Agrokor, Sberbanka i zašto Moskva posrnulom divu neće otpisati dug

Sberbanka - Agrokor
77 komentara

Jučer je potvrđeno da je Agrokor u posljednja dva tjedna s ruskom Sberbankom dogovorio kredite kojima je tvrtka dobila dodatnih 300 milijuna eura, što joj je, navodno, dovoljno za plaćanje svih dospjelih obveza prema dobavljačima.

Slobodna Dalmacija otkriva kako, zajedno s ranijom pozajmicom, ruska Sberbanka kreditira Agrokor s milijardu eura, ali vlasnik koncerna Ivica Todorić ima dužnički aranžman prema kojemu je založio preko 90 posto dionica Agrokora.

“Ako on ne plati, a dužničko-vlasnički aranžman dođe na naplatu, tu nema puno filozofije, gubi 90 posto vlasništva i to će postati vlasništvo kreditora. On je tempiran na polovicu 2018. godine i vjerujem da će Todorić riješiti do tada, ne vjerujem da će to riskirati”, za Slobodnu Dalmaciju piše Frenki Laušić.

Ivica Todorić je najnovijom kreditom iz Rusije kupio vrijeme i suzio prostor za glasine da ga u idućih nekoliko tjedana čeka crna budućnost.

Među kreditorima je i njemačka Deutsche Bank, a to je kredit koji je Ivica Todorić ugovorio 2014. kao osobni dug i iznosi 485 milijuna eura. Ako Deutsche Bank ocjeni da kredit neće biti vraćen, može i prije lipnja 2018. može naplatiti potraživanja preuzimanjem dionica raznih Agrokorovih tvrtki. Ipak, Deutsche Bank, navodno, ne namjerava povlačiti nagle poteze spremna je sufinancirati oporavak Agrokora, ali ako se u njemu smanji utjecaj obitelji Todorić. No, to je otprilike i stav ruskih kreditora.

Naime, osim njemačke državne banke je u Agrokoru prisutno i oko 1,3 milijarde eura ruskog državnog kapitala kroz kredite najvećih kreditora, Sberbanke i VTB banke.

Pozivajući se na Bloomberg i druge izvore, jučer je ruski financijski portal 1Prime objavio vijest kako Sberbanka želi preuzeti kontrolu nad hrvatskim Agrokorom.

Sberbanka želi preuzeti kontrolu nad hrvatskim Agrokorom, jednim od najvećih proizvođača hrane u zemljama jugoistočne Europe i sudjeluje u poslu spašavanja tvrtke opterećene dugom, prenosi Bloomberg.

Dakle, Sberbanka, koja je najveći vjerovnik Agrokora, u razgovoru s drugim vjerovnicima u zamjenu za refinanciranje i održavati djelatnost tvrtke želi preustroj u vodstvu Agrokora. Pregovori se nastavljaju i vlasnička struktura još nije dogovorena.

Sberbanka je u ovom mjesecu Agrokoru pristala dati kredit od 100 milijuna eura, a pregovara i drugi od 200 milijuna eura. Ruska banka je Agrokoru već izdala kredita vrijednosti 1 milijarde eura, a više od trećine duga posjeduje i VTB banka.

Ruski portal piše kako je Agrokor najveća privatna tvrtka u Hrvatskoj, a glavne aktivnosti su joj proizvodnja hrane i male industrije. Od 2014. godine je Sberbanka Agrokor kreditirala sa 600 milijuna eura.

U 2015. godine su Sberbank i Agrokor potpisali u St. Petersburgu Memorandum o razumijevanju prema kojem provode suradnja, dok su u lipnju 2016. godine, stranke potpisale Memorandum o razumijevanju kojim su se obvezali na razvoj dugoročne suradnje na tržištima Rusije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Ruska financijska tvrtka VTB Capital je u Agrokor ušla zajedno sa švicarskom bankom UBS, kada je u kolovozu 2016. organizirala plasman vrijednosnih papira Agrokora, piše tada rusko izdanje Reutersa. Obveznice su se nudile investitorima s prinosom od 5 posto godišnje.

Kako se saznaje, najnovija transakcija se obavlja putem posebnog Escrow računa, prenosi Sputnik. Ovaj račun jamči kupcu da će sredstva koja su stavljena na račun biti plaćena nakon ispunjenja svih uvjeta o kojima su sve strane dogovorile kada su plaćale račun, a račun se otvara isključivo za jednu određenu transakciju i poslije se zatvara.

Dakle, najnovija pozajmica se može promatrati kao svojevrsni namjenski kredit Sberbanke Agrokoru.

Poruka koje smo mogli čuti posljednjih dana su da cilj nije sačuvati vlasnika, već sustav. Iz potvrđenih sastanaka Vlade Hrvatske i Sberbanke se može zaključiti da naše vlasti zastupaju one kojima je Agrokor najviše dužan, a ruska banka, navodno, ne daje novac direktno Agrokoru, već samo plaća njegove dugove.

Međutim, Sberbanka već sad kontrolira Agrokorove financijske poslove i treba vidjeti uvjete kreditiranja iz Memoranduma o razumijevanju kojim su se obvezali na razvoj dugoročne suradnje na tržištima Rusije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije iz lipnja 2016. godine.

Na ovo se može gledati kao na svojevrsno razrješenje Ivice Todorića, a Sberbanka zainteresirana za preuzimanje nadzora nad restrukturiranjem Agrokora.

U svakom slučaju, pitanje Agrokora sve manje postaje pitanje sudbine Ivice Todorića i može postati političko pitanje koje će biti riješeno ovisno o stavu Vlade Hrvatske prema Rusiji.

U suprotnim slučajevima, kada se radilo o saveznicima i pouzdanim partnerima, Kremlj je dao opraštati milijarde dolara duga. Na primjer, krajem prošlog mjeseca je Moskva Bosni i Hercegovini oprostila 125 milijuna dolara starog sovjetskog duga. Uzbekistanu je prije godinu dana oprostila 95% ili preko 800 milijuna dolara duga.

Iako je uglavnom riječ o starom sovjetskom dugu, Ruska Federacija je od 2000. do danas, oprostila više od 140 milijardi dolara duga. Prije nekoliko godina je Kubi otpisala 31,7 milijardi dolara duga.

Iraku je otpisala 21,5 milijardi dolara, afričkim zemljama nakon 2008. godine više od 20 milijardi dolara, a oprost se nazvao “bratskom pomoći”. Mongoliji 11,1 milijardi dolara, Afganistanu 11 milijardi, Sjevernoj Koreji 10 milijardi, Siriji 9,8 milijardi od ukupno 13,4 milijarde dolara, a zauzvrat su potpisani brojni ugovori u području graditeljstva, nafte i plina. Vijetnam je Moskva oprostila 9,53 milijarde dolara, Etiopiji oko 6 milijardi  dolara, Alžiru 4,7 milijardi dolara, a Alžir je obećao da će kupovati ruske proizvode u puno većem iznosu.

Od 2012. do 2014. godine, osim Sjeverne Koreje i Kube, otpisan je dug Kirgistanu od 599 milijuna dolara i to nakon što se ta zemlja pridružila Carinskoj uniji, a ona, kao što smo spomenuli i Uzbekistanu 865 milijuna dolara oprošteno Uzbekistanu i istovremeno posljednjih 174 milijuna dolara Mongoliji.

Sve u svemu, od 2000. godine je Rusija svojim partnerima oprostila više od 140 milijardi dolara.

Zašto Rusija ne može otpisati dug Todoriću?

“Rusija oprašta dugove, ali je najlakši način za otpis zamjena takvih dugova za usluge”, tvrdi ruski stručnjak Hromov.

Mihail Deržavin, filmski i kazališni glumac, kaže “kako treba oprostiti dugove onim zemljama koje ih nikada neće moći vratiti”.

“Naravno, ako to neće biti udar na naš budžet. No, siguran sam da u vladi naše zemlje sjede pametni ljudi koji znaju dobro računati i vidjeti kome oprostiti, a kome ne”, rekao je Mihail Deržavin.

Konstantin Zatulin, direktor Instituta za zemlje Zajednice Nezavisnih Država, kaže: “Ako želite biti voljeni, morate prihvatiti da ćete biti i prevareni. Međutim, nema potrebe držati se Uzbekistana, ako on ne može platiti dug. Isto vrijedi i za Bjelorusiju, iako oni sa svojim starim trikovima žele zaobići sankcije.”

Sudeći prema navedenim iznosima, oko, 1,3 milijarde dolara i nije neki “veliki novac” za ruske države banke, ali je naša “politička elita”, potpuno nepotrebno, zauzela takav stav prema Moskvi da je malo vjerojatno da možemo računati na bilo kakve ustupke u slučaju Agrokor.

Kako će sve završiti, ostaje nam da vidimo, iako se čini da će o svemu odlučivati Sberbanka i Deutsche Bank, koji bi se mogli dogovoriti o podijeli upravljačkih prava u zemljama u kojima Berlin i Moskva žele ojačati svoj utjecaj. Budući da je su Hrvatska i Slovenija već u Europskoj uniji i NATO paktu, nije isključeno da se Sberbanka, odnosno ruska Vlada, fokusiraju na područja Srbije i Bosne i Hercegovine.

U svakom slučaju, ova naizgled obična situacija oko mogućeg stečaja jedne kompanije se polako pretvara u geopolitičku utakmicu u kojoj Hrvatskoj tradicionalno nedostaje odlučnosti i slobode odlučivanja.

AgrokorDeutsche BankIvica Todorićrestrukturacijasberbank
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Natovac za novac
7 godine prije

Jesu glupi ti u Sberbanku, hrvatska vlada ce im to sve pokrasti i banka nece vidjeti ni $.

Alen
7 godine prije

Bujrum u BiH…sto prije…disemo na skrge..evropa nas nikad nije ni htjela..posredujte u pomirenju naroda..hvala unapred..

Denging
7 godine prije

Tek tako da znate.
Blogger The Saker ima financijskih poteskoca da vodi svoju stranicu.
On kaze da ga kosta vodjenje stranice 6 000 Dolara godisnje.
Sad vam moze biti jasno kakve financijske poteskoce je imao gospodin Babich i zasto se morao zatvoriti advance.hr.
Da je advance.hr pisala po diktatu Brisela dobila bi financijsku pomoc.
Da su se odlucili na fake news, huskanje na rat i mrznju i demoniziranje
Rusije i Irana i da su slavili natovSSE ili Izrael, novac bi dosao od nekog Sorosa ili EU fonda.

Osoba C
7 godine prije

Što je hrvatski interes u junačenju prema Rusiji? Zašto Plenković kao poštar prenosi u Ukrajini tuđe poruke iz Brisela, pa mu ni to nije dosta, još dodatno bulazni o korištenju hrvatskog iskustva o mirnoj reintegraciji. Zašto smo u Siriji na strani onih koji se bore protiv Sirije? Ne da mi se dalje. Moj Todoriću među ostalom i zato nema otpisa, pa ti pomalo kupi stvari iz Agrokora i nađi drugi hobi. Šetnje prirodom su navodno vrlo zdrave.

Osoba C
7 godine prije

Došao mi je prijatelj i počnemo priču o ovome, a on kaže da se meni čudi, da nisam baš najgluplji na svijetu. Gledam u njega, a on govori da je ovo najbolji potez hrvatske politike od 1991. g. Jesmo li sa Amerikancima, Nijemcima i ostalima protiv Rusa. Jesmo. Šta mi imamo protiv Rusa? Ništa. Da li moramo zbog ovih biti protiv?. Moramo. Eto i sada su Rusi ušli kod nas, a mi sa time nemamo ništa. Nitko nam ne može reći ni a. Kolosalni zajeb. Vrhunska pila naopako.

Goran
7 godine prije

U Srbiji se još pre nekoliko godina pričalo da je Agrokorov rast veštački i da Todorić zapravo radi za nekog Rusa (ime ne mogu da se setim), i da će kada dođe vreme za to Rusi preuzeti kompaniju. Mehanizam ovoga tipa postoji odavna, nije Agrokor ni prva na poslednja kompanija koja se prodaje na ovaj način. Ruski interesi su u ovoj priči višeslojni, kontrola prehrambrne industrije celog regiona, a to sa sobom nosi i političku moć, ali i preko Hrvatske i Slovenije pristup tržištu EU. Sve u svemu balkanski tajkuni polako silaze sa pozornice, odradili su svoje, sada na scenu stupaju multinacionalne korporacije, a šta će nam to doneti videćemo uskoro…

Ivan1
7 godine prije

Plenkovića postavio Brussel, a Kolindu NATO. Oni nisu ljudi iz Hrvatskog naroda, zato se i ne identificiraju kao Hrvati i ne ponašaju partnerski prema Rusiji.
Kolindina izjava: Branimo Hrvatsku i u Afganistanu sasvim dovoljno govori.
Zamislite da Assad Sirijcima nakon pobjede u ratu izjavi nešto slično i zabije nož u leđa svom narodu koji se borio za Sirijski suverenitet. Kao što se Hrvatska borila za svoj, da bi se našla na Ruskim granicama, ili u Afganistanu se dokazivala, a ne možemo izgladiti odnose sa prvim susjedima: Srbijom, Boanom, Slovenijom, Mađarskom.

Zvrk
7 godine prije

sjetit ćete se da je Karamarko svojedobno bio širokih ruku s biznisom s ruskim energetskim divovima. nedugo kasnije je izbila afera koja ga je politički ubila.

Nikola Turajlić
7 godine prije

Autor postavlja smiješnu tezu da Rusi neće otpisati Agrokoru milijardu USD, dok su Cubi i drugim državama otpisali stotine milijardi, a zbog odnosa hrvatskih vlasti prema Rusiji. Kako se radi o komercijalnim kreditima ruskih banaka privatnoj firmi, glupost je iste kredite uporedjivati sa medjudržavnim potraživanjima. Dakle autor miješa “babe i žabe” iz toga izvodi neosnovane zaključke. Deutsche Banka je banka iz prijateljske nam Danke Deutschland države i ne otpisuje Agrokorov dug, već grebe da bi naplatila kredit. Medjutim sve države, pa i Hrvatska su preuzele obvezu garancije za vraćanje 50% kredita korporacija, na sastanku u Beču 2009 god. zbog povećanog rizika kreditiranja radi svetske financijske krize iz 2008 godine. Ovo sakrivaju države i banke kao zmija noge od javnosti, jer bi izazvalo bunu. Pretpostavljam da postoji takva klauzula u ugovorima o kreditima ruskih banaka sa potvrdom hrvatske države o njenom prihvaćanju. Dakle vjerodomoljubima ostaje u svemu utjeha zluradosti da će… Čitaj više »

panSlaven
7 godine prije

Ovi koji nam se ukazuju,svi su glumci. Sve je programirano. Sve ovisi o nama. Bilo bi fantastično da nas ujedini. Time bismo ih zahebali. Zberbank je golmanzax. Nekiduukurac. Ne damo Zemlju

jale
7 godine prije

Nitko to od političara ovo ne smije pretvoriti u politički problem. U suprotnom su se posrali na sve postulate slobodne trgovine na koju smo se obavezali ulaskom u atlanske integracije, a to će atlanski kreditori znati i “nagraditi” budući da njima, kao nama Hrvatima, nije bitno odakle su čokoladice tj. novac. Bude li politika gurala nos u ovo to bi bilo jednako kao za jednu drugu dogmu tvrditi da je Marija začela prirodnim putem.

Denging
7 godine prije

@ Laki Topalović
Hvala kolega na ispravku i svima izvinjenje a posebno gospodinu Babichu.
Da mislio sam na Altermainstream info.
Inace na advance.hr ne idem, to je za mene smece.
Pobrkao sam.
Mozda je razlog taj sto se jedno ime lakse pamti i izgovara a drugo teze.

I jos nesto Laki T. za tebe
ima i medju ljevicarima i desnicarima ljudi koji zelu zavrnuti Rusiji vratom, koji se zelu obogatiti i koji bi sutra otisli u Saudijsku Arabiju raditi da je privlacna ponuda.

gogijard
7 godine prije

ja sam sklon vjerovati da je to od početka i bio plan. Način da se kompletna Hrvatska ekonomija preda strancima u ruke. Tako da Hrvatima ekonomiju drže stranci, odluke im donosi Brisel a brani ih NATO. Eto, toliko o famoznoj hadezeovskoj “Hrvatskoj lisnici u Hrvatskom džepu” i “Hrvatskoj pušci na Hrvatskom ramenu” i “Hrvatski sabor pa iznad njega Bog” kako je to lijepo sricao prvi Hrvatski predsjednik doktor Franjo Tuđman i njegov pobočnik Šime Đodan. Dosanjali smo Hrvatski san.

panSlaven
7 godine prije

Todorica u zatvor,i ove koji su mu puštali da ne plaća porez i dobavljača, krade žito itd… nacionalizirati firmu. kredite je dobivao sa ciljem da ih ne vrati,da stranci uzmu zemlju. Usput možda da zamrzimo Rusiju kad budu otpustali ljude… ali nisu to Rusi:( to nam može biti vježba za trenutak kad odluče i da državna imovina prijeđe njima, na istu foru. U svakom slučaju, za masovna otpuštanja nema razloga, ne smijemo to dozvoliti

Michael Collins
6 godine prije

Koja bi uopće banka otpisala dug takvoj tvrtki tipa Agrokor? Ne bojte se vi ni za bankare (ruske ili bilo koje druge) ili Todora i slične njemu.
A kad treba spašavati posrnule banke, samo ih Islanađani otpile – i Grci su morali prvo namirite sve banke kojima su bili dužni…

Nikola Turajlić
6 godine prije

U vrijeme tamnice naroda naša ex-Yu braća Slovenci su nazivali stanovnike iz ostatka države glupim Južnjacima i to sa pravom. Ovi su imali standard koji se mogao uporedjivati sa njemačkim zbog pristojnih plaća i niskih troškova života. To su postizali bescarinskim uvozom roba u malograničnom prometu, visokim cijenama proizvoda na koje su imali monopol, korupcijom trgovaca da drže isključivo njihove skupe proizvode (napr. Gorenje i Obodin frižideri itd.) i rukovoditelja državnih firmi da koriste njihove skupe usluge ili kupuju proizvode i na mali milion drugih načina. Medjutim u Europi zdaj su postali sluge Jerneji (istina promoćurniji od ex-Yu braće), koji ganjaju svoje pravice od nemilosrdnih Europljana, te se snalaze podvaljujući i dalje glupim Južnjacima, uglavljujući im kukavičja jaja u gnijezdo. Tako su svoje prezadužene i polocrknute rage Mercator i Kolinsku prodali kao koke koje nose zlatna jaja megalomanima Todoriću I Tedeschiju, dok su vjerodomoljubi pjevali Aleluju. Ovaj dvojac bez kormilara… Čitaj više »

Alen
6 godine prije

Kako ono rece jedan srbijanski glumac, vama je sada lepo, vi trosite, uzivate ali videcemo kad krediti dodju na naplatu..

I eto bas se obistini..

Alen
6 godine prije

Imas drzavni kapital u bankama..

Alerik
6 godine prije

Sberbanka je banka u većinskom vlasništvu ruske države (kao što je primjerice HPB kod nas u većinskom vlasništvu hrvatske države) i ona je praktično većinski vlasnik Agrokora – budući da je vlasnik 87% Agrokorovog ukupnog duga bankama. Dok god Todorić radi dobar posao za Agrokor, dotad će biti u ‘njegovom vlasništvu’ (činjenično samo nominalno, ne i stvarno). Kako se čini, trenutno Todorić ne radi dobar posao jer je nagomilao dugova dobavljačima i tako tim dobavljačima pružio šansu da se dokopaju dijela Agrokora, što Rusi ne misle ni u kom slučaju dopustiti. Zato se dakako i odlučuju za dalje kreditiranje Agrokora. Istovremeno ih nije briga tko je nominalni vlasnik, sutra mogu umjesto Todorića staviti bilo koga drugoga. S gledišta Sberbanke (čitaj ruske države, čitaj Putina) je jedino bitno da bilo koja uprava Agrokora radi posao i sav profit predaju Sberbanci. U tomu je suština priče. Činjenično – Rusi kontroliraju u potpunosti… Čitaj više »

subaru
6 godine prije

Agenda je ta da se kod hrvatskog puka stvori utisak da zločesti rusi, u stvari sperbank je u vlasništvu odabranih, uništavaju “naš” Agrokor koji je stvoren megalomanstvom vlasnika potpomognuto lihvarskim kreditima. Onda će lakše slati puk sa ovih prostora na Staljingrad II da se eto svete rusima. Sve ovo je samo da se stvori mržnja prema rusima. A Agrokor je propao ima desetak godina jer kako može nešto opstati a dugovi i kamate su veći nego vlasništvo svega što posjeduje Todoraga.

popipopi
6 godine prije

To naslovno pitanje postavite Plenkoviču i onoj huliganki Barbiki .

MilanCZ
6 godine prije

Prije Pola godine na indexu,tu na portálu pisao sám učíte Ruski,trebat ce vám,mnogi su mě ismijavali.Putujem cesto do rusije,relacija prag- Moskva,pa se svasta dá cuti iza kulisa, Dolazi nová Jalta,ucite Ruski trebati ce vám kao i cirilica,ja znám jedno i drugo..ima toga Jos Ali nije vrijeme dá se píše.

Jupiter
6 godine prije

Nemaš da vratiš kredit , vlasništvo preuzima banka.Jednostavan recep preuzet od otimača kapitala.

Sardelino
6 godine prije

Todoric je svoju dionicu odvozio, Bilo je samo pitanje vremena kad ce ga vjerovnici srusiti sa biciklete, Prije ulaska Sberbank u agrokor¸ najveci vjerovnici Todoricu bile su banke grupacija Ronshild i Rokefeler. Namjera im je bila da nakon rusenja Todorica dodju u posjed nad najvrednijom imovinom agrokora¸ a to je zemlja u vlasnistvu nekadasnjih socijalistickih PIK-ova.Treba napomenuti da grupacija Ronshild u svojem vlasnistvu ima dio zemlj u Vojvodini ili npr. dobar dio ukrajinske žitnice kojeg se je docepala prethodno srusivsi moratorij na prodaju zemlje,Medjutim¸ grupacija je napravila gresku u koracima. Uvjetovala je kredit agrokoru visokim kamatama smatrajuci da Todoric nema alternativu.Dali je Todoric prvi naparavio korak prema Sberbank ili je bilo obrnuto.Neznam.Ameri i Englezi su jako ljuti na agrokor i Hrvatsku jer su ostali bez punog plijena koji im je bio nadohvat ruku. Rusija se ponasa nonsalantno i sa dosta ironije i cini mi se da joj nije toliko vazan… Čitaj više »

Bosanac, El
6 godine prije

Lidl je gledao pored svakog Konzuma otvoriti svoju radnju. Sada ako se zna da Lidl nema dobiti na hrvatskom trzistu, odnosno posluju sa gubitkom da bi niskim cijenama a usput i za “Balkance” dovoljno dobrom skart robom unistili konkurenciju. Jer nasi ko nasi, vise vole od Svabe kupiti pokvarenu poljsku kokos nego kod domaceg tajkuna. Lidlu ne smeta par godina biti bez dobiti jer u Njemackoj imaju milijarde. Fino Agrokor dodje u financijske probleme i trziste Njemci preuzimaju. Nasi ce reci NEKA samo da tajkun ne zaradi, samo sto na Lidlovim policama skoro i nema domace robe i samim time domaci proizvodjaci padaju u propast a snjima odose i radna mjesta, za to ce opet biti netko drugi kriv. Nismo mi kolonija zato sto postoje kolonijalne drzave, vec zato sto se vec servilno postavljamo i tradicionalno ogovaramo sve oko sebe. Samo da podsjetim na ruganje Mate Rimcu. Jedino nasa sreca… Čitaj više »

Željko
6 godine prije

Čuo sam iz provjerenih izvora da KONZUM dobiva novi logo ….KOH3YM !!

Zdravko
6 godine prije

Tako ulazi Ruska mafija na balkanu samo Hrvatska je u EU dok druge zemlje nisu, Zato je Milo u CG izbacio ruse koji I pokusali da ga ubiju preko Srba

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI