Bivši šef Volkswagena ići će na sud zbog afere ”Dieselgate”

Volkswagen
4 komentara

Bivšem izvršnom direktoru Volkswagena (VW) Martinu Winterkornu naloženo je da se pojavi na sud, kako bi odgovarao na kaznene prijave, uključujući prijevaru, s nekoliko drugih zaposlenika VW-a, zbog njihove uloge u dugotrajnom skandalu s emisijama ispušnih plinova.

Njemački sud nadležan za slučaj objavio je u srijedu kako je utvrdio “da postoji osnovana sumnja, odnosno ogromna mogućnost za osudu, optuženog profesora doktora Winterkorna za komercijalne i organizacijske prijevare”.

Datum javnog suđenja za sada nije određen. Još četvorica optuženika također su optužena za prijevaru, kao i za ozbiljnu utaju poreza te prijevaru u oglašavanju, stoji u izjavi suda u Braunschweigu.

Winterkorn je dao ostavku ubrzo nakon jednog od najvećih skandala koji su pogodili autoindustriju, nazvanog ‘Dieselgate’. 2015. Volkswagen je optužen za prodaju automobila u SAD-u, no ti automobili imali su u sebi poseban softver za davanje lažnih rezultata prilikom mjerenja emisije ispušnih plinova. Tada je izvršni direktor negirao bilo kakvu svjesnost i umiješanost u praksi, koja je utjecala na oko 11 milijuna vozila širom svijeta.

Nakon što je automobilski div priznao odgovornost prema SAD-u i morao platiti milijarde dolara kazni i odštete vlasnicima automobila, američki su tužitelji Winterkorna optužili za urotu u vezi s regulatorima zbog emisija plinova. Uz predstojeće suđenje za prijevaru, bivši izvršni direktor suočit će se i s optužbama za tržišnu manipulaciju.

Skandal je njemačkog proizvođača automobila već koštao više od 30 milijardi eura (35 milijardi američkih dolara) koje je Volkswagen morao platiti kao odštetu, za pravne troškove i naknade kupcima. Ranije ove godine VW je postigao nagodbu s njemačkim savezom potrošača VZBV zbog skandala. Tvrtka bi trebala isplatiti ukupno 830 milijuna eura odštete više od 230.000 njemačkih vlasnika automobila, odnosno između 1.350 i 6.257 eura po automobilu.

Dieselgatesudvolkswagen
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
iaubfviusfbsfdsufvni
3 godine prije

To nije njemački sud već cionistički isti kao i onaj u Ukradenoj zemlji indijancima, dakle švabi sude isti bio on u Švabenlendu ili Kaubojlendu. Sude najaču automobilsku firmu na svijetu koju sa ovim “gejtom” uništavaju. Oni koji su duže ovdje ili na alteru znaju što sam pisao kako će VW uništiti kao i Nokiju pa se porodi fujfon i uzme od Nokije svjetski monopol na profit tako de se ne ponavljam.

3 godine prije zadnji put uredio iaubfviusfbsfdsufvni
Max
3 godine prije

I treba ići u zatvor.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI