Na današnji dan: prvi koncert Sex Pistolsa

Sex Pistols
0
0

Na današnji dan, 06. novembra 1975. godine, kultni band Sex Pistolsi održali su prvi koncert na St Martin’s College of Art u Londonu John Rotten za mikrofonom, Glen Matlock bass gitara, Steve Jones na gitari i bubnjar Paul Cook.

Prvi nastup se desio tri godine nakon što su školski prijatelji Jones i Cook, zajedno sa Wallyem Nightingaleom, koji, nažalost, nije dočekao koncert kao dio sastava, odlučili osnovati bend. Tada su se odazivali na The Strand, odnosno The Swankers. Tom trojcu ubrzo će se pridružiti i Glen Matlock. Neizostavan je i prvi menadžer banda, Malcolm McLaren, koji je predložio ime QT Jones & His Sex Pistols, kasnije skraćeno u danas svima prepoznatljivo ime Sex Pistols.

Sex Pistolsi spadaju među najkontraverznije i najpoznatije punk sastave svih vremena. Mnogi će se složiti da su upravo Sex Pistolsi pioniri punk revolucije, subkulturni pokret u muzici koji je bio odgovor na tadašnju rock muziku koja se neprepoznatljivo udaljila od prvobitnih ideja rock muzike; buntovništvo, jednostavnost i dostupnost mladima. Uskoro je punk postao način života i undergroud pokret koji zagovara pobunu protiv tadašnje bezlične mainstream i pop kulture.

Upravo je 1975. godina bila ključna za Sex Pistolse otkriven je londonski mladić zelene kose, smiješnih plesnih pokreta, koji čak nije ni bio vrhunski vokal, sa majicom domaće radinosti s natpisom “I HATE Pink Floyd“, natpisom koji je smatran svetogrđem u to doba. Na sreću mladić je imao štošta za reći. John Lydon Rotten bio nešto do tada neviđeno neophodna sitnica koji je Sex Pistolsima donio slavu savršen frontman buljavih očiju.

Nakon prvog nastupa prihvaćali su sve gaže koje su im se nudile. Nastupali su na mjestima gdje su mogli šokirati, a ostavljali su tako loš dojam da su naprosto izazivali zanimanje. Trik je bio tako uspješan da su vrlo brzo postali najodvratnija grupa svih vremena, a McLaren je s najuglednijom britanskom diskografskom kućom EMI potpisao ugovor za 50.000 funti. Prekretnica za Pistolse bio je šokantan nastup 1. decembra 1976. godine u emisiji koja je promovirala zajedničku turneju punk rock glazbenika. Voditelj emisije bio je zasut bujicom pogrda, što je izazvalo veliku medijsku pažnju i javno zanimanje.

Pistolsi su počeli redovito nastupati po Britaniji, a uslijedio je i prvi nastup van domovine u Parizu. Sve to donijelo im je legendarno gostovanje kod Billa Grundya, i intervju zbog kojeg su dobili zabranu javnih nastupa kod kuće.

Nedugo zatim, odrekla ih se i njihova prva izdavačka kuća EMI pod kojom su izdali debitanski singl “Anarchy in the UK“, a potom ih napušta i basist Matlock zbog ”nepremostive razlike u ukusima”. Postavilo se pitanje u kojem smjeru ići punk ili rock? Javnost je dobila objašnjenje njegova odlaska u rečenici Volio je Beatlese. Na Matlockovo mjesto došao je Sid Vicious jedan od prvih i najvećih obožavatelja benda. Tada je bilo sasvim sporedno što nije znao ništa o sviranju bas gitare.

Kad je engleska kraljica je slavila 25 godina vladavine, Pistolsi su proslavu odlučili uveličati svojim drugim singlom – God Save The Queen“. Naslov je preuzet od britanske nacionalne himne i svojevremeno je izazvao mnoge kontraverze u britanskom društvu i zabranu javnog izvođenje na BBC-u. Iako najprodavanija pjesma, završila je na drugom mjestu britanske ljestvice i donijela im probleme s vlastima i napade na ulici. Rolling Stone je ovu pjesmu smjestio na 173. mjesto najboljih pjesama svih vremena.

Iste godine, izdaju svoj prvi album, “Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols“. Uslijedila je turneja po Sjedinjem Američkim Državama nakon koje grupa formalno, u punom sastavu, više ne postoji. Sid se odao porocima, optužen je za ubojstvo djevojke, a nedugo zatim umire od predoziranja drogom. Imao je samo 21 godinu.

Sve do 1996. godine, Sex Pistolsi nisu svirali u originalnoj postavi. Tada su Lydon, Cook, Jones i Matlock odradili preko 70 koncerata na pet kontinenata. Srebrni jubilej proslavili su posebnim koncertom u Londonu i izveli tom prilikom gotovo cijeli opus.

Primljeni su u Rock and Roll Hall of Fame, ali, u njihovom stilu, odbili su sudjelovati uz rukom pisano objašnjenje o preziru te institucije.
Mnogi će reći da su upravo Sex Pistolsi uveli punk na velika vrata i da pripadaju generaciji prvog vala tzv. Old School Punka. Buntovni, glasni, skandalozni, drugačiji, zaslužili su svoje mjesto na britanskoj ali i svijetskoj muzičkoj sceni.

Istovremeno su potpisali mnogobrojne ugovore za korištenje njihovih pjesama u promotivne svrhe. Range Rover i British Airways koristit će “Pretty Vacant“, “God Save the Queen” i “The Great Rock ‘n’ Roll Swindle” kao soundtrack. Muziku Sex Pistolsa i dalje koristite razne kompanije, uz navodnu napomenu sastava po kojoj se sve kompanije jedino trebaju obavezati da će promovisati punk ideale.

Osebujan izgled, prodoran pogled i punk kao način života, smiješan broj studijskih albuma, ali veliko nasljeđe to su Sex Pistolsi.

glazbaNa današnji danpunkrocksex pistols
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI