Na današnji dan umro je Federico Fellini

Federico Fellini - godišnjica smrti - 31. 10.
0
0

Na današnji dan 1993. godine umro je Federico Fellini, filmski redatelj i scenarist. Uz Vittoria De Sicu , Michelangela Antonionia, Roberta Rossellinija i Luchina Viscontija pripada krugu najvećih talijanskih redatelja svih vremena.

Kao jedinstvena kombinacija sjećanja, snova, fantazije i želje, Fellinijevi filmovi su duboko lične vizije društva, u kojima su portretisani ljude u njihovim najbizarnijim trenucima. Pojam Felliniska je kovanica  nastala na osnovu felinijevske filmske estetike , kako bi se opisala bilo koja scena u kojoj  imaginarna, halucinirajuća slika ulazi u neki  običan, svakodnevni događaj

Fellinijev utjecaj na filmsku umjetnost je nemjerljiv i savremena kinematografija je nezamisliva bez njegovog uticaja. Veliki redatelji kao što su Terry Gilliam, David Lynch, Tim Burton, Pedro Almodovar koji u svojim filmovima miješaju san i javu, realne i irealne situacije, prošlost i sadašnjost, često ističu upravo  Federica Fellinija kao svog velikog uzora i učitelja filma.

Federico Felini je 1993.  godine dobio Oscara “kao priznanje za njegova kinematografska dostignuća koja su zapanjila i zabavljala publiku širom svijeta.”. Iste godine, 31. oktobra,  čuveni redatelj umire u Rimu od posljedica srčanog udara.

31. 10.federico fellinifilmski redateljNa današnji dan
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI