Ako Trump IRGC proglasi teroristima, za Iran će to biti američka vojska

Islamski korpus revolucionarne garde
14 komentara

Američki predsjednik Donald Trump planira iranski Islamski korpus revolucionarne garde (IRGC) proglasiti za ”terorističku organizaciju”, izvijestio je Financial Times. “Visoki državni dužnosnik je priopćio kako američki predsjednik, koji je sljedeći tjedan spreman odustati od iranskog nuklearnog sporazuma, neće tražiti ponovno pregovaranje istog”, prenosi FT.

“To je integrirana strategija za neutralizaciju Irana i sprečavanje iranskih zlonamjernih aktivnosti na regionalnoj i globalnoj razini”, izjavio je izvor za Financial Times.

Podsjetimo, savjetnici Iranske revolucionarne garde su u Siriji i Iraku odigrali ključnu ulogu u borbi protiv terorista ”Islamske države”. U Siriji djeluju legalno uz odobrenje Damaska. Za razliku od svojih američkih ”kolega”, iranski savjetnici su uvijek na prvoj crti bojišnice i proteklih godina su u svojim redovima u izravnim sukobima protiv terorista različitih islamističkih skupina, od sirijske Al-Qaede do terorista ”kalifata” imali na desetine poginulih.

Islamski korpus revolucionarne garde  grb
FOTO: Grb Islamskog korpusa revolucionarne garde

Iran je spreman na oštar odgovor, ako predsjednik Trump IRGC odluči proglasiti terorističkom organizacijom.

Zapovjednik Iranske revolucionarne garde, general Mohammad Ali Jafari, upozorio je američku administraciju na mogući odgovor Teherana.

Prema njegovim riječima, ako SAD raskine sporazum o iranskom nuklearnom programu, mogućnost dijaloga između dvije zemlje će zauvijek nestati.

Moguće proglašenje IRGC za terorističku organizaciju neće ostati bez odgovora, rekao je Jafari.

”U tom slučaju će IRGC američku vojsku gledati kao terorističku organizaciju, jednaku kao i što je ISIL”, rekao je zapovjednik IRGC.

Prema više izvora, Bijela kuća je pripremila sveobuhvatnu strategiju za Iran, a Trump će sljedećeg tjedna najaviti raskid nuklearnog sporazuma s Iranom.

general Mohammad Ali Jafariiranska nacionalna gardaISILNuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali
6 godine prije

Doći će brzo dan kada će se na Svjetskom košarkaškom prvenstvu u četvrt – finalu susresti dvije jako dobre reprezentacije, Kalifornija protiv Floride!

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Proglasiti IRGC može samo terorista u pravom smislu te riječi.CIA,NATO ,Pentagon i Mosad su objedinjene u najveću terorističku organizaciju koja je odgovorna za smrt više od dva miliona ljudi ,protjeranih više od petnaest ,ulogu novoga ** halife** ima ovaj narandžasti kreten.To su zločini sa kraja prošlog i početka ovoga vijeka.Najbolji odgovor Irana bio bi kao i do sada: na iračkom,sirijskom i jemenskom tlu.To ih najviše boli.

dalmata
6 godine prije

Kad bi IRCG i Hezbolah,tili bit sluge USrA,brzo bi ih kovali u zvizde ka i ISL.Oni ludak Macain je prozvizda jer ima tumor umisto mozga,a je li se i Trump zrazija?

davor
6 godine prije

Iran nikako da zarati s Europom koja ga je desetljećima svrstavala u prijetnju bez racionalnog objašnjenja slijedeći isključivo upute Izraela i SAD-a. Iran nikako da proširi svoj utjecaj izvan Irana dok svi to čekaju i tepe 60 godina kao napeta puška. Trenutno jedino što vidim kao prijetnju Iranu je dostava obilate vojne “pomoći” ilegalcima iz Kurdistana uz naravno slavljenje mrtvih šijita vijoreći izraelske zastave. Što tu može SAD osim redovne diplomatske linije isporuke oružja teško je reći, al sigurno je izgubit će mnogo mnogo nominalnih saveznika koje nikad ni nije smatrao saveznicima već ađutantima i šegrtima.

čokolino
6 godine prije

Kako stvari stoje, večinu komentatora na logično jednog lipog dana isto čeka slična titula od amera…….

čitatelj portala
6 godine prije

Sretno, Iranci! Imate posla s pokvarenim i zlim političarima inače dobrog naroda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI