
Reply to  debeli pas

Druže debeli pas živa istina!

debeli pas
Gost
debeli pas
2 godine prije
Reply to  Bob Rock

Hvala druže, samo brinem za narodno zdravlje.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Depresija je široka dijagnoza, a kako se radi o mozgu koji je jedan od najneistraženijih ljudskih organa tako je teško i dijagnosticirat depresiji i njezine uzroke, a ako se neznaju uzroci teško je odredit i liječenje, tako da se liječenje svodi na suzbijanje simptoma koji mogu bit lakše i teže podnošljivi.
Antidepresivi ne djeluju ništa učinkovitije od placeba, a imaju nuspojave.
To sa liječenjem depresije šetanjem kroz šumu je bull shit, pa depresija i je stanje kad se nema volje ni pod tuš otić, a kamoli u šumu, jer oni ko je uopće sposoban svojevoljno do šume doć, taj onda nema depresiju.
Ima puno raznih istraživanja i mišljenja šta je to depresija . . . od znanstvenih do šamanskih i teško se odlučit oće li bolje pomoć zoloft ili ayahuasca . . . jedno i drugo može imat teške nuspojave . . . ali zoloft triba uzimat misecima, a ayahuasca odradi ili ne odradi sve u nekoliko dana . . .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Dalton:
Džek kolosjek?

pera detlic
Gost
pera detlic
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah:
Donald Kramp

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  pera detlic

Nitko ne sme da se smije(Sloba)?

pera detlic
Gost
pera detlic
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Nitko neće da me grije?! (ZLObodan M.)

Minka
Gost
Minka
2 godine prije
Reply to  Moreno

Ljekari nikome svome sigurno neće propisati niti sedative niti antidepresive. Na jednoj strani pomszu dok na drugoj odmažu.Treba ih izbjegavati i koristiti prirodna sredstva.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno@ iz depresije nikad neće izaći onaj tko kad mu je “malo bolje”,a takvo razdoblje ipak s vremenom dođe,….bilo uz lijekove ili placebo od lijekova,….bilo da se popravi životna situacija koja je dovela do depresije….bilo da se čovjek priviknuo ,prilagodio i “otupio” na stvari koje su mu izazvale depresiju…tada ne počne izlaziti u “šumu”…
Kretanje ,pogotovo prekrasnim prirodnim krajolikom u miru i tišini stvara ugodu čak i onima koji ne znaju u tome uživati…”Skupljajući” osjećaje ugode ,na sve moguće načine(priroda je br 1),najbolje se čuvamo od depresije

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Što si bliži prirodi. to je manje dešresije i obrnuto…. Danas je večina sve dalje od prirode, oa je samim time i više depresije…..A, da 45 minuta pomaže… Ne pomaže…. Samo ozbiljno “znojenje”, ko što kaže , Tiho, da padneš, ko klada pomaže… I to ne samo jednom, nego svaki dan..

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Ne moras svaki dan, drzi te 4-5 dana, a onda moras ici prevrtati sijeno i tako obnovis terapiju.

Stvar je u tome da naucnici sad otkrivaju ono sto se uduvjek znalo. Prosle decenije su istrazivali bijeli luk. Izaslo je ok 60 studija, a ja sam procitao 3-4. Nisu nista otkrili sto moja baba nije znala i tad sam odustao od daljnjeg precitavanja.
Jednog dana otkrice znacaj fizickog rada i koliko utice na organizam kad nakon cjelodnevnog rada okrenes se za sobom i pogledas uradjeno i budes zadovoljan dobro obavljenim poslom.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  tihobl

Već sam pisao tihobl – pesma. Ranije se radilo uz pesmu a lekovitost pesme malo ko shvata. Nije samo psihološki lek, vibracije, duboko disanje…
Ranije su ljudi “tesali” znanje vekovima a danas rezultate dobijaš “po želji”.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  shumadinac

u pravu si.
Radilo se, pjevalo se i napredovalo se. Sad niko nista ne radi, ne pjeva se, a napretka nema odavno. Tek poneko repuje kako je nezadovoljan svime oko sebe.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Svi mi možemo naći milion razloga da budemo duboko nesrećni, depresivni, malodušni, ali isto toliko da budemo radosni i srećni. Treba naučiti vladati svojim mislima. Dug i mukotrpan proces, ali vredi. Misliti o lepim stvarima i lepim stranama života, ako treba i sanjariti. I pevati i igrati i smejati se i družiti se sa vedrim umesto mračnim ljudima. Imati neki zdrav cilj. Posmatrati svet oko sebe očima deteta.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Točno,treba sve natjerati u zborove.Da sam ministar zdravstva ,svi bi hipohondri ,koji kampiraju u ambulantama i bolničkim hodnicima(i oduzimaju mjesto i vrijeme ozbiljnim bolesnicima) morali dva puta tjedno u zbor….I ako nema popunjenu iskaznicu da je pjevao,….participira pregled….Vrijedi i ples i “šuma” ako nema sluha…
Ljudi koji pjevaju,plešu,trče,kuglaju i sl.-daleko su zadovoljniji samima sobom ,time i zdraviji.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumi:
Bio je i institut za povijest historije radničkih pokreta rukama i nogama u Zagrebu!

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  tihobl

Nekako, kod nas u Sloveniji, su rekli, da obavezno, da se preznojiš sa radom svaki dan… Ali i, ko što kaše šumadinac.. Taj rad, mora da te nekako ispunjuje… Pa makar i sa pjesmom…. Da ga odradiš sa dobrom voljom….

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Onda su Crnogorci naje*@li

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Ja depresiju ljecim impresijom, kad’ me uhvati depresija ja mojoj Bari dignem noge i oznojim se sa znojem ode i deresija, osim ako Bara ne prdne kada joj dignem noge, e tada i stojka dohvati depresija pa nema impresije.

Ilija
Gost
Ilija
2 godine prije
Reply to  Kolega 105

Što čovjeku udijeliste 3 minusa. Seks jest dokazano sredstvo protiv depresije.

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije
Reply to  Kolega 105

meni je pun kufer ovakvih nazovi duhovitih primitivnih komentara kada je rijec o psihickim oboljenjima…
Nedao Bog tebi takvih bolesti pa bi te onda cekali sa posalicama…cuj baba bara prdnula uhhh evo najezio sam se kako smjesno

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Kada antidepresivi ne pomažu čitajte Logično 45 minuta dnevno.

pera detlic
Gost
pera detlic
2 godine prije
Reply to  čokolino

A ako čita i komentare??…trt…
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!!

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije

Samo ne antidepresive. I ne alkohol.
Čista smotana trava uzgajana na suncu može pomoći, ali ne previše. I ne prečesto.
Jedan dim može bit dovoljan za dobro raspoloženje.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Adrenalin pomaže kod depresije! Bungee jump, zip line, kajak,….

Ilija
Gost
Ilija
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

E, ako tražiš adrenalin, to je jedan od znakova – depresije.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Ilija

Moguće. Al lip je osjećaj kad te opere adrenalin, kontrolirano

POVEZANE VIJESTI

Izbornik