Austrija – Na parlamentarnim izborima pobijedila desnica

kuruz
27 komentara

Na parlamentarnim izborima u Austriji je pobijedila konzervativna Narodna stranka Austrije čelnika Sebastiana Kurza (31). Iako je osigurala najveći broj glasova i pobjedu na nedjeljnim izborima, kako bi oformila vladu morat će ući u koaliciju. Lokalni analitičari drže kako će to najvjerojatnije biti Slobodarska stranka, iako Kurz sve opcije drži otvorenima.

”Ni koalicija sa Slobodarskom strankom, ni ona sa socijaldemokratima nije dogovorena. Moramo čekati konačne rezultate”, rekao je Kurz.

Naime, još treba zbrojiti glasove pristigle poštom, koji čine otprilike šestinu glasačkih listića, a bit će prebrojani do ponedjeljka navečer, a konačan rezultat vjerojatno neće biti objavljen prije četvrtka.

Glasovi pristigli poštom na austrijskim parlamentarnim izborima bit će prebrojani danas i oni će riješiti pitanje tijesne utrke između socijaldemokrata i desničarske Slobodarske stranke za drugo mjesto na izborima i utjecat će na pregovaračke pozicije uoči koalicijskih pregovora o formiranju nove austrijske vlade. Broj glasova poštom je rekordan, njih više od 889 000.

Projekcije koje objavljuje SORA pokazuju da Narodna stranka, na temelju svih prebrojanih glasova, ne računajući one pristigle poštom osvaja relativno najveći broj glasova, odnosno 31,6 posto. Njihovi dosadašnji koalicijski partneri, socijaldemokrati kancelara Christiana Kerna osvajaju 26,9 posto, malo više od slobodnjaka iz FPO-a, koji osvajaju 26 posto.

Ali se projekcije kreću unutar statističke pogreške od 0,7 posto, što znači da još nije odlučeno drugo mjesto na izborima.

Druga projekcija, agencije ARGE Wahlen, daje socijaldemokratima samo 0,5 posto više glasova od Slobodarske stranke. 889 000 zahtjeva za glasanje poštom je upućeno uoči nedjeljnih izbora.

U Austriji ove glasove može prebrojati pošta ili se mogu prebrojati na biračkim mjestima. Također mogu biti prebrojani i na drugim mjestima, a ne isključivo na onome na kojem je birač registriran. Na kraju glas mora biti poslan u biračev izborni okrug, zbog čega bi se konačan rezultat mogao znati tek u četvrtak.

Ovaj novi sustav otežava predviđanja, iako se očekuje da će većina glasova pristiglih poštom biti prebrojana u danas, što znači da bi se do večeras trebalo znati koja je stranka osvojila drugo mjesto na izborima.

Sve koalicije ove tri stranke su načelno moguće, nakon što su socijaldemokrati odustali od ”crvene linije” nekoaliranja sa Slobodarskom strankom. Međutim, padnu li na treće mjesto, malo je vjerojatno da će ući u koaliciju s desničarskim FPÖ i prihvatili čelnika Slobodarske stranke Heinz-Christiana Strachea za kancelara.

Christian Kerndesno-liberalna Narodna stranka (ÖVP)parlamentarni izbori u AustrijiSebastian KurzSlobodarska stranka (FPÖ)socijaldemokrati
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlado Banja Luka
6 godine prije

Ovaj Kurc je obicni briselski lutak, projekat elite – kao uostalom i Makron u Francuskoj. Nije on nikakva desnica.

raspe
6 godine prije

Kurz,Austria? Gurbanguly Berdimuhamedow je trenutni predsjednik Turkmenistana.Moze li iko povuc paralelu?Ja mogu,oba su beznacajna.
End of the story!

Mikojan
6 godine prije

Ne brinimo mi za Austriju, stara je to država i mnogi tamo znaju što je za njih najbolje, izbori ko izbori, privid demokracije.
Imali su oni još žeščeg desničara u politici pa mu je pukla guma ..

Sinisa
6 godine prije

Tipujem Kurc/FPÖ

kladionicar
6 godine prije

U Kurcu su nade EU “demokrata” i birokrata da ce Austrija i dalje nastaviti da se krece u briselskoj orbiti.

čokolino
6 godine prije

Austrija sa Kurzem naprid, mi balkanci u Kurzu……..svakog dana u svakom pogledu u sve većem…….

Majk Majers
6 godine prije

Desnica jaca po cijelom svijetu a to nikako nije dobro. Pobornik sam cinjenice da se ljevica i desnica razlikuju jedino po bojama i predizbornim plakatima. Medjutim, desnicari su oduvik bili za stupanj, dva mentalno poremeceniji od ljevice.

Koča Popović
6 godine prije

Naravno da pobijedila desnica kad na demokratskom zapadu ljevica nikad nije ni postojala. Socijaldemokrati su desnica. Ionako se javno deklariraju liberalima ili zastitnicima bogatih.

Miki
6 godine prije

Kurc te gleda!

Kajzer Soze
6 godine prije

Zanimljivo je da u EU gotovo svi postaju ,,desničari” pred izbore a poslije izbora i osvajanja glasova se vraćaju Briselskim liberalnim glupostima !

alan ford
6 godine prije

Ne treba se zavaravati. U Austriji se ništa bitno neće promijenuti, sve i dalje ostaje pod kontrolom globalne elite. Austrija je ionako propala država kao i Njemačka. Kurz je poštrio politiku prema migraciji, da bi se malo zadovoljilo domicilno stanovništvo, a za elitu neće uopće biti problem ako Kurzova narodna strnaka ÖVP, napravi vladajuću koaliciju sa desnim liberalima (FPÖ). Iz Brisela je već stiglo zeleno svjetlo, Iz Europske komisije poručili su da ta moguća nova vlada ÖVP-FPÖ neće biti nikakav problem.. Sjetimo se , još prije 16-17 godina, ÖVP je ve jedanput bila u koaliciji sa FPO, tada dok je Haider bio živ. I ništa posebno se nije desilo, niti promjenilo., Tada su ljevičari i oni iz Brisela malo kmečali i ništa. Inače FPÖ je u koliciji sa Socijaldemokratima (SPÖ) u pokrajini Burgerland (Gradišće).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI