fbpx

Problemi sa prinudnim sletanjem ruske kapsule

Svemirska kapsula

Posada nove ruske kosmičke kapsule Federacija mogla bi nastradati u slučaju spuštanja na vodenu površinu budući da Ruska Federacija nema brze brodove potrebne za brzo spašavanje posade rekao je Igor Verhovski, visoki zvaničnik ruske korporacije Energija.

Trenutno postoji veliki problem u slučaju vanredne situacije prilikom lansiranja kosmičkog broda Federacija sa kosmodroma Vostočni. Posada bi mogla pasti u vode Tihog okeana gdje ne postoje potrebni brodovi velike brzine. Izgubićemo nekoliko dana pre nego što hitne spasilačke snage stignu na mesto hitnog sletanja kapsule.

Verhovski je takođe naglasio da postoji potreba da se zameni tehnologija sletanja sa padobranom na kapsuli Federacija i da je prvobitno planirana tehnologija reaktivnog sletanja što je dodatno zakomplikovano činjenicom da u Rusiji nema dovoljno pogodnih mesta za sletanje.

Nova letelica Federacija je dizajnirana od strane Energija korporacije da prevozi ljude i teret na nisku orbitu oko Zemlje kao i Mesec. Posada novog broda će činiti do 4 osobe a brod će imati autonomiju od 30 dana u automatizovanom sistemu leta ili do godinu dana kao deo sistema svemirske stanice. Lansiranje Federacije planirano je za 2022. godinu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…Rusiji nema dovoljno pogodnih mesta za sletanje…”

😊😃 ‘ Ajde?
A ima i jedno bolje ‘ajde’, kad to kaže onaj glumac iz ‘Maratonci trče..”
A nemaju ni brze brodove… Ma uče Rusi od Amera kako kukati, pa onda Kongresi i Senati odriješe kesu…

tvingo
Gost
tvingo
1 godina prije

Članak ne vredi bilokakvi komentar …

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Hmmm…
Nekad vama ne uspije….
A šta bi bilo, da bi malo bolje poračunali i ustanovili gdje če kapsula pristati i tamo je čekati?
Trebate par crnkinja, koje če pješice izračunati? Pa koji radar…
Dobro, nije često, a li sve češče…

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Daleko bi zanimljivija bila tema ogromne korupcije koja okružuje Roskosmos i doslovno je ugrozila sve ruske svemirske programe – od nužne nadogradnje GLONASS-a, preko novog Восточный kozmodroma do projekta stanica na Mjesecu. Milijarde rubalja su “isparile”, već više od 5 godina se radi istraga, tijekom jednog od audita Yury Yaskin (direktor svemirskog istraživačkog centra) je pobjegao u Europu i od tamo podnio ostavku. Nije pomoglo ni smanjenje 10-godišnjeg proračuna gotovo na trećinu prijašnjega. Ako netko misli da ne postoje problemi u ruskom svemirskom programu, evo liste 15 neuspješnih komercijalnih lansiranja u 6 godina: 2011 Feb. 1: Geo-IK-2 gravitational field measurement satellite, wrong orbit, Rockot, Briz-M upper stage Aug. 18: Ekspress-AM4 communications satellite, wrong orbit, Proton, Briz-M upper stage Aug. 24: Progress M-12M ISS resupply spacecraft, failed to reach orbit, Soyuz, Soyuz upper stage Dec. 23: Meridian No. 5 military communications satellite, failed to reach orbit, Soyuz, Fregat upper stage 2012 Aug. 6: Telkom-3 Ekspress-MD2 communications satellites, wrong orbit, Briz-M upper stage Dec. 8: Yamal-402 communications satellite, wrong orbit, Briz-M upper stage 2013 Jan. 31: Intelsat-27 communications satellite, failed to reach orbit, Zenit, first stage July 2: GLONASS-M navigations satellites, failed to reach orbit, Proton, first stage 2014 May 16: Ekspress-AM4R… Pročitaj više »

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije
Reply to  tuf

Znači, isti problemi ko i kod amera s NASOM. puste miljarde se upumpavaju, a kud idu i za koga i kamo i ko ih troši?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik