Legenda o velikom požaru u Varaždinu 1776.

14 komentara

Varaždin je od 1767. do 1776. bio glavni grad Hrvatske, a prema jednoj legendi priča se da je taj status izgubio zbog – krmače.

Neki gradski kmet iz Sračinca, Jakob Verček, određen je da na dan 25. travnja 1776. godine na gradskom imanju gasi vapno u ulici Dugi konec. Bolio ga je zub pa je pušenjem pokušavao ublažiti bol. Imanje je bilo prostrano, s gospodskim zgradama, sjenicama, stogovima slame, svinjcima.

„Poznati škaf“

Kmet Verček je tražio posudu kojom će donositi vodu za gašenje vapna. Našao je posudu u kojoj je inače donošena hrana za svinje. Kad je jedna krmača vidjela kmeta kako nosi njezin “škaf”, odmah je potrčala prema njemu. Verček se prepao i počeo bježati. Krmača ga je dostigla i odbacila u kup slame, a kako je Verček u ustima imao zapaljenu cigaretu, nije dugo trebalo da se slama zapali.

Zlo se nadvilo nad gradom

Vatra se ubrzo proširila na sve stogove slame i sijena, te na gospodarske drvene zgrade varoškog imanja.
Da bude zlo još veće, puhao je jak vjetar, koji je raspirivao i raznosio požar. Iz tog je predgrađa vatra prešla na unutarnji dio grada i tragedija je bila potpuna. Jedan grad ubrzo je postao velika lomača i golemo zgarište. U tako uništenom gradu nije mogla opstati hrvatska prijestolnica.

Naselje sa stotinjak kuća nije moglo više biti sjedište hrvatskog kraljevskog vijeća, tj. središte uprave i tadašnje hrvatske vlade. Varaždin je prestao biti glavni grad Hrvatske, te je mjesto prijestolnice morao prepustiti Zagrebu.

Kazna

Protiv kmeta Verčeka je proveden kazneni postupak, te je dobio 12 batina javno na gradskom trgu, te još 12 u svome selu.

Jakob Verčekkmetkrmačapožarškaf
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marijan
7 godine prije

Srakaru treba podiči spomenik u Varaždinu jr grada. kao takvog a i nas nebi. Bilo da se nije ovo zbilo.

Trpimir
4 godine prije

Zamislite da im je banditič gradonačelnik!
Kakve bi samo javne pišalinčeke imali lijepe na tač skrin puš!

Siniša
4 godine prije

U mog ujaka pre nekoliko izgoreo čitav kotar, sva sijena i slame ali sreća štala ostala spašena;skontali su oni da se djeca igrala pa ih onako skupe sve i lagano ih bez galame propitivali…javi se jedan unuk i veli “Nisam ja đede sve zapalio, ja sam zapalio samo jedno sijeno.”. Na tome i ostalo:”Nisam ja đede sve zapalio….”, živa glava u djece ostala što je najvažnije.

Siniša
4 godine prije

Nego….niko se ne hvali kakav je jučer roštilj bio!?

alfa33
4 godine prije

Prekrasan grad,taman ima sve,nije prevelik,a ostalo je još puno povijesti za vidjet i naučiti…

Ante
4 godine prije

Koliko sam ja čuo ima više priča zašto je Varaždin izgorio. Neki su htjeli da Zagreb bude glavni grad, zato su zapalili Varaždin.

Lucija
4 godine prije

1776. Otkud mi je poznata ta godina? ?
Ovdje je najvažnije promjetiti kako je sve lijepo dokumentirano: tko je i kad trebao gasiti vapno…pa do 12 udaraca.
To za one koji misle kako se u povjesti ništa nezna…ili da je lako ukloniti sve tragove…

mik
4 godine prije

Legenda kaze da je Varazdin bijo gl.grad,Al ne kazete daje to bila Austougarska drzava,ta vasa prcija od hr.drzave nije postojala.

suncetiebem
6 mjeseci prije

To nije legenda već zapisana istina – povijest. Krivo je jedino da je Varaždin tada bio Glavni Grad Hrvatske. Nije bilo nikakvog glavnog grada, Varaždin je bio mjesto gdje je stacioniran zagreb (Glavna kasarna, centralna kasarna – mađarizam) a nakon što je Varaždin sa zagrebom izgorio, zagreb je ponovno napravljen u blizini sela Manduševo i Trnje, blizu jednog manjeg samostana. Oko zagreba (Glavna kasarna, centralna kasarna – mađarizam) s vremenom je niknuo gradić koji se pretvorio u grad koji je progutao Manduševo i Trnje te opkolio samostan, bez određenog svog imena nego je ostalo samo Zagreb.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI