Na današnji dan britanski parlament donio Tea Act – Bostonka čajanka

Boston Tea Party
0
0

U 18. stoljeću Velika Britanija je vodila tiransku politiku prema svojim američkim kolonijama i na taj način proizvela nezadovoljstvo među američkim stanovništvom.

Vrhunac nezadovoljstva dogodio se 1773. godine kada je britanski parlament donio Tea Act, odluku kojom se višestruko smanjuje porez na čaj kompanije East India Company koja je počela loše poslovati i na taj način omogućila da firma ostvari apsolutni monopol nad američkom trgovinom čaja.  Kolonisti su ovaj čin interpretirali kao još jedan primjer tiranije porezom.

Pobunjenici su tražili od vlade i trgovaca da ne primaju pošiljke čaja. Dok su trgovci iz Charlestona, New Yorka i Philadelphiae pristali, bostonski trgovci nisu. Kad su tri broda Dartmouth, Eleanor i Beaver s pošiljkama čaja stigli u bostonsku luku, kolonisti su tražili da se brodovi vrate u Englesku bez plaćanja poreza, no guverner Massachusettsa Thomas Hutchinson nije pristao.

To je bio povod za incident u kojemu je skupina američkih protubritanski usmjerenih građana, prerušenih u Indijance plemena Mohawk uz otvoreno skandiranje okupljene gomile, nahrupila  na brodove Dartmouth, Eleanor i Beaver, pobacala 342 sanduka čaja koji je pripadao britanskoj Istočnoindijskoj firmi u bostonsku luku 16. decembra 1773. godine. Prilikom uništavanja tereta pričinjena je velika materijalna šteta, a događaj će kasnije ostati zapamćen kao Bostonska čajanka.

Parlament je 1774. godine odgovorio na taj čin donošenjem kaznenih aktova, Coercive Acts, također poznatih pod nazivom Intolerable Acts. Prekinuta je trgovina s Bostonom, uspostavljena je vladavina britanske vojske u Massachusettsu, a britanski službenici postali su imuni na kazneni progon u Americi. Kolonisti su zatim sazvali prvi Kontinentalni kongres na kojem su raspravljali o ujedinjenom američkom otporu Velikoj Britaniji.

Ovi događaji doveli su do sve većih tenzija između dvije strane i bili su jedan od povoda Američkog rata za nezavisnost koje će uslijediti.

boston tea partybostonska čajankaeast india companyNa današnji danXVIII
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI