Rusija izrađuje satelit za samo uništavanje kako bi riješio rastući problem “svemirskog smeća”

Satelit Zemlja
2 komentara

Ruska svemirska agencija Roscosmos izumila je satelit koji će imati sposobnost da se uništi na kraju svog rada, nudeći rješenje značajnog problema svemirskih krhotina.

Materijali koji će biti upotrijebljeni u izradi satelita trebali bi moći “ispariti” kada satelit više ne bude koristan, sprječavajući ga da tako doprinese povećanju sve veće količine pokvarenih umjetnih objekata koji lebde u prostoru.

Patent prijavljen Federalnoj službi za intelektualno vlasništvo (Rospatent) pokazuje da bi to uključivalo izgradnju satelita od materijala koji sublimiraju, što znači da prelaze izravno iz krute tvari u plin bez pretvaranja u tekućinu.
Ova pametna konstrukcija omogućila bi se satelitima da se samostalno raspadnu kad dobiju signal sa Zemlje.

Zagonetka svemirskih krhotina dugo je mučila umove znanstvenika i inženjera. U 2016. godini, stručnjaci tvrtke Roscosmos zaključili su da bi se, ako se problem ne riješi, svemirsko istraživanje moglo u potpunosti zaustaviti jer bi sva kopnena orbita bila začepljena smećem.

Trenutačno je više od 8.400 tona svemirskog smeća u orbiti oko Zemlje, prema Uredu svemirskog krhotina Europske svemirske agencije. Iako se dio toga pripisuje funkcioniranju svemirskih letjelica, velika većina otpada dolazi iz tisuća lansiranja i eksplozija, kao i od sudara.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
dopizdilomi
Gost
dopizdilomi

Treba cigićima dozvoliti skupljanje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Ne vjerujem !
Bolton i Pompeo u svemirskom brodu ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik