fbpx

Rusija izrađuje satelit za samo uništavanje kako bi riješio rastući problem “svemirskog smeća”

Satelit Zemlja

Ruska svemirska agencija Roscosmos izumila je satelit koji će imati sposobnost da se uništi na kraju svog rada, nudeći rješenje značajnog problema svemirskih krhotina.

Materijali koji će biti upotrijebljeni u izradi satelita trebali bi moći “ispariti” kada satelit više ne bude koristan, sprječavajući ga da tako doprinese povećanju sve veće količine pokvarenih umjetnih objekata koji lebde u prostoru.

Patent prijavljen Federalnoj službi za intelektualno vlasništvo (Rospatent) pokazuje da bi to uključivalo izgradnju satelita od materijala koji sublimiraju, što znači da prelaze izravno iz krute tvari u plin bez pretvaranja u tekućinu.
Ova pametna konstrukcija omogućila bi se satelitima da se samostalno raspadnu kad dobiju signal sa Zemlje.

Zagonetka svemirskih krhotina dugo je mučila umove znanstvenika i inženjera. U 2016. godini, stručnjaci tvrtke Roscosmos zaključili su da bi se, ako se problem ne riješi, svemirsko istraživanje moglo u potpunosti zaustaviti jer bi sva kopnena orbita bila začepljena smećem.

Trenutačno je više od 8.400 tona svemirskog smeća u orbiti oko Zemlje, prema Uredu svemirskog krhotina Europske svemirske agencije. Iako se dio toga pripisuje funkcioniranju svemirskih letjelica, velika većina otpada dolazi iz tisuća lansiranja i eksplozija, kao i od sudara.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
dopizdilomi
Gost
dopizdilomi
1 godina prije

Treba cigićima dozvoliti skupljanje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  dopizdilomi

Ne vjerujem !
Bolton i Pompeo u svemirskom brodu ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik