Prijevozne tvrtke predstavljaju velike dronove na vodik kao letjelice hitne pomoći ili nebeska taksi vozila

Alakai Skai
3 komentara

Transportna tvrtka se kladi da će njena nova velika bespilotna  letjelica u roku od 10 godina poletjeti kao vozilo za prijevoz tereta, leteći taksi ili čak letjelicu hitna pomoć.

Tvrtka Alaka’i Technologies otkrila je model za prijevoz putnika u blizini Los Angelesa. Nazivaju ga Skai, bespilotnom letjelicom sa šest rotora koja mogu poletjeti  i sletjeti okomito poput bilo kojeg drugog drona. Trenutno ima domet oko 640 km, nosivost od 450 kg i najveću brzinu od 190 km /h.

Dok model, kojeg su izložili, može prevoziti do pet osoba (uključujući i pilota), proizvođači tvrde da se Skai također može pretvoriti u letjelicu za teret, leteći taksi, pa čak i letjelicu hitne pomoć.

Uvođenje Skai-a također obećava uporabu alternativnih izvora goriva. Dok se većina dronova napaja velikim baterijama koje dodaju puno težine, Skai dobiva svoju energiju iz vodikovih gorivnih ćelija. To ga čini puno lakšim od drugih električnih dronova i daje mu veću fleksibilnost u korištenju. To također daje Skaiu raspon i nosivost koja mu je potrebna da bi bio ekonomski održiv, dolazi iz tvrtke.

“Jednostavno nismo mogli doći do točke kada bismo mogli imati dovoljno baterija da bismo došli do korisnog opterećenja za koje smo znali da nam treba”, rekao je izvršni direktor Stephan Hanvey o izboru prelaska na vodikove gorivne ćelije.

Noviji, bolji i veći dron

Pilot u vozilu upravljao bi Skaiem pomoću para joysticka. Ali, prema Hanvey-ju, već  postoji tehnologija za daljinsko upravljanje letjelicom (od strane pilota koji nije na brodu) ili autonomno (bez potrebe za ljudskim vodstvom).

Tvrtka i drugi poput nje imaju puno prepreka s Federalnom upravom za zrakoplovstvo (FAA) kako bi dobili odobrenje za Skai-ov komercijalni uzlet, tvrde pravni stručnjaci poput Thaddeusa Lightfoota, odvjetnika koji radi za tvrtku koja pomaže tvrtkama u navigiranju kroz FAA pravila.

“Vozila nalik dronovima poput Skaia prvo moraju jednostavno dokazati svoju plovidbenost, kao i bilo koji uobičajeni avion”, rekao je Lightfoot. “Nakon toga, dobivanje komercijalne certifikacije još je jedan zapetljan proces.”

Regulatori su i dalje zaokupljeni pokušajem suočavanja sa manjim bespilotnim letjelicama poput onih koje su letjeli hobisti, fotografi i filmski tvorci. FAA je samo ublažila ograničenja letenja malih bespilotnih letjelica iznad gužve i noću. Oni će imati više razgovora prije nego što Skai započne taksi preko američkog neba.

“Tehnologija je zanimljiva, ali regulatorni put će biti jako dug”, rekao je Lightfoot. Prema njegovim riječima, ideja dopuštanja ljudima da lete u velikim zrakoplovima koji se kontroliraju na daljinu ili čak autonomno je “daleko izvan postojećeg regulatornog režima.”

Dok Alaka’i čeka odobrenje FAA-e, planiraju probni let u blizini sjedišta države Massachusetts. Skai izgleda obećavajuće, Alaka’i Technologies nije posve optimističan u pogledu brzog uvođenja. Može proći i do 10 godina prije nego što flota Skai-a bude mogla komercijalno poslovati. Međutim, tvrtka se nada da će se prethodno koristiti za izvanredne situacije kako bi dokazala svoju korisnost.

Lightfoot se nada da će Skai zrakoplove koristiti spasiteljima, koji dolaze prvi na mjesta nesreće, za slanje hitnih potrepština u područja pogođenima katastrofama. “Moglo bi se koristiti kao hitna pomoć za evakuaciju ljudi”, rekao je Hanvey. Spomenuo je i da bi, ako je Skai opremljen odašiljačem, mogao poslužiti kao pokretni toranj za mobitele lebdeći iznad susjedstva kako bi pružili hitne komunikacijske usluge.

dronLetjeliceSkai
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbb
4 godine prije

Najveći i najjednostavniji izvori vodika su ugljikovodici, nafta.

pikapolonca
4 godine prije

Kao i uvjek kada neki novi proizvod ili bolje rečeno ideja , kako poboljpati za sveopće bolje neko djelovanje ili aktivnos nastaje problem u regulatornoj , zakonskoj domeni koju kreiiraju monopolisti odnosno vlasnici starih tehnologija koje im osiguravaju profitne pozicije…. zako je bilo i sa prenosom energije, korporacije koje su kontrolirale rudnike sirovine i proizvodnju i distribuciju bakra, sprečavali su masovno korištenje bezične telefonije, mada je tehničko rješenje bilo poznato osmah poslije 2WW. Isto je i sa pojavom dronova gdje se pricip više rotirajućih elisa pojavio u ranim 60 godinala ali industrija proizvodnje helikoptera( a timme i profita) činila je sve da se ta ideja čin dulje zadrži u trezorima patenata… Rat u Siryi pokazao je kako odlučujuću ulogu u daaljnjim ratovima imaju oružja upravljivih sposobnosti i dalekometnosti (krstareće rakete= raznih varijanti) koje su donjele prevagu u ratu… malo se govori o tome kako su ruske krstareće rakete uništile zapovjedna… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI