Bashar Al-Assad u posjeti vojnicima u Idlibu: Jasnije poruke ne može biti

Bashar Al-Assad Sirija
50 komentara

Na dan kada se sudbina velikog dijela njegove zemlje odlučivala u Sočiju, tijekom pregovora između Putina i Erdogana, koji su se pokazali pozitivnim za Damask, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad otišao je na jednu od najvrelijih točaka fronta u obilazak svojih vojnika. I to nije bio bilo koji front. Assad se iz predsjedničke palače preselio u grad Al-Habit, nedaleko od Khan Shaykuna. Sirijski predsjednik se nakon sedam godina prvi put uspio vratiti na teritorij provincije Idlib, a to je za poznavatelje prikrivene diplomacije i orijentalnog načina komunikacije bila velika poruka.

Posjet sa snažnim simboličkim značenjem

Nakon što su stigli na jednu od najtežih fronti sirijskog sukoba, gdje se vojnici bore unutar jedine pokrajine koja još nije pod kontrolom njegove vlade, Bashar Al-Assad je odmah novinarima dao izjave o trenutnoj krizi na sjeveru zemlje:

“Erdogan je lopov, ukrao je tvornice, pšenicu i naftu, a danas krade našu zemlju”, rekao je Bashar Al-Assad.

Ali sirijski predsjednik je u tom trenutku već znao da će tekući pregovori u Sočiju između turskog  predsjednika i njegovog saveznika Putina ići u njegovu korist. Ubrzo nakon toga za Damask je upaljeno zeleno svjetlo za povratak redovnih trupa istočno od Eufrata, što je situacija koja je prije samo nekoliko tjedana bila nezamisliva.

Možda se iz tog razloga Assad, upravo za vrijeme summita u Sočiju, pojavio u pokrajini Idlib. Sirijski predsjednik je želio ukazati na to kako će, kada se razjasni situacija na sjeveroistoku zemlje, sljedeći korak predstavljati upravo osvajanje Idliba. Damask se nema namjeru odreći ideje o povratku jedinog dijela teritorija kojim još uvijek dominira bivši Al-Nusra Front , to jest lokalni ogranak Al-Qaede. Osim toga, to je regija unutar koje se nalazi nekoliko promatračkih punktova turskih vojnika, koji su tamo pozvani da u kontekstu prethodnog sporazuma s Moskvom nadziru takozvanu “zonu deeskalacije”.

U stvari, Idlib se već nekoliko godina smatra regijom Sirije pod turskim utjecajem, iako su milicije koje podržava Ankara odavno poražene, dok manjinu čine snage bliske Al-Qaidi.

Dakle, dvostruki signal kojeg je Assad želio poslati na Erdoganovu adresu je s jedne strane podsjetiti turskog predsjednika na želju Damask za ponovnom uspostavom kontrole nad Idlibom, dok je druga poruka bila da vraćanje ove pokrajine središnjim vlastima u Damasku mora biti cijena koju će Ankara platiti za zeleno svjetlo, dodijeljeno u Sočiju, za uspostavu sigurnosne zonu protiv Kurda. Tu će zonu u početku, uz samo granicu i zajedno s turskom vojskom čuvati Rusi, a južno od tog dijela vladine snage, a onda će sirijska vojska polako preuzeti kontrolu nad cijelom regijom koju su donedavno kontrolirali Kurdi.

Može li Erdogan biti zadovoljan? Naravno da da, ali još uvijek mora riješiti problem sirijskih izbjeglica, spriječiti navalu novih, a najveći problem će mu biti strani borci koji će u slučaju sirijske ofenzive na Idlib navaliti na tursku granicu i pokušati ući na turski teritorij. Njih Erdogan ne želi, kao što ih ne žele ni njihove matične zemlje. Rješenje? Jednostavno, barem za Erdogana. Dat će Rusima koordinate njihovih položaja i uporišta i oni će biti uništeni.

“Došao sam vam reći da je bitka za oslobađanje Idliba majka svih bitaka jer samo oslobađanjem Idliba možemo iskorijeniti terorizam koji ne prijeti samo našoj zemlji već cijelom svijetu”, kazao je Bashar Al-Assad.

Osvrćući se na tursku vojnu kampanju na sjeveroistoku Sirije protiv kurdskih snaga, sirijski vođa je rekao kako su im  “zaštitnici Amerikanci” preko noći okrenuli leđa i ostavili ih na milost i nemilost “ratnom zločincu Erdoganu”.

VIDEO: Bashar Al-Assad u Idlibu

Situacija u IdlibuU međuvremenu u Idlibu rat i dalje traje. Posljednjih dana nastavljeni su i ruski i sirijski zračni napadi na područja koja kontroliraju islamistički militanti, osobito ona južno od Aleppa i istočno od grada Saraqiba.

Rano ujutro 24. listopada su sirijska vojska i ruske zrakoplovne snage započele opsežni napad na položaje terorista u sjevernoj Latakiji.

Ratni zrakoplovi i jurišni helikopteri sirijskih i ruskih zrakoplovnih snaga izveli su desetke zračnih napada na položaje terorista u sjevernoj Latakiji, posebno u području ključnog grada Kabanija, koji, jednom oslobođen, otvara prostor za napredovanje sve do Jisr Ash-Shughoura i dalje prema turskoj granici.

Položaje terorista u regiji granatirala je i artiljerija sirijske vojske, koristeći teške raketne bacače. Rezultati granatiranja tek trebaju biti objavljeni.

To područje drži Hayat Tahrir Al-Sham, povezan s Al-Qaedom, te druge terorističke skupine koje kontroliraju dio sjeverne Latakije. Novinske agencije terorista tvrde da je sirijska vojska pokrenula i kopneni napad, ali zapovjedništvo sirijske vojske to negira.

Bashar Al-Assad Sirija
FOTO: Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad u posjeti vojnicima na frontu u Idlibu

Situacija na sjeveru Latakije sve polako ide ka širem vojnom sukobu. Sirijska vojska bi mogla pokrenuti kopnenu operaciju kako bi uskoro očistila regiju od terorista bliskih Al-Qaedi i njihovih saveznika.

Posjet Assada i operacije „niskog intenziteta“, koje podrazumijevaju uništavanje utvrda, skladišta i zapovjednih centara po zaprimljenim obavještajnim podacima, su znak da, unatoč odvraćanju pažnje zbog situaciju na sjeveru zemlje, ni ruski ni sirijski vojni čelnici nisu iz vida izgubili front kojeg predstavlja zadnja pokrajina izvan kontrole Damaska.

Mir u redovima sirijskih trupa raspoređenih na tom području je samo prividan. Zapravo se svi pripremaju za ono što će vjerojatno biti posljednji čin ovog rata.

Područje gdje se dogodio Assadov posjet je prvo koje je sirijska vojska oslobodila u ovoj provinciji. Naime, zastava Sirijske Arapske Republike se u kolovozu vratila vijoriti nad strateških gradom Khan Shaykunom, poznatom prije svega po navodnom kemijskom napadu iz travnja 2017. godine, onom koji je doveo do prvog raketnog napada Donalda Trumpa protiv Sirije.

Ovdje se sirijska vojska vratila nakon najmanje pet godina i tu se, među rovovima koje je posjetio sirijski vođa, sada priprema za posljednju bitku.

SAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Kurčili su se oni pa su ih Rusi puštali da izginu, sjeti se Alepa…pametni ljudi, imaju saveznika koji brine o njihovim interesima te su se sklonuli da ne smetaju.
Portoriko je država u SADeu, kada su bili porušeni posle uragana ili čega već centralna vlada sa Krampom prstom nije makela, ljudi su sedmicama i mjesecima bili bez struje..humanitarna katastrofa bila.
Sjeti se Kurda, nisu pametni kao Asad i dobiše po repu.

Zvrk
4 godine prije

Začudo nije išao u Alep niti u još neke oslobođene gradove, a eto ga na svega par km linije od bojišta.

Kvisko
4 godine prije

Dok mu sultan i car odlucuju o sudbini otadzbine,on dijeli vojnicima Zippo upaljace i Marlboro, koje su ameri zbog brzine povlacenja ostavili u americkim bazama.

burt
4 godine prije

turska snage potisnule SDF i SAA iz područja Manayer duboko u unutrašnjosti Sirije prema prometnici M4, znači da nema mirovanja i čekanja da SAA preuzme to područje nego turske snage hoće presjeći i izbiti na drugu stranu prometnice M4 koja je najvažnija u sjevernoj i i istočnoj Siriji, sad sve strane hvataju zalet jer se vodi rat za teritoriju a Erdogan je najavio da turska vojska i FSA neće mirovati nego će krenuti da zuzimaju teritoriju u turskoj sigurnosnoj zoni i vodi se pravi taktički rat da se ne dozvoli da SDF i SAA preuzmu inicijativu, sporazum je samo na papiru a strane tumače odluke kako im odgovara i pokušat će zaj. suprotnu stranu iako svaki članak na logično vezan za Putin-Erdogan dogovor pokušava objasniti kako je to velika pobjeda Putina i Assada ali to nije tako jer se smanjio žuti a povećao zeleni teritorij na karti a Assad je… Čitaj više »

Fenix
4 godine prije

Neznam jel itko primjetio da je general Tigar u uniformi Ruskog specnaza vrlo simbolicno😉.

Z.A.
4 godine prije

Basar Asad kao politicar je napravio dosta propusta i greski i to od ranije prije izbijanja rata u Siriji . Ali isti Basar kao politicar danas se moze okarekterisati kao jedna izrazito uspijesna i sazrela politicka licnost. Ratna desavanja u Siriji su transformisali Basara Asada kao politicku figuru koja je odolila svim izazovima kad bi mnogi pokleknuli ovaj covjek je osto jak i predan svom cilju da sacuva Siriju kao drzavu od unistenja i nestanka. Ko bi to jos uspio da je bio na njegovom mjestu a znajuci koje su sve sile napale na drzavnost Sirije. Basar Asad nikad u okviru svoje porodice nije bio ni pripreman za ulogu presjednika Sirije pa stim nije bio u prvim trenutcima svog mandata posebno intuitivan.Smrtcu svog oca i brata on se nasao iznenada u ulozi nekog ko ce voditi Siriju a zato nije bio pripreman on, nego njegov brat koji je nesretno nastradao… Čitaj više »

Šule
4 godine prije

Kurdi se neće povuci iz tih zona jer imaju posršku USA samo se to još javno nigdje ne objavljuje.Rusi mogu patrolirat po selima ali Kurdi ostaju tamo gdje su ratom uspijeli zauzet teritorij od Erdoganovih islamista.Sve je to mrtvo slovo na papiru-USA se još nije povukla iz Sirije to će se uskoro vidjet kad krene sad bolje da krene u oslobađanje Idliba ,sa Irancima jer od Rusa nema neke vajde osim nekoliko zračnih udara po pustinji.Zato Erdogan koristi Putina jer ovaj samo gleda kako da iscrpi Siriju sa naftom i plinom.USA se još nije odrekla Sirije tek sad kreću geopolitičke igre jer Rusija misli da može držati Bliski Istok sa par vojnika..NEĆE DA BUDE….

qwvruqerwfuqewfrwieciidcwdcwdc
4 godine prije

Svako dobro Siriji i Assadu, da sam mlađi i zdraviji 2011 bi završio negdje u Siriji.

semafor ne radi
4 godine prije

Vesna Pussy ce odraditi trbusnjak pa nam mozda vrate nalazista nafte kaj su nasi momci nasli prije puno let.
Assad must go ? Hahahahahahahaah
Pozdrav narodu slobodne Sirije! Velicanstveno nema vise hijena i glavosjeca. Slavit ce se opet Bozic u Siriji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI