Sankcije Iranu bi se uskoro mogle povećati, i to značajno

Donald Trump
10 komentara

Washington je ranije povećao sankcije zbog rušenja jedne od njihovih bespilotnih letjelica u tjesnacu Hormuz. Iranski zračni obrambeni sustav je srušio letjelicu nakon što je navodno prešla iransku granicu. SAD su potom oštro sankcionirale iranskog vrhovnog vođu Ali Khameneija i one njemu najbliže kako bi smanjili njihov pristup “ključnim financijskim sredstvima i podršci”.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je na svom Twitter profilu kako će sankcije protiv Irana uskoro biti pojačane. Istovremeno je optužio Iran za kršenje odredbi nuklearnog sporazuma puno prije nego što je najavila postupno povlačenje svojih obveza u okviru međunarodnog sporazuma.

Iako je Trump izjavio da će sporazum o nuklearnom naoružanju Irana isteći “za nekoliko godina”, zapravo je trebao ostati na snazi ​​do 2030. godine, osim ako se potpisnici ranije ne povuku.

Opasnost od novog paketa ekonomskih mjera dolazi u svjetlu najave Teherana da je zemlja premašila količinu nisko obogaćenog urana i povećala stupnja obogaćivanja urana, što je prethodno bilo određeno nuklearnim sporazumom. Iran je najavio ovaj korak na prvu godišnjicu povlačenja SAD-a iz sporazuma. Taj potez Washingtona je doveo do nametanja velikih sankcija Islamskoj Republici.

Teheran je optužio preostale potpisnike, posebice europske zemlje, za nemogućnost zaštite zemlje od američkih ekonomskih sankcija i izjavio kako će postupno smanjivati ​​svoje obveze dok se to pitanje ne riješi. EU je ovog tjedna pokrenula mehanizam INSTEX, koji je osmišljen kako bi omogućio europskim tvrtkama da se nose s Iranom bez straha od odgovora SAD-a, ali Teheran je izjavio kako to nije dovoljno za spašavanje nuklearnog sporazuma.

Najnovija serija američkih sankcija odnosi se na iranskog vrhovnog vođu Ali Khameneija, i one najbliže njemu, te nekoliko vojnih zapovjednika. Sankcije su objavljene 24. lipnja u onome što je prvobitno najavljeno kao odgovor na pad američkog bespilotnog letjelice u Hormuškom tjesnacu. Sankcije su uslijedile nakon što je Washington napustio ideju o osvetničkom napadu, ali Trump navodi kako bi u svakom slučaju bili nametnute.

Američki predsjednik je u više navrata pozvao Teheran da se uključi u pregovore s Washingtonom, kazavši kako se sankcije mogu podići jednako lako kao što su nametnute. Međutim, Iran je odbacio Trumpove ponude, ističući kako neće pregovarati dok god bude pod pritiskom, ali bi bio spreman razgovarati čim SAD počne poštivati ​​svoje međunarodne obveze, posebno one u okviru nuklearnog sporazuma.

INSTEXNuklearni sporazumSankcije Iranu
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Treba ga zamijeniti,postaje dosadan ?
Guaido?

Konobar
4 godine prije

Klasican siledzijski nastup USA, potpisali su sporazum i povukli se iz njega, iako je druga strana (Iran) redovno ispunjavala sve dogovoreno. USA sada trazi nove pregovore,dok evropske zemlje kao jedna od strana potpisnica ne smeju da kritikuju USA, toboze se ne povlace iz sporazuma, ali pritiskaju Iran (Francuska) da prihvati nove pregovore, i kada Iran ne zeli da ponovo pregovara o necemu sto je vec dogovoreno i potpisano, sve zapadne zemlje ce slozno optuziti Iran da je prekrsio sporazum. To je kao situacija iz vica kada siledzija optuzen da je prebio nekog coveka, na pitanje sudije da isprica kako je zapoceo konflikt, kaze: gospodine sudijo, sve je zapoeclo onda kada mi je ovaj uzvratio shamar. USA trazi saveznike za rat protiv Irana, ali ce se sve svesti na V. Britaniju, mozda jos ponekog evropskog Nato saveznika i ponekog sa Bliskog istoka, ali nece biti dovoljno za totalni rat protiv Irana,… Čitaj više »

Milance iz Ceske
4 godine prije

Své té sankcije imaju za cilj sto vise odpojiti ili udaljiti Ameriku od Irana kojí ce bití noví globální centar upravljanja u svijetu.Sve ide prema plánu globalista, samo mnogi tome nerazumiju.

Štijef iz Pušće Donje
4 godine prije

Istina postoje ludjaci, ali ovaj Trum je ludjak i nasilnik na n-tu potenciju. Mozda ce se pojaviti netko sa snajperom pa spasiti svijet od njegova nasilnistva i ludila.

Klump
4 godine prije

ANTIIRANSKE SANKCIJE že sam A na zčetku dela za pozitivo .Mal postrani poglejte pa znate povezat antiruske??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI