Urlik Huaweija: „Za nekoliko godina ćemo dominirati svijetom“

Pametni telefon
7 komentara

Politička pitanja ometaju Huaweijeve snove o slavi. Kineski telekomunikacijski div vlastitom kožom plaća račun za  trenutni rat između Kine i Sjedinjenih Država, prvo zato što se našao na entitetskoj listi Ministarstva trgovine SAD-a, odnosno na crnoj listi koja američkim kompanijama zabranjuje poslovanje s kompanijama prisutnih u listi, a zatim se mora nositi s teškim posljedicama poteza koji je želio Donald Trump. Huawei zbog zabrane više ne može kupovati visoko tehnološke komponente s američkog tržišta i više ne može pružati usluge američkim telefonskim kompanijama, jer se smatra rizikom za američku nacionalnu sigurnost.

Kao da to nije dovoljno, Google je jedna od tvrtki koje su uzele u obzir odredbe Washingtona, a problem je što telefoni Huawei koriste Googleov operativni sustav, odnosno Android. Opet zbog zabrane, kineska bi grupa završila s telefonima bez osnovnih usluga, što bi uzrokovalo kolaps njezine prodaje, posebno na zapadnim tržištima.

Ren Zhengfei najavio osvajanje svijeta

Unatoč oluji, na horizontu se počinju pojavljivati zrake Sunca. U međuvremenu su spomenutu zabranu SAD produljile za još 90 dana. Tri mjeseca u kojima će Sjedinjene Države i Kina pokušati postići trgovinski sporazum koji bi mogao riješiti ili barem ograničiti trgovinski rat.

Ren Zhengfei, Huaweijev otac i osnivač, tada je nagovijestio da planira osvojiti svijet. Prema podsjetniku koji potvrđuje neke glasine Reutersa, Ren je tvrdio da Huawei prolazi kroz odlučujući trenutak, “trenutak života ili smrti”. Prevedeno, ili je tvrtka pronašla način kako odbiti američku prijetnju ili riskira kolaps.

Kao i uvijek, koristeći vojne metafore, bivši pripadnik Narodne oslobodilačke vojske Kine, obraćajući se gotovo 190 tisuća zaposlenika tvrtke, izjavio je da “ako ne možete obaviti posao, osigurajte da barem naš vagon ide dalje, a ako se želite spustiti do bojnog polja, morate moći vezati i konopac oko tenka, samo da biste ga povukli naprijed”.

“Svako u sebi mora imati tu odlučnost”, rekao je Ren Zhengfei.

Huaweijev plan

Renov komentar stigao je nekoliko dana nakon američkog produljenja zabrane. Ali kakav je Huaweijev plan za “dominirati svijetom”?

U međuvremenu je gigant iz Shenzena počeo samostalno proizvoditi čipove kako ih ne bi mogao kupovati od američkih kompanija. Proces proizvodnje je pokrenut iznenađujuće brzo.

Drugo, također je stvoren novi operativni sustav, HarmonyOs, koji je već najavljen, ali je ipak ostao „Plan B“, to jest koristit će se samo ako Google Huaweiju oduzme licence za Android.

Na trećem mjestu, Huawei je lansirao novi 5G pametni telefon i spreman se kladiti čak i na laptop s istim karakteristikama i novi proizvodi će moći pristupiti ultra brzoj mreži u pokretu.

Neovisnost i samodostatnost

Cilj Huaweija je učvrstiti svoju poziciju i biti neovisan o vanjskim utjecajima. Ustvari, njegovi se uređaji dijelom temelje na komponentama proizvedenim u inozemstvu ili na aplikacijama i funkcijama nekineskih operativnih sustava. Ren namjerava preokrenuti ovaj trend i usredotočiti se na komponente i sustave stvorene u Kini. Osim sustava HarmonyOs, kompanija bi, kako predviđa i China Daily, uskoro mogla lansirati Huawei Map Kit, alternativnu kartu za Google Maps i mapiranje teritorija što će sigurno povećati prestiž brenda iz Shenzena.

Treba uzeti u obzir i posljednji aspekt, a to će biti snažna točka kineske skupine: implementacija 5G mreže, Do danas je Huawei potpisao 46 komercijalnih ugovora za isporuku preko 100 000 baznih stanica širom svijeta za upravljanje superbrzim mrežama i stvaranje interneta stvari (IoT). Ovaj pojam je skovao Peter T. Lewis. Internet stvari postaje veliki posao budućnosti. Prema nedavnoj Gartnerovoj analizi, 15 posto kompanija već koristi IoT u svom poslovanju, najčešće logistici. Taj postotak brzo će rasti u sljedećim godinama.

“Nakon što je prevladao najkritičniji trenutak u našoj povijesti, rodit će se nova vojska koja će zavladati svijetom. U naredne tri ili pet godina krv će se ponovno vratiti u Huawei”, rekao je u svojoj poruci Ren Zhengfei.

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
3 godine prije

Američke akcije nisu uredu. Protive se ideji koju su prodavali cijelom svijetu dokle god ime je išla u korist. No kinezi su bolesni :”“Nakon što je prevladao najkritičniji trenutak u našoj povijesti, rodit će se nova vojska koja će zavladati svijetom!”. Što drugo reći o ideji da se ” vlada svijetom”!?!.

pikač
3 godine prije

Ne bojim se ja za Huawei. To je kao da se bojim za kinesku državu,s obzirom da je Huawei telekomunikacijski ogranak kineskog carstva. Problem Amerikanaca je,što su se kasno sjetili. Đaba im sve što sad rade. Mogu usporiti,mogu zagorčavati,ali na nekakav duži rok,ne mogu uspjeti u svojim naumima. Iskreno,ne znam što to Amerikanac proizvodi,a da Japanac ili Korejac ne može zamjeniti.

arwin
3 godine prije

Kinesko carstvo se diže a Pax Americana je na zalasku. Amerikanci prijete, zatvaraju se, ratuju protiv malih, spletkare ali sve to čine jer su slabi a u Siriji su javno osramoćeni. Jer su pokazali nemoć da uklone Asada. Sad ih se više niko ne boji, gospodarski slabe a slabe ni prijatelji ne vole. Zatvaranje nije pomoglo ni Istočnom komunističkom bloku pa neće ni njima. Ako ne započnu neki veliki rat i u njemu ne pobijede njihova zvijezda će se ugasiti zauvijek. Još prije deset godina su maštali o “američkom stoljeću”. A izgleda da će biti Kinesko. I da, nijedno carstvo ne postane veliko pazeći i mazeći podanike, vazale i pokorene nego vješto koristeći i organizirajući resurse i potencijale istih u korist vlastitog rasta. Tako da ni Kinesko neće biti iznimka, ali kako, to ćemo još vidjeti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI