EU želi naplatiti izlazak Velikoj Britaniji

Brexit - isplata - eu
0
0

Velika Britanija bi mogla biti primorana da plati čak 60 milijardi eura na ime neplaćenih budžetskih obaveza, penzionih fondova, kreditnih osiguranja i potrošnje za projekte EU na području te zemlje, a sve to kao dio pregovora o Brexitu, piše Financial Times.

Financial Times se poziva na izjavu visokog zvaničnika EU za pregovore sa Velikom Britanijom o njenom napuštanju Unije po osnovu Člana 50. Lisabonskog sporazuma.

To će biti vrlo ružno za Britaniju. Michel Barnier, jedan od glavnih pregovarača Evropske Komisije (EK) o Brexitu, želi da Velika Britanija popuni finansijsku „rupu“ nakon što napusti EU. Ukupan iznos procijenjen je između 40 i 60 milijardi eura.

Evropski pregovarači su izjavili da ne žele razgovarati o prelaznim aranžmanima i trgovinskim sporazumima dok proces izlaska ne bude okončan, najkasnije do sredine 2018. godine. Ako Član 50. Lisabonsko sporazuma bude pokrenut početkom sljedeće godine, kako je najavila britanska premijerka Theresa May, Britanija će imati samo 6 mjeseci da pregovara o prelaznim aranžmanima i trgovinskim sporazumima.

Prelazni sporazum, za koji lobiraju mnoge finansijske firme u Londonu, mogao bi uključiti Veliku Britaniju u plaćanje budžetskih doprinosa za dugi niz godina. Ovo bi umanjilo konačnu cifru od 60 milijardi eura, jer bi plaćanje bilo vršeno godinama, ali bi razljutilo sve one koji su glasali za Brexit.

Neki visoki zvaničnici EU ipak smatraju da bi to vilo „vrlo opasno“ i više su za prijateljski razlaz između EU i Velike Britanije, što ostavlja nadu da će ovaj dug biti „otpisan“.

BrexitEuropska komisijamichel barniertherese may
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI