Kijev potvrdio da su rezerve plina u zemlji iscrpljene

47 komentara

U svojoj suicidalnoj politici sukobljavanja i prekida ekonomskih veza s Rusijom, Kijev je na kraju došao do točke u kojoj se nema kome obratiti za pomoć i jedini je izlaz kupnja plina po većim cijenama, što će biti dodatni udar na ionako osiromašeno stanovništvo zemlje.

Kako priznaje ukrajinski Naftogaz, većina plinskih polja u Ukrajini je praktično iscrpljena za 90%, a državna poduzeća nemaju manevre za uštedu energije. Te informacije je objavio izvršni direktor Naftogaza Andrej Kobolev.

Ukrajinske kompanije nemaju sredstava za istraživanje i razvoj novih polja, a privatni poduzetnici općenito izbjegavaju ulaganja u Ukrajinu.

Uz sve navedeno, prethodno je potvrđeno kako je potrebno povećati vlastitu proizvodnju plina, kako zemlja ne bi ovisila o Rusiji ili obrnutim isporukama ruskog plina kroz zemlje EU. Nakon što je proučio geološke i ekonomske karakteristike i perspektive unutarnjeg ukrajinskog teritorija, Kijev je došao do zaključka da bi takvo rudarstvo bilo korisno.

Domaće rezerve plina u dubokim ležištima Ukrajine bi trebale biti dovoljne da zadovolje potrebe stanovništva. Industrijalci trenutno kupuju gorivo od Gazproma, ali u prikrivenoj “obrnutoj shemi”. U ovom scenariju se cijena znatno povećava, a od profit uzimaju posrednici.

Ako se pažljivo razmotri karta nekadašnjih ležišta, koja prikazuje rezerve energenata do 2014. godine, boja nafte je zelena, a plina crvena.

FOTO – Naftne i plinske bušotine Ukrajine do 2014. godine

Zalihe plina u Ukrajini

Izvori iz državnih poduzeća navode su postojeći izvori iscrpljeni, a državna tvrtka Ukrgas ne razvija nove bušotine zbog nedostatka novca. Ukrneft također nema licencu za razvoj i proizvodnju depozita, a Černomorneftegaz je također neaktivan.

Trenutno su neka polja završila u rukama privatnih trgovaca, ali zbog lokalnih zakona se ništa ne radi.

Kobolev primjećuje da je proizvodnja plina skupa, a investitori ne žele riskirati novac ako tvrtka u koju bi ulagali nema najmanje 100 milijuna dolara. Kako su sve ukrajinske tvrtke uglavnom male, ulagača u energetski sektor nema. Ispada da Kijev je vlastitim rukama sebe osudio na u ovisnost o obrnutom uvozu ruskog plina.

Plin
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

“…tako da gasa nema zbog zločinačkog iživljavanja Putina nad ukrajinskim narodom…”

Posmatrano sa strane politika Kijeva je više nego idiotska. Znali su da nemaju dovoljno gasa, sami su svojom ideologijom zatvorili vrata uvozu iz Rusije, to malo što se “ispod ruke” nabavi nije ni približno dovoljno za osnovne potrebe – gasa već nema a zima tek što je počela. Sve ukazuje na samoubilačku taktiku osim ako… ponovo pročitamo rečenicu sa početka.

Šta ako Porošenko namerno stvara nestašicu kako bi radikalizovao stanovništvo. Možemo biti sigurni da će sada krenuti neverovatna kampanja obilno pomognuta kroz zapadne medije a stanovništvo će sve lakše prihvatati propagandu što se duže bude smrzavalo. Rusiji su vezane ruke jer čak i ako bi pokušala sa humanitarnom dostavom gasa za grejanje stanovništva on bi ogromnim delom završio u privatnim džepovima.
Kako god bilo ovo je ipak samoubilačka taktika Kijeva.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Mozda Ukraljinski lideri pocmu racionalno i normalno razmisljati kada im se ohlade guzice i glave.

Ive Oldtimer
5 godine prije

Ma nece biti problema “dati” ce njima amerikenjci sve i inokao “daju”.Amerikanci inace malo daju ali,uzimaju sto vise mogu pa i vise od toga.

Son of Alerik
5 godine prije

Tko zna hoćemo li prije saznati stvara li planet sam naftu i plin u svom podzemlju ili ćemo prije toga iscrpiti svu naftu i sav plin…? Ako je to uspjelo Ukrajini – iscrpiti preko 90% ugljikovodika, nema sumnje da će uspjeti i drugima.
Kako nas je svakim danom sve više što znači istovremeno i sve više potrošača nafte i plina, čini se da nećemo predugo čekati na epilog i rasplet naftno-plinskih nedoumica. A tad neće biti bitno ima li neka naftna kompanija kapital od 100 milijuna ili 1000 milijarda dolara.
Ukrajina će se morati naviknuti na činjenicu da je kupac nafte i plina, kao što se već navikla većina država, naroda, ljudi.

Ante
5 godine prije

Predlažem narodu kojem bude hladno ove zime da posljednje novce ulože u molotovljeve koktele. Pa sa njima neka krenu prema ukrajinskim političarima.

Stephen.
5 godine prije

Pa ima Potrošenko prijatelje u Engleza, Amera, Francuza, Blenki kao svjetnik svi će mu pomoči, samo zovi ovi će sokolovi poslat pomoć LOLLLL..

Milanče
5 godine prije

Preporucio bi novinarima portala Logicno da se pocmu malo geopolitickim događanjima baviti u Bosni i Hercegovini,Srbiji vezano za razne proteste itd..Rzalog tome je da nespominjem ime pojedinih stranih elita,obavjestajnih sluzbi da rade scenarij haosa,nereda,građanskih sukoba na tim prostorima.Malo procackajte oko svega toga,mozda dođete do zanimljivih informacija jer nije nimalo dobro ono sto bi s emoglo dogoditi iduce godine.

Siniša
5 godine prije

Ljudska glupost nema granica.

Tabasco
5 godine prije

Crosco buši u Ukrajini.

Duki
5 godine prije

Novogodišnja čestitka Predsjednika Petra Porošenka Ukrajincima:
” dragi moji sugrađani sve najbolje u 2019.bla..bla..govno vam se u šupku smrzlo ali ne brinite BIT ’ ĆE ČOKOLADE ??

Odovor: Je.. emo ti mater čokoladu si zabij u guzicu a od tebe skupa sa tvojim govnima ćemo napraviti biogorivo !

Minus Collector
5 godine prije

Mogli bi se komentatori rusofili s ovog portala okupiti jednu noć i plesati i pjevati i zazivati veliku i hladnu zimu u Ukrajini zbog koje bi ( a ne znam zašto) ostavku dao predsjednik Porošenko. Kad već ništa drugo ne možete, to mi se čini najrazboritije.

Majk Majers
5 godine prije

Ukrajinski prdac u potić i katastrofa za narod.

Ivi.tz
5 godine prije

Ma super. Daće im plin spasioci amerikanci. Hehe

TOS - 1A
5 godine prije

Kada ste tako glupi ( Ukrajina ), onda crknite od zime glupsoni !!! Od 2014 god vas je vlast dovela u ovakvo haoticno stanje po svim zivotnim pitanjima !!! Narod treba ovu vlast otjerati ili uhapsiti.. pa dovesti nekog normalnog ko ce zemlju izvuci iz krize.. i naravno, Ukrajina treba i mora biti vojno neutralna zemlja ili slijedi jos veci haos.. EU i SAD ce non stop je gurati u rat protiv Rusije !!!!

njonjo
5 godine prije

Čini mi se da više nema dobre nade za Ukraince. Četiri godine stvaranja psihoze ugroze, prikrivena diktatura brainwashinga kroz msm i obrazovni sustav učinili su svoje (strah). U HR desničarima je to uspjelo za manje od tri godine. Pa si ti misli, pajdo moj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI