Iran predstavlja Simorgh, prvi nacionalni potpuno samostalno razvijen superkompjuter

Superkompjuter
7 komentara

Prema Islamskoj republičkoj novinskoj agenciji (IRNA), programeri su rekli da će novi superkompjuter u zemlji pružati velike usluge obrade podataka za niz državnih i privatnih naučnih istraživanja. Takođe će se koristiti za analizu vještačke inteligencije, mjerenje podataka o saobraćaju i vremenu i obradu slika, između ostalog.

Iran je predstavio svoj najmoćniji superkompjuter do sada, koji je u zemlji izgradio teheranski Tehnološki univerzitet Amirkabir (AUT), izvjestila je u nedelju vladina novinska agencija IRNA.

Superkompjuter Simorgh, koji je dobio ime po legendarnoj perzijskoj ptici, trenutno ima izlazni potencijal od 0,56 petaflopsa a postići će jedan petaflop za dva mjeseca, navodi se u izvještaju.

Superkompjuter, koji je koštao oko 1 bilion rijala (oko 4,5 miliona dolara), navodno je u potpunosti dizajnirao i napravio iranski tim inžinjera, koji je takođe stvorio prvi superkompjuter u zemlji prije deceniju, iako je dio njegovog hardvera uvezen.

Prema predsjedniku Amirkabir Ahmad Motamediju, superkompjuter ima za cilj da obezbjedi stabilnu infrastrukturu za preduzeća, sa naglaskom na privatnim firmama, pored služenja vladi.

„Trenutno kompanije zasnovane na znanju nude dobre platforme, ali nemaju dobru infrastrukturu u zemlji, što ih navodi na upotrebu infrastrukture van zemlje“, rekao je tokom nedeljne konferencije za štampu u Teheranu.

Prema standardu TIA-942 na kome je zasnovan, superkompjuter će imati 42 postolja na površini od približno 250 kvadratnih metara (2.690 kvadratnih stopa) i biće nadograđen na 84 postolja na površini od 400 kvadratnih metara (4.305 kvadratnih stopa).

Prema IRNA, AUT infrastruktura će omogućiti superkompjuteru da postigne kapacitet od 10 petaflopsa u kasnijim fazama rasta, stavljajući ga u rang sa nekim od najmoćnijih svjetskih konkurenata.

Univerzitet je sarađivao sa Ministarstvom za informacione i komunikacione tehnologije (ICT), koje je finansiralo polovinu budžeta projekta, a ostatak koji pokriva naučno odjeljenje predsjedničke kancelarije i Ministarstvo nauke.

U međuvremenu, rad na sljedećem superkompjuteru je već počeo, prema riječima ICT ministra Mohammad Javad Azari-Jahromija, i imat će sto puta veću sposobnost od Simorgha. Na Twitteru je rekao da će se superkompjuter zvati Mariam, u znak sjećanja na pokojnu iransku matematičarku svjetske klase Mariam Mirzakhani, da bi „zahvalio naporima naših iranskih djevojaka na ICT polju“.

Mirzakhani, profesorka na kalifornijskom Univerzitetu Stanford, umrla je od raka dojke 2017. godine u 40-oj godini. 2014. godine dodijeljena joj je Fields medalja, najveća čast u matematici, postavši prva žena i prva Iranka koja ju je dobila.

iranSimorghsuperkompjuter
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Da se nije raspala Jugoslavija uvezli bi koncarev superkomp ili iskrin.

Hamer
2 godine prije

Made in china

Sarmat
2 godine prije

zad će to Reza .Mohamed u zrak.:…nemogu vjerovat da im se uvukao ..Mosad sa imenom prognanog cara u elektranu i kaboom…e moji .Iranci tajne službe su vam za k…c

peifunvioeubfrzebsfr
2 godine prije

Sve za nadzor putem umjetne i pretvaranje zemljane u borgove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI