Brazilski giganti Telekoma odbijaju da razgovaraju o predstavljanju 5G sa zvaničnikom Bele kuće, kaže izveštaj

5G mreža i Huawei logo
5 komentara

Američko Ministarstvo trgovine iz Vašingtona stavilo je od maja 2019. na crnu listu tehnološki gigant Huawei, optužujući ovu kompaniju za saradnju sa kineskim obaveštajnim službama, što su i Peking i kompanija oštro odbili.

Nekoliko vodećih brazilskih telekom kompanija odbilo je poziv američke ambasade da se sastane sa američkim zvaničnikom koji je ranije pozvao da se Huawei isključi sa tržišta 5G mreže južnoameričke države, rekao je Routersu u petak neimenovani izvor.

Tvrdnje su usledile nakon što su brazilske novine Folha de S. Paulo ranije ove nedelje izveštavale o pozivu američkog ambasadora Todd Chapmana za kompanije Telefonica Brasil SA, Grupo Oi SA, TIM Participacoes SA i Claro da se sastanu sa Keithom Krachom, američkim državnim podsekretarom za ekonomiju rasta, energije i životne sredine u ponedeljak u Sao Paulu.

Novine su dodale da kompanije, koje kontrolišu između 19 i 29 % brazilskog tržišta, trenutno koriste Huawei opremu dok se pripremaju za aukciju koncesija zakazanu za sledeću godinu u latinoameričkoj državi.

Prema dnevniku, kompanije su više puta izrazile nezadovoljstvo krstaškim ratom Vašingtona protiv Huaveija.

Ni firme ni ambasada SAD još nisu komentarisale primedbe izvora.

Izveštaji o razvoju događaja usledili su nakon što je Krach prošlog meseca udario na Huawei, optužujući kineskog tehnološkog giganta da je Pekingu pružio „sposobnost da poremeti ili naoruža ključne aplikacije u infrastrukturi ili pruži tehnološki napredak kineskim vojnim snagama“.

Navodima su prethodili američki podsekretar koji je u avgustu tvrdio da Brazil „zaslužuje pristup otvorenoj, inovativnoj i pouzdanoj 5G tehnologiji“ sada kada je Huawei tobože „eskalirao svojim ionako agresivnim lobiranjem i medijskim kampanjama, uključujući i Brazil“.

SAD suzbijaju Huawei

U posebnom razvoju događaja u avgustu, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je nedavne američke sankcije Huaweiju, pozivajući Vašington da prestane da diskredituje kineske kompanije.

Kritike su usledile dan nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo objavio da Vašington uvodi ograničenja protiv tri desetine Huaveijevih povezanih kompanija u 21 zemlji.

Taj potez bio je deo akcije Bele kuće protiv kompanije koja je započela u maju 2019. godine, kada je Trampova administracija blokirala vladine dobavljače da koriste opremu Huaweija i zabranila firmi da kupuje opremu američke proizvodnje, uključujući čipove.

Vašington sumnja da Huawei, najveći svetski proizvođač telekom opreme, pomaže Pekingu u krađi komercijalnih tajni i u prikupljanju ličnih podataka, navodi su koje i Huawei i kineske vlasti poriču.

SAD takođe pokušavaju da destimulišu zemlje da dozvole Huaweiju da učestvuje u izgradnji nacionalnih 5G mreža koristeći slične tvrdnje, uprkos odbijanju iz niza zemalja, uključujući Nemačku i Francusku, kao i nekih kanadskih provajdera telekomunikacija.

Huawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eglise
3 godine prije

Biden će to riješiti za sat vremena. Bit će oni opet poslušni.

nekoime
3 godine prije

Ako želite poštene izbore, nemojte koristiti Huawei opremu.

Uno
3 godine prije

5g je previše ako se ušmrkne odjednom, reče jedan estradni umjetnik…

Max
3 godine prije

Imaju pravo odbiti i neka su.

Ante
3 godine prije

Veleposlanik ne želi razgovarati, on želi ucjenjivati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI