„Fake News“ i kako detonirati atomsku bombu u Južnom kineskom moru za nula dolara

eksplozija
17 komentara

Iako sam mislio preskočiti ovu vijest, obzirom da se radi o tipičnoj podvali zapadnih medija, objava na jednom od hrvatskih portala me „prisilila“ da joj posvetim nekoliko redaka. Naime, riječ je o „navodnoj nuklearnoj eksploziji u Južnom kineskom moru“, vijest koja je objavljena u većini zapadnih agencija i koja može biti iskra koja će zapaliti sukob širih razmjera.

Tko je krivac, što se dogodilo i kada, sve je preneseno tako tako da se zapadni mediji pozvali na izvješća ruskih, kao što je The Moscow Times i njemu slični, koji su zapravo zapadna izdanja koja drže dio medijskog kolača u Rusiji. Time se valjda htjela naglasiti vjerodostojnost „eksplozivne vijesti“, jer „ako to kažu Rusi, onda je valjda istina“. Tako su britanski Express, na primjer, a nakon toga i neki u Hrvatskoj, objavili da „kako Rusi, nakon misteriozne eksplozije u Južnom kineskom moru, provjeravaju razinu radioaktivnosti na svojim obalama Pacifika“.

Naime, navodno se u Južnom kineskom moru dogodila snažna podvodna eksplozija zbog koje je povećano radioaktivno zračenje zabilježeno na Tajvanu i južnim dijelovima kopnene Kine. Dan poslije te „eksplozije“ je navodni incident komentirala ruska državna služba za nadzor radijacije  Rospotrebnadzor, koja je priopćila „da je, zbog incidenta u Južnokineskom moru, pojačala kontrolu radijacije na ruskim pograničnim teritorijima“.

Priopćenje ruske agencije je točno, ali se nadzor nije pojačao zbog navedene „eksplozije“, što ćemo kasnije detaljnije pojasniti.

„Prema informacijama dobivenim iz Globalne mreže nadzora okoliša u Južnom kineskom moru zabilježeno je povećanje razine radioaktivnog zračenja zbog radijacijskog incidenta. Pojačan je nadzor razine radijacije u obližnjim pograničnim teritorijima“, navodno stoji u priopćenju ruske državne agencije.

„Prema „informacijama“, radilo se o „eksploziji“ koja se dogodila 21. studenoga u 18:22 sati prema istočno-američkom vremenu. Iako je javljeno da se informacija još provjerava, vojni izvori su ukazali kako se radi o eksploziji u Južnom kineskom moru, na dubini od oko 50 metara, koja je, prema njihovom mišljenju, bila snage 10 do 20 kilotona“, navodi se u opisu ovog nimalo bezazlenog incidenta, da se zaista dogodio.

U završnom dijelu se u dva retka, manje ili više, svi ograđuju „kako do sada nema nikakve službene potvrde o navedenoj eksploziji s bilo koje strane i da se ne smije isključiti ni mogućnost kako se u čitavoj ovoj priči jednostavno radi o lažnoj vijesti“.

Tko zna kako se proizvode vijesti, dobro zna i da čitatelji u 90% slučajeva prvo pročitaju naslov, potom uvodni sažetak, ako ga ima, a onda na brzinu „prelete“ tekst. Vijest do kraja i pozorno čitaju uglavnom oni koje posebno zanima vanjska politika i geopolitički, geostrateški i geoekonomski sukobi u tijeku.

Međutim, zanimljivo je da su čak i neki ruski listovi, kao što je Izvestia, također objavili vijest o nadzoru kojeg provodi Rospotrebnadzor, ali su brzo kontaktirali stručnjake i objavili demanti. Isto je uradio i kineski portal DW, ali na kineskom jeziku, tako da su ove dvije informacije, obzirom da čitatelji ne razumiju ruski, a posebno ne kineski, prošle neopaženo i kao da nisu ni objavljene.

Izvestia: Lažna vijest o nuklearnoj eksploziji u Južnom kineskom moru

Za ruski list je, nakon što je Izvestia ukratko izvijestila o navodnoj „eksploziji“, komentar dao akademik Aleksej Kuprijanov, viši istraživač Ekonomske škole u Moskvi Ruske akademije znanosti.

„Ranije su mediji javljali da je 20. studenog u Južnom kineskom moru na dubini od 50 m došlo do nuklearne eksplozije kapaciteta 10 do 20 kilotona, ali službene potvrde ove informacije nema“, piše ruski list.

“Najvjerojatnije eksplozije nije ni bilo, budući da je eksplozija kapaciteta 20 kilotona usporediva s eksplozijom tijekom američkih nuklearnih testova na atolu Bikini“, rekao je akademik Aleksej Kuprijanov.

„Eksplozija bi dovela do visoke gljive koja bi se primijetila iz svemira. Štoviše, takvo što bi vjerojatno izazvalo cunami. Osim toga, plovidba u tom području uopće nije bila poremećena“, dodao je Kuprijanov.

Rospotrebnadzor 22. studenog jeste izvijestio da je pojačao praćenje radijacijske situacije na Dalekom istoku, ali ne vjeruje tvrdnjama Globalne mreže za praćenje radijacije i izvješćima o porastu razine radijacije u nekoliko kineskih obalnih gradova.

Aleksej Kuprijanov sumnja u podatke takozvane „Globalne mreže za praćenje radijacije“, čiju interaktivnu mapu možete pratiti pod imenom URAD Monitor, koja u ovom trenutku pokazuje da je radijacija u priobalnoj Kini i Južnoj Koreji dvostruko ili trostruko manja od radijacije u većini europskih područja mjerenja.

„Karta struja u Južnom kineskom moru, sama po sebi, pokazuje da bi radioaktivno onečišćenje prvi primijetili ne na kineskoj obali, već u Manili. Ako se incident dogodio, radioaktivna voda je otišla na područje Filipina. Međutim, tamo nema tragova zračenja”, naglasio je viši istraživač Ruske akademije znanosti za Izvestiu.

Kineski DW: U trenutku „eksplozije“ je tamo bilo američkih i kineskih vojnih brodova

Ovdje moramo reći da ne znamo radi li se o njemačkoj kanalu na kineskom jeziku ili kineskom izvoru koji, slučajno, ima isti akronim kao Deutsche Welle. Međutim, kinesko izdanje, što nitko nije provjerio ni preveo, podsjeća da su neki mediji netočno prenijeli vijest da se u Južnom kineskom moru dogodio „novi Černobil“.

„Brojni mediji su 22. studenog izvijestili o “novom Černobilu” u južnom kineskom moru i situaciju povezali s trenutnom situacijom u Kini i Sjedinjenim Državama i kako bi ovo mogao biti podvodni nuklearni test istočne sile i moćan “signal” za Sjedinjene Države. Neki su to nazivali i eksplozijom nuklearne podmornice“, piše kineski portal.

Je li to stvarno tako? Američki novinar Tom McKay kaže da je izvor vijesti bio poznati radio voditelj Hal Turner, pristaša izrazito desne struje u Sjedinjenim Državama iz New Jerseya. On i suradnici na radio i internetskoj stranici “Radio Hal Turner” promoviraju stavove  bijelih supremacionista, bave se različitim teorijama zavjere i pozivaju na atentate na vladine dužnosnike. Stoga je autentičnost ove „vijesti“ očita“, piše kineski DW News.

Vrijedi spomenuti da je razlog zašto se ova lažna vijest mogla brzo proširiti internetom možda povezan s nedavnim akcijama američkih ratnih brodova u Južnom kineskom moru. Naime, 22. studenog po pekinškom vremenu  je potvrđeno da su 20. i 21. studenog borbeni brod američke mornarice “USS Gabrielle Giffords” i raketni razarač „USS Wayne E. Meyer“ ušli u područje „eksplozije“ bez odobrenja. Tamo su kineski grebeni i otoci Nansha Xisha, koji su u kineskom teritorijalnom moru. Kineska vojska je poslala pomorske i zračne snage kako bi pratile američke brodove, provjeravale su njihove aktivnosti i upozoravale ih da napuste kineski suvereni pomorski teritorij“, zaključuje kineski DW News.

Logika i zdrav razum?

Čak i ako ostavimo po strani da se nije poštovala nužna praksa provjere neke vijesti iz izvora „suprotnog tabora“, što The Moscow Times nije, iako objavljuje u Rusiji, zar je moguće da je bilo koja strana, kineska ili američka, ili neka treća, odgovorna nuklearnu eksploziju snage 10 do 20 kilotona u trenutku kada su u tom području bila dva američka ratna broda i „kineska pomorska pratnja“. Da je bilo ikakve eksplozije, mornari s tih brodova, dok podatke o podmornicama nemamo, vjerojatno bi bili mrtvi.

Ovdje bi mogli zaključiti ti članak, uz napomenu da je u ovakvim vremenima ne samo neprofesionalno, već i izuzetno opasno objavljivati ovakve informacije. Naime, to su područja u kojima najmanji incident može dovesti do globalne katastrofe, a do takvog incidenta spletom okolnosti može doći i zbog medijskih napisa. Zvuči nemoguće, jer su u Pentagonu i Glavnom stožeru kineske vojske ipak profesionalci, ali zašto provocirati globalnu katastrofu? Zbog nekoliko klikova više na društvenim mrežama ili otvaranja „vijesti“ na internetskom portalu?

Kako se to ne bi dogodilo nadamo se da sljedeći dio doprijeti do čitatelja koji su povjerovali u „eksploziju“ kao i do onih koji su ovu vijest širili, ako im je stalo do kredibiliteta.

Kako detonirati nuklearnu bombu u Južnom kineskom moru za nula dolara?

U internetskom prostoru postoji mnogo usluga čijim je podacima uobičajeno vjeruje čak i bez dodatne provjere. Naime, ti se podaci često koriste u raznim istragama, pozivajući se na članke, optužujući ih, ali s druge strane ove usluge potpuno ovise o radu volontera koji objavljuju podatke sumnjivog kredibiliteta. Svi znate nekoliko pružatelja ovih usluga, kao što su Fly Radar24 ili Marine Traffic. No čak i oni su na svojoj interaktivnoj mapi znali postaviti krstaricu Moskvu na rijeku u Moskvi, nasuprot Kremlju. Znanstveno se to naziva podvala.

Sada znamo da postoji i „Globalna mreža za praćenje radijacije“ s katom URAD Monitor, projekt koji prikuplja „podatke

s radijacijskih senzora“ i objavljuje podatke na internetu. Istina je da ovaj projekt nema nikakve uređaje i često koristi slučajne brojeve navodnih „očitavanja“.

Dakle, bez napuštanja svoje udobne stolice negdje u Dallasu ili u Kijevu, ili pak u Sankt Peterburgu napišemo jednostavan scenarij o incidentu u Kini i iznesemo podatke o povećanom zračenju u nekoliko gradova.

„Ali koliko „povećanom“?Imate na karti na dan objave razinu radijacije od 0,24 µSv/h, što nije dokaz o nikakvoj nesreći. Svi normalni stručnjaci bi pogledali interaktivnu kartu, slegnuli ramenima i nastavili premještati istrošeno nuklearno gorivo u nove drvene sanduke umjesto u stare “, kako je slikovito opisao incident ruski stručnjak Boris Rožin.

Fluktuacije manje od 1 μSv/h mogu biti posljedica potpuno prirodnih razloga i zbog lošeg mjerenja senzora, jer znanost samo potvrđuje da se rezultati mjerenja senzora podudaraju sa stvarnošću, ali onome koji je izradio ovu lažnu priču to nije važno.

I tako se s nevjerojatnim brojevima na karti neko mjesto prikazuje u jarko narančastoj boji. I odjednom u medijima vidimo da je tamo eksplodirala nuklearna bomba od 20 kilotona. Zbog mutnih „vojnih izvora“, redovito anonimnih, te zbog situacije na karti koju je objavio URAD, svi odmah počinju vjerovati da se to zaista dogodilo.

Tada sa zadovoljstvom gledamo kako mediji reagiraju na to, a nakon medija i vladina tijela. Tako su Rospotrebnadzor, ministarstvo obrane Rusije, pa čak i strane obavještajne službe bili prisiljeni vršiti mjerenja i pobijati vijest.

I sve to unatoč činjenici da Rusija ima prilično ozbiljne sposobnosti za otkrivanje nuklearnih eksplozija, a posebna služba za praćenje radijacije ruskog ministarstva obrane definitivno bi zabilježila eksploziju snage 20 kilotona.

Teško je čak ne zavidjeti autorima ove priče, jer smo, na kraju krajeva, isti vojnici informativnih frontova i to smo mogli učiniti i mi. Potrudit ćemo se, ali ćete takve vijesti, barem od ovog autora, čuti isključivo prvog travnja. Nije tajna da će se informacijski krugovi ovog nadmetanja kroz internetski prostor i dalje nadmetati ovakvim informacijama, što će činiti vrlo dugo. No, ipak bi trebalo malo pozornosti pri čitanju i širenju ovakvih „vijesti“.

Express / URAD Monitor / DW News

Fake newsNuklearna nesreća
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fabijan
4 godine prije

zanimljivo je kako u većini država ne postoji zakonska odgovornost novina u vezi objavljivanja lažnih vijesti tj, možeš pisati i lupetati što hoćeš ali, zabranjeno je vrijedjati nekoga dakle, napišeš starleti da je fufica, platiš milijunsku kaznu proširiš paniku ili zavedeš naivne da ne idu doktoru pa netko umre, to je ok a lijepo piše u HR zakonu – štete veće od 2000 kn se gone po službenom postupku nisam protiv alternative i drugačijijeg mišljenja, dapače ali, zato imamo sud, pa kad netko provali gluposti ili skuplja čitaoce na foru ravne zemlje i sličnih gluposti – lijepo na sud pa neka se vidi što je istina, što je sumnja a što je laprdanje borci protiv zakona tvrde…. “Budimo realni, ako je neki medij u više navrata objavio lažnu vijest, korisnici će, nakon što su iste opovrgnute, to prepoznati. Takvi mediji će u njihovim očima vrlo brzo postati nevjerodostojni i kao… Čitaj više »

tihobl
4 godine prije

Babicu sta kaze seizmoloski sajt? Da li je zabiljezen tad zemljotres?

Kvisko
4 godine prije

Samo istina dolazi iz Rusije,medjutim ako se potkrade pokoja laz, onda to dolazi od zapadnih medija sa sjedistem u Moskvi,iako znamo da je Car potjerao sorosa i kapitalizam iz Rusije.Zbunjen sam.

Iza_horizonta
4 godine prije

Lažni masovni mediji doživljavaju potpuni kolaps zajedno sa svojim gospodarima. Sad su počeli da šire direktne lažne vijesti i to vrlo opasne u nadi da će napraviti neko veće zlo koje će im donijeti spas. Nema im spasa.

kemičar
4 godine prije

20 kilotona je relativno slaba eksplozija, u odnosu na megatone… tako da se je autor možda zabunio. Na Japan su ’45 bačene bombe čije su se jačine mjerile u kilotonama.. Kada su otkrivene blagodati nuklearne fuzije, te se je ista počela primjenjivati u nuklearnom naoružanju, snaga tih (termo)nuklearnih bombi se počinje mjeriti u megatonama..

Mate
4 godine prije

Nakon eksplozije 10 do 20 kilotona na dubini od 50m, nastaje tsunami samo takav. Je li zabilježen ikakav tsunami?

Max
4 godine prije

to je objavio jedan portal koji inače čitam i poštujem. opreza nikad dosta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI