Farsa s uzastopnim primirjima u Donbasu

haubica
15 komentara

U srijedu su, nakon telefonskog razgovora između ruskog, francuskog, ukrajinskog predsjednika Vladimira Putina, Emmanuela Macrona i Petra Porošenka i njemačke kancelarke Angela Merkel, četiri strane potvrdile svoju potporu predloženom novom prekidu vatre u istočnoj Ukrajini.

”Čelnici su izrazili nadu da će prekid vatre će dovesti do trajnog poboljšanja sigurnosne situacije, prije svega zbog djece koja uskoro kreću u školu i civilnog stanovništva Donbasa”, stoji u zajedničkom priopćenju.

Četiri čelnika koji djeluju kao jamci Sporazuma iz Minska u takozvanom  ”Normandijskom formatu”, pristali se poduprijeti novi prekid vatre u sklopu dogovora u vrijeme pred početak školske godine.

Ugovor o prekidu vatre je potpisan u veljači 2015. u Minsku, a cilj mu je okončati sukob između ukrajinskih vladinih snaga i milicija Donjecke i Luganske Narodne Republike. Iako su mu jamci Kijev, Moskva, Berlin i Pariz, artiljerijske borbe nikada nisu utihnule i  strane se međusobno optužuju da krše primirje.

U trogodišnjem sukobu je ubijeno oko 10 000 ljudi. Na ukrajinskoj strani je riječ uglavnom o gubicima u redovima ukrajinske vojske i Nacionalne garde, dok su civili najvećim dijelom stradali u granatiranju civilnih područja Donjecke Narodne Republike, koja je najviše izložena udarima ukrajinskih snaga.

Ranije ove godine su teška granatiranja u istočnoj Ukrajini razbila krhki dvogodišnji prekid vatre i uzrokovala na desetke smrtnih slučajeva. Ranjenih je bilo među civilima i vojnicima.

Najnovija eskalacija sukoba se bilježi u gradu Avdejevke, gdje je situacija najkritičnija.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici optužuju Moskvu da potiče ”proruski ustanak u zemlji”.

Unatoč dogovoru Putina, Macrona, Merkel i Porošenka, prvi dan primirja je počeo granatiranjem od strane ukrajinske vojske, koja je dogovor prekršila otvarajući vatru na 16 mjesta duž linije razdvajanja.

”Žetveno primirje”

Podsjetimo da je prije takozvanog ”školskog primirja” dogovoreno i ”žetveno primirje” koje dogovoreno za razdoblje od  24. lipnja do 31 kolovoza ove godine, kako bi se u Donbasu mogla obaviti ljetna žetva.

U tom je razdoblju ubijena trideset i jedna osoba, a više od 40 ih je ranjeno u granatiranju od strane ukrajinskih sigurnosnih snaga, izjavio je zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva DNR, Eduard Basurin.

”U razdoblju od početka primirja, od 24. lipnja, od vatre ukrajinskih snaga sigurnosti je poginulo pet civila i 26 branitelja Donjecke Narodne Republike, ranjen je 21 civil i 20 vojnih osoba”, rekao je Eduard Basurin.

Rekao je da je u ovom razdoblju s položaja ukrajinskih snaga na teritorij Donjecke Narodne Republike ispaljeno 900 artiljerijskih granata kalibra 152 i 122 mm, te 8000 mina različitog kalibra, a korišteni su i raketni sustavi.

”U tim napadima je uništena ili oštećena najmanje 161 stambena zgrada”, rekao je Basurin.

Službena agencija DAN potvrđuje da je tijekom prve noći  ”školskog primirja”, primirje vladalo duž cijele linije razdvajanja, ali je već prvog dana ujutro prekršeno 16 puta.

dnr
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Baba Vanga.
6 godine prije

Sve vec vidjeno kod nas,samo da sacekamo kraj,moje misljenje kada Ukri krenu a krenuce u neku vrstu Oluje i ako budu porazeni to ce znaciti kraj Americke dominacije ovo je moje osobno misljenje.

17 novembar
6 godine prije

ako se nesto ne promjeni ovo ce trajati u nedogled civili nikoga ne zanimaju granatiraju bolnice skole linije se ne pomjeraju dok rudnici rade punom parom ruda se prodaje u novorusiji raste veliko nezadovoljstvo i price da bankovni racuni rastu plotnickog zaharcenka i njima lojalni komandira dok pravi misteriozno ginu invalidi nemaju sta da jedu prepusteni sami sebi . ista situacija je bila u sarajevu koji god je komandir predlagao deblokadu i uspio da pomjeri liniju bio je ubijen ili smijenjen i vracalo se na pocetne polozaje isto kao i ovdje prljave igre se nastavljaju

17 novembar
6 godine prije

bojim se da samo ne bude kako veliki brat kaze a to za narod znaci samo jedno

Angela
6 godine prije

Juce je u Doneck stigla humanitarna pomoc od Ministarstva za hitne situacije Rusije, 68-a za redom. Konvoj sastavljen od 30 kamiona je nosio 300 tona lekova, odece, hranu za bebe… Nadam se da je tu bilo i oruzje!

Osoba C
6 godine prije

Primirje! ”Bazinga!”

ivo
6 godine prije

sve je moguce oni imaju jako obrazovane instruktore oni kazu da ja lupam gluposti ja sam jedan dan from germany jedan dan from croatia i jedan dan from europe

Tomica
6 godine prije

Ja odavno govorim da su primirja čista farsa. Kad je napravljen Minsk2, brzo se vidjelo da je i to mrtvo slovo na papiru. Vjerujem da je bilo obostranog kršenja prekida vatre, ali redovito se pozivala Rusija da utječe na pobunjenike, te da povuče svoje vojnike i tehniku. Čak, i u rijetkim slučajevima gdje je i sam OSCE potvrdio da je prekid kršila Ukrajina, retorika je ostala ista. Niti jednu obavezu iz sporazuma Ukrajina nije ispoštovala, a evo već godinama, osuda sa strane Zapada izostaje.
Ovo je samo jedno od žarišta koje služi za diskreditiranje, kažnjavanje i slabljenje Rusije. Drži ih u napetosti i oduzima im resurse, te će se kao takvo nastaviti održavati. U nekom momentu, ako Rusija poklekne, ovo će vjerovatno biti i polazna tačka za vojnu intervenciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI