fbpx

Teslin Model 3 odličan je za vožnju, ali kakav ga je osjećaj posjedovati?

Tesla-Model 3

Bloomberg je anketirao 5000 vlasnika ovog modela automobila o njihovom prvom mjesecu vlasništva, a rezultati su prilično ohrabrujući za proizvođača automobila.

Tesla još uvijek radi na pitanjima kvalitete, ali kalifornijski proizvođač automobila bilježi stalni napredak, pokazali su rezultati ogromnog istraživanja Bloomberga objavljenog u utorak. Studija koja je ispitala 5.000 vlasnika Teslinog Modela 3, a bila je usredotočena na iskustvo vlasništva nad automobilom u prvih 30 dana.

Ovaj uski fokus znači kako je istraživanje bilo usmjereno manje na izjave vlasnika o pouzdanosti Modela 3, a više o početnoj kvaliteti automobila.

Zapravo anketa i nije tako loše prošla. Čini se kako se Teslina kvaliteta poboljšala od trenutka kada je u veljači dosegla nisku točku, tada je tvrtka imala prosjek 101 kvara na 100 automobila. To je imalo veze, kaže Bloomberg, s tim da je Tesla počeo isporučivati Model 3 u inozemstvo i forsirati proizvodnju kako bi postigao proizvodne ciljeve.

Najgori mjesec u posljednje dvije godine, što se tiče velikih nedostatka, bio je veljača 2018. godine, a veljača 2019. i srpanj 2019. zauzele su drugo i treće mjesto. Dokumentirani zadnji mjesec je rujan 2019. godine, a on pokazuje najmanji broj kvarova na 100 automobila izgrađenih sa samo 31,7 kvarova.

Taj broj izgleda dobro, ali kako ga usporediti izvan Teslinog vakuuma?

To je teško točno reći. Očito će veličina uzorka imati određeni utjecaj na rezultate, ali za usporedbu. Porsche 911 je rangiran na najvišu poziciju u početnoj kvaliteti J. D. Power-a 2019. s 58 problema na 100 vozila u prvih 90 dana vlasništva. Iako se ta dva istraživanja ne mogu usporediti- 90 dana je očito duži period – još vas uvijek može potaknuti na razmišljanje (Tesla ne sudjeluje u istraživanju J.D. Power.)

Kakve probleme imaju vlasnici Tesle?

Izgleda da se uglavnom odnose na boju. Bloomberg izvještava da je 12% vlasnika Modela 3 tvrdilo da su imali problema s bojom. (Tesla je u rujnu 2018. smanjila mogućnosti boje kako bi poboljšala svoj kvalitetu.) Gledajući Tesline korisničke forume, neki od češćih pritužbi uključuju boju koja je previše tanka ili nepravilno očvrsnuta, pa se lako narezuje ili istroši do golog metala.

Još jedan veći prigovor vezan je za ogrebotine i udubljenja koje su … “ugrađeni” u tvornici.

Dobra vijest za vlasnike je da kada jednom uđete u automobil i počnete ga voziti, broj problema značajno opada. Problemi u unutrašnjosti nešto su manje od polovice od uobičajenih za vanjske, a vlasnici prijavljuju manje od 10 problema na 100 automobila koji se bave kompliciranim elektroničkim sustavima ili klimatskom kontrolom. Najmanji broj problema proizlazi iz podvozja, kočnica i pogonskog sklopa.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mölltaler
Gost
Mölltaler
11 mjeseci prije

Kakav ga je osjećaj posjedovati? Nakon tri godine čekanja sigurno je super osjećaj.

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Mölltaler Pa osjećaj je sigurno lošiji nego krajem 1960-ih jednome Njemcu imat Opel Kadetta ili jednome bivšemu Jugoslavenu u to doba imat Fiću. Ja se sićan kako su na samome početku 1970-ih dica po manjin mistima trčala za autima kad bi ih vidila. Danas bi rijetko ko skužija da je Tesla proša kroz misto ☺

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

Teško da če današnja dica i viditi Teslu na našim cestama

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

A meni su rekli da je Tesla vumrl.

gungula1950
Gost
gungula1950
11 mjeseci prije

Samo tako, odakle si ti druze? U Zagrebu se tesla vidi na tjednoj bazi

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

To su sve gluposti o sitnim problemima koji ne utiću na funkcionalnost Tesla auta.
Tesla aute, osim zapaljenja pri sudarima, imaju problem samozapaljenja i samopokretanja kad nema živih ljudi u blizini.
Ova anketa je čisti marketing.
Nadalje, stvarno stanje će se moć tvidit tek nakon 5 ili 10 godin, kad se bude moglo vidit stanje kapaciteta baterija i onda vidit kolika je godišnja cjena vožnje Tesla auta. Kako se stvari razvijaju na “slobodnome tržištu” nebi bilo iznenađenje da za npr 10 godin nova baterija za ovi model Tesle bude imala cjenu 70 – 80% novoga kompletnoga modela Tesla auta koji se bude proizvodija za 10 godin. To neznamo. Inače elektromotorni pogon je jednostavniji i ima manje zahtjevno održavanje od benzinskih i dieselskih pogonskih motora.
Šta se računalnih sklopova u Tesla autima tiće triba se nadat kako će ti sklopovi bit trajniji od današnjih smartphoneova, tableta i laptopa.
Ja samo znan kako mi nijedan smartphone nije traja više od 4 godine, a laptop više od 6.
Tek ćemo vidit kako je lija rodi servirala spizu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Moreno :
Marketing i testovi !
I himen od Snjeguljice je imao sedam malih rupica pa je i dalje funkcionirala ?

Konobar
Gost
Konobar
11 mjeseci prije

Kao i sve “vrednosti” kapitalizma, od materijalnih, do intelektualnih i duhovnih.

Oleg
Gost
Oleg
11 mjeseci prije

Vaši clanci o Tesli potiču me na jedno pitanje. Ima li ovaj portal ili njegovi autori nekakav fetiš na teslu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x