Rusija i Turska dogovorile su za nagodbe u nacionalnim valutama

Recep Tayyip Erdoğan - Vladimir Putin

Moskva i Ankara sklopili su sporazum o korištenju ruskih rubalja i turskih lira u međusobnim plaćanjima i nagodbama, objavilo je u utorak rusko ministarstvo financija.

Cilj sporazuma je postupno prebacivanje na korištenje nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini, navodi ministarstvo. Trgovinski promet između dvije zemlje lani je porastao za 16 posto, dosegnuvši 25,5 milijardi dolara.

Prema ministarstvu, sporazum ima za cilj “daljnje širenje i jačanje međubankarske interakcije, kao i osiguranje neprekidnog plaćanja između poslovnih subjekata dviju zemalja”.

Predviđa se povezivanje turskih banaka i kompanija s ruskom analognom SWIFT platnom mrežom, uz istodobno poboljšanje infrastrukture u Turskoj koja bi omogućila korištenje ruskih MIR platnih kartica, koje je Moskva osmislila kao alternativu MasterCardu i VISA.

Novi sporazum dio je pokušaja ovih zemalja da smanje svoje oslanjanje na američki dolar. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je prošle godine kako planira okončati monopol američkog dolara novom politikom koja je usmjerena na trgovanje bez dolara s međunarodnim partnerima zemlje, uključujući Kinu, Rusiju i Ukrajinu.

Rusija je gotovo prepolovila udio američkog dolara u trgovini s Indijom i Kinom i nastavila smanjivati uporabu greenback-a u ugovorima s EU-om, pridržavajući se svog obećanja za de-dolarizaciju gospodarstva. Dolar je ove godine izgubio vodeću poziciju u ruskoj izvoznoj trgovini sa svojim glavnim trgovinskim partnerima.

7
Ostavite komentar

avatar
10000
 
5 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
7 Komentatori
CPGSSinišaMorenoMorenoMoreno Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Divlji i grozni rusi
Gost
Divlji i grozni rusi

Ruski financijski rulet

Moreno
Gost
Moreno

Divlji i grozni rusi Ako pričamo o ruskome ruletu onda su Rusi upravo napravili to da se ne dogodi da u bubnju pištola sa kojin se puca ruski rulet bude više od jednoga metka.
Osim toga ruski rulet je puno jednostavniji od casina, ako pričamo o financijama i ekonomiji.

Mario
Gost
Mario

Adio dolar, funta, euro. To su valute koje će sve više gubiti na vrijednosti.

Moreno
Gost
Moreno

Mario Gubit će i rublja i lira . . . nijedna vlada do sad u povijesti nije odustala od “blagodati” fiata . . . zato su sve fiat valute kroz povijest popropadale, pa će tako i sve ove postojeće.

Moreno
Gost
Moreno

Rusija i Turska to mogu pa zašto nebi.
Nejasno je zašto bi Rusi i Turčini koji su usput i susidi u svojoj međusonoj razmjeni koji postotak ili dio postotka tih transakcija šavali priko Le Mancha ili Atlantika . . . neznan zašto bi tribalo završit filozofiju i ekonomiju za to shvatit . . . ☺

Siniša
Gost
Siniša

Odoše Kurdi u 3 lijepe pm.

CPGS
Gost
CPGS

Koju valutu koriste za trgovanje zivotima Sirijaca?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik