Dotrajalost plinovoda u Ukrajini potkopava energetsku sigurnost Europe

Ukrajina
7 komentara

Ukrajina svojom krivnjom može izgubiti status ključne tranzitne zemlje u europsko plinsko energetsko tržište, prenosi Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Činjenica da su cijevi plinovoda za tranzit ruskog plina vrlo istrošene, te da se u popravke i modernizaciju sustava ne ulaže dovoljno priznao je i ukrajinski ministar energetike, Igor Nasalik, stoga Ukrajina potkopava energetsku sigurnost Europe, naglašava njemački list.

”Zbog dotrajalih cijevi plinovoda, Ukrajina uskoro neće moći osigurati tranzit ruskog plina u Europu”, rekao je ukrajinski ministar energetike Igor Nasalik.

Ministar Nasalik optužuje ukrajinsku kompaniju Naftogaz, ”jer je neodlučna u ulaganju novca u sustav opskrbe plinom”, piše Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

”Ukrajina je izgubila monopol na tranzit plina prema Europi, a sada može izgubiti i ključnu ulogu u europskom energetskom tržištu. Kao alternativu, Rusija s Njemačkom razvija projekt ”Sjeverni tok  2” i ”Turski tok” s Ankarom”, rekao je Nasalik.

Tijekom 2009. godine su Ukrajina, Europska komisija, Europska banka za obnovu i razvoj, Europska investicijska banka i Svjetska banka potpisali su zajedničku sporazum o modernizaciji ukrajinskog plinovodnog sustava, podsjeća njemački list.

Planirani ukupan iznos ulaganja je bio 3,2 milijarde dolara. Međutim, popravci se provode vrlo sporo, a sve je povezano s visokom razinom korupcije u ukrajinskoj kompaniji Naftogaz, političkom vrhu i među izvođačima radova.

Ukrajina sama potkopava energetsku sigurnost Europe. Ako se uskoro sustav ukrajinskih plinovoda ne modernizira i tako osigura sigurna i neposredna opskrba Europe ruskom plinom, ”Sjeverni tok 2” i ”Turski tok” zaista mogu postati projekti koji će zadovoljiti potražnju za plinom u Europi”, zaključuje Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Deutsche Wirtschafts NachrichtenPlinovodSjeverni tok 2Turski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
General Failure
6 godine prije

Ocekujem kao iduce clanke. U Ukraini pokvaren snijeg. Nevaljasto suncano svjetlo u Kijevu. Ukrainski celik se topi na temperaturi od 24°C.
Kada je tema Ukraina i Rusija stvarno nikakva jednostranost vam nije pretjerana. 😀

Redshift
6 godine prije

No dobro, daj nekoliko argumenata sto je krivo receno vezano za plinovod u Ukrajini.

Georgij Žukov
6 godine prije

I taj plinovod su izgradili komunisti a eksploatiraju ga kapitalisti.Trpaju vec 27 godina pare u vlasiti djep ali jok majci nesto opraviti , modernizirati , opraviti , obnoviti , pokreciti .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI