SAD i Izrael teže uspostavljanju „zone zabrane leta“ za bespilotne letjelice iranske proizvodnje na Bliskom istoku

Iranski dron
15 komentara

Izrael bombarduje Siriju skoro deceniju, navodno pokušavajući da spriječi Iran i povezane šiitske vojne grupe, prije svega – Hezbolah, u napredovanju njihovih napada na jevrejsku državu, kao i da ometa prenos naprednog oružja miliciji koja djeluje u Regionu.

SAD i Izrael vodili su razgovore o zajedničkoj borbi protiv iranskih bespilotnih letjelica, jer sumnjaju da Islamska Republika naoružava šiitske milicije u regionu, izvjestio je Axios u srijedu.

Na sastanku se, kako se izvještava, pominjalo uspostavljanje takozvane „zone zabrane leta“ za iranske bespilotne letjelice na Bliskom istoku.

Prema izvještaju, međuresorska radna grupa koja se bavi prijetnjom iranskih bespilotnih letjelica i precizno navođenih projektila prema Izraelu i drugim američkim saveznicima sazvana je prvi put prije tri sedmice, nadovezujući se na aprilski sporazum savjetnika dviju zemalja za nacionalnu sigurnost Jake Sullivana i Meir Ben Shabbata.

Izraelska delegacija je, kako se izvještava, predložila strukturu regionalne saradnje koja obuhvata arapske zemlje kojima su na sličan način prijetnja iranske bespilotne letjelice i rakete.

U izvještaju se navodi da je američki tim vodio koordinator Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće za Bliski Istok i Sjevernu Afriku Brett McGurk, a izraelski tim zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Reuven Ezer, pozivajući se i na visoke američke i izraelske zvaničnike koji su učestvovali u pregovora.

Pozivajući se na izraelske izvore, agencija je primijetila da će se radna grupa i dalje sastajati jer Bidenova administracija smatra prijetnju napada dronom na američke vojnike u regionu glavnim prioritetom i zabrinuta je što će se širenjem tehnologije prijetnja samo povećavati.

Vazduhoplovna baza Al Asad, u kojoj se nalazi većina američkih vojnika u Iraku, redovno je bila na meti udara dronovima i raketama, a američki zvaničnici za napade često krive milicije koje podržava Iran. Mediji su ranije izvijestili da je udarom dronova 8. maja oštećen hangar, a dva naoružana drona su tamo oborena 6. juna.

U maju je Izrael oborio dron koji se približavao izraelskom vazdušnom prostoru u gradu Beit She’an na sjeveroistoku zemlje, a tadašnji premijer Benjamin Netanyahu naknadno je tvrdio da su dron lansirale iranske snage ili iz Sirije ili iz Iraka.

Dron je slično uletio u sjeverni Izrael iz Sirije 2018. godine, prije nego što ga je izraelski helikopter oborio. Kao odgovor, IDF je u Siriji pokrenuo seriju udaara protiv navodne iranske imovine.

Ranije ove nedjelje, izraelski bivši premijer Benjamin Netanyahu kritikovao je novog ministra spoljnih poslova Yair Lapida zbog navodnog sporazuma “bez iznenađenja” sa američkim kolegama, koji je navodno predviđao obavezu da se unaprijed obavijeste o planiranim akcijama protiv Irana i njegovog nuklearnog programa.

Proksi ratovi na Bliskom Istoku

Izgleda da je Izrael ozbiljno zabrinut za sopstvenu bezbjednost, s obzirom na najnoviji sukob sa Hamasom sa sjedištem u Gazi i prošireni regionalni doseg Hezbollaha posljednjih godina.

Hezbollah se borio u brojnim okršajima sa izraelskom vojskom, uključujući značajan sukob protiv Izraela još 2006. godine.

Ranije ovog mjeseca, najviši član centralnog savjeta grupe pozvao je Izrael da izbjegava upućivanje prijetnji Libanu jer će naići na do sada nezamisliv odgovor ako Jevrejska država pokuša da napadne Hezbollah.

Ta izjava uslijedila je kao odgovor izraelskom ministru odbrane Benny Gantzu koji je upozorio militantnu grupu protiv bilo kakvih pokušaja napada na izraelsko tlo, rekavši da će “ako napad dođe sa sjevera, Liban zadrhtati”.

Nekoliko raketa je lansirano na izraelsku teritoriju iz južnog Libana tokom najnovije konfrontacije sa Gazom, koja je zaključena slabim prekidom vatre. IDF je uzvratio artiljerijom i vazdušnim udarima preko libanske granice.

U međuvremenu, sirijska teritorija pretrpjela je više vazdušnih udara sa izraelske strane, za koje je IDF tvrdila da su gađali milicije koje podržava Iran i druge vojne ciljeve, navodno korištene za suprotstavljanje izraelskim akcijama u regionu. Iako Tel Aviv obično izbjegava da komentariše vazdušne napade, načelnik Generalštaba IDF general-potpukovnik Aviv Kochavi je u decembru tvrdio da je izraelska vojska pokrenula brojne napade u Siriji usmeravajući ih na ono što je on nazvao “iranskim utvrđivanjem” u Arapskoj republici.

Sirijska vlada je više puta pozvala međunarodnu zajednicu da osudi izraelske udare i kao kršenje međunarodnog prava i kao ugrožavanje suvereniteta Sirije, ali uzalud.

U maju je iranski general-major Mohammad Hossein Baqeri, načelnik štaba oružanih snaga države, obećao spremnost Teherana da pomogne Siriji u jačanju odbrambenih sposobnosti, pružanju pomoći u procesu obnove i rješavanju drugih pitanja koja proističu iz borbe protiv terorista koji su i dalje aktivni u regionu.

iranIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
blokirani piždro
2 godine prije

Ovoj je vic godine

duki
2 godine prije

Znači iranske letjelice no-fly , a naše (USA -IDF)
no problem ?? Ma koji je njima qu..c
Bolesnici bolesni !

tuf
2 godine prije

Najradije bi Irancima zabranili i da dišu. Iskreno se nadam da će ‘pregovori’ propasti jer sa vragom dogovora nema.

Bosanac
2 godine prije

Ne trebate se Vi za Iran sekirat (ima Iran oružja za izvoz), trebamo se mi brinut šta ćemo mi ovdje, niko ništa ne poduzima a na listi smo kolektivno za odstrel.

2 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Kažun
2 godine prije

Iran ima svoj vojni satelit,a sprema još.

Max
2 godine prije

Eto dokaza da je iransko djelovanje uspješno i ono će se nastavviti-

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI