fbpx

EU poziva Srbiju na usklađivanje vanjske politike i postupno kidanje veza s Rusijom

Ultimatim EU Srbiji zbog suradnje s Rusijom

U izvješću kojeg je ranije ovog tjedna objavio Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta Srbija bi trebala početi provoditi energetsku politiku usmjerenu na smanjenje ovisnosti o opskrbi ruskim plinom.

Europski parlament također preporučuje Beograd da se “usmjeri na razvoj obnovljivih izvora energije i diversificira izvore proizvodnje električne energije”.

“Mi vam dajemo novac, a vi surađujete s Rusima”

Članovi Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u izvješću također podsjećaju službeni da Beograd dobiva financijsku pomoć od Europske unije i da  bi do 2020. godine Srbija bi trebala dobiti od EU čak milijardu eura pomoći.

Prigovor zbog vojnih vježbi “Slavensko bratstvo”

Zastupnici Europskog parlamenta su ujedno izrazili zabrinutost zbog intenziteta vojne suradnje Srbije s Rusijom i Bjelorusijom, te preporučili Beogradu “da uskladiti svoju vanjsku politiku s onom Europske unije”.

Podsjetimo da Moskva i Beograd razmatraju mogućnost aktivnijeg sudjelovanja Srbije u projektu Turski tok, dok su vlasti u Beogradu u svibnju ove godine priopćile kako zemlja treba ruski plin i da podržavaju izgradnju “Turskog toka”.

Tijekom svoje posjete Moskvi u listopadu, Vučić je istaknuo kako se njegova zemlja pridržava politike vojne neutralnosti. 2016. je Vučić, koji je tada bio premijer, najavio kako će Rusija vojsci Srbije u okviru vojno-tehničke pomoći pokloniti šest borbenih zrakoplova MiG-29 i na desetke oklopnih vozila.

Prošle godine je i Bjelorusija odobrila nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o vojno-tehničkoj suradnji sa Srbijom. Već u travnju 2018. je Srbija iz Bjelorusije dobila četiri zrakoplova MiG-29. Osim toga, od 2015. godine je redovito održavaju rusko-bjelorusko-srbijanske vojne vježbe “Slavensko bratstvo”. Međutim, vojska Srbije slične vježbe i sa zemljama NATO pakta i njihov je karakter uglavnom uvježbavanje za borbu protiv terorizma i reakcija vojske u kriznim situacijama kao što su elementarne i druge nepogode.

EU usvaja odluke zanemarujući realnost

“EU preporučuje da Srbija smanji ili se prekine oslanjati na ruski plin, zamjenjujući ga obnovljivim izvorima energije, zaboravljajući kontinentalnu klimu zemlje i izuzetno oštre zime”, komentirajući prijedlog Bruxellesa je izjavila je Jelena Putniković, ekspert Srbije u području energetike, prenosi francusko izdanje agencije Sputnik.

Preporuke Bruxellesa da se Srbija odrekne ruskog plina u korist obnovljivih izvora energije podsjeća na poznatu izjavu koja se pripisuje francuskoj kraljici Marie Antoinette: “Ako nemaju kruha neka jedu kolače!”, rekla je Jelena Putniković.

Prema njezinim riječima, odluka Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta pokazuje kako EU zanemaruje energetsku situaciju ne samo u Srbiji, nego i na Balkanu u cjelini.

“Možda su oni već zaboravili da su, nakon obustave tranzita ruskog plina preko Ukrajine, ljudi u Bugarskoj doslovno umirali od hladnoće?”, izjavila je ogorčeno jelena Putniković, kritizirajući “savjete” Bruxellesa.

Pretpostavlja da je ovo početak kampanje protiv izgradnje plinovoda koji bi preko Srbije i Bugarske isporučivao ruski plin u Austriju i Mađarsku.

“Očito je da Bruxelles djeluje pod pritiskom Sjedinjenih Država. Preporučujući Srbiji da se odrekne ruskog plina, EU je zapravo protiv tranzita ruskog plina preko Balkana”, sažima Jelena Putniković.

Je li moguće udovoljiti “savjetima” Bruxellesa?

Da ne ulazimo u detaljne analize koliko je Rusija već prisutna na tržištu energenata u Srbiji i naftnom i plinskom sektoru zemlje, dovoljno je podsjetiti da je Gazprom prošle godine Srbiji isporučio 26% više plina nego 2016. godine, a prema materijalima pripremljena za bilateralni sastanak na vrhu između Rusije i Srbije je predviđeno povećanje izvoza ruskog plina najmanje 15% u odnosu na 2017., a vjerojatno će ta brojka, zaključno s 31. prosincem 2018., biti 18%.

“Potrošnja prirodnog plina u Srbiju ove godine porasla je za 26 posto, premašivši 2 milijarde kubnih metara, dok je Srbija 2016. od Gazproma kupila 1,75 milijardi kubnih metara plina. Očekuje se porast od 15 posto za 2018.”, stoji u dokumentima Gazproma.

U Srbiji posluju ruske tvrtke poput Lukoila, “Moć mašina” (Силовые машины), a Inter RAO grupa je također spremna uspostaviti suradnju. Ruska tvrtka Gazprom Neft je glavni dioničar srpske tvrtke “Naftne Industrije Srbije” (NIS), gdje provodi program rekonstrukcije i modernizacije tehnološkog kompleksa tvrtke. Volumen akumuliranih investicija samo u toj kompaniji je početkom ove godine iznosio oko 3 milijarde dolara.

Rusija će potpisati ugovore sa Srbijom o “Turskom toku”

“Dokumenti koji se odnose na sudjelovanje Srbije u nastavku plinovoda “Turski tok” mogu se potpisati već u siječnju, tijekom posjete ruskog predsjednika Beogradu”, izjavio je u petak potpredsjednik ruske vlade Jurij Borisov.

“Što se tiče pitanja “Turskog toka”, imamo plan kojim se krećemo i nadam se da će određeni sporazumi, čim budu spremni, biti potpisani s velikom vjerojatnošću tijekom posjete predsjednika Putina Srbiji”, kazao je Borisov novinarima.

“Mi dijelimo interes srpske strane u razvoju “Turskog toka”, a na svaki način ćemo pomoći da provedemo jednu od mogućih opcija, drugu liniju ovog plinovoda od granica Bugarske preko Srbije u Mađarsku i dalje u Austriju, što će dati dodatnu dinamiku našoj trgovini”, rekao je ruski zamjenik premijera.

“Naravno, to predviđa i izgradnju dovoljno prostranih skladišta za plin, vjerojatno kapaciteta milijardu kubnih metara”, rekao je Borisov.

Projekt “Turski tok” podrazumijeva izgradnju plinovoda na dnu Crnog mora do europskog dijela Turske i dalje do granice s Grčkom. Duljina “offshore” dijela plinovoda bi trebala biti oko 910 km, a kopneni dio na turskom teritoriju 180 km. Prva linija je dizajnirana samo za opskrbu turskog tržišta, a druga za opskrbu plinom zemalja južne i jugoistočne Europe. Kapacitet svake linije je 15,75 milijardi kubnih metara plina godišnje, a ukupni trošak projekta se procjenjuje na 11,4 milijarde eura.

Rusija u utrci s EU

Malo je vjerojatno da će EU moći izvršiti toliki pritisak na Beograd da odustane od suradnje u plinskom sektoru s Rusijom, prije svega zbog činjenice da zemlje koje su članice EU to rade neometano, posebice Njemačka, ali ne zaboravimo ni Mađarsku, Austriju i druge.

No, Moskva se ne namjerava zaustaviti na prodaju plina. Tijekom posjete predsjednika Rusije Beogradu, može se potpisati i sporazum o uspostavi nuklearnog centra u Srbiji, dodao je Jurij Borisov.

“S visokim stupnjem vjerojatnosti vjerujemo da će tijekom posjete predsjednika Vladimira Putina Beogradu biti potpisan ovaj sporazum”, rekao je Borisov i dodao kako je to “nova stranica u odnosima dviju zemalja”.

Prema njegovim riječima, pregovore sa srpskom stranom već vodi zamjenik šefa Rosatoma, Nikolaj Spaski.

“Ako govorimo o suštini ove suradnje, to je suradnja na području mirne uporabe nuklearne energije, kao u korištenju ruskih tehnologija u medicinskim istraživanjima i dijagnostici u Srbiji”, rekao je Jurij Borisov.

Sugovornik Borisova, Ivica Dačić,  novinarima rekao da je na sastanku s ruskim potpredsjednikom vlade raspravljao o suradnji oko civilne nuklearne energije.

“Svugdje vidimo antirusku histeriju, ali vam želim skrenuti pozornost na činjenicu da ovdje ne govorimo o razvoju nuklearne bombe”, rekao je potpredsjednik vlade Srbije.

Rusija ne misli “pobjeći” iz Srbije, ni u plinskom ni bilo kojem drugom sektoru

Istovremeno s ovim izjavama je usvojeno izvješće Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. Kojim se traži smanjenje veza Beograda i Moskve.

Ali samo dan poslije, Rostec, Roscosmos i Rosatom izjavljuju kako bi mogli prebaciti dio proizvodnje u Srbiju, što je jasan znak da Rusija ne misli “pobjeći” iz susjedne zemlje, ni u plinskom ni bilo kojem drugom sektoru.

Izjavu da Rostec, Roscosmos i Rosatom razmatraju pitanje lokalizacije proizvodnje u Srbiji je potvrdio u petak zamjenik premijer Borisov u Beogradu.

“Razgovarali smo o pitanjima razmještanja industrijskih tehnologija u Srbiji. Imamo vrlo dobre šanse da to učine državne korporacije Rostec, Roscosmos i Rosatom”, izjavio je Jurij Borisov u petak u Beogradu, koji se dotaknuo i promocije ruskog zrakoplovstva i zrakoplova SuperJet 100 na tržištu Srbije”.

Ukratko, nakon preuzimanja crne Gore od strane NATO pakta, stvaranja svih preduvjeta da se isto dogodi s Makedonijom, ili kako će se već ova zemlja zvati u budućnosti, Bruxelles je pokrenuo aktivnu kampanju kidanja veza između Beograda i Moskve, a onda ostaje Bosna i Hercegovina, koja će se sama teško oduprijeti pritisku, posebice jer u BiH postoji dio vrlo moćnih političkih elita koji je sklon ne samo europskim nego i integraciji u NATO pakt.

Najnovije izvješće Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta  počinje s preporukom Beogradu da smanji ovisnost o Rusiji u energetskom sektoru, posebno plinskom, što je nemoguće provesti bez enormnih gubitaka. Ovaj će pritisak vjerojatno jačati, čime se približava i kraj Vučićeve politike u kojoj pokušava sjediti ne na dvije, nego čak na tri stolice, jer svoje interese u regiji aktivno promiče i Kina.

Ako se u siječnju, prilikom posjete Vladimira Putina Beogradu, potvrde i prošire postojeći sporazumi i otvore vrata Srbije ruskim državnim korporacijama kao što su Rostec, Roscosmos i Rosatom, to se sigurno neće svidjeti Bruxellesu, koji prema Jeleni Putniković sve čini pod pritiskom Washingtona.

Sputnik News / TASS

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
102 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
velebit
Gost
velebit
2 godine prije

gubičar više neće moći sjediti na dvije stolice.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  velebit

Hahahaha.

Imam
Gost
Imam
2 godine prije

Ahahaha a na moje prethodne komentare dobijam komplimente poput ovoga: “Debilni viking Rasmusen”

Velenje
Gost
Velenje
2 godine prije

Treba se je odločiti rusija ali eu “amerika” mi v sloveniji nimamo nič od eu. Samo moramo zapirati in prodajati dobra podjetja. Da potem kopujemo tujo robo.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Velenje

Isto je i sa nama u B&H. Razlika je samo u tome sto vi kupujete evropsku robu a mi vasu.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Nema više naše robe… Evo i Gorenje otišlo za Kinu…

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Brzo se pojela samostalnost.Doduše Merkator se samootkupio.

Velenje
Gost
Velenje
2 godine prije
Reply to  Đuro

Ne vem kako je na Hrvaškem ampak odkar Mercator ni slovenski pri nas se pozna na kvaliteti robe. Tudi sadje prodajajo kot domače ampak trgovici nam povdejo to ni naše tako moramo delat.

Gorenjcan
Gost
Gorenjcan
2 godine prije
Reply to  Velenje

Gorenje ni ravno primer dobrega gospodarjenja. Kitajci so nas v tem primeru resili, drugace bi stara kamarila popolnoma unicila nekoc zelo uspesno podjetje. Pravi cudez je da so nas Kitajci prevzeli, a ocitno niso bili seznanjeni z vsemi “pomanjkljivostmi”. Za to sicer nikoli ni prepozno, red se mora narediti. Konec koncev Kitajci hocjo 150% proizvodnjo, zaposlujejo iz BiH in Srbije, nov kader ne bo tezko najti. Bolj me skrbi kaj bo s staro kamarilo ko jim bodo stopili na prste.
Po Gorenju ze krozijo zgodbe kako na Kitajskem kaznujejo nepridiprave, ki za lastne interese unicujejo skupno dobro. Baje da jih gole vrzejo med delavce, bohsigavedi a je res, ni pa svoh ideja tut pr nas za sprobat.

beligorod
Gost
beligorod
2 godine prije
Reply to  Velenje

isto kao mi u Hrvatskoj.

Sused
Gost
Sused
2 godine prije
Reply to  Velenje

Vsem balkanskim državam so uničili svojo ekonomijo in ukradli suverenost.
Slovenija izvozi 80% svojih proizvodov v Nemčijo. To pomeni da nas je dala nemčija v žep. IMF in centralni evropaki banki dolgujemo 30 miljard € itd.
Moram pohvaliti portal logično. Berem ga praktično vsak dan. V Sloveniji ne premoremo nekaj podobnega 🙂

Lep pozdrav jugoslovanski bratje 😉

milan
Gost
milan
2 godine prije
Reply to  Velenje

Velenje Iranci bi na to rekli: menel, tekel, fares!

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije
Reply to  milan

Mene tekel ufarsin

(a evo i uljudna isprika za sitnicarenje: uljudna isprika za sitnicarenje)

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Velenje

@Velenje Da se malo šalim sa Vama, Vi Slovenci imate Melaniju, zar Vam ona nije pomogla u ekonomiji i u turizmu?

Stajerc
Gost
Stajerc
2 godine prije
Reply to  Željko

Mozda bi nam i pomogla, kad bi Trump znao razlikovati Baltik od Balkana …

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Stajerc

Stajerc bravo! ????

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

a smije li se kupovati njemački plin ili je zabranjeno koristiti plin uopće a ne samo ruski:)))))))

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Ne postoji njemački plin,osim u Buhenvaldu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Đuro

čuj sad to ne postoji njemački plin. kako ne postoji kada njemačka godišnje troši preko 150 milijardi kubnih metara plina. odkud im onda ovaj plin

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Pa kažem ti ima u Buhenvaldu.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Đuro

A sad ozbiljno,Njemačka je 2015 proizvodila 8 milijardi kubika prirodnog gasa,a trošila 100 milijardi.Istovremeno je izvozila 30 milijardi kubika.
Razlika je u uvozu iz Rusije i Norveške.I jasno pokazuje nužnost sjevernog toka 2.Postoji novonastali mali problem sa švajcarskom firmom sjevernog toka kojoj je naloženo da prestane isplaćivati gaspromu novac od prodaje gasa iz sjevernog toka zbog Ukrajine.Mislim da Rusi postaju sve svjesniji sa kim imaju posla i da su počeli mnogo više da cijene prave saveznike,kao na primjer Siriju.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Đuro

Šta bi više volio da ti švabe puštaju plin ili da ti ga rusi zavrću?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  velebit

pitaj nekoga bliskog ženskog spola

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  velebit

Mislis na onaj plin u Ausvicu ?

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Koja pohlepa KRIMINALACA iz Brusela i od EU i od NATO. Barane rade po principu dam ti malo uzmem ti koliko god hocu i kad’ hocu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

ima kud I kamo ljepših tema za pisanje od ovih vijesti iz umobolnice. evo npr. postoji informacija da rusija razmišlja da pređe na strategiju preventivnih nuklearnih udara umjesto dosadašnje strategije odvraćanja. to automatski znači prelazak rusije iz defanzivnog u ofanzivni položaj. I umjesto da pišu o tim lijepim stvarima koji uljepšavaju dan oni nas smaraju s ovim antilogičnim tekstovima iz umobolnice s one strane uma

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Pisalo je i imaš video Putinovog govora preveden na naški, prije par dana, desetak najviše

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

pa hoće li amerikanci uvesti indiji sankcije ili neće s obzirom da je ovdje na portalu bilo barem minimalno 5 tekstova da hoće a 5 da neće. tako da sam malo u konfuziji. s druge strane jedna ozbiljna država poput rusije objavi promišljanja o tako važnoj temi I ovdje o tome imamo jedan dio teksta napisan a vezano za to. tako da je to više nego očit nesrazmjer u korist zapadne žute štampe

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Koji je idiot napisao da Srbija sjedi na dvije ili tri stolice?
SRBIJA ČVRSTO STOJI SA OBJE NOGE NA ZEMLJI i prstom na obaraču!!!
uprkos zlonamjernim interpretacijama sputnikovih tekstova.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Đuro

Rusi pišu. Ali ne samo, eto i Europljani kažu.Vučić danas u Parizu to neće komentirati, ali će morati reći ili pokazati da nema nikakvih raskida ugovora s Rusijom. Vidićemo u prvom mjesecu.I Vučić nije Srbija, to si zaboravio, Đuro, bez uvrede.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Nema uvrede,Vučić i nije Srbija.Samo što si ti zaboravio da je Vučić legalno i legitimno izabrani predsjednik Srbije sa jasnom nadpolovičnom podrškom biračkog tijela.A ne pišu Rusi već neko iterpretira tekst Jelene Putniković sa Sputnika.Što bi rekli čuo sam od Pere da je čuo od Jove.Dječija posla.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Đuro

đuraga, možda srbija stoji na dvije noge ali picousti I vi opijenim njime lebdite. to nadpolovično biračko tijelo je vrlo šaroliko I vučić ako zauzme izrazito prozapadni stav neće imati ni 25% biračkog tijela. ne zaboravi da u toj vučićevoj koaliciji ima pola političara I birača izrazito proruski orijentirano

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Vučić je prešao tačku kada je zauzimao izrazito prozapadni stav.I neće više biti u mogućnosti da mu se vrati.Zapad mu je zatvorio put nazad novim otvorenim zahtjevom da se prizna nezavisnost narko tvorevine ili nema EU i podrškom formiranju vojske iste te narko tvorevine.Podrška za vojsku ide u vidu 350 miliona US$.To je već ratni čin.Ne samo prijetnja.Procijenili su da su od Vučka dobili koliko su mogli i sada nastupaju sa pozicije gole sile.Traže pokornost.Vučić nema gdje drugo već u Moskvu po podršku ili još bolje po Ruse u pumoć.Zapad je jednostavno izgubio živce i kreuno đonom na Vučića i Srbiju.Bojim se da će kao odgovor dobiti još jedan dašak svježeg vjetra na Balkanu u vidu Dodika,samo ovaj put u Srbiji.
Ali čudni su putevi gospodnji…,ima vremena do raspleta.Sve je interesantnije i interesantnije.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Đuro

zapravo, ja mislim da je putin tu odradio posao još prije nekoliko godina kada je izjavio citiram “rusija će priznati kosovo samo ako ga srbija prizna” a nakon godinu dana se korigirao I izjavio “rusija neće priznati kosovo I ako ga srbija prizna”. mislim da je tu stavljen ksmen međaš

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Previše vjeruješ svemu što pročitaš.Putin nije dao ni jednu takvu explicitnu izjavu.
Ali su jednom malo ranije otvoreno rekli da ne mogu biti veći Srbi od Srba.U međuvremenu je Srbija prošla put od Borisa Tadića do nekoliko faza Vučića i zapadnog odnosa prema obojici.Pitanje je da li će i Vučić dozvoliti da ga zapad potroši kao Tadića i odbaci kao staru krpu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Đuro

Moj Đuka pa ti se ne ozbiljno baviš tematikom… Rusija je jasno rekla da neće priznati Kosovo bez obzira na Srbiju, sve kao reakcija na rad picoustog sa zlotvorima da podijeli Kosovo i Metohiju….u zadnjih par mjeseci.
Elem…pogledajte gdje picousti sjedi na fešti povodom povjede u Velikom ratu.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ajde lijepo nađi taj citat gdje je to Rusija,odnosno Putin ili Lavrov ili Zaharova rekla.Ili neko zvanično saopštenje Kremlja.
A što se tiče mjesta gdje je francuski protokol postavio predsjednika zemlje čija je vojska donijela odlučujuću pobjedu za mir u tom ratu koji se obilježava,pa to upravo govori da je zapad krenuo đonom na Srbiju i njenog predsjednika,kao što sam gore napisao.Dok su Tačija stavili iza leđa Putinu.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Siniša

Jeste Siniša..hehe…dobro si uočio.Prvi red ; glavni igrači današnjice a ne pobjednici i do njih najvjernije pudlice i vazali.Picousti negdje u zapećku jer se još uvijek nije dovoljno dokazao.Kolinda u prvom redu ,Tači u drugom.Haha…prevrću se francuski grobovi razasuti od Zaječara do Soluna.

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Đuro

Da li će moći da bira???

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Đuro

Da su Vučić i Dačić potpisali BILO KAKAV sporazum sa Kosovom, de facto bi ga priznali – srećom, Šipci bi samo uzimali, ne bi ništa davali…uglavnom, došla Zaharova…i rekla, otprilike, ne, nemože, jel’ vi mislite da smo mi budale..?

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Đuro

@Đuro Zar Dodik nije sada postao ” Rus “?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Na izbore je izašlo nešto preko 50% odsto birača, od toga je pola glasalo za Vučića. Ne znam zašto uporno ponavljate da je pola glasačkog tela glasalo za njega, kad je svega četvrtina.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Đuro

Što si ti pročitao i razumio samo ti znaš. Koliko sam ja shvatio, ovo je kritika EU i njihove arogancije da dijele lekcije zemlji koja čak nije članica.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Đuro

Da je bilo drugog kruga izbora ne bi ga picousti prošao…a drugog kruga nije bilo jer se javio onaj bezveznjak (!?) i uzeo glasove

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije

Ali ni Sputnjik nije Rusija, mi u Srbiji smo to već nekoliko puta apsolvirali….

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Evo… Još Srbija i BIH i onda smo opet svi zajedno…. Šta, da kažem…. Ima ludih i posle rata…

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Ovaj put kao ROBOVI, eunatousa ološu….”mi stojimo postojano kano klisurine….jesmo li morali ovako da se opametimo?????????????

Imam
Gost
Imam
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Sad vidis tko je kriv za rat na nasim prostorima

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Duboko se nadam da Srbija neće napraviti istu glupost kao mi

Kile
Gost
Kile
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Hahhaha moš mislit da neće, gotovi su oni odavno ko i mi svi

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Dobro a sto ta EU i NATO dobroga nude, a sto za uzvrat traze, prema nasem iskustvu nude malo, a traze sto vise. Nude neku svoju viziju demokracije, nude i obaranbeni savez, ma nude i industrijski razvoj, zakaone trzista i kapital, nude i vojni savez, socijalnu pravdu, vladavinu prava, ukidanje drustvenih razlika:
Demokaracije po dikataturi iz Brisela
Obranbeni savez od koga i protiv koga a ko su svi u okruzenju clanovi “miroljubivog” NATO-a, koji ratuje samou interesu bogatih a protiv siromasnih, a Srbija je koliko vidimo dosta siromasna.
Industrijski razvoj Brusel nudi tako da uniste vase tvornice i proizvodnju potom je jeftino kupe pa posatve svoju proizvodnju.
Brusel ima dosta kapitala i trzisat ali nije zainteresiran za vase proizvode jer je to kontra njihovim robama i proizvodima.
Vojni savez, tako da i vi srbi popunjavate NATO snage sa topovskim mesom.
Manje socijalne pravde jer je socijalna pravda u suprotbnosti sa interesima bogatih.
Vladavina prava bogatih i krupnog nkapitala na racun prava za osiromasene i siromasne.
Ukinuti srednji sloj i organizirati EU od ekstrermno bogatih i roblja – sirotinje.

Cijela bivsa Istocna Evropa je dala dreku pljusku kada je pristupila u EU i NATO, Srbi nemojte ponoviti tu gresku ucite na tudjim greskama nemojte na svojima.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  Kolega 105

JA necu sigurno a za ostale zombije neznam!

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

EU je civilni NATO. Srbima obuci NATO uniformu, to je isto kao da Rusima obuces NATO uniformu, sta bi time dobili. Prvi okrsaj svi bi presli na Rusku stranu.
Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je da želi da se u Srbiji na NATO gleda drugačije, jer NATO nije samo vojni savez, već skup vrednosti poput demokratije i ljudskih prava.
Protiv ulaska u NATO je 80 odsto građana Srbije.
Italijanski sud potvrdio uzročno-posledičnu vezu između osiromašenog uranijuma i obolevanja vojnika koji su boravili na bombardovanoj teritoriji Kosova i Metohije.
Vojnicima obolelim od kancera i porodicama preminulih sud u Italiji odobrio je nadokanadu štete u visini od 200.000 do 500.000 evra.

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Ja več živim u EU
Jer su nas sjebali sa obečanjima.
Sada ste vi na redu.
Da vas sjebu.
A NIŠTA OD TOGA, što su obečavali, se nije ispunilo.
Pa sad…. Ajde, još vi….

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Vidim da neki još uvijek imaju dilemu, ja ne. Srbija je već u EU i nato/SS eskadronu. Jer da je drugačije do sada bi se dijelili kolači na Terazijama i Knez Mihajlovoj.,nešto kao na Majdanu.

milan
Gost
milan
2 godine prije

? TP……ako si TP, kazem Srbi su usporeni konja polako sedlaju a jos polakse jasu 🙂 . Ja samo ocekujem jednu strasnu manipulaciju tipa rekli nam u Moskvi da udjemo u NATO i ostavimo Ruse same sebima! Na kraju bi to izgledalo svoju bracu si sam odbacio zarad lijepe rijeci sa Zapada jer srbijanski politicari su zavijeni u kompleks najgore moguce vrste!

milan
Gost
milan
2 godine prije
Reply to  milan

Koji!? Imaju osjecaj da su stalnom polozaju “naguzeni i skinutih gaca” prema Zapadu ali nekome od njih je to prirodan polozaj! 🙂 🙂 🙂 , kojji sam je cinik hahaha

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  milan

Dobro,mogu se i složiti sa jednim dijelom ovoga što si napiso milane,ustvari sa većinom..samo trebali bi prestati sa ovim hebenim ” bratstvom” , davno je ono sahranjeno.Živi samo u naivnim glavama.Ipak mislim da je Vučko izabrao stranu ,jer da nije ne bi ga danas u Parizu tretirali kao kera ispod koša ( tako se u Bosni kaže),ipak ,morali bi mu još malo ” titrati ” ,zar ne..? Ovako,on je gotova priča .

milan
Gost
milan
2 godine prije

TP…..
Ajd!@ da pricekamo do poslije posjete VP-a Srbiji. Biti cemo mnogo informiraniji! Nije da volim Vucka ali nekako mi se cini da je kao sveta vodica niti pomaze niti odmaze! Do i za sada! Pa vikali su mu na RTS da je peder pa se nije nesto mnogo naljutio! Mislim ti ja ,hahaha! Skoro zaboravih da dodam da je nedugo potom postavio lezbejku za predsjednika Vlade Srbije, no ispada da se je do sada pokazala kao naj-najbolji predsjednik Vlade Srbije naspram onih lelemudana predsjednika vlada Srbije prije nje 🙂

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  milan

Ima naznaka i za tu “malu” laž….spremamo se

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije

Varate se, nije, ne zato što ovdašnje vlasti nisu htele, već što se velikima nisu sve kockice uklapale….raspad eunato društvanceta bi mogao da bude kao i austrougarski pre 100 godina…na teret Slovena i “ludih Srba”….još malo, videćemo….

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Istina Tadmure.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Vidim, da večina ovdije, ozbiljno priča… Pitam se o čemu…. O tome, ako če Srbija uči u EU, ne odlučuje Srbija i još manje EU….. Svijet je več postao bipolaran, samo što večina to još ne vidi…. Tako se nezna još, u koju sferu utjecaja če Srbija.. Ili u Doillarsku ili u Juanovsku…U biti ima Srbija sreču, da je tako kasna…. Može da se cenka i cenka i ako bude pametna može, da unovči puno…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Rubalj brate…evo im komad zemlje Republike Srpske koji god hoće, neka prave silose.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Siniša

Pa napisao sam več.. Ne odlučuje o tome Srbija, ko što ne odlučuje EU…..Bitno če bit, kome geostrateški Srbija više treba… Zapadnom ili istočnom bloku….

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ej Siniša
kasno pališ, ja sam im već ponudio u hrvatskoj na mojoj zemlji, di go žele i čuvat ću im hangare. Ali bolje da mi ne daju one crvene gumbe, odeeeeeeeee brisel, odeeeeeebabilondon, odeeeeeeeeeajfel i pariz

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  aga cija

Ima par godina da je jedan deda iz Crne Gore nudio na poklon svu svoju zemlju…ni dugmence nije tražio :)))

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  aga cija

Nema veze…neka naprave prekograničnu bazu…..

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  Trubadur

najprije treba još više izvuči novaca zbog upotrebe oslabljenog urana, malo je ono šta je gore netko napisao. Prvo oderite amere, pa zapad i onda nemojte nikuda ići. Ako ne uđete u eu ja ću tražiti azil u srbiji.

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije

Sta je onda “Severni tok 2 ” ?

udav
Gost
udav
2 godine prije

“Mi vam dajemo novac, a vi surađujete s Rusima”
-Zar nije to Tramp rekao EU-ropljanima, mi vas branimo, a vi pravite Rusima posao? – LICEMERI, PLAGIJATORI.
. Amerika od 2.s.r. najvise placa za zastitu saveznika, i sad kada EU treba da doprinese, sad bi svoju vojsku, mozda vojsku sa Rusijom? Pa ta EU misli stvarno da je Amerika luda, ali da je Srbija najludja kad joj se prodaje to licemerje, hehehe, cekajte samo dok ameri cuju kojim to bankarima se duguje, ko je najveci vlasnik americkog duga, hehehe, nece biti da su kina i japan, vec eu

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  udav

Rusi srbi eu nato nuklarke plin nafta ..
A vani pod prozorom sunce more i coca cola.

marko
Gost
marko
2 godine prije
Reply to  udav

Amerika najvise placa to je tacno,ali i duplo uzima nazad,e to je ta razlika koju ti ne razumes!

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  marko

razumem ja, ali ti ne razums:
Трамп земљама-савезницама: Или плаћајте нашу сјајну војну заштиту или се штитите саме

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

Mozda bi ipak bilo pametnije dati Rusima da postave bazu u Srbiji i da postave kojekakvih dzidzabidzi jer bi time bili na domak DeveSela a mogli bi poderati i Dzems-BondStil. Srbija ce biti poderata kao sto krmacha podere vrecu i ovako i onako. Alli ako vec moram umrijeti nasilno onda cu umrijeti chasno a ne ko poslednji dOOPeuvlakac ili pEEzda.
Ako do dodje do jaceg derneka jasno je da ce Karpati biti poderani do yaya a Srbija nema dovoljno jak ventilator da U238 oduva od sebe. Ne cude me ovi iz EU oni daju svoj krvavi novaca svi dOOpeuvlakaci ga ladno uzimaju. Posto nema nista dzabaka onda i za taj novac mora da se igra kako davaoc svira. Zaboravljaju mnogi onu narodnu koja opisuje lika koji je za dinar u kolo ulazio a dva placao da iz njega izadje.
Nije to kao u bivsoj drzavi kada su svi pokupili sto su mogli jamiti i turili medjne belege gdje je njima pasovalo. Neko ce morati vratiti i iskijati onaj novac koji su dobili dok su palili vlastitu Skupstinu.
Kao da im je malo bilo sto su se zavlacili u zavrsetak debelog crijeva 500 godina i iz tog nisu izvukli pouke. A da ne pricam o pouka drugik koji su usli u NATO-kolo ili EU-kolo. Ne cuju kukanje kako im je dobro. Bolje im je nego onim kukavcima u Srbiji ali je daleko od obecanja za ludom radovanja.
Umrijeti k’o chovjek ili 3.14zda pitanje je sad.
PS
Admine, ziv bio nemoj zaboraviti obrisati ovaj post, mogao bi nekoga da uvrijedi.

milan
Gost
milan
2 godine prije
Reply to  cicos

Kakvo brisanje bre cicos!!! Napisao si rijetko dobar kom.=poucan!

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  cicos

:))) Hvala Adminu, a hvala i cicosu….

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Slušajte EU, pa će te i vi dobiti Пленковића…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  nekoime

Imaju ga ,dobro,više liči Kolindi ( oboje su patološki lažovi) ali ni Andrej nije daleko.
Ovaj ” ćirilični” premijer je odličan.Bravo!!????

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

Ja već par godina govorim da Srbija neće ulaziti u EU, to samo slepac ne vidi

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Perica

vide i slepci, ali Acika mora da glumi ultraslepca…nema alternativu :))…mislim “njegova” eu….

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Dunja

Nije mi njegova politika najjasnija od početka stvaranja SNS i okretanja kožuna, previše kontradikcija, nelogičnosti, ali negde mi miriše da je on bio i ostao nacionalista. Sve ostalo je bila kupovina vremena, dok se stvari na geopolitičkoj sceni ne srede, tj. dok ne počnu duvati neki, za nas, povoljniji vetrovi. On nije najmanje simpatičan, naprotiv, ali isto tako nije ni glup, da ne shvata kako bi prošao ako bi istinski do kraja ispunio agendu koju nam je Zapad zacrtao. Ne možeš silovati dve trećine naroda. Mislim da poslednja dešavanja sve više potvrđuju tu moju sumnju i ako se ispostavi da sam u pravu, onda je ovaj čovek daleko pametniji i dorasliji zadatku i vremenu nego što izgleda.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Helena

@Helena
Nemam naviku vraćati se na stare teme, pa sam slučajno naišao na ovaj Vaš komentar. Asocirao me na nešto što sam slušao, pa se nadam da me nećete pogrešno shvatiti, ako Vam skrenem pozornost na ”INTERVJU: Milo Lompar – Moramo zaustaviti pogubnu politiku koja nas pretvara u koloniju (24.12.2017)”.
Ako Vam je to već poznato, zanemarite ove moje pisanije.
Lijepi pozdrav!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Samo mala ispravka.
Srbija nije 2018. g. dobila 4 MIG-a 29 iz Bjelorusije. Dobila je krajem 2017. g. vrlo povoljno 6 MIG-ova 29 iz Rusije, od kojih je jedan odmah vraćen u Rusiju na generalni remont.
Najavljeno je da bi iz Bjelorusije trebala stići 4 MIG-a 29 tijekom 2019. g.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije

E.U. vodi licemernu politiku.Kada njima treba ruski plin onda grade Severni tok a za balkanske zemlje Južni tok je bio zabranjen.Tu su Bugari zakazali.Uplašili su se Brisela.Šta više reći, najbolje je ” Use i usvoje kljuse”,neće “Brisel
-Nemačka i Francuska” – nikome pomoći ako nije u njihovom interesu.

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije

Acika(tepanje malom bolidu, da se ne stresira) će morati da se napne i otplače nama ili njima ….teško da će reći – “Novac??? gospodo, pa Vi perete svoj prljavi novac preko “ulaganja” u Srbiju i meni i mom društvu plaćate proviziju…malu, Srbija nikad od 1804. nije bila ugroženija””

apolo
Gost
apolo
2 godine prije

Nisam Srbin, i tesko je komentirati. Nije moguce prihvatiti uslove od nekoga tko vam je bombardovao zemlju.. Pa , cini mi se normalno. Sta mi ti imas sugerirati kako da se ponasam. Saveznike cu sam traziti, Cak ako zaronimo u istoriju, iznenadjenja su ogromna. Rusija je pomogla Srbiji i na svoju stetu. Opet, svi imaju svoje,.Druga drzava . Sretno vam sa izdajnicima koji kormilare.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  apolo

Srbija je oduvek bila majka bagri i olosu a zla maceha svojim najboljim sinovima.

cicos
Gost
cicos
2 godine prije
Reply to  Riddick

“Zatutnjaše sa četiri zvona
Povrveše kite i mundiri
Povrveše perjanice bojne,
Povrveše bezbrojni šeširi
Svi majori debeli i suvi
Oficiri cela kita sjajna
Pukovnici, s orlom i bez orla
I još neko, ali to je tajna.
Potmulo su udarala zvona,
Udarala zvona iz budžaka,
A i što bi da se čini dževa
Kad je pratnja srpskoga junaka
Srpska deco što množiti znate
Iz ovoga pouku imate:
U Srbiji prilike su take
Babe slave, preziru junake
Zato i vi ne mučite se džabe
Srpska deco postanite babe.”

E, moj Nušicu da su te u grobu zacementirali svejedno bi se u njemu okretao

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  cicos

Nista se nije promenilo , kao da je danas napisao pesmu…

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

” Monopoli, oligarhija, težnje za gospodstvom umesto težnja za slobodom, eksploatacija sve većeg broja malih i slabih nacija od šačice najbogatijih i najjačih nacija – iz svega toga su nastale one odlike imperijalizma, koje nas primoravaju da ga karakterišemo kao parazitski ili truleći kapitalizam “. Lenjin ( 1916 )

Mat
Gost
Mat
2 godine prije

Mi Vam dajemo novac…..,a sa tim novcem otplacujete Kosovo petokolonasima

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

U Srbiji je trenutno natječaj, traži se ekvivalent Nikoli drugom, bog da mu dušu prosti, u vidu srbina sa kahones (ko junak Kakrađorđe kog ubiše njegovi) koji će ući u rat sa ciozapadom radi Rusije ko Nikola drugi radi Srbije.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije

Pozdrav Srbiji iz “hrvatske” Istre! … i jedan savjet : – ako želite jesti .ovna (kao Hrvati i Slovenci) pridružite nam se za istim EU-stolom 😉

Velicanstveno zbunjeni
Gost
Velicanstveno zbunjeni
2 godine prije

Po ovome sad ispada kao da se Kina 16 + 1 ne dogadja diljem istocne EU ili da Plenkovic otvoreno ne agitira za poslove u Kini. *Zbunj

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Sve mi se čini da je poneki ‘sendvićar’ od picoustog zalutao na ovaj portal – nema veze, neće dugo…

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

CIA i američka nevladina organizacija “Stratfor” prognoziraju raspad današnje EU na nekoliko grupa – staru Evropu, novu Evropu, koja će biti okrenuta SAD, te savez pravoslavnih zemalja.

Zapadni blok ili staru Evropu činile bi – Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Španija, Portugalija, Italija, Švedska, Norveška i Finska.

Novu Evropu bi činile Litvanija, Estonija, Letonija, zemlje Višegradske grupe, Slovenija, Hrvatska, a on bi se nalazio pod njemačkim ekonomskim i američkim vojnim patronatom.

Treći blok predstavljao bi balkansku konfederaciju koju bi činile pravoslavne zemlje – Srbija, Rumunija, Bugarska, Makedonija i Grčka. Ovom bloku pripala bi BiH, kao i Albanija.

Slična predviđanja kao CIA iznosi i američka nevladina organizacija “Stratfor”.
Analize CIA-e mogu se, dakako, uzimati s rezervom i skepsom, ali, podcjenjivati ih i ismijavati doista je znak neupućenosti i neozbiljnosti. Podsjetimo, CIA je obavještajna služba američke vlade, u čijoj nadležnosti se nalazi prikupljanje i analiza podataka o inozemnim vladama, korporacijama i pojedincima, odnosno davanje takvih podataka raznim drugim odjelima vlade. Treća funkcija CIA je djelovanje kao “skrivena ruka” SAD-a u rušenju stranih vlada, ubojstvima, sabotažama, stvaranju “gerilskih” pokreta, po naređenju predsjednika. Posljednja dužnost desetljećima je izvor kontroverzi vezanih uz CIA-u.
Sjedište agencije je u općini Langleyu CDP-u McLean u okrugu Fairfax u državi Virginia, nekoliko milja od Rijeke Potomac i središta Washingtona. CIA je dio američke obavještajne zajednice, koje danas vodi direktor nacionalnih obavještajnih službi (DNI). Uloga i funkcije CIA-e su otprilike ekvivalentne MI6 u Velikoj Britaniji i izraelskom Mossadu.

cicos
Gost
cicos
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Lijepo je cuti da su i Albanci pravoslavci a i mi u Be&Ha ovakvi sareni koji izgibosmo objasnjavajuci da nismo ni OVI ni ONI.

Wtf
Gost
Wtf
2 godine prije

Zašto ne prosvjedujete protiv te milijarde eura pomoći ako ste baš toliko protiv EU? Nisam vidio prosvjede.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Wtf

Kada bi postojao sud kome bi mi mogli tužiti zlotvore, za štetu nanetu bombardovanjem, sankcijama, mmf ucenjivačkom politikom, oni bi morali da nam plate stostruko. Usput, ne samo da su nas uništili, nego za taj novac koji nam daju traže da se odreknemo svoje teritorije. Čuj, pomoć? Mamu im kurvinu, bolesnu. Neka nabiju sebi svoju pomoć u svoje masne, pedofilske guzice. Na njih je premalo reći pljuc. Bljuv iz dubine duše.

cicos
Gost
cicos
2 godine prije
Reply to  Helena

Najgora je cinjenica da oni koji u Srbiji nesto odlucuju ili bar misle da odlucuju, ne misle tako.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik