Francuska zbog izbora uvodi cenzuru i ograničava slobodu govora

Francuska uvodi cenzuru
35 komentara

Kao sredstvo u borbi protiv navodnih “lažnih vijesti” će se u Francuskoj početi primjenjivati dva nova kontroverzna zakona o cenzuri koji ograničavaju slobodu izražavanja i tiska. Nema sumnje da će slični zakoni uslijediti i u ostatku EU, gdje u tom smislu već postoje razni zakonski prijedlozi.

Korak po korak, sloboda izražavanja i tiska se u EU sve više ograničava. Već sada za različite stavove od službenih stavova vlasti postoje ograničenja, a za pogrešne stavove o različitim temama mogu biti izrečene i kazne, čak i zatvorske kazne. Francuska ide korak dalje, a zakonodavcima se žuri jer se u svibnju 2019. održavaju izbori za Nacionalnu skupštinu.

Tako je Nacionalna skupština u Parizu usvojila dva vrlo kontroverzna zakona koja su usmjerena na suzbijanje “glasina” i “lažnih vijesti” tijekom izbornih kampanja. Dakle, tijekom mjeseci do nacionalnih izbora će stranke ili kandidati strogo morati paziti da djeluju protiv onoga što smatraju neistinitim tvrdnjama, a za hitne postupke se mogu obratiti sudovima.

Osim toga, društvene mreže se obvezuje  na veću transparentnost u smislu plaćenog sadržaja, posebice inozemnih.

Naglasak se daje uglavnom na ruske novinske portale RT i Sputnik, koje predsjednik Macron napao i optužio da su u vrijeme predsjedničke kapanje za navodno namjerno širili glasine o njemu kako bi spriječili da bude izabran za predsjednika.

Međutim, čak su i internetske stranice koje su bile bliske drugim kandidatima pisale isto, što je sasvim legitimno, pogotovo kada se nagađanja kasnije dokažu kao istina.

Prije svega, ovo je novo sredstvo cenzure kojim se političarima i strankama mogu “začepiti usta”. Na primjer, čak i ako novine napišu “oslanjajući se na vladine krugove”, jer ministar ne želi da mu ime bude povezano s objavom, može dovesti do tužbe. Što ako, na primjer, postoje naznake korupcijskog slučaja? O tome se također ne bi smjelo govoriti tijekom izbornih kampanja, samo zbog činjenice što o slučaju još nije pokrenuta službena istraga.

U bjesomučnoj borbi za “obranu njihove demokracije” političari je i dalje potkopavaju. Bez obzira na to je li to takozvani zakon “NetzDG” u Njemačkoj ili novi zakoni protiv “lažnih vijesti” u Francuskoj, slobodno se mišljenje i tisak, što je zajamčeno svim ustavima zemalja članica EU, sve više ograničavaju.

U određenom trenutku ćemo završiti u vremenima klasične diktature u kojoj prije nego što se vijest objavi mora proći kroz ruke cenzora.

Fake newsLažne vijestiNetzDG
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

Što da ne, tako je bilo i u srednjem veku pa smo opet preživeli… Doduše, donekle je pomogla i giljotina – ali izgleda da suviše dugo nije radila. Vreme je za remont i “podmazivanje”. Mada, ovi u Francuskoj su nestrpljivi, ako im se ne sviđa da čekaju remont možda u duhu hovogodišnjih praznika počnu da kače “lampione”.

Iza_horizonta
5 godine prije

Što su u većoj panici, veće gluposti prave ?

Dub Miroslav
5 godine prije

“Izborna cenzura”?! Prvi put čujem za taj demokratsko-pravni institut. Otvorimo natjećaj za novi pojam . Npr: diktokracija ili demokratura.

Maja
5 godine prije

prve represalije pocele su odmah nakon charlie hebdo-a. samo jedan jedini privatni blog usudio se postaviti par pitanja, i to u vezi (samo-)ubojstva pariskog komesara koji je vodio istragu. svi su sutjeli i prepisivali “vijesti” kao i do danas. zbog krive rijeci na netu cak je i jedna djevojcica zavrsila u zatvoru, o nekim umjetnicima i ostalima da i ne govirimo. u kratko, imali smo sisteme pred niti 100 g koji su se u stvaranju ” jednakog” homogenog drustva sluzili otvorenim genocidom – ca 40 miliona mrtvih. taj sistem je vec dosta pustio korijene, i novi genocidi, jos veci ne bi me cudili, pogotovo kod sadasnjeg dozrijevanja. ne zelim taj sistem imenovati, jer na balkanu jos uvijek vjeruju, da taj nije niti zazivio, niti postoji. vidljivo i ovdje po nizu komentara…

eu kolonija
5 godine prije

smrt eu diktaturi, sloboda narodu!

ps. nekrofil I babojebac će završiti na lomači kao u dobra stara vremena:)

Ludiagresivan
5 godine prije

Kad ce me zanimati tvoje misljenje, onda cu ti ga ja reci.

Ante
5 godine prije

Ne znam što dalje uopće više glume sa izborima, ionako su izbori namješteni. Neka samo proglase pobjednika koji paše onima koji namještaju izbore.

MilanCZ
5 godine prije

Francuzi imaju malo vecih problema od tih cenzura.To pisakaranje novinara o cinzuri je odvlacenje pažnje javnosti od slijedece stvari o kojima novinari nepisu niti imaju pojma.A to je slijedece.Tokom ovog tjedna u Francuskoj i Belgiji bile su velike demonstraicje protiv visoke cjene goriva.Lako moguce ali za naivce koji pojma nemaju koji je cilj tih protesta.Ti protesti su imali za probni cilj kako na podrucju Evropske unije organizirati kompletni haos,nemire .Tko treba taj haos i nemire?Americka drzavna elita koja gubi sovj utjecaj u Evropi a haosem ponovo bi imali konpletan utjecaj na EU i sire.Prema prvim informacijama medija,može s ereci da je to imalo uspijeha.Uz sve to je opomena Macronu da nesjedi na dvije stolice.Neka s eodluci skim ce sjediti i telefonirati,sa Trumpem ili Putinem.Cim su poceli nemiri,nazvao je Trumpa a to mu je jako velika greska.Zao mi je sto novinari Logicno toliko se trude da sve to predoce javnosti ali… Čitaj više »

Macron
5 godine prije

sve za pet

Siniša
5 godine prije

Orban se oglasio zašto je Gruevskog uzeo pod “skute”….dajte nešto o tome.

jezevakucica
5 godine prije

Liberté,égalité,fraternité.,proglasiše kao fejk!

Ivo Lola
5 godine prije

Sloboda koju niste sami izborili nije sloboda i tačka!

Fatih
5 godine prije

AAUUU BOJE SE RUSKOG UTICAJA

Kardinale
5 godine prije

CCCP hahahahaha
Sjeverna Korea hahahahaha
EU mega hahahahaha

Snicla
5 godine prije

Nisam nikada bio ljubitelj teorija zavjera i sličnih nebuloza. No sa vremenom dolazim do uvjerenja da stvarno postoji neka ekipa van poznatih krugova moći koja utječe na dešavanja širom svijeta i gura nas ka tome da postanemo bezlična masa konzumenata bez stava i mišljenja. Najgore u svemu je što im to izgleda uspjeva. ’60te sa studentskim protestima za bolje društvo i proturatnim protestima su danas pa nezamislive. Jedino gdje se protestvuje je unutar nekih novih proljeća i to sa kalašnikovom u ruci. A ti nazovi protesti ne vode boljitku nego kaosu.

Georgij Žukov
5 godine prije

Pricamo o cenuzuri? Pa konkretno na HTV-u ili hrvatskom radiu od 1991 godine nisam cuo niti jednu glazbenu numeru narodne muzike , sevdaha ,kola. A da za promjenu pocnemo pisati o tome, o kulturocidu koji je planski sproveden od 1990 g na ovamo ,znadete li da je samo u Hrvatskoj spaljeno na milijune”nepocudnih” knjiga, pogotovo onih na cirilicnom pismu i sruseno vise od 3000 spomenika NOB-a . Pisimo i pricajmo malo o toj cenzuri , pricajmo o zatiranju nase kulture i nasih korijena od nas samih , pisimo o cenzuri kod nas , gdje moras vrlo dobro paziti sto ces i gdje kazati ili napisati , pisite malo o tome , pustite europu , europa je za nas nedosanjan san po svim pitanjima pravne drzave pa tako i gradjanskih sloboda , odnosno slobodi izrazavanja. Europa je jos uvijek daleko ispred balkana po svim parametrima koji su relevantni za sretan ,… Čitaj više »

tedi
5 godine prije

Toliko su pljuvali po Staljinu i komunistima a svi rade jos i gore ,mamicu im njihovu pokvarenu,radi supak Filip-Jakov.Bice zivi bacani sa kula.

Tost Rum
5 godine prije

Tko određuje što je lažna vijest?

Zbog čega Index.hr nije prenio da su imigranti spalili dvije kuće u Gorskom kotaru?

Zbog čega Jutarnji nije prenio da je Tamara Lazić, zagrepčanka opljačkana u sred bijela dana od azilanata na Zrinjevcu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI