Uz kolosalno sniženje SAD kupuju 90 zrakoplova F-35 nove generacije

F-35 - Lockheed Martin
20 komentara

Prema navodima proizvođača, američki predsjednik Donald Trump je “osobno sudjelovao u pregovorima o ubrzanju isporuke i usredotočio pozornost na dogovor o smanjenju cijene zrakoplova”.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump kritizirao visoke troškove programa, američka vlada je zaključila ugovor s multinacionalnom zrakoplovnom i obrambenom kompanijom Lockheed Martin oko kupnje 90 zrakoplova F-35, ali uz značajno smanjenje cijene.

Kao što je izvijestio Bloomberg, zrakoplovi će biti kupljeni za 8,5 milijardi dolara, što znači da će Pentagon, u odnosu na prethodno potpisani ugovor, uštedjeti 8% od bivšeg iznosa, odnosno oko 728 milijuna dolara. Prema Lockheed Martinu, ponuda je prihvaćena zato što je američko Ministarstvo obrane odlučilo nabaviti veći broj zrakoplova.

Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće, rekao je da je to “još jedna velika pobjeda predsjednika, kojom je uštedio novac američkih poreznih obveznika”.

U prosincu prošle godine je Trump rekao kako se program F-35oteo kontroli“, te da su se milijarde dolara mole potrošiti u druge vojne troškove. U međuvremenu je multinacionalna kompanija Lockheed Martin, koji je tada pretrpjela značajan pad dionica na burzi, priopćila kako je ovaj tjedan osobno pregovarala s američkim predsjednikom Trumpom, koji je “ubrzao pregovore i usredotočio pozornost da dogovor o smanjenju cijene”.

F-35kupovinaLockheed Martin
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Ko li se sve u predthodnim administracijama “ugradio” u pretjeranu cijenu? A znaju nama na Balkanu držati predavanja o transparentnim tenderima, transparentnoj javnoj nabavci, nedopustivom mitu i korupciji. Drago mi je samo što se vidii da balkanski model trošenja državnih para zvani IMT (imal’ mene tu) sasvim regularno i bez problema funkcioniše i na “besprijekornom” Zapadu.

shumadinac
7 godine prije

Ne razumem, ako je na 90 aviona “uštedeo” 728 miliona što nije kupio 1000 komada – dobio bi i bolji popust a “ušteda” bi bila neverovatna. Poreski obveznici bi prosto pevali od sreće. Treba hitno videti da li i mi možemo kupiti koji pa da “uštedimo”…

Osoba C
7 godine prije

Chuck Yeager na Twitteru

Chuck Yeager Verified account
‏@GenChuckYeager

I was asked my opinion about the F-35. It’s a waste of money. Far too expensive. Give me an F-15 E -less expensive, will do the job.

Ako on tako kaže, tko sam ja da mu proturiječim.

Georgij Žukov
7 godine prije

Radujte se narodi ,aparati za sirenje demonkracije spremni za upotrebu.

mars
7 godine prije

Kada ovaj avion odradi koju godinu u trupama na terenu, iz Holivuda se može očekivati i TOP GUN 2. Radi polje prođe na svjetskom tržištu valja i marketinški pogurati ovaj projekat, ne bi li se vratio makar onaj dio love koji je “transparentno” potrošen.

Jupiter
7 godine prije

Ko umisli da neuvažava vojnu industriju USA dobije zabranu življenja.Trumpu se ipak živi!!!

Andrej
7 godine prije

Video prilog predstavlja gradivo za debile. Kontra admiral je pozvan, da svojim komentarom opravda ekonomski vidik izgradnje aviona?! Ma ides!! Vjerojatnost, da bi ta stegom uskopljena vojnicina pruzila realnu ocijenu cijeloga projekta je ravna nuli.
Taj avion je teska pljacka poreznih obveznika, ali Trump nema sa time problem, jer sada pliva u poznatim vodama. Spustili su cijenu?! Za crknuti od smijeha.
Eto ga sada! Capitalism at its best! Drzava ga MORA otkupiti, jer bi u protivnom Trumpa slucajno pregazio sleper u dnevnom boravku na 45-om katu njegovog nebodera.
Toliko o trzisnom gospodarstvu.

jale
7 godine prije

Jednomotorac nikada ne može uspješno parirati dvomotorcima i amen! Koji k…. će im ovo?

Šime
7 godine prije

F-35 tobože nevidljiv,najveći promašaj usra ind. nije ni do koljena SU-30
I SU-35.Već se godinama pokušavaju njegovii problemi,a Rusi već imaju
nove radare kojim F-35 I NISU nevidljivi.I sami USRA generali su priznali da
STEALTH zrakoplovi nemaju svrhe jer se uz nove tehnologije daju
locirati.Zar postoji vrabac koji leti 1ooo km/sat?Nisam baš neki stručan u
ovome,ali tko malo prati novosti u vojnoj industriji,znati će o čemu se radi.

PERO
7 godine prije

Kolika je njegova cijena nije uopče bitno dok “printer”dolara radi punom parom.

zoran
6 godine prije

Ja više globalnu politiku ne razumin 1%.Ispada da je Putin na mala vrata počeja prodavat isto ka i Kinezi Amerima sve živo,pa čak i vojnu industriju.

Goca
6 godine prije

Hahahaha koji kraljevi sami sebe unistise i opljackase

Spartak
6 godine prije

Hmm. nije smio toliko uštedjeti, naljutit će se zaposlenici u anglocionističkoj tiskari dolara, propada im dodatak na prekovremeni rad.

PPNLutko
5 godine prije

Preuzeli su avione koji su trebali biti isporučeni Turskoj i koji su već djelomično plaćeni kroz financiranje razvoja aviona. Mislim kako su Britanci, Izraelci i Australci već dobili prve primjerke i trebali su dobiti i Turci. Ali SAD imaju prioritet. Tako je Lockheed Martin ispoštovao ugovor – nema primjerke za Tursku jer prvo mora isporučiti SAD-u. A kako su Turci trenutno politički bliže Rusiji, SAD-u nije interes predati im najnoviju vojnu tehnologiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI