Kina proširuje pilot testiranje digitalnog juana kako bi bio spreman do 2022. godine

Digitalni juan
7 komentara

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je u petak da planira proširiti pilot program za svoju suverenu digitalnu valutu na nekoliko velikih gradova širom zemlje.

Proces pilot-programa biti će proširen tako da pokriva većinu najprosperitetnijih regiona u Kini, poput glavnog grada Pekinga, obližnje opštine Tianjin i provincije Hebei na sjeveru; deltu Jangce na jugu; i bogatu južnu obalu Kine, i provinciju Guangdong i susjedne gradove Hong Kong i Makau.

Gradovi u siromašnijim centralnim i zapadnim regionima zemlje koji ispunjavaju određene zahtjeve takođe će učestvovati u ispitivanjima digitalne valute, saopštilo je ministarstvo. Interni testovi biće sprovedeni u svim gradovima radi poboljšanja funkcionalnosti valute.

Narodna banka Kine je u maju otkrila da planira da njena suverena digitalna valuta bude spremna na vrijeme za Zimske olimpijske igre 2022. godine. Rečeno je da će nova valuta, koja nema službeno ime, ali je poznata po internoj skraćenici DC/EP, ili digitalna valuta / elektronsko plaćanje, dijeliti neke funkcije sa kripto valutama kao što su Bitcoin i Facebookova Libra. Planira se da će digitalna valuta zamijeniti novac u opticaju.

U aprilu je banka uvela digitalnu valutu u četiri glavna grada: Shenzhen, Suzhou, Chengdu i Xiongan New Area u sjevernoj provinciji Hebei.

Vlada je već počela plaćati polovinu subvencije za prevoz državnih službenika u okrugu Xiangcheng u Suzhouu u digitalnoj valuti kao dio probnog rada tog grada.

Vladinim radnicima rečeno je u aprilu da na svoje pametne telefone instaliraju aplikaciju u koju će se prenositi digitalna valuta. Državnim službenicima je rečeno i da se nova valuta može prebaciti na njihove postojeće bankovne račune ili koristiti direktno za transakcije kod određenih trgovaca.

JuanKineska kriptovalutakineski digitalni novac
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 godine prije

Vrlo zanimljivo… Na Kinezima se eksperimentirao i komunizam, pa im se uvalio “komunistički” kapitalizam , sada im uvaljuju novi svjetski poredak a oni, kao pravo prvoklasno roblje, sve to veselo i radišno prihvaćaju… (a, hebiga, očito su vrlo uspješan Božji uradak;)

Hamer
3 godine prije

Što se tiče ljudskih prava kina je zaostala ali to ju u budućnosti čeka bitno je proizvesti hranu a sa valutom možeš obrisati guzicu razmjenu dobara uvjek možeš ostvariti

kinez
3 godine prije

naravno da nisam siguran ,ali mislim da je digitalni novac buducnost financija…kao i elektrika,elektronika,robotika buducnost u svim sferama zivota. E sad koliko to dobra ili zla donosi covjecanstvu,pitanje je veliko .. pouceni poviješću znamo da se sve ZLOupotrijebi.. na žalost i patnju milijardama ljudskih duša .

Stara kuka
3 godine prije

“Planira se da će digitalna valuta zamijeniti novac u opticaju.”

Evo za brojne portalske poklonike kineskih “ogromnih uspjeha” još jedan argument za upiškit se u gaće od divljenja. A kad ta digitalna valute zamijeni novac u opticaju – gotovinu država ili korporacije će vrlo lako moći svakom nepoćudnom građaninu (koji nema dovoljno “socijalnih bodova”) blokirati račune sa “digitalnom valutom” pa taj neće moći baš ništa nigdje kupiti jer neće imati čime budući da gotovina više neće postojati. A neće više postojati ni taj građanin. Zaista jedan ogroman napredak kakve Kina u zadnje vrijeme bilježi sve više i više. Ogroman napredak ka društvu prema kojem svijet iz Orwellove 1984 izgleda kao zabavni park.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI