Rijetka novčanica pronađena u kineskoj skulpturi

Ming - Novac
0
0

Australijski stručnjaci za umjetnost su pronašli veoma rijetku papirnu novčanicu iz vremena kineske carske dinastije Ming sakrivenu u antičkoj drvenoj skulpturi koja je trebalo da bude prodata na aukciji.

Kinesko pismo na zgužvanoj novčanici pokazuje da je ona bila izdata u trećoj godini vladavine Zhu Yuanzhanga, prvog cara dinastije Ming, što odgovara 1371. godini po julijanskom kalendaru. Natpis takođe upozorava eventualne falsifikatore da se suočavaju sa smrtnom kaznom odsijecanjem glave, ako se odluče na korak falsifikacije ove novčanice.

645 godina stara novčanica pronađena je u unutrašnjosti drvene skulpture glave „luohana“, vjerske figure kineskog budizma, koja je nekada bila sastavni dio enterijera domova i javnih hramova, kazao je Paul Sumner, izvršni direktor Mossgreen’s Auctionsa u Melburnu, gdje je novčanica i otkrivena.

Veoma malo ovih novčanica iz vremena dinastije Ming je opstalo do danas. Novčanice ovog vremena su mnogo veće od modernog papirnog novca.

Kinesko pismo i zvanični pečati u crvenom i crnom mastilu prikazuju valutu vrijednosti „jednog guana”. Jedan guan je vrijedio 1000 bakrenajka odnosno 28 grama čistog srebra.

U vrijeme izdavanja ove novčanice, papirni novac je bio gotovo nepoznat izvan Kine. Prve evropske papirne novčanice datiraju tek iz sredine 17. vijeka.

Sudeći prema datumu na novčanici i datiranju skulpture u kojoj je pronađena, izgleda da je novac bio sakriven kao dio vjerskog rituala. Inače, nije rijetkost da su u antičkim kineskim figurinama pronalaženi takvi simboli, poput zapisa na papiru, zrna riže i komadi poludragog kamenja. Ipak, smatra se da je novčanica ovako velike vrijednosti izuzetan pronalazak i dokaz bogatstva onoga koji je prinio ovu žrtvu.

mingnovacpaul sumnerzhu yuanzhanga
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI