EU poziva Srbiju na usklađivanje vanjske politike i postupno kidanje veza s Rusijom

Ultimatim EU Srbiji zbog suradnje s Rusijom
102 komentara

U izvješću kojeg je ranije ovog tjedna objavio Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta Srbija bi trebala početi provoditi energetsku politiku usmjerenu na smanjenje ovisnosti o opskrbi ruskim plinom.

Europski parlament također preporučuje Beograd da se “usmjeri na razvoj obnovljivih izvora energije i diversificira izvore proizvodnje električne energije”.

“Mi vam dajemo novac, a vi surađujete s Rusima”

Članovi Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u izvješću također podsjećaju službeni da Beograd dobiva financijsku pomoć od Europske unije i da  bi do 2020. godine Srbija bi trebala dobiti od EU čak milijardu eura pomoći.

Prigovor zbog vojnih vježbi “Slavensko bratstvo”

Zastupnici Europskog parlamenta su ujedno izrazili zabrinutost zbog intenziteta vojne suradnje Srbije s Rusijom i Bjelorusijom, te preporučili Beogradu “da uskladiti svoju vanjsku politiku s onom Europske unije”.

Podsjetimo da Moskva i Beograd razmatraju mogućnost aktivnijeg sudjelovanja Srbije u projektu Turski tok, dok su vlasti u Beogradu u svibnju ove godine priopćile kako zemlja treba ruski plin i da podržavaju izgradnju “Turskog toka”.

Tijekom svoje posjete Moskvi u listopadu, Vučić je istaknuo kako se njegova zemlja pridržava politike vojne neutralnosti. 2016. je Vučić, koji je tada bio premijer, najavio kako će Rusija vojsci Srbije u okviru vojno-tehničke pomoći pokloniti šest borbenih zrakoplova MiG-29 i na desetke oklopnih vozila.

Prošle godine je i Bjelorusija odobrila nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o vojno-tehničkoj suradnji sa Srbijom. Već u travnju 2018. je Srbija iz Bjelorusije dobila četiri zrakoplova MiG-29. Osim toga, od 2015. godine je redovito održavaju rusko-bjelorusko-srbijanske vojne vježbe “Slavensko bratstvo”. Međutim, vojska Srbije slične vježbe i sa zemljama NATO pakta i njihov je karakter uglavnom uvježbavanje za borbu protiv terorizma i reakcija vojske u kriznim situacijama kao što su elementarne i druge nepogode.

EU usvaja odluke zanemarujući realnost

“EU preporučuje da Srbija smanji ili se prekine oslanjati na ruski plin, zamjenjujući ga obnovljivim izvorima energije, zaboravljajući kontinentalnu klimu zemlje i izuzetno oštre zime”, komentirajući prijedlog Bruxellesa je izjavila je Jelena Putniković, ekspert Srbije u području energetike, prenosi francusko izdanje agencije Sputnik.

Preporuke Bruxellesa da se Srbija odrekne ruskog plina u korist obnovljivih izvora energije podsjeća na poznatu izjavu koja se pripisuje francuskoj kraljici Marie Antoinette: “Ako nemaju kruha neka jedu kolače!”, rekla je Jelena Putniković.

Prema njezinim riječima, odluka Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta pokazuje kako EU zanemaruje energetsku situaciju ne samo u Srbiji, nego i na Balkanu u cjelini.

“Možda su oni već zaboravili da su, nakon obustave tranzita ruskog plina preko Ukrajine, ljudi u Bugarskoj doslovno umirali od hladnoće?”, izjavila je ogorčeno jelena Putniković, kritizirajući “savjete” Bruxellesa.

Pretpostavlja da je ovo početak kampanje protiv izgradnje plinovoda koji bi preko Srbije i Bugarske isporučivao ruski plin u Austriju i Mađarsku.

“Očito je da Bruxelles djeluje pod pritiskom Sjedinjenih Država. Preporučujući Srbiji da se odrekne ruskog plina, EU je zapravo protiv tranzita ruskog plina preko Balkana”, sažima Jelena Putniković.

Je li moguće udovoljiti “savjetima” Bruxellesa?

Da ne ulazimo u detaljne analize koliko je Rusija već prisutna na tržištu energenata u Srbiji i naftnom i plinskom sektoru zemlje, dovoljno je podsjetiti da je Gazprom prošle godine Srbiji isporučio 26% više plina nego 2016. godine, a prema materijalima pripremljena za bilateralni sastanak na vrhu između Rusije i Srbije je predviđeno povećanje izvoza ruskog plina najmanje 15% u odnosu na 2017., a vjerojatno će ta brojka, zaključno s 31. prosincem 2018., biti 18%.

“Potrošnja prirodnog plina u Srbiju ove godine porasla je za 26 posto, premašivši 2 milijarde kubnih metara, dok je Srbija 2016. od Gazproma kupila 1,75 milijardi kubnih metara plina. Očekuje se porast od 15 posto za 2018.”, stoji u dokumentima Gazproma.

U Srbiji posluju ruske tvrtke poput Lukoila, “Moć mašina” (Силовые машины), a Inter RAO grupa je također spremna uspostaviti suradnju. Ruska tvrtka Gazprom Neft je glavni dioničar srpske tvrtke “Naftne Industrije Srbije” (NIS), gdje provodi program rekonstrukcije i modernizacije tehnološkog kompleksa tvrtke. Volumen akumuliranih investicija samo u toj kompaniji je početkom ove godine iznosio oko 3 milijarde dolara.

Rusija će potpisati ugovore sa Srbijom o “Turskom toku”

“Dokumenti koji se odnose na sudjelovanje Srbije u nastavku plinovoda “Turski tok” mogu se potpisati već u siječnju, tijekom posjete ruskog predsjednika Beogradu”, izjavio je u petak potpredsjednik ruske vlade Jurij Borisov.

“Što se tiče pitanja “Turskog toka”, imamo plan kojim se krećemo i nadam se da će određeni sporazumi, čim budu spremni, biti potpisani s velikom vjerojatnošću tijekom posjete predsjednika Putina Srbiji”, kazao je Borisov novinarima.

“Mi dijelimo interes srpske strane u razvoju “Turskog toka”, a na svaki način ćemo pomoći da provedemo jednu od mogućih opcija, drugu liniju ovog plinovoda od granica Bugarske preko Srbije u Mađarsku i dalje u Austriju, što će dati dodatnu dinamiku našoj trgovini”, rekao je ruski zamjenik premijera.

“Naravno, to predviđa i izgradnju dovoljno prostranih skladišta za plin, vjerojatno kapaciteta milijardu kubnih metara”, rekao je Borisov.

Projekt “Turski tok” podrazumijeva izgradnju plinovoda na dnu Crnog mora do europskog dijela Turske i dalje do granice s Grčkom. Duljina “offshore” dijela plinovoda bi trebala biti oko 910 km, a kopneni dio na turskom teritoriju 180 km. Prva linija je dizajnirana samo za opskrbu turskog tržišta, a druga za opskrbu plinom zemalja južne i jugoistočne Europe. Kapacitet svake linije je 15,75 milijardi kubnih metara plina godišnje, a ukupni trošak projekta se procjenjuje na 11,4 milijarde eura.

Rusija u utrci s EU

Malo je vjerojatno da će EU moći izvršiti toliki pritisak na Beograd da odustane od suradnje u plinskom sektoru s Rusijom, prije svega zbog činjenice da zemlje koje su članice EU to rade neometano, posebice Njemačka, ali ne zaboravimo ni Mađarsku, Austriju i druge.

No, Moskva se ne namjerava zaustaviti na prodaju plina. Tijekom posjete predsjednika Rusije Beogradu, može se potpisati i sporazum o uspostavi nuklearnog centra u Srbiji, dodao je Jurij Borisov.

“S visokim stupnjem vjerojatnosti vjerujemo da će tijekom posjete predsjednika Vladimira Putina Beogradu biti potpisan ovaj sporazum”, rekao je Borisov i dodao kako je to “nova stranica u odnosima dviju zemalja”.

Prema njegovim riječima, pregovore sa srpskom stranom već vodi zamjenik šefa Rosatoma, Nikolaj Spaski.

“Ako govorimo o suštini ove suradnje, to je suradnja na području mirne uporabe nuklearne energije, kao u korištenju ruskih tehnologija u medicinskim istraživanjima i dijagnostici u Srbiji”, rekao je Jurij Borisov.

Sugovornik Borisova, Ivica Dačić,  novinarima rekao da je na sastanku s ruskim potpredsjednikom vlade raspravljao o suradnji oko civilne nuklearne energije.

“Svugdje vidimo antirusku histeriju, ali vam želim skrenuti pozornost na činjenicu da ovdje ne govorimo o razvoju nuklearne bombe”, rekao je potpredsjednik vlade Srbije.

Rusija ne misli “pobjeći” iz Srbije, ni u plinskom ni bilo kojem drugom sektoru

Istovremeno s ovim izjavama je usvojeno izvješće Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. Kojim se traži smanjenje veza Beograda i Moskve.

Ali samo dan poslije, Rostec, Roscosmos i Rosatom izjavljuju kako bi mogli prebaciti dio proizvodnje u Srbiju, što je jasan znak da Rusija ne misli “pobjeći” iz susjedne zemlje, ni u plinskom ni bilo kojem drugom sektoru.

Izjavu da Rostec, Roscosmos i Rosatom razmatraju pitanje lokalizacije proizvodnje u Srbiji je potvrdio u petak zamjenik premijer Borisov u Beogradu.

“Razgovarali smo o pitanjima razmještanja industrijskih tehnologija u Srbiji. Imamo vrlo dobre šanse da to učine državne korporacije Rostec, Roscosmos i Rosatom”, izjavio je Jurij Borisov u petak u Beogradu, koji se dotaknuo i promocije ruskog zrakoplovstva i zrakoplova SuperJet 100 na tržištu Srbije”.

Ukratko, nakon preuzimanja crne Gore od strane NATO pakta, stvaranja svih preduvjeta da se isto dogodi s Makedonijom, ili kako će se već ova zemlja zvati u budućnosti, Bruxelles je pokrenuo aktivnu kampanju kidanja veza između Beograda i Moskve, a onda ostaje Bosna i Hercegovina, koja će se sama teško oduprijeti pritisku, posebice jer u BiH postoji dio vrlo moćnih političkih elita koji je sklon ne samo europskim nego i integraciji u NATO pakt.

Najnovije izvješće Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta  počinje s preporukom Beogradu da smanji ovisnost o Rusiji u energetskom sektoru, posebno plinskom, što je nemoguće provesti bez enormnih gubitaka. Ovaj će pritisak vjerojatno jačati, čime se približava i kraj Vučićeve politike u kojoj pokušava sjediti ne na dvije, nego čak na tri stolice, jer svoje interese u regiji aktivno promiče i Kina.

Ako se u siječnju, prilikom posjete Vladimira Putina Beogradu, potvrde i prošire postojeći sporazumi i otvore vrata Srbije ruskim državnim korporacijama kao što su Rostec, Roscosmos i Rosatom, to se sigurno neće svidjeti Bruxellesu, koji prema Jeleni Putniković sve čini pod pritiskom Washingtona.

Sputnik News / TASS

Plin
Pretplatiti se
Obavijesti o
102 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit
5 godine prije

gubičar više neće moći sjediti na dvije stolice.

Imam
5 godine prije

Ahahaha a na moje prethodne komentare dobijam komplimente poput ovoga: “Debilni viking Rasmusen”

Velenje
5 godine prije

Treba se je odločiti rusija ali eu “amerika” mi v sloveniji nimamo nič od eu. Samo moramo zapirati in prodajati dobra podjetja. Da potem kopujemo tujo robo.

eu kolonija
5 godine prije

a smije li se kupovati njemački plin ili je zabranjeno koristiti plin uopće a ne samo ruski:)))))))

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Koja pohlepa KRIMINALACA iz Brusela i od EU i od NATO. Barane rade po principu dam ti malo uzmem ti koliko god hocu i kad’ hocu.

Đuro
5 godine prije

Koji je idiot napisao da Srbija sjedi na dvije ili tri stolice?
SRBIJA ČVRSTO STOJI SA OBJE NOGE NA ZEMLJI i prstom na obaraču!!!
uprkos zlonamjernim interpretacijama sputnikovih tekstova.

Trubadur
5 godine prije

Evo… Još Srbija i BIH i onda smo opet svi zajedno…. Šta, da kažem…. Ima ludih i posle rata…

Dub Miroslav
5 godine prije

Duboko se nadam da Srbija neće napraviti istu glupost kao mi

Kolega 105
5 godine prije

Dobro a sto ta EU i NATO dobroga nude, a sto za uzvrat traze, prema nasem iskustvu nude malo, a traze sto vise. Nude neku svoju viziju demokracije, nude i obaranbeni savez, ma nude i industrijski razvoj, zakaone trzista i kapital, nude i vojni savez, socijalnu pravdu, vladavinu prava, ukidanje drustvenih razlika: Demokaracije po dikataturi iz Brisela Obranbeni savez od koga i protiv koga a ko su svi u okruzenju clanovi “miroljubivog” NATO-a, koji ratuje samou interesu bogatih a protiv siromasnih, a Srbija je koliko vidimo dosta siromasna. Industrijski razvoj Brusel nudi tako da uniste vase tvornice i proizvodnju potom je jeftino kupe pa posatve svoju proizvodnju. Brusel ima dosta kapitala i trzisat ali nije zainteresiran za vase proizvode jer je to kontra njihovim robama i proizvodima. Vojni savez, tako da i vi srbi popunjavate NATO snage sa topovskim mesom. Manje socijalne pravde jer je socijalna pravda u suprotbnosti sa… Čitaj više »

giordano bruno
5 godine prije

EU je civilni NATO. Srbima obuci NATO uniformu, to je isto kao da Rusima obuces NATO uniformu, sta bi time dobili. Prvi okrsaj svi bi presli na Rusku stranu.
Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je da želi da se u Srbiji na NATO gleda drugačije, jer NATO nije samo vojni savez, već skup vrednosti poput demokratije i ljudskih prava.
Protiv ulaska u NATO je 80 odsto građana Srbije.
Italijanski sud potvrdio uzročno-posledičnu vezu između osiromašenog uranijuma i obolevanja vojnika koji su boravili na bombardovanoj teritoriji Kosova i Metohije.
Vojnicima obolelim od kancera i porodicama preminulih sud u Italiji odobrio je nadokanadu štete u visini od 200.000 do 500.000 evra.

preseren3
5 godine prije

Ja več živim u EU
Jer su nas sjebali sa obečanjima.
Sada ste vi na redu.
Da vas sjebu.
A NIŠTA OD TOGA, što su obečavali, se nije ispunilo.
Pa sad…. Ajde, još vi….

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Vidim da neki još uvijek imaju dilemu, ja ne. Srbija je već u EU i nato/SS eskadronu. Jer da je drugačije do sada bi se dijelili kolači na Terazijama i Knez Mihajlovoj.,nešto kao na Majdanu.

Trubadur
5 godine prije

Vidim, da večina ovdije, ozbiljno priča… Pitam se o čemu…. O tome, ako če Srbija uči u EU, ne odlučuje Srbija i još manje EU….. Svijet je več postao bipolaran, samo što večina to još ne vidi…. Tako se nezna još, u koju sferu utjecaja če Srbija.. Ili u Doillarsku ili u Juanovsku…U biti ima Srbija sreču, da je tako kasna…. Može da se cenka i cenka i ako bude pametna može, da unovči puno…

rodoljub
5 godine prije

Sta je onda “Severni tok 2 ” ?

udav
5 godine prije

“Mi vam dajemo novac, a vi surađujete s Rusima”
-Zar nije to Tramp rekao EU-ropljanima, mi vas branimo, a vi pravite Rusima posao? – LICEMERI, PLAGIJATORI.
. Amerika od 2.s.r. najvise placa za zastitu saveznika, i sad kada EU treba da doprinese, sad bi svoju vojsku, mozda vojsku sa Rusijom? Pa ta EU misli stvarno da je Amerika luda, ali da je Srbija najludja kad joj se prodaje to licemerje, hehehe, cekajte samo dok ameri cuju kojim to bankarima se duguje, ko je najveci vlasnik americkog duga, hehehe, nece biti da su kina i japan, vec eu

cicos
5 godine prije

Mozda bi ipak bilo pametnije dati Rusima da postave bazu u Srbiji i da postave kojekakvih dzidzabidzi jer bi time bili na domak DeveSela a mogli bi poderati i Dzems-BondStil. Srbija ce biti poderata kao sto krmacha podere vrecu i ovako i onako. Alli ako vec moram umrijeti nasilno onda cu umrijeti chasno a ne ko poslednji dOOPeuvlakac ili pEEzda. Ako do dodje do jaceg derneka jasno je da ce Karpati biti poderani do yaya a Srbija nema dovoljno jak ventilator da U238 oduva od sebe. Ne cude me ovi iz EU oni daju svoj krvavi novaca svi dOOpeuvlakaci ga ladno uzimaju. Posto nema nista dzabaka onda i za taj novac mora da se igra kako davaoc svira. Zaboravljaju mnogi onu narodnu koja opisuje lika koji je za dinar u kolo ulazio a dva placao da iz njega izadje. Nije to kao u bivsoj drzavi kada su svi pokupili sto… Čitaj više »

nekoime
5 godine prije

Slušajte EU, pa će te i vi dobiti Пленковића…

Perica
5 godine prije

Ja već par godina govorim da Srbija neće ulaziti u EU, to samo slepac ne vidi

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Samo mala ispravka.
Srbija nije 2018. g. dobila 4 MIG-a 29 iz Bjelorusije. Dobila je krajem 2017. g. vrlo povoljno 6 MIG-ova 29 iz Rusije, od kojih je jedan odmah vraćen u Rusiju na generalni remont.
Najavljeno je da bi iz Bjelorusije trebala stići 4 MIG-a 29 tijekom 2019. g.

Vlastimir
5 godine prije

E.U. vodi licemernu politiku.Kada njima treba ruski plin onda grade Severni tok a za balkanske zemlje Južni tok je bio zabranjen.Tu su Bugari zakazali.Uplašili su se Brisela.Šta više reći, najbolje je ” Use i usvoje kljuse”,neće “Brisel
-Nemačka i Francuska” – nikome pomoći ako nije u njihovom interesu.

Dunja
5 godine prije

Acika(tepanje malom bolidu, da se ne stresira) će morati da se napne i otplače nama ili njima ….teško da će reći – “Novac??? gospodo, pa Vi perete svoj prljavi novac preko “ulaganja” u Srbiju i meni i mom društvu plaćate proviziju…malu, Srbija nikad od 1804. nije bila ugroženija””

apolo
5 godine prije

Nisam Srbin, i tesko je komentirati. Nije moguce prihvatiti uslove od nekoga tko vam je bombardovao zemlju.. Pa , cini mi se normalno. Sta mi ti imas sugerirati kako da se ponasam. Saveznike cu sam traziti, Cak ako zaronimo u istoriju, iznenadjenja su ogromna. Rusija je pomogla Srbiji i na svoju stetu. Opet, svi imaju svoje,.Druga drzava . Sretno vam sa izdajnicima koji kormilare.

Gortan
5 godine prije

” Monopoli, oligarhija, težnje za gospodstvom umesto težnja za slobodom, eksploatacija sve većeg broja malih i slabih nacija od šačice najbogatijih i najjačih nacija – iz svega toga su nastale one odlike imperijalizma, koje nas primoravaju da ga karakterišemo kao parazitski ili truleći kapitalizam “. Lenjin ( 1916 )

Mat
5 godine prije

Mi Vam dajemo novac…..,a sa tim novcem otplacujete Kosovo petokolonasima

bbbb
5 godine prije

U Srbiji je trenutno natječaj, traži se ekvivalent Nikoli drugom, bog da mu dušu prosti, u vidu srbina sa kahones (ko junak Kakrađorđe kog ubiše njegovi) koji će ući u rat sa ciozapadom radi Rusije ko Nikola drugi radi Srbije.

otpisani
5 godine prije

Pozdrav Srbiji iz “hrvatske” Istre! … i jedan savjet : – ako želite jesti .ovna (kao Hrvati i Slovenci) pridružite nam se za istim EU-stolom 😉

Velicanstveno zbunjeni
5 godine prije

Po ovome sad ispada kao da se Kina 16 + 1 ne dogadja diljem istocne EU ili da Plenkovic otvoreno ne agitira za poslove u Kini. *Zbunj

kiki
5 godine prije

Sve mi se čini da je poneki ‘sendvićar’ od picoustog zalutao na ovaj portal – nema veze, neće dugo…

giordano bruno
5 godine prije

CIA i američka nevladina organizacija “Stratfor” prognoziraju raspad današnje EU na nekoliko grupa – staru Evropu, novu Evropu, koja će biti okrenuta SAD, te savez pravoslavnih zemalja. Zapadni blok ili staru Evropu činile bi – Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Španija, Portugalija, Italija, Švedska, Norveška i Finska. Novu Evropu bi činile Litvanija, Estonija, Letonija, zemlje Višegradske grupe, Slovenija, Hrvatska, a on bi se nalazio pod njemačkim ekonomskim i američkim vojnim patronatom. Treći blok predstavljao bi balkansku konfederaciju koju bi činile pravoslavne zemlje – Srbija, Rumunija, Bugarska, Makedonija i Grčka. Ovom bloku pripala bi BiH, kao i Albanija. Slična predviđanja kao CIA iznosi i američka nevladina organizacija “Stratfor”. Analize CIA-e mogu se, dakako, uzimati s rezervom i skepsom, ali, podcjenjivati ih i ismijavati doista je znak neupućenosti i neozbiljnosti. Podsjetimo, CIA je obavještajna služba američke vlade, u čijoj nadležnosti se nalazi prikupljanje i analiza podataka o inozemnim vladama, korporacijama i pojedincima,… Čitaj više »

Wtf
5 godine prije

Zašto ne prosvjedujete protiv te milijarde eura pomoći ako ste baš toliko protiv EU? Nisam vidio prosvjede.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI